V akom rozsahu možno zmeniť pôdorys starého domu pri rekonštrukcii

Ahojte, chcem sa spýtať, ak má niekto skúsenosť. Ideme búrať starý takmer 100ročný dom /v tvare L-ka/ a namiesto neho chceme postaviť malý domček rozmerovo cca 9x7mtr. Avšak papierovo to musíme riešiť nasledovne - budeme to nakomplet asanovať a až potom postavíme niečo nové, akurát stavebné povolenie budeme vybavovať ako na rekonštrukciu nie na novú stavbu. Z tohto dôvodu - ten starý dom je postavený na hranici s cestnou komunikáciou /celá ulica je tak postavená/, keby sme išli do stavebného povolenia na nový dom museli by sme dodržať podľa zákona odstup 3mtr, čo nechceme. Preto to chceme riešiť tak že si podáme stavebné povolenie akoby na rekonštrukciu, keď bude stavebné povolenie platné tak sa to celé zbúra a postaví sa nové. A konečne prichádza tá otázka - starý pôvodný dom je ako som už písala v tvare L-ka, predná časť je 9x7mtr a tá dlhšia časť je 6x12mtr. Chceme to spraviť tak že ten nový bude stáť na tej prednej časti a tá dlhšia časť L-ka bude zbúraná. Môže to tak byť? Alebo musí byť pri rekonštrukcii zachovaný pôvodný pôdorys domu??? ďakujem pekne za odpovede, moc mi pomôžu.
Odpovedať
@pariska512 rekonštrukciou môžeš meniť dispozíciu aj pôdorys domu.
Odpovedať
Ak je to rekonstrukcia dom nemozes zburat...
Odpovedať
Profilova fotka
meniť dispozíciu áno, na zmenu pôdorysu min. búracie povolenie, ale tým sa mení pôdorys a teda treba SP na rekonštrukciu. SP treba aj keď robíte do domu ústredné kúrenie,akurát to málokto vie a rešpektuje.
Odpovedať
@jan45 a neviete mi poradiť či existuje možnosť že na časť domu bude SP ako na rekonštrukciu a na zvyšnú časť teda búracie povolenie?
Odpovedať
@montreal jasné, viem že sa nesmie búrať. Pred časom mi jeden známy poradil že dá sa to obísť aj takto, že si vybavíme SP na rekonštrukciu, a keď bude SP platné /už nikto nechodí kontrolovať stavbu, aspoň nie u nás/, tak to oplotíme, zbúra sa to a postaví sa nové. A zo stavebného nebudú vedieť čo sa za plotom robilo.
Odpovedať
Ak mas stavebne povolenie potom musi byt aj kolaudacia.... A tak tie zmeny zistia...
Odpovedať
@pariska512 dajte si vytvorit projekt rekonstrukcie povodneho domu, kde bude cast zachovana a zrekonstruovana a cast domu bude uplne odstranena. Vsetko to vyrieste v jednom projekte. Projek bude obsahovat povodny stav a naznacene buracie prace a nove konstrukcie a tiez bude obsahovat novy stav. Z projektovej domumentacia bude jasne co ponechavate a co bude uplne odstranene.
Odpovedať
Este mi nieco napadlo....100 rocny dom to asi z valkov....tam mas zaklady tak na 20 cm....a na tom nic nove nepostavis....musis robit aj zaklady Sam som tak uvazoval ked som kupoval stary dom.... A nedalo sa.....
Odpovedať
@spiderhst ved pise ze to chce zburat...
Odpovedať
Profilova fotka
@pariska512 keď to bude v projekte, stavebný úrad si už poradí
Odpovedať
Nemôžes zbúrať všetko iba nenosné priečky alebo pár okien/dverí, ale ked zbúraš nosnú stenu vymeníš všetky okná atd tak to je už stavbné povolenie.
Odpovedať
@montreal ale tak ako som písala na začiatku témy, bude normálne SP na rekonštrukciu akurát že nebudeme opravovať staré múry ale zbúrame a postavíme presne to, čo bude na projekte. Akoby mohli zistiť že sme neopravovali staré ale postavili nové??? To znamená že naoko to bude akoby rekonštrukcia ale načo by sme opravovali staré 100ročné múry, postavíme namiesto toho nové. Akurát nemôžeme to zbúrať a začať nanovo lebo budú chcieť od nás dodržať ten odstup 3mtr od cesty, ako som písala na začiatku témy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spiderhst a máte s tým osobné skúsenosti? Ak by sa to tak dalo, to by bolo super. Ale projektant by mi asi vedel bližšie poradiť, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@pariska512 nemusíte mať obavy z búrania, na pôvodnom pôdoryse môžete stavať nové zo zákona, aj keby to bol len obdľžnik v katastri a budova už neexistovala.
Odpovedať
@jan45 ja som bural a musel som posunut dom podla zakona....
