Dá sa postaviť bungalov za 50 000 eur?

Sme mlada rodinka a planujeme postavit si maly bungalov 100m2. co si myslite da sa to? samozrejme stavba postavena svojpomocne. dakujem za Vase rady a prispevky.
Odpovedať
Pri troche stastia mozno ano, ale len tych 100 m2, pravdepodobne bez zateplenia a bez terennych uprav. Ona ani svojpomoc nie je zadarmo, to je celkom uzitocne si uvedomit. Treba si sadnut, urobit rozpocet, detailny. Nastudovat si stavbu domu v knihach, aj na forach. To mate tak 4 mesiace roboty a este ste nic nepostavili :-) Potom sa rozpocet vynasobi bulharskou konstantou 1,5. Dostanete priblizne cislo, ktore vas to bude stat. Potom sa rozhodnite, ci do toho pojdete. Ja sama za seba by som do stavby domu isla vzdy aj za cenu nedokonceneho domu, ale ja som odolna, mne nevadi byvat v provizornych podmienkach. Deti vacsinou nemaju absolutne ziadny problem. Cim su mensie, tym menej im vadi stavba a s tym spojene obmedzenia. Drzim palce :-)
Odpovedať
Myslím si, že všetko závisí od materiálu, ktorý použijete či bude lacnejší alebo drahší, či máte nejakých známych, ktorí Vám vedia vybaviť materiál lacnejší a pomôcť s podobnými vecami. Ďalšia dôležitá vec je či si viete murárske práce urobiť vy, alebo potrebujete zaplatiť ľudí. A z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že tiež sme si mysleli, že tu ušetríme, tu ušetríme, ale keď sme začali stavať, tak sme si povedali, že to nerobíme na 1 rok. Ale myslím si, že 100m2 za 50 000 € by ste mali postaviť, ale neviem či aj s vybavením
Odpovedať
postavit sa to da, ale neviem ci aj dokoncit tak, aby to bolo obyvatelne. Treba zvazit aj to, ci je vhodne stavat za najlacnejsie materialy, ktore nemusia byt vzdy ja kvalitne a rovnako je potrebne si aj prepocitat, aky energeticky narocny ten dom potom bude. Aby ste par rokoch nemuseli lacnu skridlu mozno aj okna menit a kazdy mesiac budete mat este aj vyssie naklady na vykurovanie.
Odpovedať
Najprv si polozte otazku ako chcete byvat. Az by ste zacali stavat: - pripravte sa na to ze budete sa s rodinou iba vidiet, nie zit, - budete mat dve zamestnania (co je horsie to druhe nebude platene :-( ), - odporucam min. niekolko mesiacov najprv nastudovat co a ako aby ste mali jasnu predstavu aky dom chcete, PRipravte sa na to, ze zacat mozte az budete mat nejaku hotovost cca aspon 7-10 000 Eur (projekt, povolenia, pripojky, zaklad a vytianut mury, nakolko take su poziadavky banky pred uvolnenim penazi pri financovani cez hypoteku - vytiahnuta stavba 1 m nad teren az vtedy je mozne na katastri zadat tarchu na rozostavanu stavbu). Ak tych 50 000 mate kdesi schovanych tak dalej necitajte a zacnite stavat, ked zachyba tak si poziciate. A kazdy kto staval (aspon som tak pocul) ze stavba domu (a starosti) zacinaju po dokonceni hrubej stavby. Vtedy zacinaju prace kedy Vas takmer nic nevidno len peniaze akosi ubudaju z uctu. A na zaver dodam ze polozka prevadzka domu ma rovnaky vyznam ako polozka za co postavite. Takze ak stavat, rozzmyslajte nad usporami aj pri byvani nielen pri vystavbe. Pozrite si tieto blogy individulanych stavebnikov: http://pasivnidomy.rajce.idnes.cz/ - Blogy pri svojpomocnej vystavbe pasivnych domov v CR Stavba drevenej chalupky svojpomocne http://drevostavba-svepomoci.blogspot... Nemozme opomenut stranku blacksr http://pasivnydom.blog.cz/0910/cena a Mio http://www.pasivnydom.net/ A toto je tiez zaujimave http://www.prokom-sr.sk/stavebna-izol... (rozne typy konstrukcii s izolovanim + vizualizácia konstrukcie). Tak citajte, studujte a nasavajte. A k bavniu, nie je zla alternativa byt + nejaka chalupa kde vypadnete az budete mat mesta plne zuby. Potom tu chalupu ci pozemok mozte pomaly prerabat a nic Vas nebude hnat. Ak potrebujete rychlo byvat, tak mozno je to schodnejsia alternativa.
