Zákaz vymeniť staré drevené okná za plastové

Ahojte.môžu mi vlastníci bytov zakázať výmenu drevených okien za plastové?bytovka je síce v centre mesta ale z pamiatkového úradu nám potvrdili ze nepatrí do pamiatkovej zóny.tým pádom nemusíme na to prihliadať.no dnes nám jedna z majiteliek povedala ze nam nepovolia vlastníci výmenu.že aj ona si musela dať staré okná rekonštruovať.ďakujem
Odpovedať
1
2
@lulubinka kazde spolocenstvo vlastnikov ma pravo stanovit si +/- vlastne pravidla. Mozu zakazat zasklievanie balkonov, mozu zakazat tlakove odvetravanie kuchyn a kupelni, mozu zakazat pouzitie plastovych okien a zdovodnia to zjednotenyim vzhladu fasady. Treba sa pozriet ake su pravidla stanovene vo vasom spolocenstve vlastnikov. Pokial nenajdete dost hlasov, ktore zahlasuju za zmenu tohto pravidla, tak sa budete musiet podriadit.
Odpovedať
@zita19 taketo nieco som si myslela, ale aj to je trochu diskutabilne, aj ked nema nik vymenene okna jeden byt ma vymenene balkonove dvere za plastove, aj ked to vypada akoby ich pouzivali skor ako vchodove. aj ked tie su vnutri bytovky, tak uz si len zozeniem poriadok a nastudujem, totiz my mame byt este len rezervovany a mozno robia len bububu. ak by to tak bolo ze maju este okrem vseobecneho domoveho poriadku aj vlastne pravidla tak by to bolo aj na odstupenie od rezervacky. totiz majitel stale tvrdi ze okna menit mozme.
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka veď aj plastové môžu byt v drevodekore... Keď by uz na to prišlo... Máte argument
Odpovedať
@bambula626 to nie je argument, nejde len o farbu ale najma o tvar a sirku profilov
Odpovedať
@bambula626 @stevo79 tiez si myslim ze to neobstoji, ale podla stavu tych okien by to stalo viac ako nove okna ich dat rekonstruovat. stale viac rozmyslam nad tym ako to ze nam by to nepovolili menit vyuzit v nas prospech a zrusit rezervaciu bez toho aby sme prisli o peniaze z rezervacky.
Odpovedať
Ano, mozu. Obvodove mury a fasada su spolocnym majetkom vsetkych vlastnikov. Mozno by suhlasili,ak by ste plastove okna prisposobili vzhladom a farbou k ostatnym oknam,aby nerusili vzhlad na celkovy pohlad bytovky.
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka samozrejme ze mozu - ako ti uz napisali, fasada je spolocny majetok vsetkych, takze ak je odsuhlasene, ze vlastnik si nesmie okna vymenit za plastove, tak s tym vies urobit akurat jednu vec - dat o tom opatovne hlasovat a ak rozhodnu v tvoj neprospech, mas pravo toto hlasovanie napadnut na sude. aj o tom je vlastnictvo bytu v bytovom dome
Odpovedať
Tomu všetkému rozumiem.Tak si asi obehame tie 4 byty aby nám podpísali ci súhlasia alebo nie.lebo týmto by sa rekonštrukcia úplne zmenila.A majiteľ stále tvrdí že môžme meniť.ale ako píšete a to sme si vedomí nesmieme zmeniť veľkosť.členenie.farbu a výrazne celkový vzhľad.aj keď plastové sa nikdy nebudú podobať pôvodným.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 " Obvodove mury a fasada su spolocnym majetkom vsetkych vlastnikov." ano to je pravda a takisto aj kazda oprava je hradena zo spolocnych penazi z fondu oprav... ale okna a dvere do toho nepatria... podla tvojej logiky by potom aj vymena okien mala byt financovana z tohto fondu co nie je...
