ZB monoliticky strop alebo montovany (Premac)?

Profilova fotka
Zdravim, Poprosil by som o vaše rady a skúsenosti pri premýšľaní nad vhodným stropom do poschodového RD. Uvažujem o týchto alternatívach: Monolitická železobetónová doska (podľa projektu, hrúbka 20cm, cca 4t železa a 20m3 betónu). Predpokladané nevýhody = pracnosť, prenájom drahšieho debnenia, viac betónu i železa, celkovo drahší. Predpokladané výhody = kvalitnejší strop, lepšia zvuková izolácia, rovnomerný strop. Montovaný železobetónový strop (Premac) - môj odhad 20cm Premac strop + 5cm betónu (cca 10m3), cca 1t železa. Ešte nie je naprojektovaný. Predpokladané nevýhody = horšia zvuková izolácia, nerovnosti stropu (i keď v norme), nemusí byť vhodný pre otvorenú galériu. Predpokladané výhody = menšia pracnosť, lacnejšie stojky, menej betónu i železa, teda celkovo lacnejší. K projektu sa mi vyslovila firma odkiaľ mám projekt zakúpený: "Upozornujem vsak, ze v obyvacej izbe pri schodisku je otvorena galeria. V tejto casti nebude mozne riesit montovany strop – t.j. v casti domu bude musiet byt zachovany monoliticky strop." Ku ktorému stropu by ste sa priklonili vy a pripadne potvrdili/vyvrátili moje predpoklady výhod a nevýhod? Myslíte, že sa vážne nebude dať riešiť montovaný strop kvôli galérií? Priložený obrázok poschodia vyznačuje žltým priestor pre galériu a červeným nosné priečky v interiéri na prízemí. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Servus Big Z, jednoznačne monolit! Vsekty vyhody aj nevyhody si pekne popisal. Aj keby Ta mal vyjst montovany o 1000 E lacnejsie, monolit je urcite lepšia možnosť. Ak by si mal problém s debnenim, respektíve s realizáciou stropu, Ozvi sa. Kontakty mám v profile. marcus-sk
Odpovedať
Profilova fotka
My sme sa dali ukecať na filigranovy strop, zatial spokojnost.
Odpovedať
Profilova fotka
Riešil som to síce dávnejšie, ale najlepšia cena, najnižšia pracnosť a rýchlosť výstavby mi vychádzala s filigránovými doskami.
Odpovedať
@bigz v akom si stadiu stavby? mas uz nieco vymurovane? podla obrazku si myslim ze tam mas viac nosnych priecok ako si oznacil.. podla mna by sa montovany strop dal vsade spravit.. neni som statik a ani nepoznam detaili stavby takze aj tak ze to ber len ako moj nazor.. firma ktora ti ho navrhne ti to aj odsuhlasi a pripadne si to das aj vlastnemu statikovy pozriet.. nosne priecky budes potrebovat z oboch stran galerie a ponad dvere nosny preklad.. zelenou farbou som oznacil nosne precky ktore bude treba a modrou ulozenie nosnikov.. kde bude schodisko tam bude treba zdvojit alebo dat aj viac nosnikov vedla seba.. to firma vypocita.. moznosti stropu mas viac.. ferrobeton sturovo, rectobeton, rectolight atd.. ja som pouzil prvy a treti.. keramicky som nechcel.. a betonove vlozky tiez nie.. od ferrobetonu netreba do urcitej dlzky podopierat cize si ulahcis robotu a aj financie.. do monolitu by ja osobne nesiel.. strasne vela zeleza a ktore treba aj poviazat.. vela betonu, dlhsie tam bude aj beton pumpa, nehovoriac o debneni ktore treba spravit a zaplatit pozicovne.. v mojom pripade by som to dal firme alebo majtrom cize zas peniaze navyse.. ak by si siel do montovaneho tak to zvladnes aj sam.. treba si stavbu zjednodusit a co najviac si spravit sam.. najlahsie zarobene peniaze su usetrene.. :)
Odpovedať
@skorpy mne prave monoliticky strop pride na "svojpomocne" zhotovenie jednoduchsi ako montovany, ale to je len moj nazor:)
