Oplatí sa nám pustiť sa do prerábky?

Profilova fotka
Potrebujem poradiť :-| Moji rodičia zdedili 50ročný dom, ale chceli by ho predať. Je v jednej mestskej časti Lučenca a keďže s mojím mužom chceme odísť od svokrovcov a kúpiť si svoje, rozhodli sme sa ten dom odkúpiť od rodičov. Nechceme ísť na dedinu a v meste sú domy drahé s otcom sme sa dohodli na sume 30000Eur. Na prerábku mi ostane cca 20000 a to potrebujeme dom podrezať, strechu novú, elektika, okná, a uvažujeme aj nad pokrovým lebo dole sú len dve malé izby. Proste o ten dom sa starý otec absolútne nestaral.Otec sa stavbár a veľa vecí by mi mohol spraviť no aj tak netuším či sa mi to oplatí.
Odpovedať
1
2
Malý rozpočet na takú obsiahlu rekonštrukciu.
Odpovedať
Moj názor s takým rozpočtom kupit račej byt lebo dom si píta neustale peniaze .
Odpovedať
Profilova fotka
@izdova Tiez si myslim, ze je to maly rozpocet na takuto rekonstrukciu. My sme len do dokoncovacich prac (zariadovanie, teda kupelne, schodisko, podlahy, kuchyna so spotrebicmi, vstavane skrine, dvere a drobne stavebne prace) na holodome investovali viac ako 20000. Aj ked by vam ocino pomahal s prestavbou, tak musite kupovat material a lacne to veru nebude. V konecnom dosledku sa to predrazi tak, ze to si skutocne radsej postavte novy dom. Bratranec prerabal staru dom a uz dal do prerabky tolko penazi, ze si rovno mohol postavit novy dom.
Odpovedať
Profilova fotka
uvazovali sme uz aj nad zburanim :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@izdova Myslim si, ze to vobec nie je zly napad. Vychytavat vsetky nedokonalosti, ktore stary dom urcite prinesie, bude stat vela penazi. A hlavne ako pises, o dom sa stary otec nestaral. Otazkou vsak stale ostava rozpocet.
Odpovedať
Profilova fotka
dom , ktory treba podrezavať by som nekupovala, lebo nikdy nevies, ci to podrezanie fakt pomože a mat vlhky dom je nanic....to radsej byt a potom neskor mozno nejaky domcek v lepsom stave a byt predate....
Odpovedať
Profilova fotka
@izdova známi kúpili holodom. momentálne obývajú spodok a na vrch si šetria peniaze. podľa mňa by sa to s otcovou pomocou dalo. ale isto by to chcelo sa poriadne uskromniť a žiť isté obdobie aj v provizórnejších podmienkach.
Odpovedať
Profilova fotka
@izdova a aký je pozermok?
Odpovedať
Profilova fotka
Príliš malý rozpočet - ani svojpomocne by to nevyšlo... :-( :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@izdova nebojte sa toho, za 30tisnekúpite nič, u nás ani byt. Treba si spraviť dobrý farplán, možno sa trochu uskromniť, podrezanie si spravíte sami, začal by som žiť na prízemí, podkrovie urobíte keď budú peniaze. Kuchyňa sa á zariadiť aj za pár sto€, možno nevydrží 20 rokov, ale aj tak ju vymenia, plynové kúrenie sa dá urobiť za 3 tis. € Miesto obkladov v kúpelni stačí omietka, atď.
Odpovedať
Nechaj rodičov ten dom predať. Myslím že budú predávať za vyššiu sumu ako by predávali svojej blízkej rodine Po predaji sa niečo ujde aj Vám - snáď nebudú rodičia takí držgroši aby sa trošku nepodelili. To pridáte k plánovaním 50tisíc euráčom a už sa môžete rozhliadnuť po väčšom bytíku.
