Zmena v užívaní stavby podľa zákona 50/1976 Zb, § 85

Profilova fotka
Ahojte. Chcela by som sa informovat o presnom vyklade uvedeneho paragrafu. Chystame sa rekonstruovat byt. Vramci rekonstrukcie planujeme dispozicne presunut kupelnu do chodboveho priestoru, s tym ze nodôjde k zasahu do nosnych konstrukcii. Povazuje sa tento ukon za zmenu v uzivani stavby? Domnievam sa ze nie, avsak uradnici to interpretuju po svojom. Pokial by to bola zmena v uzivani, je nutne podat ziadost...nasleduje stavebne konanie, ktore nakoniec moze byt neuspesne....tomuto sa chceme vyhnut a riesit to jednoducho ohlasenim stavebnych uprav. Je to mozne takto ponimat, priapdne cim argumentovat na stavebnom urade?
Odpovedať
Profilova fotka
stavba sa stavia na určitý účel, t.z je obytná, administratívna, výrobná, pre služby. Umiestnenie je možné podľa ÚP. Byt je súčasťou obytnej stavby a zmenu užívania potrebujete len ak tam chcete zmeniť účel napr. na kanceláriu, obchod. To, čo chcete robiť je prestavba, potrebujete súhlas správcu a vyjadrenie statika. Doklady priložiť k oznámeniu stavebných úprav.
Odpovedať
jan45 ma pravdu ;-) to co idete robit su prace, na ktore sa vztahuje ohlasovacia povinnost, nie zmena uzivania.
Odpovedať
Profilova fotka
Vďaka zo potvrdenie môjho výkladu zákona..... Presne toto isté si myslím aj ja. Avšak musím o tom presvedčiť úradníka, ktorý ma opačný výklad. K ohláseniu sme predložili všetky náležitosti v zmysle vykonávacej vyhlášky 43/2000 Z.z. až na súhlas správcu , ktorý zabezpečíme.
Odpovedať
Profilova fotka
@halushkaaa Pozor! Mýlite sa! Úradník na stavebnom úrade má podľa mňa pravdu. Treba si prečítať aj iné §. Vzmysle § 85 naozaj nejde o zmenu užívania stavby. To by platilo, ak by bol zmenený účel užívania napr.na kacelárske priestory. Ale pozor! Vy idete meniť dispozičné riešenie bytu a preložky sietí a zariadení technického vybavenia v zmysle § 58a písmeno d. § 55 odstavec 2 písmeno c síce vylučuje nutnosť stavebného povolenia, ale ako som už napísal, myslím že úradník berie do úvahy aj § 58a odstavec 1 písmeno d, kde je jednoznačne napísané, že dané práce, keďže ide o preložky sietí a zariadení technického vybavenia, podliehajú stavebnému povoleniu. Aspoň takto by som to vnímal aj ja, byť na mieste daného úradu. Stavby, ich zmeny a udržiavacie práce § 54 Stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu. § 55 (1) Stavebné povolenie sa vyžaduje, pokiaľ tento zákon a vykonávacie predpisy k nemu alebo osobitné predpisy neustanovujú inak, pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania; stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách. (2) Ohlásenie stavebnému úradu postačí a) pri jednoduchej stavbe, jej prístavbe a nadstavbe, ak tak určil stavebný úrad v územnom rozhodnutí, b) pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie; c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti; ďalej § 58a (1) Žiadosť o stavebné povolenie sa podáva pre a) samostatnú stavbu alebo jej zmenu, b) súbor stavieb vrátane stavieb zariadenia staveniska, c) jednotlivé stavby súboru stavieb podľa písmena b), ak budú po dokončení schopné samostatného užívania, d) podmieňujúce preložky sietí a zariadení technického vybavenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujeme za rady ale úradník si priznal chybu, mali sme pravdu vo výklade zákona, jedná sa o ohlásenie stavebných úprav.
Odpovedať
Profilova fotka
No v konečnom dôsledku sa domnievam, že rozvody v byte ( elektro, voda, odpady ) nie sú v zmysle zákona ponímané ako siete ( inžinierske siete ). Preložkami sietí v širšom merítku je ponímané prekladanie VN, NN, T com, orange plyn. vodovodných a kanalizačných vedení pri budovaní nových stavieb, resp. ich rekonštrukciách. Myslím, že viac o tom hovorí § 139b bod, 15, písmeno c 15) Udržiavacími prácami, pri ktorých nie je potrebné ani ohlásenie (bežné udržiavacie práce), sú najmä a) opravy fasády, opravy a výmena strešnej krytiny alebo povrchu plochých striech, výmena odkvapových žľabov a odtokových zvodov, opravy oplotenia a výmena jeho častí, ak sa tým nemení jeho trasa, b) opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií, najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí, c) údržba a opravy technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby, ako aj výmena jeho súčastí, ak sa tým zásadne nemení jeho napojenie na verejné vybavenie územia ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie, najmä výmena klimatizačného zariadenia, výťahu, vykurovacích kotlov a telies a vnútorných rozvodov, d) výmena zariaďovacích predmetov, najmä kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň, e) maliarske a natieračské práce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?