"Podbitie" štabónu/podhľadu

Rozmyslam nad podbitim stablonu/podhladu. Od steny to ma 60cm. Rost tam bude jednoznacne z lat co zostali zo strechy 6x4 cm - tak ze od steny to pojde medzera od steny 2 cm - lata 6 cm - 20 cm medzera - lata 6 cm - medzera 20 cm a posledna lata 6 cm - spolu 60 cm. Moznosti podbitia: 1.) 12mm OSB 3 doska + XPS 2 cm - na to lepidlo a sietka. (osb stoji cca 4,5/m2 + XPS cca 2.9-3/m2, teda spolu cca 7.5/m2 + lepidlo na XPS) 2.) Superdoska 8 mm - horcikova nenasiakava doska - na to lepidlo a sietka. Ta doska ma rozmer 1220x2440mm, takze rezat po dlzke alebo aj po sirke. Na to lepidlo a sietka. 1m2 superdosky stoji cca 6 Eur. 3.) Len cisto XPS (ten ma dobry rozmer, lebo ma 60 cm) 3 - 5 cm - na late lepene PU penou na EPS, plus chytene samorezkou s plastovou tenierovou podlozkou. Na to lepidlo a sietka. 3cm XPS je za cca 4-4.3Eur, 5 cm za cca 7 Eur/m2 + nejaka pena na lepenie 1) je najviac pracna - aj najdrahsia takze tu neriesim 3) by bola OK, ak by stacil 3 cm XPS (este aj 4 cm XPS) co sa tyka ceny, ale je menej pracny ako s tou superdoskou (ta vazi cca 8 kg/m2 + rezanie) Otazka ci to bude OK len s tym XPS, hoci aj s hrubkou 5 cm, ale podstatne lahsia robota - alebo pridanim este jednej late (takze bude to hustejsie s medzerami tak po cca 12 cm) Ako ste pobijali?
Odpovedať
1
2
Trafil si otázku ;-) aj mňa to aktuálne zaujíma. ;-) My ešte zvažujeme tatranský profil ,ale videla som dvojročný dom kde to v spojoch prasklo tak neviem....
Odpovedať
@andrejkam tak zatial to asi nikoho viac nezaujima. Davam prispevok nech je vidiet tema ;).
Odpovedať
My sme davali OSB dosku 15 mm a na to 4 cm Neoporu, nebolo to sice lacne ale zase to nieco aj hadam vydrzi. Inak ved tie ceny ti vychadzaju vsetky takmer rovnako 7eur/m2 takze by som tie osb uplne dosky nezavrhoval.
Odpovedať
@jadromiro: samozrejme pri cca 60 m2 (okolo domu, plus zastresena terasa) to na cene az tak nepocitim, ale je to najpracnejsie riesenie. Osobne sa mi najviac pozdava 3) len ci s tym nema niekto skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
Môžete kľudne urobiť č3.OSB dosky nie sú nutné.Predtým ako sa na trhu udomácnila OSB sa miesto strešných lát dávali obyčajné dosky 2,5 x10 cm , na to sa skrutkoval polystyrén 50mm drží to dodnes.Polystyrén alebo styrodur netreba lepiť stačí len skrutkovať.
Odpovedať
@antonmesaros Uz som videl par domov kde bol pouzity treti postup ale stym ze tam bol pouzity XPS 2cm...je to ok?
