Osadenie rodinného domu plus garáž

Ahojte, potrebujeme akutne rady od vsetkych co sa vyznaju alebo maju skusenosti. Sused si chce postavit RD s garazou (garaz ma spolocnu stenu s RD), ktory chce osadit od hranice nasho pozemku 20 cm! S tym ze od hranice nasho pozemku pojde prva garaz a nasledke RD. Ako som uz pisal RD a garaz maju spolocnu stenu. Garaz s RD nie je prepojena dverami. Dlzka garaze 920 cm, vyska v najnissom bode 320 cm, v najvyssom bode 370 cm, RD 2 podlazny v najvyssom bode 733 cm. Chceme dosiahnut min odstup celej stavby od hranice nasho pozemku 100 cm optymalne 150 cm. Od vas by sme chceli rady, argumenty, ... o ktore by sme sa mohli este opriet pri podani namietky. Momentalne je vsetko v stadiu oznamenia o zacati stavebneho povolenia a mame 7 dni na vyjadrenie namietok. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
máš možnosť požadovať odstup od vašeho pozemku podľa stavebného zákona a to min. 2 m, či to však stavebný úrad uzná, je otázne, nesmieš povoliť, snáď argument o tienení uspeje. Niekedy sa prihliada na jestvujúcu zástavbu. Napr. ak vy máte podobne postavený dom a ste blízko k druhému susedovi, tak neuspejete.
Odpovedať
Profilova fotka
skus dat argument ze pri pracach vykonavanych na garazi , zateplovanie , malovanie bude musiet prace vykonavat z tvojeho pozemku , mozno to uspeje z nakresu vypplyva ze ma miesta dost a moze ho odskocit , tak isto aj plot ked budete robit
Odpovedať
Profilova fotka
@kamilmiska divne, ze mu to takto vobec dovolia, ved ta garaz je sucast domu a dom nema byt blizsie ako 2m od hranice pozemku. Ked bude tak blizko a bude si chciet napr. opravit fasadu, budete ho musiet pustit na Vas pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
keby sused staval resp. prestavoval dom na pôvodnej zástavbe, mohol by ísť na hranicu pozemku, ale musel by dodržať pôvodnú výšku. Ak je to novostavba, musí mať odstup min. 2m, na druhej 5m, aj keby bol vedľajší pozemok nezastavaný.Ak by jeho návrh prešiel v územnom konaní, treba sa obrátiť na krajský stav.úrad pre porušovanie zákona. Ale najskôr by som išiel na stavebný úrad za šéfom a toho upozornil na konanie príslušného referenta. Okrem toho projekt nevyhovuje ani z hľadiska % zastavanosti pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako je jasne ze preco chce ten dom tak umiestnit keby ho mal osadit 2 m od tvojho pozemku tak by mu ostali na druhej strane cca 4 m :) takze by nemal ziaden dvor , ale to teba nemusi zaujimat ....
Odpovedať
Dakujem vsetkym za rady. Vidim, ze mame nakoniec podobne navrhy :)
Odpovedať
No, neviem, neviem. Toto je osadene dost 'na drzovku' - 20cm od Vas, necely 1m od dalsich 2 susedov (zadna stena a predpokladam, ze tu budu uz aj nejake okna), necele 3m od ulice... Ako mate nastavenu ulicnu ciaru? Kazdopadne navrhoval by som skontaktovat sa aj s tymi dalsimi susedmi, a ak budu mat zaujem namietat spolocne....
Odpovedať
@radog Ulicna ciara je stanovena na 300 cm. Teda vyuzil som aj toto ako dalsi argument. Chytam sa uz vsetkeho. Od jednych susedov ma zatial navrhnuty odstup 89 cm, tym to asi aj bude jedno. No od druhych susedov je vzdialeny 0 cm (je tam taky zvlastny roh vzniknuty dodatocnym vysporiadanim hranic pozemku a vyznaceny cervenou ciarou), a ty budu ziadat odstup od hranice pozemku 2 m, nakolko v rohu pozemku je aj hospodarska budova.
Odpovedať
@jan45 Za sefom stav. odd. ist mozem ale nevyvodil by z toho vobec nic. Jednak investor stavby je syn miestneho podnikatela a stav. odd. je asi to najviac skorumpovane odd. v nasom meste, ktore celi neuveritelnym skandalom a obvineniam. Teda ostava mi uz len dufat, ze sa domozem nejakeho prava. Pripomienky k osadeniu stavby urcite podam. Aspon nieco preto spravit musim.
Odpovedať
@kamilmiska Kazdopadne ked sused pozaida o stavebne, alebo uzemne konanie stavebny urat Ti musi zaslat oznamenie o zacati tohoto konania... to ti musi poslat doporucene s navratkou. V tom liste bude, ze si mozes do 7 dni ist pozriet na urad projekt a vzniest nameitku, takze to urcite nemozes prepasnut.... je to tvoja zakladan prva moznost ako sa vyjadrit proti....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?