Upevnenie sadrokartónového stropu

Profilova fotka
Nas dozor nam poradil dat namiesto zavesneho systemu na sdk strop -drevene tramy, ktore budu upevnene vo venci (v casti domu, kde pod 10stup. pultovou strechou nebude priestor nijako vyuzivany ,kedze bude minimalny). Je to lepsie riesenie? financne, funkcne,.. vdaka.
Odpovedať
1
2
@yaninca Je známe, že Al konštrukcia je tvarovo stabilnejšia než drevo. Neviem, či má ísť o trámy, na ktoré príde zhora nejaký záklop z drevený palubkov, parozábrana a potom vlna... Alebo na trámy odspodu prišrubovať SDK...
Odpovedať
Profilova fotka
nie, nad tieto uz nema prist okrem vlny nic.. @blacksr
Odpovedať
@yaninca Bez nákresu neviem... len nahradiť Al konštrukciu drevom? Myslím, že Al vyjde lacnejšie. Ak by to boli latky krížom cez trámy, tak budiž. Ale ak to majú byť extra trámy s prierezom napr. 8x16 cm (to som tresla), tak to drevo vyjde drahšie. Si vypočítaj ich objem podľa jeho návrhu a cena za kubík nesušeného dreva je okolo 200 €...
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Ja by som to na drevo, ak to dobre chápem z tvojho popisu, určite nedával. Podľa môjho názoru je dosť veľká pravdepodobnosť že drevo bude ešte pracovať a po čase sa ukážu trhliny. Ako napísala blacksr, al konštrukcia je určite stabilnejšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @bujdo dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@bujdo ..aj ked, projektant sa k tomu vyjadril tak ze tym ze je to v interieri tak by nemusel byt problem.. teploty od 18 do 23, povedzme..hm?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca V podstate má pravdu aj projektant, ale...Prešiel som dosť novostavieb, kde sme napr. po 2-5 rokoch opravovali dosť prasklín, opadávajúcich omietok a podobne. V tvojom prípade je riziko v zbytkovej vlhkosti dreva, ktoré sa samozrejme po uzavretí stavby bude ešte dosť dlhú dobu sušiť. Netvrdím, že to na isto popraská, ale keby sme montáž SDK mali realizovať takýmto spôsobom, isto by som na našu prácu nedal garanciu a snažil sa presvedčiť zákazníka aby šiel do AL konštrukcie. Nechcem nikoho presviedčať, že to je to najlepšie riešenie, aby tu zas niekomu označenie "PRO" nevadilo, len som chcel poukázať na možné riziko, ktoré reálne hrozí pri montáži, ktorú ti odporúča projektant. A ďaľšia dosť dôležitá vec je tá, že v žiadnych technologických predpisoch a ani v montážnych návodoch som sa nedočítal, že by sa SDK mohlo montovať takýmto spôsobom. Dá sa to samozrejme pokaziť aj s AL konštrukciou, pokial nebudú dodržané predpisy a normy pre montáž SDK.
Odpovedať
To bujdo: malo citas, konstrukcia SDK na drevo je bezna a uvadza sa tento postup aj v stavebnych navodoch firiem, skus si pozriet napriklad Rigips. Ale to neznamena ze doporucujem takuto konstrukciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 @bujdo ano aj tuna to je : http://www.bek.sk/Sucha-vnutorna-vyst.... Hop377, takze tiez hlasujes za Al?:)
Odpovedať
@yaninca Hej.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 diik
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 @yaninca Asi sa nechapeme. Ano to mas pravdu. Ale ešte raz "A ďaľšia dosť dôležitá vec je tá, že v žiadnych technologických predpisoch a ani v montážnych návodoch som sa nedočítal, že by sa SDK mohlo montovať takýmto spôsobom." Nenapísal som že sa SDK nemontuje na drevo. Ja to čo píše yaninca chápem asi takto : dozor im povedal nasledovné "dozor nam poradil dat namiesto zavesneho systemu na sdk strop -drevene tramy, ktore budu upevnene vo venci". Takže to chápem tak, že buď priamo na trámy bez závesnej konštrukcie ( a je jedno či AL alebo drevo) sa bude montovať sadrokartón, alebo sa priamo na trámy upevnia laty na ktoré bude sadrokartón namontovaný. Podľa môjho názoru sú obidve možnosti proti zásadám montáže SDK systému. A myslím, že 9 z 10 sadrokartonistov toto riešenie isto neodporučí. ;-) Pozor ! Aj to čo ste dali do vyššie uvedeného linku je síce drevená, ale závesná konštrukcia. Systém uchytenia, ako odporúča dozor som ešte nikde nevidel a myslím, že riziko trhlín je naozaj vysoké.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bujdo pouziva sa aj system priecnych lat na krokvach, bez zavesneho sytemu, je to aj v doporuceniach vyrobcov.
