Terasa spojena z domom

Profilova fotka
Zdravim vas. Mame skolaudovany dom, ale nakolko sme nemali dostatocne znalosti ohladom tohto tak sme nemali v stavebnom povoleni terasu na ktoru vedie terasove okno. A moja otazka znie, je treba na takuto stavbu terasi stavebne povolenie? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
Staci ohlasenie drobnej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@proletar64 da sa na to niekde odvolat na nejaku cast zakona? Lebo co mam informacie tak uradnik sa vyjadril ze kedze na tu terasu vedie z domu terasove okno tak je potrebne stavebne povolenie, nakolko vraj podla neho je to spojene funkcne…
Odpovedať
Terasa tvori doplnkovu funkciu ku Hlavnej stavbe co je rodinny dom, ktory si postavil na zaklade stavebneho povolenia a skolaudoval. Uradnik nech si pozrie stavebny zakon co je drobna stavba. Funkcne ak budes betonovat zaklad, budes mat medzi betonmi (zaklad terasy a zaklad domu) aspon polystyren aby si nemal tepelny most. Zastrasenie das na drevennou konstrukciou. Co tam je na Stavebne povolebie?
Odpovedať
Profilova fotka
@proletar64 super presne takto to mam v plane urobit. Len nechapem preco ma tlacia do stavebneho povolenia. Ako nemam problem s tym povolenim ale pride mi to uplna hlupost. Prakticky to vude oddelena stavba ktora ani nebude zasahovat do statiky jestvujuceho domu. Ba dokonca ani neplanujem ju spojit z domom. Strecha bude len podsunuta pod sablon strechy na dome. Asi sa budem musiet ist na ten urad s nimi porozpravat. Inak ak budu trvat na stavebnom povoleni je moznost sa odvolat na nejake presetrenie na vyssom urade?
Odpovedať
@proletar64 Trepeš hlúposti. Drobnou stavbou je samostatná stavba, ktorá plní doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe. Ak ale pristavuješ k hlavnej stavbe niečo, čo je s ňou konštrukčne spojené, tak to má charakter prístavby a na prístavbu treba stav. povolenie. Alebo chceš tvrdiť, že keď pristavuješ jednu izbu k domu s pôdorysom 24 m2, že ti na to bude stačiť ohlásenie drobnej stavby? @stanleykoooo V praxi, keď už je stavba skolaudovaná, tak zvyčajne si ľudia pristavia terasu aj bez stav. povolenia. Je to síce načierno, ale nikoho to už netrápi. Ak to ale chceš mať papierovo v poriadku, tak si musíš vybaviť stav. povolenie na prístavbu terasy. Ja som mal terasu v projekte, takže to bolo odsúhlasené v stav. povolení súčasne so stavbou domu. Plocha terasy u mňa nie je započítaná do zastavanosti pozemku.
Odpovedať
@chrobak7 vychadam z toho ze terasa nieje konstrukcne spojena s domom. Nikto tu nepise o izbe. Mudrlanti sa samozrejme najdu vzdy aby komplikovali ludom zivot. Takisto ako pises, by som si s tym hlavu nelamal a nedaval ani ohlasenie.
Odpovedať
@stanleykoooo ocividne tie neznalosti pretrvavaju. Mate skolaudovane. Terasu si spravte aku chcete. Terasa nie je stavba. Ak teda nejdete robit terasu o rozlohe namestia krajskeho mesta.
Odpovedať
@proletar64 funkcne spojena je ukotvenim strechy. Minimalne ohlasku, ak ste do 25m si vybavte
Odpovedať
@stanleykoooo Neviem prečo riešiš také zbytočnosti. Skolaudované máš? Máš! Tak načo to komplikovať. Postav si terasu a nikoho to nebude zaujímať. Aj moc zvedavý sused bude hovno vedieť či bola v projekte, alebo nie.