Odpovedať
ja som nedavno robil strop premac, poviem ti zeby sa s tym jednoduchsie robilo by som nepovedal, tie vlozky su dost tazke a po celom dni vykladania boli este tazsie :D, odspodu sa mi zda rovny
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpy estelen sa rozhodujem pre strop aby som vedel odhadnut aj naklady a pripadne vybrat vhodnych ludi na realizaciu. vsetky zvysne priecky su nenosne 150mm, tie ktore som oznacil cervenym su nosne 250mm...a myslim, ze uvazujes rovnako ako ja..usetrit sa da..praca..debnenie, majstrom menej za pracu...uz len debnenie a extra pracnost je 1000e navyse..a to nehovorim zelezo a beton navyse. Bol som velmi za monolit ale ak ma ma vyst o 2tis Eur viac...neviem, ci ten prinos bude tak velky. @marcuss myslim, ze by ma montovany mohol vyjst aj o 3tis lacnejsie (prenajom debnenia 600e + praca navyse 400e + zelezo cca o 2tony viac co je 2000e + 20m3 viac betonu + pumpa...) nezda sa to..tazko vidim vyhodu cena/vykon ked montovany je 1600e + tona zeleza + 10m3 - pracnost - cas pumpy..preto moje obavy, ci su vlastnosti monolitu hodne 3tisic navyse, ked to vezmem do roviny ceny. Investovat takuto sumu inde, moze mat omnoho vacsi prinos pre stavbu. @reptile tazky ako tazky :) co do realizacie bude ten monotvany asi lahsi :) taky rovny, co nespadne..presne taky hladam :)
Odpovedať
pri premacu nemas moc co pokazit staci dodrzat nejake zasady, ak treba nadvihnutie nosnikov, horna spodna vystuz peviazanie, ak mas niekoho kto vie citat vykres mozes to robit aj svojpomocne ako ja, ale na vykladanie vloziek si zozen aspon 3-4 ludi, je to otrocina a v tomto teple? odporucam objednat ale zopar kusov naviac lebo budes asi rezat nieco sa moze zlomit (debniace platne) mne sa nastastie len jedna, ale zopar kusov mi chybalo a musel som ist prene priamo do premaca v BA co v mojom pripade cinilo 100 km inak extra dovoz je za pekny poplatok, zalievam buduci tyzden tak dufam ze strop aj rovny ostane:)
Odpovedať
@benco @reptile za aky cas by 3 ludia spravili monolitycky strop? spravit debnenie, podstojkovanie, viazanie zeleza a ohybanie koncov do venca a nasledna betonaz.. ja som robil rectolight strop.. vybral som si ho preto , lebo samotny material bol o 10t lahsi.. cize aj celkovo strop bol o cca 10t lahsi a menej zatazuje stavbu.. betonove vlozky som nechcel kvoli ich vahe a mnozstva paliet... rectolight vlozky mi priniesli na 2 paletach a a betonovych by bolo okolo 15ks.. namiesto jednej rectolight vlozky ktora vazila kilo by som musel vylozit 5 ks betonovych tazkych.. 3 ludia sme za 3 hodky rozlozili 164m2 vloziek aj s dopilovanim.. nosniky sme mali uz pripravene.. potom sme to podstojkovali a bolo.. rozlozenie a viazanie karysieti tiez netrvalo dlho.. viazanie zeleza na monolit trva urcite dlhsie.. robil som uz vselico ale na monolit by som si ASI netrufol.. rectolight (montovany strop) som robil prvy krat v zivote a nebal som sa toho.. este aj od vyrobcu dosli pani pozriet ci je vsetko v poriadku.. @bigz kukni moj album.. mam tam oba stropy.. tu ale musi pocitat so sadrokartonovym podhladom.. pozry si aj prezentacne video rectolight..
Odpovedať
@bigz nenapisal si v akom si stadiu stavby.. tie priecky by som dal nosne.. velky rozdiel v cene nebude.. oba stropy som zvladol so znamymi sam.. ziadny majstry.. mne mastry zahlasili ze beru 30e od kubika len za vyliatie a uhladenie.. im musi dr...t.