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka Vo vseobecnosti plati ze ak nemenite pocet okien resp ich velkost na vymenu nepotrebujete suhlas SU(stavebneho uradu) a uz vobec nie majitelov bytov... Ak pises ze dom nie je pamiatka a teda takto chraneny je vymena okien bezproblemova bez ohladu na to ci sa to susedom paci alebo nie... Ziadne "pravidla spolocenstva" nemozu ist nad ramec vseobecne platneho stavebneho zakona.... Realne ako ti mozu ostatni susedia zakazat vymenu? resp. pri poruseni zakona ako ta mozu "sankcionovat" ? ved je to smiesne. Pridu a vytvoria zivu retaz ked ti budu vynasat nove okna? ci co?
Odpovedať
tak by som to respektovala,ak sa daju pekne zrekonstrupovat a sfunkcit tak,aby sluzili tak naco plast?
Odpovedať
@richard71 takže nieje možné aby okrem vseobecneho domového poriadku mali extra pravidlá platiace pre tento dom.v každom prípade druhý krát keď ich stretneme si ich vypytam a ak nič nemajú tak ich mám na haku.No už len ten fakt ze este nie sme ani majitelia a nebyvame tam tak už sa správajú tak akoby sme šli celý dom zbúrať .vôbec nemám náladu tam bývať.čo príde nabudúce nechcem radšej ani vedieť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
tak tak.. ruky preč radšej.....
Odpovedať
@lulubinka Zase si myslim ze to urobili dobre ze ta upozornili dopredu ze budu mat nejake vyhrady. Predstav si ze by mali protesty po kupe bytu ;-) A taktiez si myslim ze ak je bytovka mala, mali by sa respektovat vsetci obyvatelia a ucelit celkovy vzhlad domu. To zahrna aj okna. Kedze si nepraju menit vzhlad budovy tak stale je moznost pouzit eurookna a nechat ich vyrobit v prevedeni ako povodne. Ak sa na tom zhodnu vsetci majitelia tak je mozne odhlasovat vymenu vsetkych okien v bytoch z fondu ktory by mal byt na to urceny, prip. ho na ten ucel zalozit. Vsetko sa da ak vsetci hovoria po slovensky :-D
Odpovedať
Je to mozne, kazda bytovka ma mnohokrat svoje pravidla, s ktorymi je dobre sa oboznamit dopredu ;) pretoze niektori susedia dokazu vela zloby napachat len kvoli neznalosti ich pravidiel..
Odpovedať
@martin106 @lulubinka , každá bytovka môže mať vlastné pravidlá , no nemôžu byť nadradené stavebnému zákonu ,nad rámec nie je možná žiadna dohoda,prikázať to môžu len pamiatkári, dokonca i prispieť finančne.
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka "extra"pravidla mozu mat ale pre vas nie su zavazne...este raz opakujem vymena okien nie je viazana na ziadne stavebne povolenie ani suhlas susedov.... okna si financujete sami je to vas majetok a je na vas ake si vyberiete... predpoklada sa ze budu opticky zladene so stavajucimi... Druha vec su susedia a susedske vztahy... to si skor zvazte.. teraz im vadi ze len uvazujete nad vymenou okien, potom ze pustate digestor, ze robite hluk na schodisku, ze sramotite so smetiakom vecer... atd... kazdy si najde co chce.. a ako som uz pisal vyssie a aj @duzu ziadne "dohodnute pravidla" nemozu byt postavene nad uroven stavebneho zakona... iste takato argumentacia sa nebude tym susedom pacit... to uz vsak nie je vas problem
Odpovedať
Profilova fotka
nie je nahodou uz ten dom zatepleny? lebo ak ano, tak sa mozu obavat poskodenia zteplenia pri vymene okien. a ak je zatepleny, tak mali okna riesit pred samotnym zateplenim. trochu nechapem tento styl dohody, lebo nema oporu v ziadnom zakone. ak mate spravcu bytoveho domu, treba ho poziadat o domovy poriadok a ak to nie je ani tam napisane, treba sa opytat na domovej schodzi. a ak to nijak nepojde, tak ten byt nekupovat. je jediny v meste?
