Dá sa postaviť pasívny dom za 70 - 80 tisíc eur?

Dá sa podľa vás postaviť pasívny dom za približne 70 000? Rozmyslame s manzelkou nad vystavbou, ma ist o poschodovy dom v tvare kvadra s podorysom 8x9. Dispozicia - prizemie: zadverie, kuchyna s obyvackou, komora, WC, jedna mensia izba, na poschodi 3 izby, kupelna a technicka miestnost. Predbezny plan je zaklady penove sklo, material ytong (25-30) + zateplenie, okna-trojskla, pultova strecha. Kamaratka mala rozpocet na podobny dom 9x10 na 70000 na stavbu na kluc (Kosice). My by sme to davali robit roznym partiam, kedze svojpomocne skor len dokoncovacie prace, nemame ani jeden z nas nejake vacsie skusenosti so stavbou. Vybavenie standard. Je to podla vas realne, ci na to hned zabudnut? Projektant zaoberajuci sa aj pasivnymi domami nam vravel, ze do 70-80 tisic sa to da, ale viac hlav viac rozumu. Dakujem :)
Odpovedať
1
2
@jozob dat sa to da a predbezne som robil rozpocet na dom 10x9 a cca mi to vychadza okolo 75 tis do obyvatelneho stavu, bez plota a terennych uprav. Ono pokial si to da stavat zivnostnikom a nebudes nad nimi stat a hovorit im co maju robit tak si myslim ze tvoj pasivny dom skonci fiaskom. Ono cely dom je o detailoch, tj na SVK je malo firiem ktore to dokazu a hlavne nepokazia to. Ono otazka je aj ze kolko casu mas na stavbu tvojho domu. Pokial malo tak viac menej ho potom preplatis. Stavba pasivneho domu je vazne rozhodnutie, pricom treba mat jasno preco to tak staviam, ako sa to robi spravne a ako to urobit co najlacnejsie a kvalitne. Uz len ked si das urobit okna tak sice si zato zaplatis ale mozu to chlapi tak pokaslat ze az. Ja uz studujem pasivne domy pol roka a uz len pri teorii mam kopec otazok ako co a preco a to som este nezacal stavat. Treba mat pred tym respekt a hlavne vela mat o tom nastudovane. Ten tvoj obetovany cas sa ti potom vrati ze si vela veci urobis sam a hlavne kvalitne.
Odpovedať
@fricko ale ty ides stavat svojpomocne, ci nie?
Odpovedať
Profilova fotka
svojpomocne hej, teoreticky hej ked si pedant... ale s partiami pochybujem pokial pri nich nebudes kazdy den... ale ja pochybujem tieto 2 veci: 1. take partie nie su este asi ani na slovensku co robia, alebo robili pasiv... (zivnostnici ,,pasivny,,) 2. zapytaju ovela viac penazi, je to pracnejsia robota na cas... Tu sa uz nesmu flakat veci a podcenovat dierky, a vsade striekat purpena do spar...
Odpovedať
Profilova fotka
@jozob Ja svoj do 80.000€ postavim... ale ak by som to robil z ytongu uz tu by som bol neisty... toto neni podla mna material na dom do 80.000€ ...
Odpovedať
@mio23 realne, aky by bol financny rozdiel na tvojom dome keby si siel do ytongu a nie do BVT?
Odpovedať
@janvirostko no svojpomocne chcem ale cca asi tak ze na nieco budem mat chlapov a nieco uplne max. 2 az 4 ludia. Strasne sa tesim nato....hlavne sa obavam ze co ked sa pri praci objavia viac a viac otazok a ci ich zvladnem. Ale verim si...mio ma bude istit :-) @mio23 mio ytong je sice drahy ale cca napr. porobeton napr. termalika vychadza na 14EUR/m2 takze cca clovek moze za porovnatelnu cenu postavit dom ako mas ty. O nieco drahsie su VPC.