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpy stavba sa este nerozbehla vobec..som pri vybere materialov a rieseni. Prvy odhad na montovany strop bol, ze tie nosniky pojdu sikmo z vonkajich nosnych stien na tie vnutorne nosne bez potreby davat hrubsie priecky, navrh som nevidel, majstri si overovali riesenie, vraj by sa to zelezo previazalo tam kde sa tvori galeria. Vacsie priecky na prizemi by mi nejaku obyvatelnu plochu v sucte zabrali, ak by som dal priecky zo 150 na 250.
Odpovedať
@bigz je to len 10cm z dvoch izieb.. to je nic.. ulahci to nasledne prace a vyber stropu.. to zosikma myslis pri monolite? ak montovany ,tak si to vobec neviem predstavit.. ako budu davat vlozky? hore v kupelke mas co riesene? tam kde mas tu nosnu cast?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bigz My sme prave dorobili monolit a schody. Mozes pozriet v albume. Robili sa Vence + monolit strop + dva balkony + schody. Vsetko sa salovalo naraz. Robil som to ja + dvaja zaplateni odbornici + moj otec chodil pomahat. Zacali sme v utorok rano. Betonovalo sa o tyzden nato vo Stvrtok. Prenajom debnenia DOKA sme mali za 450 EUR na nejakych 120m2, pouzili sa vencove tvarnice na vence + zasalovali sa a zradlovali. Mali sme dva vacsie prevlaky, ktore bolo treba salovat. Bolo toho celkom dost, ale najhorsia robota bola viazat vence a zelezo. Kupili sme taku vychytavku /tu na modrej streche to niekto uz ukazoval/ nejaky stahovak s drotikmi. Minuli sme 6000ks tychto drotikov, cize asi tolko spojov :( to trvalo najdlhsie. Schody tiez zabrali dva dni, kym sa zasalovali. Cenovo to vyslo 450 eur debnenie + 300 eur asi nejake dosky + 1200 eur praca tymto chlapom co to robili + 1500 eur zelezo + 1500 eur beton. Betonu padlo 24 kubikov. Spolu do 5000 EUR za komplet vence + strop + balkony + schody. Aby si mal predstavu :)
Odpovedať
@skorpy neviem, robili sme ho uz davno na rodicovskom dome, nepamatam sa ako dlho nam to trvalo, ale urcite dlhsie ako naklast zeriavom prefabrikovane nosniky..akurat ze my sme nepotrebovali zeriav a robili sme to cele svojpomocne.. nic zvlastne na tom nevidim, je s tym robota ale da sa to zvladnut..kedysi sa tak bezne stavalo, neviem preco by to mal byt problem teraz..okrem toho ked som v ramci pripravy projektu domu pocital cenu stropu tak monolit mi vzdy vysiel lacnejsie ako akakolvek montovana forma stropu. vyrobcovia prefabrikatov vzdy argumentuju nizsou pracnostou, ale ked ide o cenu, tak o zaratani vsetkych druhotnych nakladov je to bud rovnako drahe, alebo este drahsie ako monolit.
Odpovedať
@skorpy Ten prispevok vyssie patril Tebe, nie bigz :) Sorry
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpy v tej oblasti kupelky je komin, mozno to je dovod preco su tam steny zosilene. sikme nosniky myslim pri premac-u, nevidel som tie plany ale ked som dal statiku majstrom isli to dat premacu pozriet a ti vraj navrhovali prave toto riesenie do sikma, kde by nemuseli davat dlhe nosniky kedze vnutorne priecky nie su povacsine nosne. takze si to dokonalo tiez neviem predstavit ale zda sa, ze na taketo stropy riesenia maju aj takto, prinajhorsiom by som tie priecky urobil nosne, keby navrhy boli problemove a neiste bez nich. @benco podla mna teraz su uz stropy projektovane tak, ze kde predtym stacila tona zleleza teraz tam narata statik 3 tony..priemery zeleza nadimenzuje ako na niekolkoposchodovu bytovku alebo kde by stacil strop 15cm hruby tam daju 20cm...no a to podla mna v sucasnej dobe urobi cenu stropu monolitu vyssiu nez cenu stropu montovaneho
Odpovedať
@benco na spodny strop som zeriav nepotreboval.. to som ponosil s otcom rucne.. sice to nebola ziadna slava po venci chodit a na krku zaveseny nosnik.. ale zvladli sme to.. na druhy strop som uz volal zeriav.. tie nosniky uz boli tazsie a dvyhat to do 3m by nebolo rozumne.. zeriav to vylozil len tam kde sa mu to dalo.. nosniky sme rucne ukladali na spravne miesto.. zospodu lesenie a ides.. :) monolit sme aj my robili pred 20 rokmy.. ja som len pomahal pri betonazi.. salovanie robil otec s ujcami.. bolo to davno ale nezabudol som na vytahane ruky od taciek.. ruky som mal az po kolena.. :) ja som to cenovo neporovnaval.. porovnaval som keramicky vs betonove vlozky alebo rectolight.. nemal som moc placu na pozemku takze rectolight vyhral..