Odpovedať
Ideálny je PS hr. 3 , kľudne na rezivo čo ostalo na stavbe ( doporučujem dobre priskrutkovať). Potom sieťka s armovacím lepidlom (najlepšie flex) a konečná úprava sil.omietka.. Je to osvedčené, nenáročné na údržbu, asi aj najmenej pracné.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si pozriete návod na zateplovanie a kotvenie polystyrénov tak tam určite nájdete aj rozpis jednotlivých kotiev a ich vzdialenosti od seba.Podľa toho sa dá vydedukovať aj laikovi ,že polysytrénu stačí ak je opretý bodovo o strop len v miestach kde sa dávajú kotvy. 2cm styroduru sú použiteľné ,ale odporúčam hustejšie kotvenie(pri sieťkovaní a nannášaní povrchvej úpravy sa vám bude 2 cm styrodur prehýbať( veľmi zle sa to robí) preto je lepšie použiť miesto strešných lát 10 cm široké dosky, alebo ak máte tých lát dosť ich namontovať hustejšie aj keď do nich nebudete kotviť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Chcem podbit stanskym profilom a zaujima ma vas nazor ci pred fasadou alepo po fasade konstrukcia je uz hotova ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mr79 Prajem pekny den, reagujem na Vas prispevok , planovali ste podbitie strechy, boli tam tri varianty, ta tretia sa mi najviac pozdava. Mozte mi prosim napisat, ako ste podbili strechu, ci ste pouzili treti variant, ako sla praca, ci to dobre vyzera a ci to dobre drzi ? Dakujem :-)
Odpovedať
@dasa88k tak nakoniec som spravil ten treti variant. 4 laty cca po 15 cm od seba, takze dost nahusto. Na to 3cm sedeho xps, na to lepidlo so sietkou. Drzi to super, nepraska, je to zatial rok a nemam tam este omietku ale riesenie je nakoniec ok. A lahko sa to robilo.
Odpovedať
@mr79 ahoj, nemas ten postuop odfoteny? dik
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mr79 Ahoj, tiez by som rad pozrel nejake fotky ako si to riesil, nakolko nas caka v blizkej dobe presne ten isty "problem". Vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@antonmesaros Keď by som chcel robiť variantu 3, že len 3cm styrodur, resp. polystyrén, ako ďaleko musia byť od seba laty? Mám okolo múru presah strechy 80cm. Krokvy mám od seba vzdialené 60-80cm. Môžem na to použiť laty čo zostali z plného debnenia strechy a aj dosky čo som mal na šalovanie nepoužité nové? Laty sú široké 9 -16cm, to by aj nevadilo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@mr79 Zdravim, pisem ak este nie je neskoro. Urcite nedavaj do exterieru superdosku lebo to obanujete. Superdoska nie je vhodna do exterieru je to laboratorne dokazane, napriek tomu ze ju predavaju ako vhodnu na toto pouzitie. Ma vysoku tepelnu kapacitu a nedokaze sa prisposobovat zmenam teploty v exteriery dosledkom coho je kondenzacia vody na doske po celom jej povrchu. Je vela pripadov kto na to doplatil. Vyrobca reklamacie neuznava. Sam som ju mal ako podbitie strechy na dome. Vysledok. Po 3 rokoch som to zrusil a urobil podhlady nanovo z tatranskeho profilu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pedro2904 my máme super dosku na štablone a v pohode,nič jej nie je už 4 tý rok.ale sme ju použili ako final,žiadna omietka na to,len sme nafarbili a hotovo.nie je s tým žiadny problém.
Odpovedať
@zuza225 my sme v tom case ked sme to robili postupovali ako vyrobca odporucal, tj. rostovanie podla odporucania, superdoska basic 8 mm, lepidlo, sietka, ako final omietka silikon top od baumitu. uz prvu zimu voda na podhlade tak kondenzovala ze normalne z podhladu voda kvapkala. nikto tomu nerozumel co sa deje, pytal som sa vsetkych. cele to bolo mokre. az po case ked som zistoval viac, osobne navstivil a hladal ludi co to mali tiez namontovane ten isty problem. cele mokre, niekto si to nevsimal komu na tom zalezalo bol nastvany. som to videl na vlastne oci. takisto mam ako som pisal potvrdene ze sa to nehodi do exterieru kvoli vysokej tepelnej kapacite. moja skusenost je zla a preto ju neodporucam nikomu kto nad tym uvazuje. mozno ale ten postup co mate vy sa sprava inak...neviem nepoznam nikoho kto to ma ako final, vsetci to mali tak ako my ze ako final robili omietku, resp. planovali dat omietku...