Odpovedať
@pariska512 ja rozumiem....len zisti tie zaklady...ak budes burat a nahlasi ta sused mas pol roka zastavenu stavbu a pokutu.... Spoluziak len kopal bez povolenia studnu a dostal stop na pol roka pokial to vysetrili a zlegalizoval si to
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal ako sa dá posunúť dom podľa zákona? Posúval som stavby, ale technikou. Bez irónie, Ako ma môže prinútiť úradník aby som posunul stojaci dom? Ako môže úradník zabrániť aby som prestaval svoj dom? Môže ma obmedziť ak nastavím vikiere, môže mi prikázať farbu stien (ak sa mesto na tom dohodne). Bývam v dome, kde sa zosunie jedna stena, vymením ju, o dva dni padne druhá stena, som povinný to opraviť, potom padne strecha, ale stále som na rovnakom pôdoryse. Toto je naša zem, nie úradníkov. Nechceme prisťahovalcov (aj ja som, pretože som z iného mesta a ani po x - rokoch ma neberú ako domáceho ) ale necháme sa obmedzovať vlastnými.
Odpovedať
@montreal coze by nie. par znamych zburalo dom a postavili na tyych zakladoch novy dom.vela ludi to tak riesi,aby sa vyhli papierovackam okolo noveho domu. a pokial ta niekto neuda,vsetko prebehne hladko.a ak ta uda,zaplatis pokutu a mas novy dom. vsetko sa da obist :-D
Odpovedať
@pariska512 ano da sa to tak, stare sa zbura a postavi sa na podoryse nove a cele to ide akoze na rekonstrukciu - proste poviete ze mur spadol. Len sa treba viacmenej drzat podorysu takze ked tam mate L tak to treba viac-menej dodrzat. Kolaudacii sa nevyhnete, na rekonstrukciu v takom rozsahu treba tiez stavebne povolenie, rekonstrukcia len na ohlasku je napr. vymena okien, strechy, zateplenie, ked sa meni vzhlad domu, stavebne otvory treba povolenie - a projekt k tomu. Kazdopadne cele to isto budete riesit s projektantom/architektom takze oni vam budu vediet poradit viac, teoreticky kludne mozete nechat obvodove steny, aspon usetrite, pokial tam je plna palena tehla tak je to lepsi material nez nejaky porobeton
Odpovedať
ešte ma napadlo, neviem či je to tak ale možné. By sme si dali na tú zadnú "L-kovú" časť búracie povolenie, to by išlo všetko dole a tá predná časť sa zachová. V tej by sme akože bývali a zrekonštruovali to /v skutočnosti by sme to časom tiež zbúrali a na tom istom pôdoryse by sme postavali nové/. Musím na tú rekonštrukciu vybavovať SP?
Odpovedať
Profilova fotka
robi sa to tak, ze sa da projekt na rekonstrukciu domu, normalne s novym podorysom. V projekte je ponechana predna stena povodneho domu. Potom sa pocas rekonstrukcnych prac zisti,z e sa narusi statika tej prednej steny domu, ktora sa dodatocnym povolenim zmien zbura
Odpovedať
@sissik aha, no super, dobre vedieť. To znamená že si môžme dať spraviť nový projekt, s tým že tam bude ponechaná len predná stena pôvodného domu. A keď sa bude "akože rekonštruovať" tak statik zistí že bude musieť ísť dole aj predná stena, tak sa to vlastne zbúra nakomplet celé. Ešte sa chcem spýtať, ak máte s tým skúsenosti, keď sa robí rekonštrukcia môžu sa zbúrať aj všetky obvodové múry?? čiže bude sa stavať nanovo?? Lebo ten náš dom je postavený ani nie z tehly, z nejakej škváry alebo čo to je, ani poriadne základy to nemalo. Preto chceme všetko zbúrať a postaviť odznova.
Odpovedať
Profilova fotka
@pariska512 viem, že kolega to robil presne tak, ako píšeš
Odpovedať
Ja by som na starych zakladoch nestaval.....potrebujes hlbku cca 100 cm...nezamzajucu..... Ten dom bude mat tak maximalne 20..30 cm....
Odpovedať
Ak môžem, privtriem sa. Riešime niečo veľmi podobné. Dom, dlhé jednopodlažné I-čko, s rozmermi 6x12 metrov stojí na hranici pozemku. Vybavíme si SP na rekonštrukciu, s tým, že nový dom bude o meter širší, o niečo dlhší, posunutý o meter-dva dozadu. Stena, ktorá je na hranici pozemku, akože zostane. Pri rekonštrukcii sa zistí, že je v zlom stave, a treba ju zbúrať a nahradiť novou stenou. Myslim že takýto postup je OK. Svedomie mi nehovorí "nie", že si to takto chcem zjednodušiť. Len ma zaujíma jedna vec - ten nový dom by mal byť aj s obytným podkrovím, čiže sa bude nadstavovať. Ako treba toto riešiť? Treba mi dopredu súhlas od susedov? Kto rozhoduje o tom, či dom môžem trochu vytiahnuť hore? ďakujem :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?