Odpovedať
Ahoj, ja by som do toho išla. Aj my momentálne prerábame starší dom, starší ako ten tvoj. A išli sme na totálku. Nová strecha, všetky rozvody, sieťky aj omietky na steny. Podrezávali sme sami a to 70 cm široké múry. Momentálne máme už zaliate podlahové kúrenie. Veľa vecí sme robili sami a neľutujeme!!! Ak ste šikovní a má Vám kto pomôcť... choďte do toho.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Napada ma este taka alternativa, ze urobit v dome len uplne minimalne opravy a zacat za domom stavat novy dom a ked budete hotovi, tak sa stary dom zbura.
Odpovedať
Profilova fotka
Je ešte jedna možnosť, kupiť ho za 30 začať prerábku a potom ho predať za takú hodnotu akú skutočne má...len dom je veľký a záhrada je stavebný pozemok a kľudne na jeden bungalov. Páči sa mi lokalita, vyrástla som tam u starích rodičov, susedov poznám a máme dobré vzťahy, svokra je o ulicu ďalej, škôlka kde chodí dcérka je pod nosom, známi všade v susedstve a tiché prostredie, dôvody prečo práve ten dom. Len ten rozpočet :-( :-( :-(
Odpovedať
Podľa mňa treba ten dom podpáliť! Ale nie :D Podľa toho čo píšete, určite chcete ísť bývať do domu. Rozhodne by som sa dal do prestavby domu. Rozpíšte si podrobný plán prác, ktoré je potrebné urobiť. Nechajte si to naceniť aspoň 3- firmami alebo živnostníkmi čo sa zaoberajú rekonštrukciou, samozrejme ceny prác a materiálov k jednotlivým prerábkam.. Potom si určite práce podľa dôležitosti a postupnosti. Potom budete vedieť cca čo Vás to bude stáť, čo musíte bezodkladne urobiť, či nato budete mať. Podkrovie trebárs dokončite neskôr alebo ho dostanete aspoň do obývatelného stavu, zatiaľ len napr. ako spáleň. Určite sa oplatí investovať do bývania. Kvalitne zrekonštruovaný dom musí vydržať bez zásadných zásahov po rekonštrukcii aspoň dve generácie.Myslite na budúcnosť Vaši detí. Či tam už zostanú bývať alebo ho neskôr výhodne predajú a zariadia sa po svojom. Takže hlavu hore a hor sa do práce 8-)
Odpovedať
jednoznačne kúpiť, to že máš 20tis je fajn, určite to nepokryje všetko ale obývateľný bude. Ja tiež rekonštruujem postupne a to sme nemali žiadnu fin. rezervu. Každý rok niečo, dom bol obývateľný od začiatku, teraz vymenené všetky okná a dvere, nové el. rozvody, nové kúrenie, nové podlahy, posunutá stena a prerobená špajza na izbu, kompletne prerobená kúpeľňa, kompletne prerobená spálňa na detskú - zateplené z vnútra, ešte nás čaká kúpeľňa, strecha a zatepliť povalu, počítam do 3-4 rokov to stihneme. manželka tretí rok na MD a máme hypo. takže nerozmýšľaj a choď do toho.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomyzv To už navrhol aj môj otec...tiež by ho najradšej podpálil :-D
Odpovedať
@jan45 @tomyzv @fuhrich súhlasím. Radšej vydržať bojové podmienky v dome ako vo "väčšom bytíku" pozerať z okna a túžiť po dome. Ale dnes treba mať okamžite linku a spotrebiče za tisíce, kúpelne detto.
