Drevenný alebo kovový rošt pod sadrokartón?

Ako som pozeral na nete všade sa dava kovový rošt na ktorý sa upevnuje sadrokarton no našiel som i klasicke drevenné strešné laty na ktoré to upevnovali drevenný má neaké nevýhody?
Odpovedať
Profilova fotka
čo sa týka dreveného, je to predsa len prírodný materiál, ktorý pracuje. Veľké riziko vidím v tom, že pokiaľ sa urobí rošt zo slabo usušených lát, môže prirodzeným sušením laty skrútiť a tým aj poškodiť uchytenie sadrokartónu ale aj samotný sadrokartón. Kovový systém ponúka profesionálny a bezpečný spôsob uchytenia a ceny sú tam skutočne zanedbateľné. To čo by ste ušetrili za konštrukčné prvky za to ozaj nestojí.
Odpovedať
Profilova fotka
@mariand uplny suhlas
Odpovedať
presne tak . . . . dôveruj kovu a zbytočne neexperimentuj, aby sa Ti to nepredražilo :-S
Odpovedať
Profilova fotka
a ešte pár vecí ma k tomu napadlo. Skús si predstaviť v súvislosti s "nosnostnými vlastnosťami" jednotlivých typov konštrukcií, aké hranoly by si musel mať, aby boli porovnateľné s kovovými profilmi. Ten hmotnostný rozdiel je určite nezanedbateľný. Po druhé, aj keď urobíš platňu akúkoľvek, vždy to bude postavené na pracujúcom podklade (z dlhodobého hľadiska). U starších domoch ani nehovoriac. Pri pohyboch stavby čo bude lepšie znášať prípadné odchýlky - pevne zošróbovaná drevená konštrukcia alebo kovový rošt uchytený buď na závesných okách, resp. priamom závese? A zatiaľ na záver - rýchlosť výstavby. Praktický príklad - strop. Pri drevených konštrukciách aby to držalo musia byť hranoly presne narezané a pospájané. Obvodové hranoly našróbované do stien, nosné hranoly zošróbovať s obvodovými a nejakým spôsobom je treba vyriešiť pravidelné zavesenie do nosnej konštrukcie (cca. každých 80cm). Pri kovovej konštrukcii - navŕtať obvodový UD profil po obvodových stenách. Nosné CD profily nastrihať na šírku miestnosti (- 0,5-1cm) a nasunúť do UD profilu (veľkosť miestnosti je nepodstatná pretože dĺžky profilov sú 3, resp. 4 m a pomocou spojok sa dajú natiahnuť na ľubovoľnú dĺžku). Podľa vzdialenosti od nosnej konštrukcie uchytiť závesné oká alebo priame závesy. Hotovo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?