Aké výhody a nevýhody má plné debnenie?

budem mať strechu so sklonom 30st., dodávateľská firma mi odporúča plné debnenie s dôvodom, že tam nepôjdu myši a že je to lepšie, nemám s tým skúsenosti žiadne, aké to má výhody - nevýhody?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nad 22° sa nedáva debnenie. Ako určite to má svoje plusy, ale zbytočne to zaťaží peňaženku. Výhoda - spevní to krov, folia neprevísa. Nevýhoda - náklady navyše.
Odpovedať
Profilova fotka
Nepíšete či sa jedná o obytne podkrovie, resp. či budede zateplovať medzi krokvami. Ak áno potom je debnenie výhodou, inak žiadne výhody nevidím... len predraženie a vačšie zaťaženie strechy...
Odpovedať
podkrovie bude obytné, zateplené medzi krokvami
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk suffo má pravdu, ale dal by som debnenie z dôvodu lepšej izolácie tepelnej aj hlukovej. Výpočet vyjde aj bez debnenia, ale keď fúka vietor, veľmi cítiť ochladzovanie. Fólia, aj dobre zlepená, je prievzdušná a nebráni odfúkaniu tepla. Debnenie nemusí byť 22mm, stačí aj 12 s prelištovaním.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk dakujem za taku otazku, presne to tiez budem cochvila potrebovat riesit, ja mam 20 stupnovu, strechari povedal spravia ako si poviem :) ... ale tych 400-500e navyse za plne debnenie sa uz pri ostatnych cenach strati :) @jan45 tiez dik za nazor ... zas o jednu vec menej na rozhodovanie :)
Odpovedať
@portianko strechari povedali, ze spravia ako si povies? Divne trochu.... V prvom rade to mas mat v projekte a v druhom rade to maju vediet oni
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp, povedali ze pri takom sklone sa moze dat, ale nic sa netane ani ked nebude, je to detail ktory sa mozes rozhodnut vynechat a neohrozis tym statiku strechy (ak som spravne pochopil)
Odpovedať
my mame sklon 22° a ideme do plneho debnenia, nie je to az taka velka polozka a ma to urcite mnozstvo plusov
Odpovedať
my budeme mat sklkn 35stupnov a debnenie nedavame aj ked na mna st.dozor nonstop tlaci aby som si to dal no posledne slovo mam ja takze nedavame:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 staviate možno prvý dom, mám ich za sebou veľa a jednoznačne doporučujem ak sa podkrovie využíva a izolácia je medzi krokvami pod škridlou, zadebniť, aspoň šikmé časti.
Odpovedať
@jan45 ano staviam prvy dom a netvrdim ze sa mylite len som stale nepocul padne argumenty a dostatocny dovod aby som to zadebnil...
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 takže znovu. : škridla je ochrana pred dažďom. Poistná ochrana je vzducho priepustná. Prechod tepla sa zvyšuje prúdením pri povrchu telesa, ktoré teplo vyžaruje. Väčšina zmien počasia je sprevádzaná prúdením vzduchu. Tento vzduch preniká cez škáry medzi škridlami na návetrnej strane a vysáva vzduch z izolácie na závetrnej strane, zväčšuje tým tepelnú stratu.Je to asi ako kedˇmáte okno zasklené a keď máte len privretú sieťku proti muchám.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Pri podkroví by som tiež zadebnil a dal tam hrubšiu vodotesnú strešnú foliu. Tak je väčšia istota, lebo strecha sa horšie opravuje ak je už zospodu vyspravé všetko.
Odpovedať
myslim ze debnenie do hociakeho sklonu je paradna vec sice zatazi penazenku ale je to tepelny izolant avsak nad 22 stupnov nemusi ist plne debnenie ako profesional som sa stretol s plnym debnenim uz aj u 35 stupnovej streche..takze je to natebe uvaz co je preteba vyhodne ci usetrit alebo investovat do kvality
Odpovedať
@vlado485 A v čom spočíva výhoda debnenia nad 22 st?