Odpovedať
tak niektory pisete ze je mozne aby mali aj vlastne pravidla druhi zas ze nie.samozrejme chapem ze ak ich maju tak niesu nadradene zakonom. v kazdom pripade si budeme pytat domovy poriadok a nim sa budeme riadit. vec zo vztahmi je tiez zaujimava lebo este nevedia ze mame maleho bytoveho psa. @maria123 no tu nejde len to co chceme alebo nie ale aj o financnu stranku, myslim ze ta rekonstrukcia bude drahsia ako nove okna. totiz vo fasade vnutri su zabudovane bubnove rolety ktore su v katastrofalnom stave a su nefukcne, nehovoriac o tom ze ani okna sa uz nedaju poriadne pouzivat. to by tiez navysilo cenu na opravu. @sissik dom nieje zatepleny, prave v tychto dnoch zacinaju menit strechu. Myslim ale ze viem kde to vsetko zacalo. asi pred mesiacom mesto opravovalo chodnik na ulici a trochu dlazby kladli aj k nam do dvora. za to si vypytalo okolo170 € neviem presne. ale s tym ze jedna pani to rozratala na byty a nas byt mal zaplatit 35€. samozrejme este aktualnych majitelov nevola k ziadnym schodzam len mu oznami co sa zvysuje a plati. my sme s nim boli dohodnuty ze od septembra prevezmeme za neho platbu inkasa lebo sme chceli prerabat skor ako bude byt nas. s tym suhlasil. a ked prisli s tym ze treba platit za chodnik myli pan majitel volal okamzite nam ze to mame zaplatit my ze on tam uz platit nic nebude. to sme mu povedali nie a navrhli mu ze nech to zaplatia z fondu oprav. samozrejme ze teda jej to asi povedal co sme mu povedali a mila pani sa asi urazila ze niekto sa jej postavil. ked sme tam zakazdym boli ani nevedela odzdravit. a s tym ze ten byt nekupovat je tazke, uz mame zaplatenu rezervacku, vybaveny a podpisany uver, a mame aj kupca na nas byt ktory uz zlozil rezervacku a vybavuje si uver. jedine najst sposob ako vycuvat z kupy ale neprist o rezervacku. ale aj tak to neriesi vsetko potom nam ostane len ist do podnajmu alebo v najhorsom pripade k svokrovcom.
Odpovedať
@majki555 inak to vyzera hrozne, ked na jednej bytovke su rozne okny, myslim vzhlad, velkost, clenenie...
Odpovedať
@lulubinka Najdolezitejsie je zistit si fakty. Ci je dom pod spravou nejakej institucie alebo ci su samospravci. V pripade ak su samospravci tak ci maju fond oprav a kto sa o neho stara, prip. kolko je tam nasetrene. Ake su pisomne ci ustne dohody medzi bytmi. Ono ak je tam 4-6 bytov nie vsetko musi byt na papieri ale podla mohjo nazoru je to treba respektovat pretoze je to mala komunita kde podanie ruky by malo mat vahu. Ak teraz dobre citam tak sa 170 automaticky delilo medzi byty, takze predpokladam ze su samospravci a je jasne ze drobne opravy sa automaticky rozpocitaju medzi byty. No bude to chciet pevne nervy a zvykat si na susedov :-D Ak su starsi bude to zabava :-D Uz som to zazil. No je pravda ze casom sme boli jedna velka rodina.
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka no a uz sme doma...nasli sme pricinu toho preco sa pozeraju na vas cez prsty... omietli ste ich "zazity" system jednania..nieco sa urobiilo bez vasho vedomia a suhlasu a vsetko sa rozrata.. a do toho vas pes... nezavidim vam. vyzerate ze chcete mat do bre vztahy so susedmi..bohuzial to bude na vas ukor... zvazte si ..nechcem vam to komplikovat, mozno to len vidim zo svojho subjektovneho uhla pohladu... pokial este neprebehla cela kupa vzdy sa sa nieco robit... jasne treba ratat aj s nejakymi vydavkami... predpokladam ze susedia su vacsinou starsi ludia.. ci?