Odpovedať
Profilova fotka
nato aby ste aj bývali vám to stačiť nebude
Odpovedať
bez pozemku na holodom to stacit bude
Odpovedať
Myslím, že áno. Ja sa chcem zmestiť do tej sumy. Môj dom by mal byť čo najúspornejší (možno nízkoenergetický). Hrubá stavba (strecha, krytina,okná, dvere, priečky ) = 17000eur Užitková plocha cca 100m2. Všetko robím svojpomocne. Hurá do toho. Držim palce. Nezabudnite si poriadne premyslieť projekt a naštudovať Modrustrechu
Odpovedať
Profilova fotka
bez všetkého musím skonstatovat ze na Slovensku je to uz uplne choré co sa cien za byvanie tyka :-p
Odpovedať
Tiež som myslela, že do 50 000 EUR sa vmestíme, no ani nie. Tiež staviame svojpomocne, NED 4 - izbový bungalov. Teraz pred dokončením vidím reálnych tých 60 000 EUR.
Odpovedať
@radek1983 ,ak by ste si navrhli bungalov ako klasicky stvorec ci obdlžnik+ sedlova strecha a mate idealny rovny pozemok a ste ochotný byvat v dome bez fasady(u nas je kopec takychto domov)tak sa da, a samozrejme ak si nepotrpite na znackovy nabytok, zariadit sa da aj pekne za malo penazi staci si pozriet letaky roznych nabytk.retazcov a napr. spalna komplet vas vyjde na 500e, obyvacia stena 300, sedacka 600, kuchyn.linka 500, spotrebice kupite teraz už aj za 100-200e, podlahy najdete tiež za 4-6e m2, takže podla mna da ;-)
Odpovedať
podľa mňa dá, my sme dávali strechu na kľúč (dalo sa ušetriť určite aj 3000,- Eur) ,kúrenie a zalievanie podlahy na kľúč (mohla ísť betónová o 1500 eur by vyšla menej ako nás sadrová) veľa vecí sme mohli aj za lacnejšie a doteraz 53 000,- EUR, ešte tých 7 000,- a môžeme sa sťahovať :) (obklady, sanita a ďalšie)
Odpovedať
obklady, sanita a dalsie -> 7000.- ? urcite?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahojte, prosim vas nedavajte tu mylne nadeje ...., do 50 000EUR sa NEDA postavit bungalov, na komplet zo zariadenim, s povolenim na byvanie :-) , ani svojpomocne...
