Je veniec nutný?

ASi sa aj blbo pýtam ale tak otázka je otázka...Pri stavbe Bungalovu (z Ytongu) kde strop bude len ako úložný priestor kde bude použité latovanie prekryté OSB doskami je nutné robiť Veniec??? Je nutný kôly údržnosti strechy???
Odpovedať
veniec je nutný kvoli stabilite stavby
Odpovedať
@davidnagy hmmm takže aby rovnomerne uniesol strechu a aby sa rovnomerne rozložila unosnosť stavby?
Odpovedať
@cvoky8 Strecha netlačí len smerom kolmo nadol, ale jej sily pôsobia tak, že bez venca by sa začali steny od seba odkláňať, čiže von. Veniec ich stužuje. ;-)
Odpovedať
presne ako napísala blacksr 8)
Odpovedať
@blacksr dakujem.. veru Jarka škoda že som sa hned teba nespýtal... po pravde ti poviem že som načítal kopec odborných publikácii o stavbe ale toto som nikdy ani v jednej nenašiel že prečo sa vlastne robí veniec :)
Odpovedať
Profilova fotka
no ak strecha netlačí smerom dolu, veniec to nezachráni, musí byť iné stuženie, veniec je prvok prevzatý z veľkých stavieb a pri menších rozponoch neplní statickú funkciu. Robil som kostolnú vežu, kde na kamennom murive navápennú maltu, výška 20m bola položená cibuľa, bez jediného kotviaceho prvku. Stabilita strechy proti vetru sa dosahovala v minulosti hmotnosťou. námietka, že veniec roznáša tlak pomúrnice je tiež slabá, pretože pri šírke venca 25cm a šírke pomúrnice 18 cm je zvýšenie minimálne, veniec tlačí znovu na murivo.
Odpovedať
Niektoré staré stavby nemajú železobeton. veniec. Na tie sa neodporúča použiť na prekrytie strechy ťažkú strešnú krytinu hlavne kvôli statike objektu a spomínanej rozťažnosti muriva. Nezamýšľaj sa nad tým a dodrž postup v projekte, inak sa ti to môže časom škaredo vypomstiť. Všetko je na niečo a statika je z toho všetkého najdôležitejšia.
Odpovedať
No neviem, maloktory stary dom na dedine ma zb veniec. Mame chalupu po starej mame, taky klasicky dlhy dedinsky sliz, niektore casti domu maju 100+ rokov, niektore menej, stavane je to z kadecoho, tvarnice, kamen, tehly vyrabane doma z hliny ... a ZB veniec to veru nema.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Obnovim temu. Je nutne robit veniec na zahradny domcek, ktory uvadzam na fotke? Steny budu vymurovane z porobetonu. Uvazujem nad vymurovanim stien, osadenim dvoch pomurnic (suvisle aj nad otvorene casti) a na to tramy pultovej strechy. @jan45,
Odpovedať
.
Odpovedať
.
Odpovedať
Posledny rad vymuruj z U-tvarnic a zalej veniec s kotvami na pomúrnice.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 staci prednu a zadnu stranu, alebo je nutne aj tie bocne zosikmene z U tvarnic murovat?
Odpovedať
Aj tie bočné... Ja som nadstavoval v lete kurín, tiež posledný rad U-čiek Porfixu šikmo. Zaarmované a zaliate za jeden deň a mám istotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky keby ste to stavali z drevených hranolov, dávali by ste tam žb veniec? Tu keď položíte dosku na múr a na ňu hranoly (krokvy), tak to bude slúžiť. Tá doska je na rozmeranie hranolov. Ak tam bude ľahká krytina, kotvil by som dosku do muriva štyrmi skrutkami.
Odpovedať
@jan45 tiez som nechcel robit veniec, ale radsej sa poradim so skusenejsimi :). Strecha bude pultova, na streche plechova krytina. Netreba sa obavat neskorsich prasklin murov?
Odpovedať
Podla mna začínaš už zle tými OSB doskami na povale. Tie zadržiavajú vlhkosť a časom môžeš vyhodiť izoláciu pre jej zvlhnuté. Používajú sa na tieto účely skôr drevené fošne.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky praskliny sú následok zaťaženia, tu je len zaťaženie strechou a snehom, také isté múry sa používajú na väčších objektoch .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?