Stavebné povolenie - lehoty, vrátenie poplatku

Žiadosť o stavebné povolenie som podal 10.4. Obec mi oznámila začatie stavebného konania 25.5. s tým, že v oznámení je uvedené, že stavebné konanie začalo 10.4., teda deň kedy som podal žiadosť. Ale v skutočnosti mi oznámili začatie stavebného konania až 25.5.2022 a taký dátum, je aj v hlavičke tohto oznámenia. Žiadosť bola úplná, nebolo nutné do nej nič dopĺňať. 13.7. potom stavebný úrad vydal rozhodnutie o povolení stavby a 11.8. mi doručili opečiatkovaný projekt. Mám za to, že obec lehoty nedodržala a môžem žiadať o vrátenie poplatku. Mám pravdu? Ako sú tieto lehoty stanovené? Neviem sa presne k tou dopátrať.
Odpovedať
@podko A aku ujmu Vam obec sposobila?
Odpovedať
@podko Ahoj. 🙂 Stavebný úrad má síce 30 dňovú lehotu na jeho vydanie, ale v prípade komplikácii môže túto lehotu predĺžiť až na 60 dní. O tejto zmene však musí stavebníka písomne informovať a predĺženie patrične zdôvodniť. Pre upresnenie je ešte dôležité doplniť, že lehota na vydanie rozhodnutia na stavebné povolenie začína plynúť do 7 dní od podania úplnej žiadosti.
Odpovedať
to nepoznas zhnitu statnu spravu tak nemudruj
Odpovedať
@podko ja len pripomeniem, že ten istý úrad bude robiť aj kolaudáciu 😉 aby ani oni potom nezačali naplno využívať svoje právomoci, lehoty, požiadavky a nespravili kontrolu extra dôkladne. Ale možno na to zabudnú a budú to posudzovať tak ako hocikomu inému. A cez covid ministerstvo vydalo rozhodnutie, že lehoty môžu byť predĺžené a veľa úradov nestíhalo aj bez toho, takže ja beriem ešte ako úspech 4 mesiace a bez pripomienok.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali absolútne bez komplikácií a podané v septembri, stavebko vydané v máji 😁
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, aky poplatok si platil prosim ta? Ci sa ti vobec oplati ziadat ho spat aby si si zbytocne nenarobil problémy.
Odpovedať
@podko Zacal si stavat, tym padom sa z teba stal trhaci kalendar a € budu utekat a uplne ine sumy… Hned na zaciatku si potentovat vztahy so SU osobne nepovazujem za spravne, ale tvoja vec. Podla mna, 3-4 mesiace SU je v pohode…
Odpovedať
...
Odpovedať
@dana_racko @vrajmantak @marsdm @herodias @peter977 @majkasss @frantisekca Ja si plním povinnosti voči štátu a preto vyžadujem, aby sa aj on plnil povinnosti voči mne. Čo by sa asi stalo keby som sa ja omeškal? Ťažko by to úrad nechal len tak. Ak sa budeme všetci správať lojálne, tak sa z tých sračiek nikdy nevyhrabeme a stavebko bude stále trvať x mesiacov aj keď zákon hovorí niečo iné.
Odpovedať
@podko problém je v prvom rade v tom, že na SR stále je v platnosti zákon z roku 1976! Prečo? Lebo je v ňom plno dier a dá sa dobre ohýbať, pokiaľ vieš ako na to, resp. platíš do vrecka správnych ľudí. Takže toľko teória že si plníme povinnosti ale prax vieme aká je, každé 4 roky si volíme novú vládu, tak máme možnosť to "zmeniť"
Odpovedať
Kašli na to. Niekde čakajú na povolenia oveľa dlhšie. A nezabudni na to, že SÚ budeš potrebovať ....napr. rôzne zmeny, alebo kolaudácia..
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca a kolko bol pls ten poplatok? Ja fakt netusim nakolko som platila sumu za vybavenie sp komplet cloveku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@podko ked som si to pred casom overoval tak jedina institucia, ktora mala zadefinovane, ze pri prekroceni lehoty vracia poplatok bol kataster. pri stavebnom konani nic take neplati. nam ho vydali po roku a nic sme s tym nemohli robit.
Odpovedať
no povedal by som, ze s takymto casom, by si mal byt este rad, ze to slo tak rychlo
Odpovedať
@podko V zasade mate pravdu, ale chcete stavat alebo byt revolucionarom? Vy ste este nezacali stavat, nemate teda ani predstavu co Vas caka, ked Vas budu firmy a zivnostnici natahovat, ci uz casovo, financne, materialovo alebo technologicky. Ak uz teraz takto reagujete tak zbohom. Vy chcete mat vsetko pod kontrolou, ale nebudete mat. Nic v zlom, ale uzemnite sa. SP za styri mesiace je viac ako ok.
Odpovedať
@majkasss Tak bolo potrebne urgovat toho cloveka, ktory bol za to plateny.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca ja som so stavebnym spokojna nemam prečo urgovat cloveka.. na porovnanie my sme čakali na vydanie stavebneho 2 roky. Ale riesili sme cestu, vysporiadanie pozemkov pod cestou, zapis na obci, katastri atd. Ja mozem nas stavebny urad vyzdvihnut hlavne za to, ze som pocas tych 2 rokov nedostala zamietave stanovisko s kratkym datumom na vybavenie ale bolo yo stale otvorene. Keby mi dali v 2019 zamietave a nestihla by som ho vybavila v stanovenej lehote nemohla by som uz projekt pouzit nakolko to nieje a0 ale a1 ktora sa uz sucasne neda schvalit. Kazdopadne drzim palcr v tomto začatom procese s uraadmi ✌️😎
Odpovedať
Ja som stavebné povolenie na dom vybavoval 3/4 roka od jeho vypísania. na 3x mi boli vrátené projekty lebo raz v územnom pláne obce nemôže byť postavený dom s plochou strechou - KLAMSTVO potom sa prišlo na to že pod garážou ide nefunkčný vodovod, ktorý je aj prehlásený za nefunkčný a keďže ide nad neho stavba väčšia ako drobná stavba tak mi kázala vylúčiť stavbu garáž z konania (škoda že pomaly po celej dĺžke ulice majú postavené drobné stavby na tomto vodovode) a na tretí krát mi vrátila projekty z dôvodu, že na tomto pozemku nemôže stáť dom ale len bytový dom. V zákone o bytových domoch sú aj rodinné domy. Stavebné povolenie na prípojku elektriny som vybavoval 2 a pol roka. Miestny stavebný úrad mi chcel zrušiť stavebné povolenie ak nedodám jeden papier z VÚC. Ja som vybavoval 10 prípojok za obec. Kvôli týmto prípojkám mám finančnú ujmu 2500€. Fakt vážne idete riešiť 4 mesiace ? Stavebný zákon na slovensku je neschopný, starý , nefukčný a hlavne NEJEDNOTNÝ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?