Je proti plesniam lepší rekuperátor alebo odvlhčovač?

Čo by ste si dali radšej? Viem, že sa to až tak nedá porovnávať, lebo rekuperátor vymieňa vzduch v dome a šetrí teplo...ale ak sa chcem len vyhnúť problémom s plesňami v dome, možno by stačilo regulovať vlhkosť v dome odvlhčovačom, ktorý stojí oveľa oveľa menej...čo myslíte? A ešte, ak máte niekto rekuperáciu, od koho a koľko vás to vyšlo? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@mirkif Odvlhčovač musí ísť do každej miestnosti jeden. Nie je to lacná záležitosť. V tej cene sa dá zadovážiť aj lokálna rekup. jednotka. Treba ale prestrčiť rúrku cez stenu, takže ide o menší stavebný zásah. Tu som dala tipy na zopár decentrálnych jednotiek: http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... - v dolnej časti
Odpovedať
@blacksr :-) Cakal a dufal som, ze zareagujes, uz som cital vela prispevkov od teba a vidiet ze sa vyznas tak si necham poradit. My mame este len hrubu stavbu, tak by mi nevadilo aj rury ponatahovat...ale ta cena... Pri tych lokalnych rekuperacnych jednotkach...co si o tom myslis? Nebude to dost citit, myslim ked to bude tahat studeny vzduch zvonka, aby to nefukalo...
Odpovedať
Profilova fotka
jedine co pomoze je odstranenie priciny vlhnutia, vsetko ostatne je len liecenie priznakov
Odpovedať
@jojko2 Mmm, priciny vlhnutia... ono ide o to, ze aj clovek dychanim zvysuje relativnu vlhkost vzduchu...alebo aj varenie a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme, susenie pradla a podobne,toto vsetko nemoze sposobit take zvlhnutie steny ze zacne plesniet,tam je iny problem, stavebny a ten sa velmi tazko odstranuje.
Odpovedať
@jojko2 Takze myslis, ze rekuperacia, alebo aj odvlhcovac v dobre postavenom dome je zbytocnost? My mame este len hrubu stavbu, takze plesne samozrejme nemame...ale ani nikdy nechceme...tak zvazujeme moznosti ako sa im vyvarovat
Odpovedať
@mirkif Jáááááj, ak ide o novostavbu, netreba to takto zliepať. Podľa jasne stanovenej dilemy odvlhčovač-rekuperácia som si myslela, že ide o nejaký ťažko riešiteľný problém staršieho domu... a musím samozrejme súhlasiť aj s @jojko2 . Ak poriešite tepelné mosty, rosné body, stavebné postupy (vymrznutie, vyvetranie) a pod., netreba sa až tak báť plesní. Potom ide o komfort a hygiena vnútorného prostredia ide ruka v ruke s tým. Neviem, koľko ste schopní a ochotní investovať do vetrania - existuje viacero funkčných variant. Zdôrazňujem: riadené vetranie s rekuperáciou nie je ani pri svojpomoci návratné. Človek si môže povedať: investujem do toho a hotovo... aj štvrť milióna. Alebo uvažuje triezvejšie a povie si: investujem trochu viac do zateplenia, tým pádom môžem mať veľmi jednoduché kúrenie a usporené peniaze dám na vetranie a konečná cena sa nenavýši (alebo ak sa navýši, za 3 roky to mám na úsporách späť) - len sa investované peniaze preskupia v rámci stavby. Podľa mňa je najlepšie zvoliť centrálne vetranie s rekuperáciou (kľudne aj svojpomocne spraviť výmenník tepla systémom rúra v rúre niekde na povale, alebo kúpiť rekup. jednotku za cca 400-1.000 €). Riešením sú aj tie decentrálne jednotky cez stenu, ale neviem, čo s kvapkajúcim kondenzátom na fasádu - bála by som sa fľakov. Alebo úplne najlacnejšie riešenie sú časovo spínané odťahové ventilátory v soc. zariadení, pričom čerstvý vzduch sa privádza cez netesnosti a mikrovetranie v okne. Či nebude cítiť chladnejší vzduch? Závisí od účinnosti odovzdania tepla a od toho, koľko m3 za hodinu "preciedzame". Všeobecne sa dá povedať, že čerstvý vzduch prichádzajúci rekup. jednotkou má teplotu ľahko pod 20°C. Čiže nie je vyslovene studený. Pocit chladu môže takýto vzduch ale spôsobiť, ak fúka veľkou silou. Väčšinou ide z výustky vzduch cca 15-20 m3 za hod. a ak je priemer rúry 10-12 cm, je prúdenie vzduchu cítiť len keď priložíte ruku tesne k výustke. Taktiež umiestnenie je dôležité - určite nie 20 cm nad posteľ :-D . My sme volili výšku 2 m od podlahy - aby to neprúdilo priamo na nás a zároveň aby som dočiahla, keby bolo treba výustku zavrieť.
