Tepelny most - nove okna v starom byte po prerabke

Profilova fotka
Ahojte, ak viete niektor poradit, budem nesmierne vdacna: Uz stvrty rok prerabame pomalicky postupne a hlavne svojpomocne (otec ma zlate ruky a aj manzel sa uz vela naucil) byt v starom dome v Hainburgu. Medzicasom pribudol aj druhy, tak ich spajame tocitym schodiskom, a pod. Ale hlavnym problemom nie je prerabka, to uz dobojujeme - prvym krokom bolo samozrejme vymenenie starych drevenych okien za nove plastove. Povodne okna boli v hroznom stave, ale boli dvojite, a i ked cez ne prefukovalo, v byte problem s rosenim a plesnami nebol. Odkedy sme okna vymenili (a nie su to ziadne lacaky, ale dobre kvalitne okna), ked je chladnejsie obdobie (pod desat stupnov), okamzite "plavame", rosia sa, a po par dnoch sa na silikone a stene okolo tvoria zelen priserky (plesne). Vetrame pravidelne a spravne, tak ako sa ma - v chladnom obdobi kratko a intenzivne. Vodu utierame kazde rano, raz za tyzden odstranujeme pripadne plesne savom na steny. Ale uznate, ze takto to nejde. Dom nie je zatepleny zvonka, a tak skoro asi nebude, na to nie su peniaze, znutra su vonkajsie steny uz zateplene. Vraj by mohol byt problem v tom, ze okna su osadene tak, aby boli v podstate zarovno (no nie celkom, par centi tam je vola) s vonkajsou fasadou - ale sme laici, v tom sa nevyzname, a to predsa mali spravne osadit pracovnici firmy, co nam robila okna, ak to spravne chapem, respektive upozornit pri zameriavani okien, ak by to malo sposobovat problemy. Akokolvek, uz je to tak, ako to je - co mozeme urobit, aby sme s tymito "mostami" nemuseli denne v zime bojovat, ako sa to da vylepsit, a problem aspon zmiernit, ak uz nie odstranit? Su nejake dobre tipy a triky, navody, cokolvek, aby sme zili v zdravom bezplesnovom prostredi? Vopred vsetkym DAKUJEM za prispevky a napady!
Odpovedať
Profilova fotka
kvalitné plastové okná majú polohu kľučky "vetranie" tak to je jediná poloha okrem otvorenia, ktorú môžete používať. Rady ako Vetrame pravidelne a spravne, tak ako sa ma - v chladnom obdobi kratko a intenzivne.-sú zbytočné, vetrať treba stále. Pomôže odvlhčovač. A tých okien predtým bola škoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 mame polohu klucky na vyklapku, ale mikro-vetranie asi nie, musim to vyskusat. Vetrat stale - myslite 24h denne? Potom predsa budeme kurit do vzduchu.. V byte nemame vlhko, len na oknach.. odvlhcovac by som potom mala postavit na kazde okno? Okna predtym boli velmi stare (z roku 1937!), a tak aj vyzerali, a o netesneni ani nehovorim. Nedali sa uz zrenovovat, inak by sme ich nemenili, ak by boli naozaj dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
@shades3 okná mali predtým predpis prepúšťať na 1m škáry okna určité množstvo vzduchu, bolo to pre výmenu na dýchanie a odstránenie vlhkosti, takže sa vetralo stále. Súčasné okná tento predpis už nemajú, pretože sa predpokladá umelé vetranie. To, že Vy nepociťujete vlhkosť neznamená, že tam nie je, mám v byte 82% a necítim to, ani sa mi nerosia okná, a odvlhčovač môžete postaviť aj za skriňu, para si ho už nájde tak, ako nachádza okná.To štrbinové vetranie sa dá zafixovať na každom okne, dakedy sa to robilo háčikom, teraz sú už elegantnejšie prostriedky.
Odpovedať
@shades3 ked sa rekonstruuje, tak treba urobit vsetko naraz, co je castokrat nemozne. Ak sa vymenia iba okna, tak je to zle a problemy su na svete. Teraz vam ostava moznost odvlhcovat alebo ovela viac vetrat. Obe moznosti su energeticky nevhodne. Treba cim skor zateplit. Pomohla by instalacia rekuperacie. Mala by si riadene vetranie a zaroven by usetrila nejake tie tepelne straty vetranim. Zaroven by ostala v dome aj po zatepleni. Strbinove vetranie je nezmysel. To je podobne ako keby si mala na dome stare derave okna. @jan45 kedy bol taky predpis? Skarova neprievzdusnost sa udava aj teraz, ale v opacnom smere. Cim mensia, tym lepsie :-)
Odpovedať
okna ste osadzali do peny? teraz sa to osadza to takej komprimovanej pasky ktora pekne napuche a vyplni tak vsetky diery a je parotesna, paropriepustna, tepelne a zvukovo izoluje.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnyfly1 myslim, ze to osadzali len do peny, pretoze este stale z nej zvonku vidiet zvysky :( obavam sa, ze prave tie fajn pasky nepouzili, a v tom je asi najvacsi problem :( daju sa tieto pasky aj dodatocne nainstalovat? ci som uz v keli.. :(
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko zateplit sa nam nepodari, je to dom, kde su este dalsi dvaja susedia, a na zatepleni sa teraz asi nedohodneme z financnych dovodov :( preto zateplujeme znutra, a klima v byte sa nam velmi zmenila, je ovela teplejsie a suchsie.. len co s tymi oknami, tie su stale chladnejsie, aj ked okolo nich je uz znutra zateplene :( ano, zial sa neda vsetko naraz, a uz vobec nie, ked si robime vsetko svojpomocne, preto nam to tak aj trva. Pozriem sa na tu rekuperaciu, dakujem!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?