Dlhý úzky dom / búranie /doplnková stavba

Ahojte, chem sa poradiť. Zvažujem kúpiť starý dom z nepalenej tehly. Čisto len na víkendy, oddych bazén atď. Pozemok je na začiatku veľmi úzky, len dom, do 2 m na šírku a je ďalší dom. Vzadu je už širší, záhrada. Uvažujem, že vražat do starého domu veľa peňazí sa neoplatí, chcela som dozadu na záhradu dat ako doplnkovú stavbu len nejakú chatu, kde by sme prespali a nepadlo to na hlavu 😁. Len neviem, či je možná doplnková aj nad 25m alebo ako sa to ráta? Potom by som ten starý asi zbúrala. Hľadám na internete približne ceny. Dom ma cca 100m. Pôvodný plán bol opraviť len nevyhnutné, ale neviem, či by z toho nebola oprava všetkého. Viete poradiť?
Odpovedať
nie, nato je tu malo informacii k tej "doplnkovej" stave, je jasne napisane, bez stavebneho povolenia na ohlasku do 25m2 ... zo zvysku popisu nik nic nepochopi a mne sa z toho este stale toci hlava, ze vlastne o com ...
Odpovedať
@janin26 Keď postavíš do 25 m2, tak je to drobná stavba a stačí ohláška. Ak to bude mať nad 25 m2, tak už treba stav. povolenie a potom je lepšie postaviť normálny dom vzadu a ten predný časom zbúrať. A ty musíš vedieť, čo plánuješ s tým starým a čo chceš mať vzadu - či len záhradnú chatku alebo normálny dom.
Odpovedať
@shadowmilan z čoho aa Ti hlava točí? Kľudne dovysvetlim @chrobak7 ďakujem, no v tom je problém, že taká chatka, ktorú tam chcem na tú záhradu má nad 25m. Plán bol opraviť ten starý dom. Ale premýšľam, ze by som ho teda zbúrala a dala dozadu len tu chatku.
Odpovedať
nie kazdopadne ak bude mat stavba nad 25m 2 tak budes potrebovat normalne stavebne povolenie aj teda prilozeny projekt
Odpovedať
@44olina ďakujem, môžem sa ešte opýtať, tých 25m musí byť ako jedno podlažie? Ci sa myslí ta základová doska do 25m a môže byť plus k tomu poschodie?
Odpovedať
Profilova fotka
@janin26 musí to stáť samostatne a nesmie to mať väčšiu výšku ako 5 m. Prakticky to spodkrovím vyjde na dve znížené pdlažia Ale pozrite si ešte raz starú časť, ak bola neobývaná, musí to pôsobiť odpudivo, vyvetrať, vybielť, a zvážiť, ale na víkendy sa to dá upraviť.
Odpovedať
@janin26 základy chatky 25m2, takéto sa stavajú v záhradkárskych osadách.
Odpovedať
@jan45 určite ešte zvážm, len uvažujem do budúcna. Ja som pôvodne vždy chcela starú chalupu opraviť a zachovať pôvodný štýl, ale ozaj čo sledujem6, vyjde to viac ako nové... Preto uvažujem nad možnosťou B a to chatka, kým stojí ten starý dom, aby sa to dalo dat ako doplnková @majina.b presne takéto by mi uuuplne stačilo, len ked píšu, že stavba ma byt prízemná... (zase ale prízemná do 5 m je aká 😁)
Odpovedať
Profilova fotka
@janin26 na foto hore je reálna stavba. ale keď odoberiete prvé poschodie a trochu znížite strechu, je to 5 m.
Odpovedať
@janin26 V prvom rade sa informujte na Vasom stavebnom urade, za akyck podmienok by ste mohli vobec na Vasom pozemku stavat (odstupy od susednych pozemkov resp. ine obmedzenia.)
Odpovedať
@exponent veru, budem si to musieť zistiť. Je to,, dom na dome ", teda ten typ, co sa staval kedysi. Neviem abk, ci je tam odstup 2 m. Ked to zvalim a budem chcieť postaviť nový, ak nevyjde ten odstup od susedného domu, budem mat pozemok, ktorý mi nebude na nič. Výhoda je, ze na vedľajšom pozemku nestojí nič. Zatiaľ. O rok dva, môže byť všetko inak.
Odpovedať
@janin26 Ak mate stary dom zapisany v katasri, tak po jeho zburani mozte postavit novy dom bez 2m odstupu od suseda, ak dodrzite povodny pôdorys.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@exponent áno, je riadne zapísaný, ďakujem za info 🙏
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?