Odpovedať
@jozob Dobrý den. Já jsem to měl napsané už dříve, ale krachla elektrika, takže po funuse s křížkem. Nicméně, je pravda, že firmy slíbí všechno, protože je to jejich zisk. Pak tam pošlou vyučené pekaře, doktory a inženýry z Ukrajiny a jdou se jenom podívat, jak práce odsýpá. A ona určitě odsýpá. Jaká je ale skutečná kvalita se zjistí, až po několika topných sezónách. Nicméně, mio píše, že se to finančně dá zvládnout za 80.000 Euro, ale dělá si toho velmi hodně sám. Takže Vy to musíte asi patřičně povýšit a to nejméně o 20 % a o dobře zaplacený stavební dozor, který o pasivních domech ví všechno. Jinak založení na pěnoskle a stavba ze zatepleného Ytongu není nejlacinější varianta, takže zde bych okopíroval mia a celkem hodně ušetříte. Ale i tak, budete mít neskutečně hodně práce se scháněním nejlepší ceny materiálu a budete ho muset nakupovat pouze v akcích a někde ho uskladňovat, protože akce jsou v době, kdy ten materiál nikdo nepotřebuje. :-D A Vy máte ideální možnost konkrétního srovnání, protože Vaše kamarádka aktuálně staví a ta ví, zda ten její rozpočet je reálný. :-p PS I když si o firmách nedělám iluze, tak určitě jsou vyjímky, které i v dnešní zlatokopecké době umí seriózně pracovat za přiměřené prašule. ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter @fricko vypocitajte, ja neviem uz kolko stoji YTONGFIX.. mna stal 1m2 = 10eur... a komplet s EPS a roxormi a betonom pri R=12,5 = 38eur.. Vo vnutri nemusis pouzivat sietky na murive, a neviem este co by som zapotil takto vecer :-S Preklad ma stal tusim 8eur dokopy.. beton a roxory
Odpovedať
Profilova fotka
by ma zaujimalo kolko stoji preklad od YTONGU
Odpovedať
Profilova fotka
preto sa drzim ytongu, pretoze v otazke bol material YTONG...
Odpovedať
@jozob áno, ale nie na kľúč
Odpovedať
Profilova fotka
nerealne aj s partiami jedine tvrda fakt tvrda svojpomoc...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Hej, rozmyslal som aj nad montovanym domom, ale nie som s tym nejako stotozneny. Ytong sa mi zda ako material, s ktorym sa lahko pracuje. Jasne ze detaily by som uz musel ustriehnut, minule tu niekto pisal, ako utesnoval aj skary medzi murivom ci utesnovanie rohovych skar, tak to by som robil sam, ale take vacsie veci by som musel nechat na inych (hruba stavba, strecha, okna, rozvody...). Cas by som si nasiel, v praci sa viem na aspon dva dni do tyzdna uvolnit, aby som daval na nich pozor aj prilozil ruku k dielu. Ja si to uz studujem vyse roka, ale stale sa v tom necitim uplne doma...prakticke skusenosti chybaju. Ale ta cena je podla toho o tu citam asi naozaj velmi optimisticka.
Odpovedať
@jozob suhlasim s @ladajaskva, ze na penove sklo by ste asi mali zabudnut pri taktomto rozpocte a sposobe realizacie (takmer nic sami).
Odpovedať
@jozob prave som dostavala pasivny dom. Nestaci byt na stavbe 2 dni v tyzdni, musis tam byt KAZDY den, ked sa nieco robi, teda takmer nepretrzite. Bud Ty alebo kvalitny (= drahy) stavebny dozor.
Odpovedať
@jozob Na normálny dom by ste mali? Stačí, ak preskupíte plánované investície v rámci stavby - viac do izolácií, menej do kúrenia a hrubých múrov a ešte ostane aj na rekuperáciu a dovolenku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozob Staviam pasivny dom na kluc, ale mam pochybnosti, ze sa da do takeho rozpoctu dostat aj pri svojpomoci. Povedzme, ze zakladanie na penovom skle vyjde na 10tisic (s firmou viac), Kvalitne okna s tienenim 20tisic, a uz sme skoro pri 50% rozpoctu. Neviem, ako sa so zvysnymi 40tisicami postavit samotny dom, zateplit, obkladacky, malovanie, kuchyna, podlahy, omoetky, vzduchotechnika.... Pre mna je to sci-fi.
Odpovedať
@mom3 Tak ak majú základy svojpomocne vyjsť 10.000, tak sa spravia lacnejšie, klasiky. Ak je pôdorys 8x9 m, tak penoskla treba asi 50 m3, čo je 3000 €. Betón na dosku do 1500 €. Kari siete, geotextílie + urobiť debnenie. Prečo svojpomocne až 10.000? Ak by to toľko vyšlo, tak sa spravia pásy s podkl. betónom a izolácia pomocou podlahového EPS a zateplenia základov. Okná - prečo 20.000 €? Prečo nie iba 4000 € ?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr okay, podvedome som ratal s velkostou nasho domu, kde islo 83m3 penoveho skla a beton za vyse 2tisic.. Okna za 4tisic s U-ckom 0.6?? To mi povedz, kde take zozeniem!!! A to este nehovorim o vchodovych dverach. Tienenie - napr. K-system 6-8tisic.