Odpovedať
@skorpy v pohode, prave o tie spomienky ide:) ja som pri viazani zeleza skoncil s upalom :)
Odpovedať
@benco jo jo.. spomienky.. teraz ked som viazal posledne vence tak som si rozrezal byceps na odcvaknutom drote ked som ukladal zelezny kos na preklad.. tieklo krvy jak z prasata.. a prvy strop s vencami som so svagrom viazal do pol noci aby na druhy den sme mohli zalievat.. 3 halogenky a 1500W.. pekne spomienky.. :) @smolkosk preco mne? @bigz potrebuje info a postrehy.. ja uz dufam nebudem dlho nic take robit.. 2x mi stacilo.. :) moje sumy su taketo.. plocha cca 164m2.. za rectolight som platil 3500e s dopravou.. + beton 22kubikov za 60e =1320e + zelezo cca 1000e (aj s vencom) + putzmaister (asi 300e)+ stojky zadara + praca svojpomocne vsetko (murary pytali 30e za m3 betonu za parcu).. dokopy 6120e (jeden nosnik a nejake zelezo ostalo) druhy strop - IMPEX ferrobeton - nosniky 2950e (kur.a tazke) + osb 12mm 43platni 350e + 8cm EPS do 400e + zelezo do 700e + beton 12m3 za 61,5e - 738e + putzmaister (asi 2500e) + bez stojok + praca svojpomocne vsetko.... dokopy 5388e (ostali 2ks OSB + kary 6ks + zelezo) cize keby robim aj na impexe nadbetonavku tak kary by bolo akurat a +510e za beton..
Odpovedať
@skorpy No ved naopak, ved som to cele domotal :) Jasne, ze to bolo pre @bigz :)
Odpovedať
@smolkosk si este domotany z toho viazania zeleza? :) :) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk @skorpy @benco keby ste to teda zhrnuli tak je to cele o cene a ktory strop vyjde lacnejsie tak ten treba dat, nie? :) ked je rozdiel v cene vyrazny a v neprospech monolitu 1 az 3 tis eur..asi by ste isli do montovaneho stropu a monolit moc neriesili, vsak?
Odpovedať
Profilova fotka
No, aby som to zhrnut, som za monolit :-) Stropna doska je nizsia cca 18-22 cm ako pri montovanom strope. Dalej cloveka neminie presietkovanie pri robeni omietok a riziko, ze tak ci tak tam vzniknu neziaduce praskliny. Montovany strop treba taktiez podstojkovat a taktiez betonovat. Len rozdiel je v tom, ze date zarobit PREMAC-u :-) napr.
Odpovedať
@bigz este by som dodal, ze monoliticky strop bude mat lepsiu akumulacnu schopnost, co sa prejavi hlavne v lete mensim prehrievanim stavby. osobne planujem monolit aj za cenu vacsej pracnosti, dovodov za je u mna viac ako proti. u teba to moze byt ine:) pokial ides po cene, vyber lacnejsiu alternativu.
Odpovedať
@bigz moj nazor som uz pisal vyssie.. ale ako si povedal, vsetko je o cene a co pozadujes od stropu.. ak chces davat este sadrokarton kvoli bodovkam, alebo clenitemu stropu, tak monolit je zbytocny.. akumulacia odpada.. vsetko co si dokazes spravit sam je len plus.. usetrene peniaze sa zidu.. pokial nemas na stavbu cas a aj tk ti to budu robit majstry tak je to jedno.. vyber podla ceny
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?