Ako začať so stavbou domu?

chcela by som vás poprosiť o radu. rozhodli sme sa s partnerom, že by sme začali budúci rok stavať dom, taký malý bungalov. pozemok by sme mali po mojich starých rodičoch, aj dom by sme už mali vybratý, ktorý sa nám páči. nevieme ako začať, viem že v prvom rade treba prepísať pozemok, kúpiť plán domu, vybaviť povolenie a tak len neviem ako a kde. problém je aj v tom, že nie sme zosobášení a chceli by sme to aj na moje meno aj na partnerove ak sa to bude vôbec dať. už sme rozmýšľali aj o rýchlej svadbe, ale najradšej by sme chceli až potom keď postavíme spraviť takú väčšiu. a ešte by sme si chceli požiadať o pôžičku z fondu rozvoja bývania, len jediný problém je to na koho to napísať, lebo v dnešnej dobe človek nikdy nevie čo sa môže stať. ak máte niekto skúsenosti s tým či sa to dá všetko prepísať na dve osoby prosím poraďte. ďakujeme
Odpovedať
samozrejme, ze sa to da...my s priatelom ideme na jar tiez stavat domcek bungalov, chceli sme vyuzit aj fond rozvoja a byvania ale ten poskytuju len do 1 400 000 sk, a nesmiete s partnerom prekrocit urcity limit spolocnej mesacnej mzdy ani ist pod tento limit....takze od tohto sme my upustili...budeme brat hypo, moj priatel bude ziadatel a ja spoluziadatel, cize budu brat do uvahy nase platy dokopy....takze to bude teoreticky napisane na nas oboch...banky s tymto problem nemaju, ved chcu predsa zarobit ;-)
Odpovedať
no ale potom musi byt asi vsetko napisane na neho, pozemok, povolenie,.... a aj pozicka? a ja kde budem? :-N ja s tym nemam problem len rodicia sa boja aby sa volaco nestalo v pripade ze by sme sa rozisli :-p
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj vsetko sa to da aj ked ste neni manzelia my tiez ideme stavat buduci rok a pozemok na katastry je vedeny na oboch ako majitelia pozemku.takze sme chraneny.obaja vola sa to tusim presne podielove vlastnictvo takze to je na poli.
Odpovedať
pridám svoju skúsenosť: pred niekoľkými rokmi sme sa zamilovaní pustili do stavby domu a vtedy mi môj otec poradil, aby všetko bolo vedené na polovicu - podielovým spoluvlastníctvom. Za nejaký čas prišli vzťahové problémy a rozišli sme sa. Priateľ trval na tom, že si rozostavanú stavbu aj všetko okolo chce nechať, ustúpila som (nemala som nervy v čase rozchodu riešiť majetkové veci), ale bola som chránená a nezačínala som teda úplne od nuly. ;-) Aj keď človek nemá problém veriť partnerovi, v zlých časoch sa každý takpovediac začne starať sám o seba a teda nejde o dôveru, ale o právo. Ak obaja dávate do spoločného svoje investície - peniaze, majetok, svoj čas a pod., potom aj "žať" by ste mali obaja. S pozemkom je to veľmi jednoduché - kúpite ho do podielového spoluvlastníctva každý napr. v 1/2. Žiaden z vás potom nemôže bez súhlasu druhého s týmto nakladať. V stavebnom povolení budete vedení obaja ako stavebníci, no naisto neviem, či je to dostatočne právovymožiteľná listina. Aj v záväzkoch zostaňte spolu - hypotekárny úver žiadajte ako dlžník a spoludlžník. Nie je určite dobré brať také veci na ľahkú váhu, možno je fajn sa poradiť aj s právnikom. :-)
Odpovedať
vsetko si dajte na polovicu, tak ako v predch. prispevku - podielove spoluvlastnictvo, rovnako aj pri uvere budete vystupovat obaja, pri projekte budete uvedeni obaja, jednoducho vsade. cize ak budete robit nejake zmluvy, napr. pri prevode pozemku, tiez budete tam obaja a budete mat vyslovene uvedene, ze kazdy je majitelom 1/2. napr. my ked sme predavali byt, kupujuci si do zmluvy dali iny podiel -1/3 a 2/3. tieto majetkove podiely radsej nepodcenit... aj ked my s manzelom mame bezpodielove spoluvlastnictvo, vsade figurujeme obaja, len s tym rozdielom, ze nemusime vyslovene uvadzat podiel na majetku, cize vsetko podpisujeme obaja.
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja s priatelkou mame pisane vsetko na polovicu.. od pozemku po komplet stavbu co sme doteraz spravili... vsetko kupujeme a davame si to na polku.. ako sa vravi, nikdy neveis co sa moze stat... Kym nie sme "svoji" tak sa to takto bude riesit dalej asi... Dokonca aj hypoteku takto mame zobratu a dokonca aj so satstnym prispevkom este na obidvoch :)) Treba sa len pytat a pytat a vsetko pojde... vsetko sa da, vela zdaru
Odpovedať
No tato tema ma dost zaujala. Ja chcem tiez stavat dom s priatelom, ale napriklad on zdedi pozemok od rodicov. Ako mam s nim ist potom na polovicu, ked pozemok bude iba jeho?
Odpovedať
ďakujem ste ma potešili, že by sa to takto dalo vyriešiť. už sme rozmýšľali aj nad malou svadbou ale to by bolo len tak na rýchlo len aby bolo. radšej by sme sa zobrali až keď bude dom postavený nech to je už ako má byť. ešte by ma zaujímalo, že priateľ vlastní byt. a počula som, že keď chceme pôžičku z SFRB tak nemôže mať byt neviete ako to je? byt by sme potom chceli dať do prenájmu a z toho platiť pôžičku.