Odpovedať
@mom3 Uw max. 0,8. Dvere podobne, keďže ide o malú plochu, tak hoci aj 0,9-0,95. Naše okná s vch. dverami vyšli v dreve necelých 6200 €. Dávala som to naceniť aj v plaste (Geneo) a vyšli by 3300 €. Plocha 19 m2, čo by mohla byť plocha okien vhodná pre dom s plochou ako v tejto diskusii. Hodnota 0,5-0,6 je požiadavka na sklo. Tieneniu za ťažké tisíce je najlepšie sa vyhnúť a spraviť dom tak, aby tienenie v astronom. sumách nevyžadoval.
Odpovedať
@mom3 : mam okna spolu 27 m2 (vacsina neotvaravych). Juzne cca 14m2 a jedno velke 4m2 zapadne maju U = 0.6, ostatne 0.5. Profil Rehau Geneo s termomodulom a teplym ramikom Swisspacer.. S vchodovymi dverami (8 cm hruby styrodur) s montazou na pasky cca 5500 Eur. - Tienenie K-system 6 zaluzii, (4kusy na 3m2, potom 1.8 m2 a 4m2 - cca ponuka za 3000 Eur, vratane ovladania, veterny a svetelny senzor Torchu by sa chcelo zorientovat v cenach ;).
Odpovedať
len upresním, že ja som dávala robiť tú cp na geneo pred 2 rokmi, zrejme šli ceny nadol
Odpovedať
Profilova fotka
No ja mam v projekte profil s U-ckom 0.7 a tych zaluzii budem potrebovat 9ks. Mam dokopy 40.2m2 plochy okien a dveri, z toho 3x terasove dvere (2 dole 7.5m2 a 6.25m2 a 1 na poschodi 2.5m2). Mam 2x vchodove dvere kazde 2.5m2. Okrem toho mam dalsie okna priblizne o velkosti 2.25m2. Takze ked sa to spocita, je toho viac. A este doplnim, ze pri tych terasovych oknach je jedna cast neotvarava. Ostatne okna su otvarave.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Ak ratam spravne, tak plocha zaluzii na tvojom dome je 17.8m2. U mna to je plocha 32m2, takze tu cenu mam v poriadku.
Odpovedať
Zaklady som predbezne pocital do 7 000 (napr tu su 7800 - http://www.ecozaklady.sk/cena-a-uspor... - ja viem, firemny material), okna urcite nie 20000, nechcem to s nimi prehanat (plastove), na tienenie co najjednoduchsie riesenia (presahy strechy...). Zase urcite to nechcem vsetko nechavat na inych, chcem tam robit co najviac, ale odbornik v tom nie som, tak tie zakladne veci necham na inych.
Odpovedať
@blacksr Jasne, ved hrube mury a kurenie ani nechcem davat, tiez som pocital s tym, ze staci preskupit peniaze z tych veci na izolovanie a detaily + rekuperacia, ale nejake viacnaklady podla mna budu.
Odpovedať
@jozob @mom3 @blacksr ja si myslim ze pri EPD je tienenie velmi dolezity detail. tj isto by som neriesil zaluzie vsak kto to bude platit ? treba riesit tak projekt aby sa vyuzila okolite zastavba zelen, presah strechy aby som takpovediac nemusel investovat do drahej tienacej techniky. Tj pri navrhu radsej ozeliem velke okna len aby mi to nerobilo sarapatu. Pri takejto cene je svopomoc nevyhnutna a takisto usporne rozmery domu asi ideal ani velky ani maly 9x9m poschodak, valbova alebo pultova strecha, klasika krov a krytina a dve plnohodnotne poschodia.
Odpovedať
@fricko Však aj ja si myslím, že solárne zisky cez okná sú zabijácke.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko V podstate s tebou suhlasim, ale stavba domu nie je len o ucelnosti ale aj designe. Okolitu zastavbu si tiez nemozes vzdy vybrat. Mne by sa napr. pultova strecha na dome 9x9 nepacila. Na tej strane, kde by ta strecha bola vyssie, by bola obrovska masa steny. Pultova strecha patri na uzke domy. My musime tienenie dat aj na juh, aj na zapad, lebo pozemok mame orientovany na JZ. Takisto sa mi nepaci, ked sa nerespektuje miestna architektura. Napr. presah strechy je typocky pre domy na severe Slovenska, ale nie na juznom Slovensku. A potom, clovek by mal stavat, co sa mu paci. Mne sa napr. pacia velke zasklene plochy, a je to cena, ktoru som za to ochotny zaplatit. A nie som milionar. :-)
Odpovedať
Presne o tom to je, ako pise mom3, treba krotit trosku vasne za nahananim minimalnych strat a nakladov ... v dome sa bude byvat, takze treba brat do uvahy vsetky dalsie aspekty vplyvajuce na kvalitu zivota ... dostatok denneho svetla je jednym z nich ... Dom nema byt len nejaka budka na prespavanie podla mna. Myslim, ze to treba trafit tak rozumne zlatou strednou cestou :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?