Je lepší priznaný alebo nepriznaný krov?

Ahojte, aký krov by ste odporučili - priznaný, teda vidieť hrady krovu... alebo radšej taký obložený a olatovaný, teda nepriznaný? neviem či je to len vec vkusu alebo sa máme riadiť aj podľa niečoho iného, čo je pri rozhodovaní dôkležité. Viete mi poradiť?
Odpovedať
Ahoj, my sa práve tiež rozhodujeme aký krov. Budeme mať bungalov. Zatiaľ "vyhráva" priznaný krov. Ale medzi hradami nie latky ale OSB dosky. Na ne potom izolácia a znova OSB dosky v podkroví neobývanom. Videla som to už na pár fotkách a celkom dobre to vyzerá. Myslím si že aj menej roboty :-)))
Odpovedať
Ahoj Adrikaa, dik za názor, no my sme zatial tiež viacmenej za priznaný krov , viac sa nám páči aj sa nám hodí k typu domu. Máme poschodový dom , áčková strecha. My sme chceli medzi hradami tatranský obklad, ale ten len na viditeľných miestach, a tiež uvažujeme, že tam kde to nebude až tak viditeť tak dáme OSB dosky a natrieme na požadovanú farbu. Len som nevedela či náhodou nie je v niečom nepriznaný krov výhodnejší, alebo na údržbu do budúcnosti lepší a tak.
Odpovedať
my mame tiez priznany, je to fajn a podla mna, ovela menej roboty ako s podbijanim, mame to z tatranskeho
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojte, vraj pri priznanom sa horsie izoluje..dokonca moze aj "fukat" a zenie sa tam do izieb aj teplo...ake mate vy skusenosti?
Odpovedať
@katarinasc Treba ho spraviť vzduchotesný - ale to treba aj pri nepriznanom. Dosahuje sa to pomocou parozábrany, ktorú treba dobre zlepiť. U priznaného nad stropom, u nepriznaného sa môže aj pod ním.
Odpovedať
mozu sa v nepriznanom priestore krovu drzat napr. kuny /na dedine?/
Odpovedať
@katarinasc Môžu, a nemusia. To vôbec nezávisí od priznanosti.
Odpovedať
Tak zalezi myslim aj na tom ako a kolko budete izolovat. Pokial priznate krov, ziskate pekny vizual ale ten ziskany priestor nejako neprida na funkcnosti a budete musiet riesit opat nejaku nosnu konstrukciu na priznany krov, na ktorej bude ulozena krytina a kotvena izolacia. K tatranskemu profilu ako obkladu, velmi dobre to vyzera, prijemne posobi, ale skuste sa spytat v domoch kde to maju dlhsie ake maju skustenosti so sadanim prachu do profilu obkladu a jeho cistenim. Niektorym to nevadi, iny mi povedali, ze mozno by to uz nedali keby este raz stavali. To je kazdeho individualne rozhodnutie. Vsetko zvazte.
Odpovedať
@all Priznaný je možno krajší, ale ak sa človek pokúša o nejakú energetickú úsporu a vlastne aj keď nie, treba pod izoláciu vložiť parozábranu, ktorá sa napája na steny. Ak je krov priznaný, krokvy v tomto napojení prechádzajú vzduchotesnou rovinou a urobiť tento detail ozaj vzduchotesne (čo je teda hlavne pri domoch s rekuperáciou dosť podstatné) je robota na pár dní pre veeľmi trpezlivého človeka, keďže musí vyrezať fóliu okolo každej krokvy a ešte to aj opáskovať. Dá sa to aj inak, ale vo všeobecnosti je to fakt zlý detail, takže radšej medzi krokvy vložiť izoláciu a parozábranu viesť popod krokvy.
Odpovedať
dakujem vsetkym....
Odpovedať
Profilova fotka
U mna zvitazila estetika a kedze ma sikovny strechar prehovoril na priznany krov aj v exterieri, rozhodla som sa aj pre obyvacku a vyzera taktohttp://static0.asmira.com/photo/82/463382/forum/13042276_50.jpg
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Lepší? Azda krajší a drevo je drevo, o ktoré sa ako o živý materiál treba starať. Ja mám aj eorookná a dvere. Bojím sa, keď tie haldy plastových okien začnú starnúť a neviem si predstaviť ich likvidáciu. Drevo je opraviteľné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahoj v prvom rade ten strop je veľmi zaujímavý, ale záleží aká izolácia bude pod strechou. Väčšina ľudí si dáva na strechu izoláciu myslím sa to volá Hofatex a je pomerne drahá. Tí čo izolujú medzi krovami sklenou vatou to máju pomerne lacnejšie. Cenu im navýši len ďalšia práca so stropom - najčastejšie sadrokartón. Na druhej strane priznaný krov v interiéry je pekný. Už len sa oň dobre starať vlhkosť a podobne veci. Nech ti dlho vydrží!
Odpovedať
mame tiez bungalov a mali sme priznane tramy na prizemi, ale po roku sme to cele zakryli, prestalo sa nam to pacit, dali sme vsade SDK, sietka, lepidlo, omietka :-D
Odpovedať
@fejka Dobrý den. Podle mě je to vyloženě věc vkusu. Z hlediska stavení fyziky je to naprosto fuk. Nicméně já bych takový strop doma nechtěl ani zadarmo. :-p :-p :-p Na kolibu si zajdu na včeři. :-D :-D :-D Ale když se někomu líbí, tak mě je to fuk. ;-) ;-) ;-) Čili pouze otázka vkusu a pocitu něčeho jiného. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Mozes mi vysvetlit, preco by si taky strop nechcel? Do koliby na vecere nechodievam a uz vobec neplanujem z dochodku. Tesit sa nan pohladom kazdy den a vonat drevo je pre mna velkou devizou.
Odpovedať
@riama276 Dobrý den. Co je na tom divného? Vy chcete, já nechci. Vám se líbí. Mě se nelíbí. Čili asi nějaká individuální a nepřenositelná záležitost. Vy byste si také nepořídila nějaké věci, které mám já. A nikdy bych takouvou věc od Vás nepotřeboval vysvětlovat. Subjektivní názory nelze objektivně hodnotit a ani na ně odpovědět. :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Uprimne, kedze bola zmenena vyhlaska 94/2004 tak po 31.3.2013 budete mat vazny problem dosiahnut stavebne povolenie s volnymi drevenymi konstrukciami, lebo ziaden poziarny nater sa neuzna na zvysenie poziarnej odolnosti krokvy na R30 minut - v skutocnosti na take nieco neviem zeby existoval realny certifikat hoci predajcovia vam naslubuju hocico a volna drevena krokva len pri velkych prierezoch dosiahne poziarnu odolnost.. A ine riesenie, no neviem. cize vlastne to mate vyriesene ci volny alebo skryty krov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?