Problem so susedou

Dobry den. Zdedili sme dom na ktorom potrebujeme opravit kanalizaciu. Rura je vedena za domom ale pristup k jej vykopaniu je cez susedov dvor. Suseda nas odmieta pustit a opravit kanalizacnu ruru. Po telefonate so starostom sme podali na SU ohlasenie o udrziavacich pracach. Zo stav.uradu nam prislo zamietnutie s tym ze mame dolozit suhlas od susedky. Ako dalej pokracovat a kde sa obratit alebo na koho ?? Vopred dakujem za cenne rady.
Odpovedať
1
2
Požiadajte opäť na úrade o vydanie súhlasu vstupu na susedný pozemok z dôvodu údržby a opravy svojho majetku na daný čas ( dajte si tam taký čas, za ktorý ste schopný to vymeniť). Aj toto je riešenie na takýto prípad. Sused Vám v tom potom nemôže brániť, keď na to budete mať súhlas z úradu.
Odpovedať
privolajte policajnu hliadku popripade ak sa da vedte kanalizaciu cez vas pozemok vyhnete sa sporom
Odpovedať
tiez by som to riesil tak, zeby som na urade poziadaval o povolenie vstupu na pozemok ked sused odmieta povolit
Odpovedať
@santos950 Dnes perlíš ... samá polícia.
Odpovedať
@551petka551 branit nemoze ale ak ten stroj tadial prejde tak zanecha nejaku stopu pripadne poskodeny travnik a tak a sused sa moze domahat aby to dali do povodneho stavu.. skor potom by som kopal rucne a hotovo ale asi to nie je mozne pripadne sa tam neda dostat ani s malym bagrom?
Odpovedať
@santos950 a co urobí policajná hliadka? jednoducho keď nechceš niekoho pustiť na svoj pozemok tak bez patričných povolení z úradov ti ani polícia nič nemôže pokiaľ tam nieje podozrenie z trestnej činnosti alebo ohrozenie na živote.
Odpovedať
@roberttom kazdy sused musi strpiet udrzbu prilahlej nehnutelnosti, otazka je kde je ta ruraci pri dome alebo dalej od domu
Odpovedať
@551petka551 Ani stav. úrad nemá právomoc prikázať susede pustiť suseda na svoj pozemok kvôli udržiavacím prácam. Najprv si musí vybaviť ten prístup - či už v dobrom, alebo súdnym príkazom - až potom vydá stav. úrad súhlas so stav. úpravami.
Odpovedať
@santos950 musí ako musí, mal by a sú nato páky ako ho donútiť ale určite nie políciou
Odpovedať
@chrobak7 policajna hliadka upovedomi ze nemoze branit susedovi
Odpovedať
@santos950 Ani polícia nemôže prinútiť susedku pustiť ho na svoj pozemok, aby si tam vykopal kanalizáciu. Ak chce prístup, musí podať žalobu a až súd môže rozhodnúť o tom, či je povinná alebo nie pustiť ho na svoj pozemok. Pokiaľ dotyčný nemá v ruke rozhodnutie súdu, polícia ani nebude zvoniť u susedky. Nemá právny dôvod .
Odpovedať
idealne je vsetko robit na svojom pozemku, dnes si so susedom zadobre a zajtra sa uz nemusite ani citit
Odpovedať
Článok sa načítava...
@santos950 Rura sa nachadza tesne vedla domu.
Odpovedať
@santos950 Urcite sa to bude robit rucne a nie bargom. Bolo mi vysvetlene ze nahrada za skodu sa rata iba nehnutelni majetok a nie zniceny travnik,kvety atd...
Odpovedať
@mirko_havran kludne zavolajte policajnu hliadku nech to susede vysvetlia, vy ste v prave
Odpovedať
@mirko_havran ako havária musí dat povolenie...