Odpovedať
Profilova fotka
podľa mňa sa to dá, ak by sa vybechalo zateplenie+fasáda, tak určite (to sa dá spraviť aj o pár rokov). Len keď to staviate svojpomocne, na hrubú stavbu treba minimálne 2-och ľudí, inak je to trápenie. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa určite nie ani pri všetkej skromnosti :-( tak možno 60 000 by znelo reálnejšie
Odpovedať
Profilova fotka
máme malý bungalov 8*13,5m, 4 izby. bývame tri mesiace, zateplenie a fasáda nie je. doteraz sme do domu (vrátane zariadenia, ktoré sme z väčšej časti kupovali nové) dali niečo medzi 49-50tis. stavba svojpomocne, ale na viaceré veci sme si volali majstrov (vytiahnutie obvodových múrov, strecha, elektrina, voda, napojenie kotla, obklady, vrchné vnútorné omietky). samozrejme k tej sume treba prirátať sumu za projekt, papierovačky, náradie, prípojky, úprava terénu, chodníky, plot a pod., takže sa to ešte pekne nabalí. nestavali sme z lacných materiálov, dalo sa kľudne ešte ušetriť a zase na niečom pridať, ale keď človek stavia prvý krát asi to inak ani nejde :-)
Odpovedať
My práve dostavujeme maličký bungalov a reálne môžem potvrdiť že sa to dá. Máme 85m2 úžitková plocha. celková stavba aj so zariadením kuchyne kúpelne a obývačky ( detská, spálna a predsien dávame nábytok z bytu ) + pozemok nas vyšiel na 75000€ . z toho pozemok - 21000€ ( staviame na záhradkárskom pozemku) Stavia nám firma. Materiál porfix 375 -ten hrubý. Okná plastové 3sklo, strecha poplastovaný plech,podlahovka v celom dome, teplovodná krbová vložka napojená na kotol atd. Na zariadení sme nešetrili - spanielsky obklad porcelanossa dubai nacar v kupelke, gorenje ora -ito white spotrebiče, 3d obklady na stenách, nábytok na mieru..... Plus sme dost penazí vrazili do studne a COV- 5000€. Zatial nemáme kúpené interiérové dvere a lampy. Približne nam do toho ešte bude treba vraziť okolo 5000€ tie ale nemusíme vrážať hned a vieme si to rozdeliť - z každej výplaty sa niečo dokúpy. Máme výhodu takmer nového nábytku z bytu - hlavne do spálne a predsiene. Ak clovek nie je velmi náročný vie ešte vela peniažkov ušetriť. Vela vecí si vie dokupovať postupne pomaličky z výplaty na výplatu.Tých 50 000 na vyplatenie vsetkých doležitých vecí na stavbu- aby sa domcek dostal do finálnej podoby tak aby v nom clovek vedel bývať ( kuchyna kupelna hotová - no počítať s tým že skrine sa kupia neskor,mozno ani na postel neostane a návštevu privítate na vankúšoch na zemi..... ) by malo staciť avsak bez pozemku a pokial budete mat vsetky IS. Nám to síce robí firma a vsetko ide cez známeho, po prepočítaní na svojpomoc by sme ušetrili 2000€ a to sa nam neoplatilo, ale pokial nemáte velmi milých známych tak vzhladom na peniazky odporucam staviať svojpomocne.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna hej aj my sa chystame stavat prave si vsetko nastudovavame :-) nakolko viem ze za robotu sa plati ale my mame jednu vyhodu v tom ze moj muz je velmi sikovny na taketo roboty ale aj v tom ze moj otec je vyuceny murar a robi vo svojom obore 20rokov,takze on nam bude robit zaklady,vytahovat mury,robit stierky zateplovat aj fasadu bude robit :-D jedine na co si budeme volat inych ludi bude na elektriku ale to mame dlhorocnym znamych tak nam to spravia za polovicu a este na obklady pride moj stryko...a este plynara budeme volat a platit mu,dokonca druhy stryko nam pride spravit strechu spolu s muzov takze nam to dost vela peniazkov usetri a mozme vrazit do zariadenia :-D zalezi vela na tom ci si musis vsetko platit alebo mas v rodine vyucenych ludi aby ti postavili dom ako my.mame v tom vyhodu ze mam otca a stryka vyuceneho murara a obkladaca a dalsieho stryka ako klampiara na strechy.