Odpovedať
@richard71 no je tam len 5 bytov, okrem nasho tam byvaju 2 babky, jedna mlada s dietatom (muza som jej tam zatial nevidela) a jedna neviem ako stara ale ta tam ma podnajomnikov a momentalne konkretny byt predava, takze tam bude zmena. a prave ona je ta co ma tie dvoje plastove dvere. tej by som sa mohla teoreticky opytat co to obnasalo. ci namietali. ked aj ten nas majitel je taky dubak on nam nevie nic povedat lebo to predava byt po mame. alebo nechce aby sa to predalo. take dristy nam nataral a nebola to pravda moze byt rad ze sme od toho nesli uz skor za to ze mozno nevedomky ale klamal.
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka no a to uz je moze byt dovod na odstupenie od zmluvy... mate zmluvnu pokutu? resp. dali ste zalohu.. RK?
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka asi tych 35 eur bude pricina problemu. on to chce predat, dohodol sa s vami a prisiel nepredvidany vydavok, o ktorom ste dohodnuti neboli. on zrejme nechce mat navyse naklady, nechce sa mu nic riesit, len uz zobrat peniaze a zbavit sa toho. ale po tejto skusenosti by som napr. nezacala prerabat skor, ako bude byt prepisany na katastri. a so susedmi sa to urcite da vykomunikovat a objasnit. len treba ist za nimi, vysvetlit im situaciu. ak prerabaju strechu, casom mozno dojde aj k tomu, ze sa budu menit okna a zateplovat. a nie kazdy bude chciet, resp. mat peniaze na navysenie platieb do fondu oprav. preto treba jednat opatrne a pocitat aj s odporom proti tomu, ze napr. budete prerabat a robit hluk,......
Odpovedať
@richard71 davali sme zalohu. no nemame dokaz ze nam povedal co teraz nieje pravda. bohvie ako to tam on ma s tou susedou. lebo nam povedal ze ved mu hovorila ze si nesmieme menit okna a nam povedal ze menit mozme ale dat pozor na velkost, vzhlad, farbu clenenie. mi to pride ze jemu povie co chce on pocut ved vsak aj tak tam nebyva a uy nebude majitel a nam povie ako to skutocne je. co je sice pekne ale nech to povie aj jemu. je este stale majitel, druha taka vec zevraj plynove kurenie bolo robene pred par rokmi nikdy sme sa presne nedozvedeli kedy, ale vzdy sme jeho odpoved pochopili ze tak do tych 6-7 rokov dozadu. prisiel plynar a len videl kotol a hned to je min10 rokov dozadu ak nie viac. treba vymnenit kotol co su dalsie vydavky. sice stary je funkcny ale ako sa vyjadril plynar uz nie moc dlho. druhy plynar to potvrdil tiez.
Odpovedať
@sissik tiez ma napadlo ze tam zajdem a spisem na papier ze sa chysta prerabka a co vsetko sa bude robit a nech sa majitelia vyjadria.nech mi to podpisu aby to bolo na papiery. a ked budeme robit hluk cez den mozu nam vyliezt na hrb. na prerabanie nepotrebujem ich suhlas, a kedze nejdeme zasahovat do nosnych stien ani nijak menit podorys bytu ani povolenie uradu. ano je to problem lebo on nieje jediny majitel a urcite ziadal od surodencov cast nakladov no oni uz nechcu platit. este sme nezacali prerabat, sice mame pristup do bytu ale len sme ho na komplet vypratali ale tak ze vsetko je este v pivnici nic nieje vyhodene keby daco aby sme to vedeli dat do povodneho stavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka no. a co s tym teraz
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka a maju spravcu alebo si spravujubyty sami ako spolocenstvo? lebo niekedy byva v domovom poriadku aj o prerabkach, kedy sa moze, kedy sa nemoze, hodiny,.....akoze koli 35 euram sa rozhadat so susedmi sa naozaj neoplati
Odpovedať
Profilova fotka
@lulubinka no zase podla mna zly pristup.. Ano prva cast dobre.. oznamite susedom ze sa ide prerabat, ospravedlnit sa za nadmerny hluk..ale ake vyjadrenie susedov k comu? k prerabke?a ked sa vyjadria ze nechcu prerabku tak co? a tu sa uz nejak zacinam stracat..pises ze este ste byt nekupili mate zaplatenu iba zalohu a uz ste byt vypratali? nejake uponahlane..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?