Odpovedať
@santos950 nechápeš tomu že polícia neurobí absolútne nič? až do momentu, kým nebude mať právoplatne rozhodnutie súdu o tom, že je suseda povinná ho vpustiť za týmto účelom na svoj pozemok? až potom môže polícia konať (výkon úradného/súdneho rozhodnutia)
Odpovedať
Profilova fotka
domy sa v minulosti stavali o odkvap od hranice, takže je možné, že kanalizácia je na jeho pozemku. Len časom sa zvyklo, že sused tam nechodí a zasadili sa kvety. Tým sa ale nezmenil reálny stav, treba si to overiť na katastri a stavebný úrad môže dať súhlas na nevyhnutnú dobu na vstup .
Odpovedať
@sousedekovci89 precitaj si ustavu stavebny zakon a obciansky zakonnik
Odpovedať
@santos950 uz si zateplil? Na lepidlo ci penu si lepil? Asi ano, teraz nemas do coho pichnut, zrejme preto sa z teba zrazu stal pravny poradca... Ale ked uz sa ohanas ustavou, obcianskym zakonnikom a stavebnym zakonom a si natolko fundovany, tak daj paragrafy, na ktore sa ma zadavatel temy odvolavat v jednani so susedou, SU a aj policiou.
Odpovedať
@santos950 A ty si ich čítal? Daj konkrétne ustanovenia.
Odpovedať
@mirko_havran kebyže to chceš u mňa robiť tak ti dam nahradiť každé steblo trávy. Ak si prišiel s tým že jej nahradíš len niečo/necháš bordel atď tak by som Ťa aj ja poslal do PC. Na jej mieste by som si to odfotil predtým a požadoval úpravu do rovnakého stavu
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko_havran ust. § 127 ods. 3 Obč. zákonníka : "Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť." Ja nechápem čo to sme za ľudia... aby som nedovolil susedovi vstúpiť na pozemok, keď nedokáže napr. fasádu opraviť zo svojej strany tak to si neviem predstaviť... veď ma tým v podstate nijako neobťažuje ...
Odpovedať
@dexter89 akurat som to siel pisat
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko_havran okrem toho pochybil aj stavebnú úrad. resp. starosta ... ust. § 135 stavebného poriadku: SÚ môže uložiť vlastníkovi susedného pozemku, aby prístup na svoj pozemok strpel a umožnil Vám takto vykonanie rekonštrukčných prác. Citujeme ust. § 135 stav. poriadku : "Opatrenia na susednom pozemku alebo stavbe (1) Na uskutočnenie stavby alebo jej zmeny a na uskutočnenie nevyhnutných úprav udržiavacich alebo zabezpečovacích prác a na odstránenie stavby môže stavebný úrad uložiť tým, ktorí majú vlastnícke alebo iné práva k susedným pozemkom alebo stavbám, aby trpeli vykonanie prác zo svojich pozemkov alebo stavieb. (2) Ten, v prospech ktorého uložil stavebný úrad opatrenie podľa odseku 1, je povinný dbať, aby čo najmenej rušil užívanie susedných pozemkov alebo stavieb a aby vykonávanými prácami nevznikli škody, ktorým možno zabrániť; po skončení je povinný uviesť susedný pozemok alebo stavbu do pôvodného stavu, a ak to nie je možné alebo hospodársky účelné, poskytnúť vlastníkovi náhradu podľa všeobecných predpisov o náhrade škody."
