Čím je možné nahradiť betónové základy?

Profilova fotka
Dobrý deň, touto cestou sa chcem spýtať na skúsenosti odborníkov, alebo tých, čo takto stavali/rekonštruovali, čím je možné nahradiť betónové základy na starom dome a následne odizolovať v čo najvyššej miere podlahu. Dom stojí na jemne vyvýšenom mieste, so spodnou vodou zevraj nie je problem. Jedná sa o cca 90rocny dom z palenej tehly, stare drevene podlahy su kladene na zemi(strku, piesku, to presne neviem). Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Treba ich nahrádzať zo statického hľadiska? Ak by to bolo tak, lacnejšie a 1000x lepšie je všetko zbúrať a postaviť nový dom. Ak je dom staticky v pohode, tak urobiť len hydroizoláciu pod všetkými stenami + plošne. Poriadne tepelne izolovať a hotovo.
Odpovedať
Tiež by ma zaujímalo prečo vlastne chceš tie zaklady nahradzať? Mala si tam statika? Nevyznám sa v tom moc, ale z toho čo som čítala a počula (viem že sa podobnými vecami zaoberal vela napríklad Otto Makkýš kedysi bol na stavebnej fakulte v Ba a viem že mnohym objektom robil v tomto ohlade poradcu, našla som aj jednu jeho knihu, možno by Ti stálo za to si ju požičať a prečítať http://www.martinus.sk/?uItem=101303 ) tak tieto staré domy ak sú skutočne suché tak je fajn a netreba tam moc pchať moderné veci lebo im to može paradoxne uškodiť... ono aj kedysi mavali stavitelia všelijaké premyslené postupy roznych drenáží a vetrania základov a pivníc a celkom im to fungovalo kým sa tie systémy nepoškodili alebo neupchali... otazne je, ako je to vo vašom prípade ...a ešte z osobnej skusenosti byvali sme 7 rokov v 100 ročnom dome kde bola pod palubovkou len škvara a hlina a byvalo sa tam velmi príjemne a nič nevlhlo lebo bola dobre odvedená voda aj zo strechy aj z dvora ... jedinym važnym problemom s tou drevenou podlahou boli myši ktoré pod nou behali :-p :-p :-p ...ale na to su špecialne hmoty ktoré sa tam nafúkajú ...
Odpovedať
ak sú dobre tak nijak len postupovať podľa starých stavebných postupov. Je niekolko kníh aj v slovenčine, vydala ich jaga a potom je ich kopec nemeckých. Ak ten dom na zle základy tak absolútne perfektne neuveritelne ich spevni buldozer a natrvalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto sa rieši tzv. podrezávaním, kde postupne odbúravaš starý základ a nahrádzaš ho novým - popritom izoluješ. Na tú škváru sa ešte predtým naleje betón a keď sa "podrezáva" stena prestrkuje sa lepenka na druhú stranu steny - von. Tým sa odizolujú komplet základy od muriva. Ale môj názor je rovnaký ako andrejh0 čo má viac ako 50 rokov a nie je to historická budova je najlepšie rekonštruovať buldozérom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?