Odpovedať
@MilanToman vyssie pisem predpoklady. T.j. ani strecha nemusi byt nutne ukotvena do steny domu. Zalezi na vyhotoveni hranolovej konstrukcie, materialu a krytiny strechy skrz presvetlenie izieb. Hlavne netreba hladat problemy tam kde niesu. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
My máme takúto terasu https://www.modrastrecha.sk/blog/kura... Terasa nie je spojená z domom Nie je viac ako 25 m2 . Má 2,8x8 m Terasu sme robili ešte pred skolaudovaním . Nebola v projekte. Proste aj keby ste robili betónový základ a máte to do 25 m2 a nie je konštrukčne spojená s domom tak netreba stav povolenie . My sme pred kolaudáciou domu a pred stavaním terasy iba podali ohlášku na obecný úrad .A ked pani kolaudovala dom zo stav .úradu , ani sa nepýtala či máme ohlášku nič . Iba kolko má m2 .Ak bude terasa spojená konštrukčne strechou alebo tie hranoly upevnené o fasádu už ide o zásah do hlavnej stavby a treba stavebné povolenie. My sme to ani o dom neukotvovali ani nijak nemáme spojené s domom. A keď sa betónová doska robí pod terasu medzi dom a ten betónový základ ide polystyren a to potom sa berie, že nie je spojená s domom Sused robil takú a vraj len ohlášku podával .
Odpovedať
Profilova fotka
@proletar64 neznalosť zákona
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Nemyslim si. Mudrlnatov sa tu najde vela. Stavebne povolenie na terasu nech napise kto by za taku blbost zbytocne vyhadzoval peniaze hore kominom. Presne ako sa tu uz spominalo,staci ohlaska drobnej stavby za predpokladov o ktorych pisem vyssie. Suhlas s tym co vyssie pise @kuratko22222. Vsetko je to o ludoch, bud ti pomozu alebo hadzu klacky pod nohy. V tejto republike bohuzial si ludia zavidia aj nos medzi ocami a uspech sa neodpusta.
Odpovedať
A ako je to s bazenom? Stavebko alebo ohlaska?
Odpovedať
@exponent ked to je daky mountfield, tak by som to neriesil, ale pokial to bude murovany tak s velkou pravdepodobnostou SP. Je to stavba s potrebnou rojektovou dokumentaciou, elektrickou reviziou, povolenim zo zivotneho prostredia ... To ze ti niekto povie ja som dal ohlasku, neznamena ze to i tak ma byt.
Odpovedať
Nasa novostavba ma predpripravu pre bazen, co sa tyka elektriny a vody. Je to aj s bazenom, ze ak by bok mensi ako 25 m2 stacila by ohlaska?
Odpovedať
@rkorba neblazni. Samozrejme ked budes stavat bazen rozmerovo ako plavaren potrebujes stavebne povolenie. @exponent na standardny domaci vonkajsi bazen za domom ktory spada pod drobnu stavbu,t.j. do 25m2 staci ohlaska.
Odpovedať
@proletar64 Ked dom, tak poriadny, ked bazen, tak poriadny 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kuratko22222 ahoj. Presne takto to mam v plane urobit akurat rozmer bude o dost mensi. Bude mat 5x3,5m. Samozrejme zaklad bude od domu oddeleny xpskom, dalej 4stlpy na ktorych bude stolica z hranolov a klsika sedlova strecha, ktora bude samostatna a podsunuta pod sablon strechy na dome. Cize ani nebude ukotvena o dom. Tak dakujem za radu a foto pojdem sa na to informovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren teoreticky nemusim riesit take zbytocnosti, pokial si budem isty ze ma to v buducnosti nedobehne.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba pri bazene by som urcite riesil minimalne reviziu na elektriku. Ale stavebne povolenie asi nie, nakolko aj ten bazen sa da postavit na ohlasku kedze to rozmerovo a ucelom splna podmienky drobnej stavby. Ale samozrejme zase to zalezi ako to zoberie stavebny urad. A ako tak pozeram tak ten nas je odrazu dost dosledny.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nechcete sa k tomu vyjadrit a napisat nieco viac?
Odpovedať
@stanleykoooo Reviziu mame.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo bazén obsahuje vodu, ktorá sa chemicky upravuje , teda je znečistená, Raz za čas sa musí časť vypustiť. Časť, to je min 5m3, takáto voda ale nie je znečistená dostatočne na vypúšťanie do kanalizácie a moc na polievanie resp. nárazové vypustenie na pozemok. Bazén ( na plávanie , nie močenie nôh) je vodná stavba. Dozoroval som dom, kde bazén bol súčasťou projektu, SÚ žiadal vyjadrenie ŽP, to sa vyjadrilo, že nie je kde vypúšťať vodu a bazén zrušili. Trvalý bazén by sa mal riešiť komplexne, nie pre povolenie, ale pre seriózne používanie. Ale sú tu experti, čo sa lepšie vyznajú v predpisoch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?