Odpovedať
@denisalv ak súhlasíš s tým, že pozemok bude výhradne jeho, vo všetkom ostatnom môžeš figurovať na dohodnutý podiel. :-) Je to však prinajmenšom zvláštne, aby si vlastnila časť stavby a pozemok nie, takže je to na dohode - ak pozemok zdedí (dedenie nastáva, ak by rodičia zomreli, inak mu ho asi darujú alebo iným prevodom nadobudne vlastníctvo), môže ti polovicu podielu predať za symbolickú sumu (aj darovať, ale to nie je na 100%).
Odpovedať
Profilova fotka
@denisalv Tiez by som to riesil odkupenim toho pozemku na polovicu, ako kazdy vie.. nikdy nevies co bude... a ked uz bude stat dom na pozemku ktory je iba jeho z toho sa tazko bude hrabat von aj pravnikom ak by nahodou prislo az k takemu stavu.... @chrobackiee Presne tak... nemozete mat ziaden majetok, resp. nehnutelnost... a max. zarobok 985 €,. No ty pises od SFRB a my sme nacali temu ohladom statneho prispevku pre mladych... v SFRB su podmienky o to este viac okresanejsie!!! pozor na to
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, kedy ste začali hladat, či oslovovať firmy - partie na stavbu domu? Až po stavebnom povolení? Prípadne zháňanie materiálu, ak by sme išli cez partiu...
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela.u. Ahoj. Firmu zacni hladat urcite skor ako bude stavebko. Urob si vyber. oplati sa.ja som mal 32 ponuk a rozdiel v cene bol priepastny. Lisili sa aj o 80.000 eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ducho, predpokladam, ze ponuka a projekt su 2 veci. Ja som doteraz riesila iba uz existujuce domy cez RK, preto tak blba otazka. Len neviem, v com sa lisia... prelozis aj pre zaciatocnikov? ;-)
Odpovedať
@bibi78 konkretny projekt je to ako bude cely dom vyzerat, a ponuka...tym mysli ducho77 to, že si dal robit do XY firiem konktretnu cenovu ponuku na vystavbu komplet domu. a tá cena sa môže líšiť aj o tých spomenutých 80tis €.....čo si myslím že je celkom dosť, kedže ja chcem s priateľkou stavať a máme max rozpočet do 80tis € :-) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ducho77 Kamrát máš vôbec poňatia koľko práce dá vyhotoviť cenovú ponuku? a ty oslovuješ 32 firiem? Cenové ponuky pre takých ľudí by mali byť platené!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@jooohny Preco??? Nemyslim si, ze by mal byt pocet cenovych ponuk obmedzeny - aspon si tie firmy budu trochu konkurovat a nie len zakaznika zdierat... A po druhe - v dnesnej modernej dobe plnej technologii taka cen. ponuka az tak vela casu nezaberie - ak si vezmes do uvahy, kolko na tom firma moze ziskat ...
Odpovedať
Ja som daval tiez na vsetko robit minimalne 10 ponuk. S oknami som oslovil mozno aj 30firiem. Islo to rychlo, maily boli rozposlane za hodinku. Skor to prestudovanie stalo vela casu. Hruba stavba bola tiez jednoducha. Potom ked som vyberal na dokoncovacky a zateplovanie, tak to bol porod. Nikto nevedel dat rozumnu cenu, kazdy chcel obhliadku, kazdy ma presviedcal o svojej pravde. A inak doporucujem nedat stavat cely dom jednej firme. Vyjde to urcite drahsie, ked to rozsekate na mensie useky. Aspon sa potom firma viac snazi, ked vie, ze nema celu robotu istu, pretoze odstupovat od zmluvy je problem. Ked vie, ze po hrubej stavbe budete vyberat dalsiu firmu, tak si necha v ponuke mensiu marzu. A aj pri jednani je ochotnejsia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jooohny Ja som dal dopyt do dopytovych serverov a ozvalo sa mi ovela viac firiem. Ani som netusil ze sa mi tolko ozve. Ale naozaj ponuku mi dalo 32. Ja peniaze nezarobim tak lahko aby som si nedal tu namahu urobit naozaj dobry vyber. A ze je to namaha pre firmu? No ja tiez musim robit cenove ponuky pre klientov a vyjde tak kazda desiata. Je velmi zaujimave vidiet kto si pridava niekedy az nezmyselne sumy do ponuk.
Odpovedať
Profilova fotka
@jooohny No ved skus spoplatnit taku ponuku. Uvidis kolko zaujemcov Ti zaplati.
Odpovedať
Profilova fotka
@bibi78 Ano, Ja som pisal o ponuke na stavbu domu. Samozrejme projekt si daj urobit najprv. Daj si pozor aby Ti projektant urobil vykaz-vymer ktory budes potrebovat pri zadavani dopytov na stavebne firmy. bez neho nebudes moct objektivne porovnat ponuky.
Odpovedať
Profilova fotka
@ducho77 vdaka za vsetky rady! zatial sme len pri vyberani lokality a zvazovani, ci naozaj bungalov... a ktory... :-D , ale hadam sa raz dokopeme aj k dalsej faze... a teraz otazka typu how to build a house for idiots - je potrebne, aby stavba vymrzla? pytam sa preto, ze vsetky firmy na kluc slubuju postavenie domu za 3-4 mesiace, takze nejake mrazy uz asi nestihneme :-N alebo vymrznutie hrubej stavby je predpotopna praktika, ktora dnes uz nema opodstatnenie?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?