Odpovedať
@dexter89 Smutne je ze citujes len cast ktora ti vyhovuje § 127 ods. 3 Občianskeho zákonníka ak si to nevyhnutne vyžaduje údržba alebo obhospodarovanie susediaceho pozemku alebo stavby. Na cudzí pozemok však možno vstúpiť len na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere. Vlastník pozemku alebo stavby stojacej na pozemku je teda povinný umožniť vlastníkovi susediaceho pozemku vstup na svoj pozemok alebo aj na stavbu stojacu na tomto pozemku avšak len vtedy ak sú splnené zákonné predpoklady. Nie každé obhospodarovanie pozemku alebo údržba stavby zakladá právo vstupu na susedný pozemok; toto právo vzniká len vtedy, pokiaľ to obhospodarovanie alebo úprava nevyhnutne vyžadujú (R 37/85). Požiadavku na nevyhnutnosť treba posudzovať z objektívnych hľadísk, nemožno vychádzať zo subjektívnych predstáv či prianí vlastníkov susediacich pozemkov a stavieb – teda nie vždy predstavy vlastníkov o tom, čo je nevyhnutne potrebné na údržbu a obhospodarovanie svojho pozemku či stavby, je skutočne nevyhnutné. Z dôvodu obhospodarovania svojho pozemku možno vstúpiť na susediaci pozemok aj vtedy ak je potrebné zožať plody z vetiev prerastajúcich nad susedov pozemok, a to aj vtedy ak sú už oddelené od vetiev a spadnuté na pozemku. Vstúpiť na cudzí pozemok možno podľa zákona len na nevyhnutnú dobu, teda na takú dobu ktorá je potrebná na vykonanie údržby či obhospodarovania. Zákon umožňuje nielen vstúpiť na cudzí pozemok, ale sa v ňom po určitú dobu aj zdržovať. V žiadnom prípade však nemôže ísť o trvalý stav. Takýmto spôsobom si nemožno zabezpečiť trvalé právo prechodu osôb alebo prejazdu vozidlami. Podľa zaužívanej praxe súdov pri posudzovaní na akú nevyhnutnú dobu a v akej nevyhnutnej miere je vlastník susediaceho pozemku povinný umožniť vstup na svoj pozemok alebo stavbu na ňom stojacu, sa zásadne prihliada k objektívnej potrebe toho, kto sa práva vstupu dovoláva, a neprihliada sa k tomu, nakoľko bude vlastník susediaceho pozemku na svojom vlastníckom práve obmedzený. Právo vstúpiť na pozemok za účelom obhospodarovania susediacich pozemkov alebo stavieb nemožno priznať, pokiaľ by tým došlo bez náhrady k obmedzeniu vlastníka susediaceho pozemku v rozsahu blížiacom sa alebo v podstate rovnajúcom sa povinnostiam vyplývajúcim z vecného bremena. Vstup na cudzí pozemok v zmysle vyššie uvedeného je možný bezodplatne, teda vlastník ktorý vstúpi na susediaci pozemok za účelom údržby a obhospodarovania svojho pozemku či stavby nemá povinnosť za faktické užívanie susednej nehnuteľnosti zaplatiť. Ak však pri výkone svojej činnosti spôsobí na pozemku či stavbe škodu, je povinný ju nahradiť. Vstup na cudzí pozemok za týmto účelom však nie je možný svojpomocne, ale je viazaný na prechádzajúci súhlas vlastníka. Jeho nesúhlas možno preklenúť rozhodnutím súdu. Odporucam si dokladne precitat, kludne aj niekolkokrat, posledny odsek.
Odpovedať
Ak je tá rúra vedená po jej pozemku , môže vám ju zrušiť. Ak nie , môžete si vybaviť vstup. Ktovie , či netreba ísť na súd , právnik by vedel.
Odpovedať
@jean2 nemôže jej ju zrušiť len tak urcite. Už tu niekto riešil to iste ale z opačnej strany a nemôžeš s tým spraviť nič. Len súd alebo dohoda
Odpovedať
@truly Poznám prípad kedy nový susedia zrušili rúru od susedov cez ich pozemok ale tí sa nešli nikam sťažovať, nechali to tak.
Odpovedať
@santos950 mňa poučovať nemusíš, ja ovládam občiansky zákonník viac než dobre. Občiansky zákonník je hmotnoprávny predpis. Ustanovuje práva a povinnosti. V tomto prípade máme právo vstupu na cudzí pozemok za účelom údržby vlastnej nehnuteľnosti. Avšak ak ti to vlastník susednej nehnuteľnosti neumožní, vzniká občianskoprávny spor. Jediným príslušným na rozsúdenie občianskoprávnych sporov je iba príslušný súd (občianskoprávna sekcia). Až keď máš súdne rozhodnutie o tom, že sused je povinný ťa vpustiť za účelom údržby vlastnej nehnuteľnosti a sused to neumožní, už nevzniká občianskoprávny spor, ale zo strany suseda dochádza k nerešpektovaniu úradného rozhodnutia a toto je už právne vymožiteľné.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?