Presah zateplenia na susedov pozemok - ako to zmluvne podchytiť

Dobrý deň, riešime rekonštrukciu staršieho rodinného domu, ktorý má jednu zo stien na hranici pozemku so susedom. Chcem sa spýtať, či niekto z vás už riešil podobnú situáciu v súvislosti so stavebným povolovaním. Sused so zateplením našej steny z jeho dvora súhlasil, ide o to, že stavebný úrad chce od nás nejakú zmluvu so susedom o užívaní časti pozemku, na ktorom bude zateplenie. Háčik je v tom, že sused má na pozemok aj dom hypotéku a ak by sme tých pár m2 od neho chceli aj odkúpť, mal by opletačky s bankou, ktorá má záložné právo (keďže by bolo potrebné geometrickým zameraním vytvoriť novú parcelu a odčleniť ju od zvyšku)....Ak by sme mali "len" zmluvu na prenájom na dobu neurčitú, musel by to nahlasovať svojej banke? Viete nám s tým prosím poradiť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marika789:

Dobrý deň, riešime rekonštrukciu staršieho rodinn…
@marika789 Nájomnú zmluvu na pás pozemku nemusí nahlasovať banke. Ale do budúcna by som to na vašom mieste vyriešil so susedom odkúpením tých 50 cm pozemku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marika789:

Dobrý deň, riešime rekonštrukciu staršieho rodinn…
@marika789 pozrite si lepsie, ci hranicu pozemkov tvori stena alebo okraj strechy. U nas to je okraj strechy, cize tych 30-40cm od mura je este susedove.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od epto:

@marika789 pozrite si lepsie, ci hranicu pozemkov…
@epto Bohužiaľ to v našom prípade tak nie je. V čase keď sa dom staval (pred cca sto rokmi) sa s pár centimetrami nebabrali a v niektorých častiach už teraz zrejme zasahuje stavba na susedov pozemok....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marika789:

@epto Bohužiaľ to v našom prípade tak nie je. V č…
@marika789 v tom pripade ostava uz iba dohodnut sa na prenajme so susedom alebo skusit sa pohrat s upravou hranic pozemkov. Nejake stvoraky pri dome zobrat susedovi a v inej casti mu ich dat. Urobit to tak aby ostali zachovane vymery pozemkov. S tym by banka nemusela mat problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?