Odpovedať
@bujdo Áno, ako píše hop ;-) aj priamo na drevo môže SDK byť prišrubovaný. Len to nesmú byť latky priamo z píly, lež sušené hranolčeky pod 10% vlhkosti. My máme vlastne tiež strop opláštený priamo na drevenú konštrukciu, ale máme na tom omietku s mriežkou a flexi lepidlom. Dosky sú masívne drevocementové, takže k praskaniu by prísť nemalo. Drevo bolo tiež suché, možno 3 roky prirodzene sušené. Myslím, že treba proste prepočítať: koľko bude stáť AL a koľko sušené latky, no. A prijať riziko, že to drevo môže ešte čosi "popracovať".
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 sádrokarton na drevo sa z 99,9 % nepoužíva. Dá sa to ale prirovnal by som to k tomu , že niekde jedia chrobáky. Dá sa to , ale koľký ich jedia.Nehovorím o tom , že to by muselo byt super rovné drevo , nakoľko profil je rovný oproti strešným latám ktoré tam vetšina dá , ak už ide na drevo.Som presvedčení že na profil je to lacnejšie ako na drevo.Len je problém v tom , že svojpomocne tam pritlčieš drevo a hotovo , profil už musíš vediet ako. A potom sa nadáva že SDK je zlý materiál lebo praská. Nepraská ak je urobený dobre. Praská po neodbornej montáži.
Odpovedať
@fabo123 cital si vobec co som pisal?
Odpovedať
Profilova fotka
Mna by zaujimalo aky ma na taketo riesenie ten vas dozor dovod. Dreveny raster sa pouzival v tedy, podkial nebol vhodny system na kotvenie z ocelovych profilov. Drevo sa krutilo, sadrokarton praskal a pod. V tejto dobe je uz ale k dispozicii overene a kvalitne riesenie, ktore ma vela vyhod. Ak to ma byt o usporach, myslim ze to je na zlom mieste. Kolko % z celej ceny stavby usetri taketo riesenie? 0,1%? Ja by som na take riesenie, kde budem kotvit SDK priamo na drevo tiez nedaval zaruku. Kazdy prvok v systeme ma svoj vyznam a ulohu. Pruzne zavesy nosnej konstrukcie rozkladaju pohyb krovu, rovinne spojky zarucuju presne napojenia nosnej konstrukcie a obvodove UD s penovou paskou dilatuju strop od stien. Ma vyznam nieco z tohto systemu vypustit?
Odpovedať
Profilova fotka
@montazsadrokartonu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem čo myslíte konštrukciou AL? Predpokladám ,že budete maťv interiéri rovný strop a zo všetkých štyroch strán bude opretý o priečky ,alebo obvodové murivo(steny).Pôvodne ste ho mali zavesiť na nosníkový strop, alebo drevenné krokvy?Ak na drevenné krokvy tak je lepšie poslúchnuť dozora.Ak by mal byť strop zavesený na nosníkoch strechy tak je lepšie zavesiť strop na tie nosníky.
