Armovanie venca a deky

Chcem sa spýtať, či je možné vhodným armovaním deky vyriešiť statiku deky v okolí otvoru pre schody. V projekte architektúry nemám zakreslený žiadny nosný stĺp ani preklad. Predpokladal som, že staticky je to vyriešené armovaním v deke. Takto sa mi to aj páči. V projekte statiky som však našiel výkres, v ktorom je uvažované s betónovým stĺpom DT30. Ten stĺp nechcem, preto som sa informoval, či sa to dá inak. Na otázku či sa to nedá urobiť inak som dostal odpoveď, že miesto stĺpa môžem dať ŽB preklad zo steny pri schodoch po obvodovú stenu pri vchode. Dá sa v mojom prípade navrhnúť armovanie deky, aby som nemusel robiť nosný stĺp resp. ŽB preklad?
Odpovedať
@remba v zásade by si s tým nemal mať problém veď strop je zrejme navrhnutý na priečny rozpon a v mieste schodiska na tom skoro 1,5m vzniká konzolka, ktorá je aj spriahnutá s doskou uloženou na krajoch po oboch stranách. Chcelo by to vidieť aj výkresy statiky, nevidíme ani hrúbku dosky ani armovanie. Treba to dať statikovi nech to tak navrhne.
Odpovedať
Dá sa to vyriešiť bud ležatým prekladom t.j. preklad v hrúbke dosky( asi sa zväčší hrúbka dosky) alebo obrátený preklad( statik Ti poradí .)
Odpovedať
@slavoslav Navrhnutá je monolitická ŽB doska hrúbky 15cm (zaliata v celku s ŽB vencom vysokým 25cm)
Odpovedať
@remba jasna a priama otazka. Tak jasna a priama odpoved: Ano da sa to urobit prez nutnosti pouzitia stlpu a prievlaku.
Odpovedať
Profilova fotka
a doska nad 12 cm pri takomto rozpone je predimenzovaná. Tie schody tvoria podperu, dajú sa votknúť do steny, takéto stropy sa robili 10cm.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Pouzijem tuto temu na svoju otazku...Pri viazani venca by ste rohy prelozili iba ohnutymi Lkami alebo je lepsie ohnut uz zakladnu armaturu a nasledne prelozit z boch stran vo venci?
Odpovedať
@janyke ale kde ohnut. Normalne roxory zviazane so strmienkami das co najblizsie do rohu a potom v rohu doviazes ohnute roxory aby ti min. aspon 1 m bolo prelozene. Samozrejme tolko, kolko mas vystuze ak 4 tak 4x ak 5 tak 5x. Neviem si predstavit ako by si ohybal uz poviazane zelezo, ak by si chcel ohnut pred viazanim strmienok je to zasa piplacka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakyne najlepsie je mat haky na koncoch priamej vystuze a tak to previazat v rohu, kazda polozka musi ist az k vonjaksiemu povrchu - ako na prilozenom obrazku. Toto riesenie je najcistejsie najlepsie a najpracnejsie. Riesenie pomocou priloziek z L profilov je castejsie pouzivane lebo je jednoduche. ALe nerad to vidim lebo podla mna to nefunguje. A este to bezne nepreviazu ludia s priamou vystuzou. stykovanie 50xpriemer pruta, cize fi10 sa stykuje 500 mm, ak je to v rohu moze byt 200 az 250 mm, ked je hak moze sa redukovat kotevna dlzka, ale nepamatam presne kolko sa redukuje - je to v norme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?