Odpovedať
@suffo ešte nie som rozhodnutý, aká je priemerná cena za 1 m debnenia? práca+drevo komplet.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk 1 m3 dosiek hrúbky 2,5cm je 40m2 plochy - odpad. Rátajme morené dosky +-200 euro/1m3. Práca závisí od členitosti strechy. Ale treba dať naceniť komplet strechu. Pri 200m2 streche treba, tak 5,5-6m3 dosiek 2,5cm.
Odpovedať
@ivan_pk Surové drevo za 200 €/m3 musíš celé leto sušiť. Už vysušené sú drahšie. Existujú aj OSB dosky za 6 €/m2. Nabiť si ich snáď dokážeš sám.
Odpovedať
Profilova fotka
Akurát, že OSB neprepúšťa pary. Nedával by som, jedine perforovaný.
Odpovedať
@radopp spevni to celkovu konstrukciu strechz drevo samotne je tepelny izolant zabezpecuje taktiez foliu pred previsanim ale ako vravim nad 22 stupnov to nemusi ist je to len na volbe investora ked das debnenie musis ratat material plus pracu navysee a to su tiez financie a ked nebude obytne tak by som to ani neriesil nedal by som...robim to roky a stretol som sa uz z hociakymi nazormy archytektov a investorov
Odpovedať
@vlado485 O peniaze nejde, len či to nie je zbytočnosť.
Odpovedať
rozhodnúť sa je ťažké, netreba ale...dať či nedať asi sa rozhodnem na poslednú chvíľu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Musi byt drevo pri plnom debneni dobre presusene alebo sa moze debnit aj so "surovym" drevom? Je potrebne nechat medzi doskami nejaku medzeru?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@markosk nemusí byť suché, kladie sa na zraz, medzery sa vytvoria samé.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, obnovujem túto tému, Mam strechu 20 stupňov, škridla bramac, typ strechy valbová, dĺžka 15,4x12x4, stolica z UPE profilov, Podkrovie je neobytné, je potrebné debnenie? Projekt hovorí áno, tesári že nie (že je to zbytočnosť), no projektant sa nepozerá na penaženku, len aby čísla dobre vychádzali... chcem dať len krokvy, kvalitnú fóliu, laty/kontralaty a ukladať škridlu (bez toho debnenia) izolácia bude v obytných miestnostniach - v stropoch, medzi klieštinami zo spodu, pak sadroš. vďaka za názor,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@tarbavalaba @suffo @jan45 Je tá záťaž na strechu veľká keď sa dá plné debnenie? V projekte ho nemáme, ale uvažujem, že plné debnenie dáme, kvôli využitiu podkrovi so zateplením medzi krokvami. Budeme mať valbovú strechu so sklonom 25° a na nej Bramac.
Odpovedať
@peto125 Odváž, koľko váži 1 m2 Bramacu a koľko váži 1 m2 reziva 2 cm hrubého. Pokiaľ to projektoval certifikovaný projektant so statikom, tak to unesie. Ale nerozumiem, prečo takéto veci riešiš teraz a tu a nie vo fáze projektu s projektantom. Pevne verím, že ti ten krov dostatočne predimenzovali.
Odpovedať
@chrobak7 pretože vtedy som o niečom takom ani nevedel.
Odpovedať
@chrobak7 Pýtal som sa nášho statika povedal, že môžeme.
Odpovedať
@peto125 Ak bola projektovaná keramická alebo betónová krytina, tak plne debnenie nie je také kritické ohľadne hmotnosti. Muselo by to byť veľmi na hrane, aby si pod betónovú škridlu nemohol dať plný záklop. Inak pomôže to aj pre budúcu izoláciu strechy - lepšie sa tam dáva či už vata alebo striekaná pena, ak je tam plný záklop.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?