Odpovedať
Profilova fotka
toto je velmi rozumne riesit uz pri stavani, najlepsia a najucinnejsia prevencia je postavit dom z materialu, ktory plesnam neda sancu na uchytenie sa, cize material ktory ma zasadite PH, dalej je dolezite previest dokonale izolaciu. Potom rekuperaciu ako nastroj udrziavania konstantnej relativnej vlhkosti je dobre pouzit,ale musi byt kvalitna,lebo sa vam to predrazi ako svina. odvlhcovac je malo ucinna vec a vacsinou nepomaha, len chvilkovo.
Odpovedať
@jojko2 material ktory ma zasadite PH Pohovorte o tom viac, prosím. Prípadne odkazy na reálne merania, pozorovania.
Odpovedať
Profilova fotka
blacksr ti dala na vyber viac moznosti, ja by som ale tu lacnu nebral,lebo je iba lacna. ak chcete mat doma idealnu relativnu vlhkost, ktora prospieva nielen vasemu zdraviu,ale aj penazenke v mensich nakladoch na kurenie, tak to musi byt automaticka rekuperacia s ohrevom vzduchu. Tymto predidete zdravotnym dychacim tazkostiam vasich deti, nemilym prekvapeniam farebneho organizmu na stenach a velkym uctom za teplo. Vetranie casovanym ventilatorom je sice na pohlad rozumne riesenie,ale neucinne, zachladzuje steny pomalou vymenou studeneho vzduchu a nikdy nevystihnete tie doby ako casto to spustat. vstupujuci vzduch musi byt predhriaty aby to malo vyznam, a nehovorim o vlhkosti vzduchu a spotrebe energie na kurenie, tam je jasna krivka, cim vlhkejsie, tym viac treba kurit pre pocit tepla. Robite dobre ze nepodcenujete tuto vec, potom by ste mohli uz len nadavat, poradte sa s odbornikmi, zistite co ponukaju,aku udrzbu to vyzaduje a zistite ze to nieje az taka draha vec. Nechcite mat skusenosti s plesnami ake mam ja, predidte zdravotnym problemom sebe a najme vlastnych deti, ziadny usetreny gros nestoji za dychacie problemy deti a nabeh na astmu.
Odpovedať
Profilova fotka
vyhrabem o tom nejake materialy aby ste mali prehlad a vedomost o uplne banalnej veci ktora je tak nejako banalna ze o nej nevieme. plesne sa udrzia a mozu sa mnozit jedine v kyslom prostredi v kombinacii vysokej vlhkosti a nizkej teploty. najdem clanky a vyskumy o tejto veci,lebo som to studoval intenzivne ked mi z plesni boli deti v nemocnici a ja som bojoval ako som vedel. zajtra budem mat na to cas tak sa pohrabem a dam to sem, teraz dobru noc prajem vsetkym co citaju.
Odpovedať
@blacksr @jojko2 Jeej, dakujem vam pekne obom za rady :-) Jarka, pises, ze sa daju zohnat aj rekuperacne jednotky za cca 500-1000eur. Ake? Ja som ziadne take nenasiel, ak by si mala nejaky link, supni ho sem prosim. Chceli by sme to zrealizovat svojpomocne, musime sa ale zmestit do 2000, max 2500 eur. Pozeral som, ze vy ste robili rozvod vzduchu kanalizacnymi rurami, nehrozi, ze by sa tam tvorili plesne alebo daco? Mne sa to ako riesenie paci, len sa trochu bojim ci by to bolo ok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mirkif V tých rúrach nebudú podmienky na vznik plesne. Môžete použiť aj spiro potrubie (kovové) alebo antistatický plast (PP), alebo šedé odpadové rúry (PP). Jednotky napr. od Vaňa, Atrey, Regulus 100...