Odpovedať
Dobrý den. Také nevím, co je to Al profil, ale podle lesklého povrchu to asi tazatelka zaměnila za profily z pozinkovaného plechu. Nicméně, to je úplná prkotina.Z dřevěných hranolů typu střešní lať, nikdy neudělámě rošt, který bude mít dlouhodobě stejné vlastnosti, jako rošt kovový. I když všichni výrobci uvádějí i dřevěný rošt jako možný, osobně bych ho pro sebe nepoužil. Dřevo trpí všemi možnými neduhy, které zde již byly popsány. Má snad jednu pochybnou výhodu, že je s ním na první pohled snadnější práce, což já celkem zpochybňuji. Ale kdybych už musel dřevo použít, tak by to musely být hoblované hranoly z kvalitního vysušeného dřeva a bez suků. A zde je už pofiderní výhoda lacinějšího řešení mimo. Osobně jsem dělal stropy v několika domech. Všechny měly stejnou konstukci D 112 - zavěšené stropy na dvojitém roštu ( spojováno křížovými spojkami ) , přesně podle technického listu Knauf : ttp://www.knauf.cz/wpimages/other/doc4/8_D11_Sadrokartonove_stropy.pdf Zde bych řekl, že celý závěsný systém je vymakaný do posledního detailu a práce je trychlá, snadná a neuvěřitelně přesná. Proti použití přímých, nebo jiných závěsů, které se musí šroubovat pomocí vrutů do dřevěných hranolů, je kovová konstrukce LEGO. Musím uvést, že právě dvojitý kovový rošt je pro stropy a svépomocnou práci skoro předurčen. A závěrem ještě dodávám, že pokud se pečlivě nastudují technické listy a firemní brožůry, tak se na tom nedá nic moc zkazit. Je pravda, že spousta řemeslníků to dost fušuje a výsledná práce za nějaký čas vykazuje různé závady. To ale není způsobeno systémem, ale šlendriánskou prací. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros ano malo to byt zavesene na sikmich krokvach, na ktorych je upevnena z druhej strany krytina. preco je podla Vas lepsie dat tie nosniky? dozor chce dat vodorovne tramy medzi nosnou prieckou a obvodovou stenou a sdk upevnit na to. podobne to bude asi riesene v inej casti domu, kde je strecha sikmejsia a bude tam rieseny podstresny priestor (preto vodorovne tramy, na ne pojdu fosne). V tej casti tie tramy maju teda odovodnenie. tam kde podstresny ulozny priestor nebude, ani nie.. z Vasich reakcii vidim ze to zavesne riesenie bude dost:) dakujem! @ladajaskva @bujdo @hop377 @blacksr @montazsadrokartonu
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máte použitý ,ako krov s nízkym sklonom krokvy ,tak tie sa budú pôsobením váhy snehu prehýbať.Keďže sadrokartonova konštrukcia sa pevne spája s takto zhotoveným krovom bude priehyb krokiev priamo pôsobiť na priehyb konštrukcie ,ktorá sa používa na uchytenie sadrokartonu.následkom čoho bude sadrokarton praskať v spojoch jednotlivých tabúľ.To je všetko čo dokážem vyčítať z vašeho zadania témy a popisu ktorý ste zadali.Presnejšie by om sa dokázal vyjadriť až po nahliadnutí do projektu.Ak je to tak ako som to pochopil tak dozor má pravdu.Je možné ,že som to zle pochopil.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@antonmesaros je to uz stara tema, ale pre mna aktualna... mam strechu so sklonom 7 stupnov z nosnikov Steico, rozpon je cca 6.5m. Podla technickych listov je na tej dlzke dovoleny priehyb viac ako 2cm. Pokial urobim konstrukciu z AL profilov "do kriza" a zavesim ju na nosniky klasickymi rychlozavesmi, dokaze mi takyto strop eliminovat takyto priehyb?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Nie pokiaľ sa strcha prehne 2 cm tak sa spolu s ňou 2 cm prehne aj zavesený sadrokartónový strop.Ale 2 cm nieje tak veľa aby to praskalo.AL profilmi myslíte asi plechové CD profili?!
Odpovedať
@antonmesaros pardon, tymi AL profilmi som myslel klasicke plechove profily CD/UD, no tu sa o nich tak pisalo, tak ma to pomylilo... Prasknut strop asi nepraskne, ale v strede kde bude na nosnikoch najvacsi priehyb, mi bude chodit cely strop hore dole o 2cm, takze okraje (styk steny so SDK) mi asi dost popraskaju :\
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Ťažko sa k tomu vyjadriť.Veľké konštrukcie mávajú svoje problémy.Treba použiť sadrokatronové tabule od Rigips.
Odpovedať
@antonmesaros preco prave Rigips? aky to ma s tymto vobec suvis?
Odpovedať
@antonmesaros ako alternativu vidim samonosny strop, ale pokial je ina moznost, radsej by som sa tomu vyhol... minimalne kvoli tomu, ze je to financne niekde uplne inde.
Odpovedať
Profilova fotka
Rigips tabule nám ako jediné nepraskajú.Sú na míle kvalitou od konkurencie.
Odpovedať
@antonmesaros to je az taky rozdiel medzi Knaufom a Rigipsom?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?