Odpovedať
Profilova fotka
@pedro2904 mám to aj v albume,pozri ak chceš,ale takto s tým nie je fakt žiadny problém😉
Odpovedať
@zuza225 pozeral som vyzera to v pohode, je to ale ine ako sme mali my. snad budete mat s tym pokoj...ja som vytvoril tiez album a dal tam styri foto, nastastie teraz je to uz prerobene...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravim vsetkych, chcem sa odbornikov spytat, ci a akym sposobom sa da spravit, resp. uchytit podbitie strechy na stitovej stene po zatepleni. Vyzera to ako na fotografii. Ci to treba uchytit iba na tu poslednu krokvu, alebo ako..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
toto zaujima aj mna ako to spravit, akurat to riesim ale neviem ako
Odpovedať
@antonmesaros dúfam že nikomu nebude vadiť keď obnovim túto tému. ...môžem namiesto dosiek použiť cd profily a závesy. ..jedna sa o rekonštrukciu starého štablónu ktorý treba dosť vyrovnať a mám zvyšné cd profily a na to už len potom priskrutkovat 4cm xps...Ďakujem
Odpovedať
@palito123 ja som tak robila
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravim, vedel by mi niekto poradit ako spravit stablon na strane stitov? Foto mam v albume. Vopred dakujem za pripadne rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Este jedna vec....plocha ktora bude zakryta OSB doskou v casti pod strechou (ta cast ktoru zakryje stablon) ma byt taktiez zateplena alebo nemusi....Dik za radu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, potrebujem poradiť s podbitím strechy a zateplením fasády pri podbití. Na obrázku je vidieť červenou farbou plánované zateplenie medzi vencom a podbitím a na stene domu. Môže byť takto spravená izolácia alebo máte lepší nápad? Zelenou farbou je znázornené plánované podbitie OSB doskami. Ako by sa malo prichytiť OSB doska na strane EPS ku stene? Ďakujem.
Odpovedať
Odealne by bolo keby si pomurnicu nemal priamo na venci, do vzniknutej medzeri by si dal zateplenie. Za danych okolnosti je to co si nakreslil asi jedine spravne riesenie. Na osb si musis urobit konstrukciu zavesenu na krokvy, aby si mal osb k comu chytat. Jo a nekreslis ako budes riesit zateplenie z vnutornej strany ale nezabudni, ze veniec musis zateplit cely...
Odpovedať
Na tomto obrázku je už vidieť zateplenie aj z vnútornej strany. Pomurnicu keď nie na veniec, tak neviem kde by som mohol mať? Tá konštrukcia, ktorá je zavesená na krokvy nebude plávať? Nedalo by sa prichytiť konštrukciu na stenu cez EPS 14cm? Dá sa lepiť PUR penou EPS Grafit na pálenú tehlu? Aké to má nevýhody?
Odpovedať
Profilova fotka
Mna by zase zaujimalo koľko terčíkov dať na polystyren, ukotvenie o osb dosku (stablon). niekde vraj na isover stranke je nejaky plan ale nenašiel som, nevie niekto poradit popripade hodit link nato?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
budúci rok plánujem robiť podhľady na staršom dome s vymenenou strechou. Nakoľko má veniec na výšku 12cm tak som tam nechal aj pôvodný betónový podhľad ktorý bol jeden železobetónový monolit z vencom. Momentálne si dávam tú námahu a celý ho zatepľujem. Strechári mi tvrdili že podhľady najskôr pol roka od zhotovenia strechy tak sa pripravujem že sa do toho na jar pustím. krokvy končia 50cm od steny, čielka plánujem max 15cm, krokvy sú od seba 70-80cm prebežne som nakreslil plánik ako by som si vedel predstaviť relizáciu. Viac menej by som tam vytvoril konštrukciu ako na sádrokartón. OSB by som narezal na pláty 125x50cm a kotvil by som každý kus na 3 CD profily. na OSB by som dal 2cm XPS a na čielka len 1cm aby som nebol uplne namačkaný na odkvapové haky. je toto riešenie správne, alebo sa to dá spraviť jednoduchšie/lepšie?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?