Temperovanie betónového stropu na nízkoenergetickom alebo pasívnom dome

Mohol by sa prosim niekto podelit o osobne skusenosti alebo aspon teoreticke vedomosti o temperovani betonoveho stropu? Precital som si o tom tu http://www.createrra.sk/pasivne_domy_... kde pisu, citujem: "Vd’aka pokrokom v technológii kompaktných jednotiek sme pri tejto stavebnej metóde schopný riešiť aj pasívne chladenie a kúrenie zabudované priamo v betónovom strope - takzvané temperovanie betónového jadra. Jednoduché a maximálne komfortné riešenie pri minimálnych nákladov na prevádzku." Velmi ma to zaujalo, ale na nete som skoro nic nenasiel. Rozmyslam nad stavbou nizkoenergetickeho alebo pasivneho domu s rovnou betonovou strechou. Ale netusim ako to funguje. So solankovym vymennikom alebo s tepelnym vodnym cerpadlom, ktory cez zabetonovane trubky prehana vodu? Aky to ma tepelny/chladiaci vykon, ake to ma investicne/prevadzkove naklady, aku to na navratnost? Velmi pekne dakujem za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@petulko331
Odpovedať
Profilova fotka
V bojnickej nemocnici je takýto systém zabudovaný.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall co sa tyka chladenia mozes pozriet ak to mam ja http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m.... Kedze nemam , Betonovy strop, riesil som to trosku inak. Tu si mozes pozriet schemu http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... . Pri chladeni sa cez vymenik odobera chlad z primaru tepelneho cerpadla, bez toho aby samotne TC bezalo. Toto sa vola pasivne chladenie. Vyhoda je v tom ze nebezi 1,8kW kompresor, ale len 2 az 3 obehove cerpadla s celkovym prikonom 200-250W. Pri stropnom vykurovani by som ale odporucal opatrnost. Vela firiem ma krasne reklamne slogany. Nazory sa na to rozchadzaju, mozne to je, ale clovek musi vediet do coho ide. Hlavne si treba uvedomit, ze ak mam strechu a zvysim jej teplotu, automaticky zvysujem aj stratu domu. Mimochodom kurenie do PD je nekoncepcne. Cely koncept PD vychadza z toho, ze naklady na zateplenie sa vykompenzuju tym, ze netreba drahe vykurovanie (staci elektricky konvektor pri silnych mrazoch).
Odpovedať
Profilova fotka
Skús navštíviť niektoré pasívne domy, ktoré navrhla Createrra, v Tvojom okolí a tam sa určite dozvieš všetko čo potrebuješ vedieť. Tento rok to bude 8.11. (piatok) až 10.11. (nedeľa). Určite vieš o čo ide. Ak nie, tak tu je odkaz: http://iepd.sk/ponuka/kalendar-udalos...
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Mne ešte nezakúrilo. Stále je v dome 22-23 stupňov. A to tam nemáme ešte žiadny spotrebič a pod. Takže sa k tomu ešte neviem vyjadriť. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
V Rybanoch je jeden dom, ktorý má takéto kúrenie/chladenie, ale tiež je len vo výstavbe, tak ako môj. Ak by Ťa to zaujímalo, môžem Ťa spojiť s majiteľom. Tiež ho má od Craeterra.
Odpovedať
@petulko331 @majkoj dakujem za odpovede, skoda ze nic konkretne (vykon/investicne/prevadzkove naklady) ;-) Na tie dni pasivnych dni skusim pozriet, ak bude nejaky dom pobliz. Rybany tiez nie su daleko, nerad by som ale niekoho otravoval doma, uvidime, ozvem sa ak na tych dnoch nic nevyzistim. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall Ak dobre viem, tak dokonca Rybany budú otvorené verejnosti v tieto dni.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall je niekolko firiem, co to ponukaju, takze tazko dostanes konkretne udaje, ked nevies co vlastne za system chces mat, skus sa spytat priamo firmy npr dennert.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?