Skúsenosti so stavbou krovu

Dobrý deň Poradíte mi ako čo najľahšie a najlacnejšie postaviť krov strechy? Chcel by som to stavať sám s pomocníkmi, prípadne s tesárom. Nechcem to zverovať firme alebo partii, aby som to mal pod kontrolou. Ide o sedlovú strechu s pôdorysom 10 x 12 m, plná väzba so stropným trámom na pomúrnici, hrebeňová fošňa s dvoma väznicami. Dá sa všetko klincovať alebo potrebujem odbornú tesársku prácu?
Odpovedať
Minule som hladal na webe manual na odstranenie zapaleneho appendixu, lebo som to chcel mat pod kontrolou.. Je to tvoj dom, tvoja strecha, si dospely, mozes si robit co chces, napriek tomu si myslim, ze ak si to nikdy nerobil, tak by bolo lepsie to nechat na niekoho, kto s tym ma nejake skusenosti. Tesarsku pracu nepotrebujes, spoje mozes klincovat, ale niektore detaily spojov a prepojeni su dolezite z hladiska statiky, lahko sa da nieco pokazit a mysli na celkovu zataz, ktora bude na to posobit (hlavne pocas odmaku v zime).
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas stowasser. Ani ja by soom sa do toho sam nepustal. ked je niekto na juhu slovenska, nie je tolko snehu ako na severe a aj zataz snehu byva mensia, ale aj dole moze nasnezit a na streche mas zrazu 40 ton, co nemusi byt sranda. Viem ze za pracu na dome chlapi zobrali 2400 eur dom bol 10 x 13 metrrov plus zastresena terasa, A teraz si zober co sa stane akolko zaplatis ak to nedajboze pod vahou spadne...
Odpovedať
Asi ze existuje projekt a staticky posudok. Akurat ze "majstri" maju snahu odflaknut pracu ak nie su pod kontrolou. A jedina moznost ako ich kontrolovat je vediet co maju robit. A musia vediet ze sa bez nich zaobidem a su okamzite nahraditelni. @stowasser To s tym apendixom bolo trápne, nemiestne a hlúpe. @jiri_m Prečo by som platil za prácu 2400 ečok ak mi to spravia aj za 500 ečok?
Odpovedať
@ondrejstodola To s tym appendixom bolo praveze na mieste. Len ty nie si schopny/ochotny to pochopit. Projekt a staticky posudok nestaci - poodbne ako pri operacia aj pri stavbe a vyskytnu situacia, kedy treba riesit veci operativne a podla vzniknutej siuacie. Ak s tym nemas skusenosti, moze to dopadnut vselijako. Je smutne, ze niektori ludia si neuvedomuju cenu kvalitnej prace a potom maju predsudky typu: majstri maju tendenciu pracu odflaknut a treba nad nimi stat. Plati 'podla seba sudim Teba'? To nad Tebou stoji v praci sef, lebo inak pracu odflaknes? Ci je to taky zvyk - dat majstrom co najmenej a potom im neverit? Kolki Ti to budu robit? Ako dlho? Tyzden? Kolko Ty zarobis vo svojej praci za tyzden? Ako je fyzicky narocna? Pracujes vo vyskach - hrozi Ti pad zo strechy? Platis si dane/odvody sam? Kupujes naradie?
Odpovedať
@ondrejstodola Nechcel som ta urazit, len ti vysvetlit, ze ak je to dom, tak sa oplati mat to urobene kvalitne a ak nikomu neveris, tak na tvojom mieste by som vyuzil prave toto forum, aby som ziskal preferencie na sikovnych strecharov. Ja som volakedy pri kazdej rozrobenej streche zastal, pokukal co robia, ked skoncili tak sa opytal majitela ako bol spokojny a takto som v mojom bydlisku nasiel partiu mladych sikovnych chalanov, ktori robili naozaj precizne. Dobra indicia moze byt aj to, ked ti povedia, ze maju na polroka dopredu zajednanu robotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radog ja si myslim, ze ludia si uvedomuju cenu kvalitnej prace, problem je vsak v tom, ze nevedia (neveria), ze na konci ta kvalita naozaj bude za tu cenu stat...
Odpovedať
@ninaclaudius Cena nie je zárukou kvality. Komu sa nepáči moja cena, nech ide tam kde mu daju viac. Mna tiez v robote nepreplacaju a musim robit kvalitne. @stowasser Ďakujem za prvu uzitocnu radu. Ok, tak by som sa rad niekam pozrel.
Odpovedať
@radog Asi si to nepochopil, nezhanam drahych majstrov, ale informacie. Nie som charita. A slepe crevo si da odrezat iba blbec ako ty.
Odpovedať
@ondrejstodola :-) Ja nehovorim, ze mas zobrat drahych majtrov, ale len porovnat, kolko im zaplatis za hodinu prace, napr. v porovnani s tou svojou. Nic viac nic menej. Sudiac podla toho co pises, nieco ako vaznikovy krov u Teba asi nepripada do uvahy, ci? PS: Drzim palce aby sa Ti nikdy nezapalil appendix.
Odpovedať
nechapem naco vlastne reagujete na takeho cloveka co nevie zratat ani kolko je dva plus dva.zachvilocku napise inzerat hladam tesarov za odvedenu pracu vam dam chleba a polievku :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejstodola vypočítate si trámy podľa škridly, spravíte formu, zárezy, vynosíte (vytiahnete) na povalu, rozmeriate si rozostupy, postavíte stolicu, do kolmice prvý pár a pokračujete. Ak treba niečo šikmo, zapílite. Používajte klince, nie skrutky. Robiť to môžete na etapy, týždeň aj dva, podľa počtu ľudí. Susedovi to robila partia asi 2 mesiace.
Odpovedať
@jan45 Ďakujem, vážim si vaše rady. Kde si to môžem naštudovat? Čo je to forma? @zm_tm Som trochu chudomnejší a nevidím dôvod prečo by som nemohol mať dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ondrejstodola dom vam nik nezakazuje mat ;-) ale v prvom rade si treba uvedomit vy takisto mate v praci daky stanoveny plat za mesiac hodinovku,alebo ukol-tak isto to je u kazdeho ci uz tesara ci murara maliara a td je tam cena za stvorec a ta nepusti-vam tiez keby vas zamestnavatel vam povie teraz mam zakazky za menej penez znizim vam plat o 50percent to by uz nebolo v poriadku ze?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejstodola ja netvrdim ze mas dat 2400 eur ked urobia za 500. Len hovorim ze v pripade neodbornosti sa to neoplaca nakolko sa to pri oprave strechy preplati ovela viac.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?