Odpovedať
Ja nevidím problém s takým rozpočtom a veľkou možnosťou svojpomocnej práce. Všetko sa dá...otázka je, ako rýchlo a ako moderne to chcete. Keď to nemusí byť podľa najnovších trendov a nebudete búrať všetky priečky tak, že vlastne medzi štyrmi múrmi postavíte nový dom a keď budete ochotný čakať s niektorými prácami na lepšiu cenu a lebo na vlastnú dovolenku :-D tak sa to bude dať. Otázka teda znie, či túžba po dome vedie nad ústupkami, ktoré budete musieť podstúpiť pri vašej aktuálnej situácii. Ps: Ak teda neplánujete do rok tragicky opustiť tento svet a do vtedy si splniť všetky svoje sny, existuje ešte aj možnosť - POČKAŤ :-D ...nie je obľúbená, ale celkom funguje ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan_zamestnanec Pekne si to napisal. :) Da sa to, ale bude si to vyzadovat vela prace, vela casu, zit dlhsie v provizornych podmienkach. Obetovat prestavbe vsetok volny cas a kazde zarobene euro. My len dorabame holodom a uz sa nemozem dockat, kedy to ukoncime. Vikendy a volny cas travime v dome. @izdova A ked pises, ze dom ma velky pozemok, neda sa zacat pomaly stavat novy dom pri tomto starsom? Nejaky mensi bungalov. Inak okolie LC poznam, pochadzam z VK, tak si viem predstavit o com hovoris. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janka279 A ja poznám celkom dobre VK :-) Strašne nerada by som ten starý dom zbúrala, ani si to neviem celkom dobre predstaviť.Máme výhodu, že máme kde bývať a môžme prerábať postupne. Inak dom je v Opatovej na ľavej strane keď vchádzaš po nadjazde do LC od Zvolena :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomyzv Ďakujem za radu, áno chceme dom, muž vyrástol v dome a proste s ním nehnem :-D Otec je živnostník a rovno mi povedal, že okrem strechy a podpílenia tam nieje nič, čo by nevedel spraviť. Ale začínam v to veriť :-)
Odpovedať
@izdova Mať takých rodičov, ktorý pýtajú peniaze, no ďakujem pekne. Možno dom nebude treba podrezať, a bude stačiť drenáž a odvetranie základov. Daj sem zopár fotiek domu a okolia. Kvôli čomu sú vlhké steny?
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson Našťastie mňa sa to netýka, lebo ja mám averziu na všetko čo je teraz in. Myslím, že nábytok sa dá zohnať aj starý a zrenovovať ho za babku aj tak mám radšej menej nábytku. Problém je len v kúpelni a spoterbičoch ]-(
Odpovedať
fuuuha, uz som to tu na fore raz pisal, presli sme tym istym problemom a nikdy viac v zivote, vtedy som napisal toto, takze to len skopirujem "rekonstrukcia stareho domu vyjde pekne draho, my sme prerabali stary dom, nebudem pisat co sa prerabalo, ale napisem to co sa neprerabalo a zostalo povodne... ZAKLADY a HOLE MURY, ktore sa este aj podpilovali kvoli vlhkosti a automaticky sa izolovala a robila nova podlaha k tomu, takze mozem s kludnym svedomim povedat a otazku polozit aj vam, co myslite, kolko by stal samotny material na tie zaklady, hole mury+robota? dom ma podlahovu plochu cca 70m2, takze ak este raz by sme to isli prerabat, radsej stary barak zburat a komplet od zakladu nanovo... co to stalo penazi... radsej este dolozit 10-15tisic€ a bol by fungl novy barak, nevraviac o tom, ze mohol byt aj vacsi a dispozicne inak rieseny..." ucime sa na vlastnych chybach, vtedy sme o diskusiach na modrej streche netusili ale nikdy viac urobit podobnu chybu...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Keby mi ten dom dali zadarmo tak by s veľkou pravdepodobnosťou skončili pod mostom, oni v ňom bývaju a mám ešte brata, musia nás vyrovnať.
Odpovedať
@izdova aha
Odpovedať
Profilova fotka
kupit a prerobit, uz len kvôli tomu, ze sa vam tam paci, aj okolie, susedov poznate atd, to je tiez na nezaplatenie, takisto sme kupili starsiu chalupu, aj hlavne kvôli tymto veciam...
Odpovedať
Profilova fotka
mať dom ,aj keď starší za 30 tis.v meste ..nie je o čom ,veď len hocijaký pozemok malých rozmerov stojí toľko peňazí a a garáž nemáš kde postaviť..čo sa týka rekonštrukcie 20tis .na tak rozsiahlu rekonštrukciu je fakt málo ...takže potrebuje to dobrý bojový plán ,čo je nutnosť na zobyvateľnenie a čo počká alebo odkiaľ ešte zohnať aspoň ďalších 20 tis....držím všetky prsty ,nech vám to vyjde a tešíme sa na fotečky.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@aristka ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?