Odpovedať
@blacksr Dakujem za linky... Asi budeme opakovat trosku po vas a rozvody urobime kanalizanymi rurami ;-) Treba ich niecim izolovat? Co tlmice hluku? Dufam, ze este niesom moc otravny s tymi mojimi otazkami, ale nepoznam nikoho kto sa v tom vyzna... Dakujem.
Odpovedať
@mirkif Musím trochu viac poznať detaily - rozloženie miestností, skladby - kadiaľ bude najlepšie viesť rozvody, počet osôb a pod. To radšej súkromne. Ale momentálne som na 2 mesiace zadaná. Izolovať - áno, tepelne i zvukovo. My máme výhodu, že všetky rúry sú vedené v izolácii. Dodatočne vidím, že sme mohli ešte niektoré detaily urobiť lepšie. Vzduchotechnika v tomto prevedení funguje už viacerým ľuďom, my sme boli omrknúť v http://amper.ped.muni.cz/~svobodak/pr... .
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme tiez riesit tento problem, prerabame nas 25.rocny dom, ktory sme dostali od rodicov. Poschodie uz mame prerobene na komplet, nastastie hore nikdy problem s plesnami nebol. Ale na prizemi, je to katastrofa, ked sa nasi odstahovali a odtiahli sa skrine to bola hroza, vsetko plesnive a mokre do vysky pol metra na stene. Vlastne cela vrchna strana od susedov je plesniva najviac. Zo spodnej strany mame zase problem s WC, ktore teraz manzel prave dokoncuje a bude z toho spajza. Je to tam velmi vlhke a vobec to nechce schnut. Co v tomto pripade? Co bude najlepsie na odstranenie a na zabranenie vzniku dalsich plesni???? Dakujem za kazdu radu !
Odpovedať
@reka99 To je zrejme vzlínajúca voda - treba overiť. Je dom v týchto miestach zateplený? Strana od suseda - čo tam on má? Kúri tam?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie nie je a ani ho v týchto miestach neplánujeme zateplit, pretože to je špajza a potrebujeme tam mať chladno. Od suseda nieje nič má tam dvor. Mám taký pocit, že tam pod dom steká voda z jeho dvora a preto je to tam mokré a plesnivé. Dakujem Vam za odpoved !
Odpovedať
@blacksr Jj, asi by to bolo treba viac rozobrat, ale nechcem Ta zatazovat. Skusim sa este popytat aj u vyrobcov. Mne sa celkom zapacila ta jednotka Regulus HR100R, dal by som jednu na prizemie a jednu na poschodie a potom by sme sa do tych 2000 eur v pohode mali zmestit. Asi by som dal na kazde poschodie na potrubie z WC tlmic hluku a samozrejme tepelnu izolaciu. Ani nevies ako si ma nakopla ;-) Nejak som si predtym vsade vsimal len tie drahe jednotky a z ponuk od firiem sa mi az hlava tocila, uz som sa chcel na rekuperaciu vykaslat...takze este raz dik :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Po čase obnovujem vlákno, pretože som natrafila na cenovo prijateľnú rekup. jednotku. Má síce menšiu účinnosť, ale pre niekoho to môže byť OK: http://www.firn.sk/index.php?cPath=40...
Odpovedať
vyrobená na Ukrajine :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Daju sa kupit uz aj celkom prijatelne rekuperacne jednotky, pokial Vam ide iba o hygienicke hladisko, t.j. pokial Vam ide iba o privod cerstveho vzduchu do domu...Vyssiu ucinnost netreba riesit, pretoze rekuperacia v NED, pripadne v dome so spotrebou tepla na vykurovanie niekde medzi 70-100 kWh/m2/rok je aj tak stratova zalezitost... treba dat skor pozor na to, aku jednotku zvolit z hladiska vykonu... pretoze do mnohych domov ako su bezne Bungalowy a podkrovne domy do 140 m2 postacuje celkom 200-ka...velmi vela ludi tu na Slovensku si objednava 300 a vyssie a potom pridena to az ked mu vyrobca nadimenzuje 200-ky a vyssie priemery rur na rozvody... skôr treba dbat na to, aby sa rekuperacia tvarila ako riadene vetranie, t.j. aby aj za zleho pocasia mala svoj smer a neotacal sa pohyb vzduchu na povel vetra vonku.... to je ale potom uz vec lepsej vzduchotesnosti, ktorama svoje pravidla...