Odpovedať
takyna, mata1826: podľa mňa to ide.... teda aspon sa o to pokúšam. Zatiaľ hrubá stavba (porfix) so strechou (bramac) a oknami (salam.streamline 7komôr + trojsklo+montáž) stála do 16.000,- € (resp. bude stáť, okná sa vyrábajú). Bungalov 1087 len strecha s väčším sklonom (40°), aby v podkroví vyšli miestnosti. Strop drevený. Všetko bola zatiaľ tvrdá svojpomoc, neplatil som ani jedného majstra. Maximálne pomoc so strany rodiny a známych pri väčších akciách. Aj to len za poďakovanie a občerstvenie. A všetok materiál vybavovaný po známostiach a tvrdé zjednávanie. Nič sa nekupovalo na prvý krát. Nemusím mať postavené za 3 mesiace... Začali sme v máji 2012 a dúfam že bývať pôjdeme leto/jeseň 2013
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam hrubu stavbu - platna, muri, priečky, strecha, okna. Dom od aprexarch typ STILO1PLUS 11m x 8,5m = 93,5m2 a cena ked je všetko svojpomocne za 14.000€...(PORFIX, kritina betonova EURONIT)
Odpovedať
Profilova fotka
iba jednu odpoved mám: NIE NEDÁ - ani z najlacnejších materiálov na trhu !
Odpovedať
vacsinou tu pisu ti, ktori maju hotovu len hrubu stavbu, ale vsak postupne tie ruzove okuliare opadnu :-) hlavne ak sa bavime o komplet hotovom dome.
Odpovedať
my sme tiez stavali bungalow a tiez za seba tvrdim ze urcite nie... to nepostavite ani za cenu materialu. Tiez sme mali celkom ruzovu predstavu ze snad sa zmestime do ceny podla projektu, ale na niecom sme usetrili a nieco sme preplatili... a to sme mali material viac naceneny ako 50.000,00 eur. Ale drzim palce, ak sa rozhodnete stavat...
Odpovedať
Tvrdou svojpomocou pri vyraznych zlavach na stavebny material snad ano. Ale bude to dost tesne si myslim. Dobre by bolo mat aj nejaku financnu rezervu, ak by ste sa do tych 50 000 Eur nevosli, aby ste mohli dostavat. ;-)
Odpovedať
Zasnem ako niektori ludia dokazu carovat :-) , za 50 litrov postavia komplet dom, klobuk dolu.
Odpovedať
Jasne ze sa to da a aj lacnejšie , jednoduchý bungalov ako ALFA 105 musis postavit za 40000€. Obehaj si vsetky stavebniny a tie ktore su najlacnejsie oslov ich s tym ze ides stavat dom a bral by si od nich materiál akú zľavu ti dajú, samozrejme sleduj aj internetové predajne lebo tiež sa tam dá lacno nakupit. Musis stavat svojmomocne cize spravit si maximum veci a majstrov volaj len na nevyhnute veci a co sa si naštuduj na internete je tu všetko a dokonale rozpisane. Tak vela stastia
Odpovedať
ja si myslim že sa da,poskromne, ale musia byt dost šikovny a mat neake skusenosti so stavbarinou a hodne špekulovat pri kupovani materialu. ak využiju všetky možnosti, tak to postavia. ale hodne času obetovat. držim palce.
Odpovedať
no ja dúfam že sa dá, tiež to máme v pláne :D S manželom chceme postaviť bungalov cca 10x10. S tým že pozemok máme, v rodine máme murárov, vodárov, elektrikárov aj stolárov. Drevo na krov budeme mať lacnejšie, terén stačí upravovať minimálne. Krov nám urobí ujo... sme taká veľká rodina a keď sa do toho pusita všetci... :-D Jedine strechu dáme urobiť profíkovi ;-) inak všetko, celú stavbu až po montáž nábytku budeme robiť sami 8-) myslíte si, že by nám to vyšlo??? :-S
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
v oktobri nam dokončili hrubu stavbu manžel zhanal čo najlacnejši material 20 krat 9 m bungalov 3200 eur .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?