Odpovedať
@mirkif ..neviem sice preco riesite pri novom dome vlhkosť..tá bude len dočasná..a teoreticky a aj prakticky nemusí byť prvý rok nijako katastrofálne vysoká..ale keď už to chcete poriešiť, tak existuje taká fajná lacná vecićka....ventilátor a niečo ako termostat , len na vlhkos´t sa to volá, že Hygrostat..a robí to ...že si nastavite vlhkos´t napr na 60% a keď je vyšśia..tak jednoducho sa ventilátor zopne a vetrá, a vetrá, a vetrá...ale....odvádza aj zároveň zohriaty vzduch
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Horšie je keď sú už napadnuté steny, to už by schelo aj odvlhčovač :
Odpovedať
Profilova fotka
@jojko2 presne tak treba odstranit pricinu vlhnutia to je zaklad
Odpovedať
nám sa celkom dobre osvedčil odvlhčovač Ceresit a Savo proti plesňam. A nestálo to veľa
Odpovedať
@jojko2 Konecne sa tu nasiel jeden prakticky clovek, ktory po dlhej dobe rozmysla najosvedcenejsim sedliackym rozumom.... samozrejme, viem, ze hovorite o vnutornom prostredi, ale napr. silikatove omietky, postavene na vodnom skle draselnom maju vysoke PH, okrem toho najvyssiu paropriepustnost a preto sa pouzivaju predovsetkym na rekonstrukciu starych budov, kde sa musi zachovat vonkajsi vzhlad a nie je mozne zateplovat..... to iste plati aj vo vnutri domu.... Savo a vsetky ostatne biocidy (pokial nemaju natery v sebe hned biocidnu ochranu filmu) pôsobia iba na kratky cas a plesne sa opakuju.... silne alkalicke prostredie je trvalym liekom.... inak je vidiet, ze niektore popularne temy robia medzi ludmi strasiaka a su vytrhnute z kontextu, ludia sa potom pri novostavbach zaoberaju vecami, ktore nie je absolutne potrebne riesit... jedina rada znie : postavte si taky dom, ktory z tepelnotechnickeho hladiska nebudete mat problem predat, v pripade, ze budete musiet ani o 15 rokov.... Aby ste ho nemali na nete potom vysvieteny, ako su tam teraz tisice starych 15-40 rocnych domov, ktore nikto nechce, pretoze spotreba energie u nich je 120-200 EUR mesacne a su nesanovane... potom Vas otazky zvysenej vlhkosti nemusia zaujimat... Jojko2, si dobry..
Odpovedať
Ja nechapem preco by ste mali mat vlhko a plesne v dome. Mate este len hrubu stavbu a uz vies ze budete mat taku vysoku vlhkost ze sa budu tvorit plesne???
Odpovedať
Suhlas s @sevcik321 - strasiak vytrhnuty z kontextu, preklapajuci sa do extremu. Vlhko je len jednou z podmienok, potrebnych pre plesnivy dom, nie pricinou. Novostavba nema preco plesniet. Dnes je trend byvanie vo vysokom energetickom standarde, coho jednou z podmienok je aj vzduchotesnost stavby. Ano, moze byt hlavny problem vzlinajuca (alebo inymi cestami prichadzajuca) vlhkost do domu, podchladene nezateplene mury, tepelne mosty, ale to su problemy starych barabizni, nie teraz co sa robi. V sucasnom beznom vzduchotesnom (-tesnejsom) dome by bolo hlavnou pricinou nevetranie. Je na to norma, podla poctu ludi je pozadovana vymena urcitehi objemu vzduchu za jednotku casu. Ziadny odvlhcovac nevyvetra. Rekuperacia je nutna v NED, PD a vyssich. Napr. @mio23 ma okna, ktore sa ani neotvaraju, on musi strojovo vetrat. Bezny ludovy bungalov to nutne nemusi mat, zas nerobte paniku, ze vsetko splesnivie, za skrinami huby narastu bez 300m3/h rekuperatorov za 2 litre a odvlhcovacov. (nebavim sa o alergikoch, ti musia svoje byvanie riesit specificky)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Obnovujem vlákno, našla som novú RJ za prijateľnú cenu. Nech nerobím reklamu, len poviem, že ide o najväčšieho českého výrobcu, majú tú RJ teraz novú a podarilo sa mi vygoogliť jej cenu 32 100 Kč. Vyzerá byť ešte lepšia než naša.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?