Rekonštrukcia na jar 2010

Píšte všetky čo sa chystáte rekonštruovat domček alebo byt. ;-)
Odpovedať
1
2
My sa na rekonštrukciu chystáme v jari a zatial zberám info a inšpirácie na nete. Kúpili sme v lete domček a chceme nadstavit podkrovie, novú strechu, kúpelnu, kuchynu - proste všetko. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme prerabat starsi domcek. jednu generalnu rekonstrukciu uz ma za sebou (90-tr roky). planujeme nove omietky, podlahy, velka prerabka kupelne a kuchyne. mozno aj prerabka casti podkrovia na obytnu izbu. uz sa neviem dockat.
Odpovedať
aj my sa už nevieme dočkat. Teraz v zime všetky steny orýpeme až do tehly, vysekáme dlažbu a dlaždice v kúpelni, chodbe a kuchyni a ešte aj nejaké steny porušíme lebo je ich až nejak vela na moj vkus :-S Aký starý máte domček? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
nas dom sa sklada zo starej casti (nepalena tehla), postaveny bol tusim v 40-tych rokoch + pristavba z 90-tych rokov. a vas?
Odpovedať
Náš bol v roku 1970 a je stavaný z tehál - ale roboty na nom máme ako na kostole. Do Vianoc 2010 by sme chceli aj bývat tak dúfam že sa nám to podarí :-)
Odpovedať
NO my mame taky starucky domcek / cca 100 r./ z nepalenej tehly, ktory surne potrebuje vymenit strechu. Robime teraz PD a povolenia, ale ratam, ze to bude trvat tak rok pri tej byrokracii, co u nas vladne. No, a ked zhodime strechu, tak uz sa bude nadstavovat, veniec, nova strecha, novy strop, preraka pripojky elektriny, kedze ide cez stresnik. NO a ked uz to cele rozkopeme, tak aj dole budeme upravovat dispoziciu, cakame kde co sa zborti takze urcite vyvstane este kopec veci, co bude treba urobit, kedze takyto stary dom skryva kopec prekvapeni. Je to ale kulturna pamiatka a mury vo velmi dobrom stave, cize sme sa so statikom a pamiatkarom zhodli, ze kedze nam povolia tie upravy, co by sme chceli, tak tu chalupku ideme prerobit. ci to je dobre rozhodnutie sa ukaze casom. vsetci hned ked pocuju nepalena tehla kricia zburat, zburat, ale toto nejde/ tiez by som radsej stavala uplne novy dom/ a kedze nas ten dom stal 25 tis. korun aj s pozemkom/v ramci dedicstva/, tak by sme ho chceli opravit a vratit mu to caro a samozrejme, ze aj byvat. Mame uz skusenosti so svojpomocnou stavbou, vieme robit skoro vsetko od SDK, omietok, podlah, parkiet, zateplovania, cize okrem odbornych veci, si chceme vsetko robit sami. Tak uvidime, budem tu nasavat info ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dandy, v prvom rade vas chcem povzbudit. nepalena tehla je naozaj material ktory stoji za to aby sa zachoval a ak stav domu umoznuje rekonstrukciu tak sa do toho urcite pustite. teraz peniaze, 600 tisic by na to mohlo stacit ale rovnako aj nemusi. vsetko bude jasnejsie az ked sa do toho pustite. ak na vas nebudu cakat ziadne prekvapenia co do statiky obvodovych murov tak by ta suma aj mohla stacit. drzim palce pri prestavbe
Odpovedať
dandy určite nepočúvajte druhých - vy tam budete bývat. Poznám vela ludí čo si zrekonštruovali staré domy z nepálených tehál a bývajú v nich a sú spokojný. ;-)
Odpovedať
Jankojanko, dakujem za povzbudzujuce slova :-) . ono ked citam tie diskusie o domoch z nepalenych tehal, tak ma pot oblieva, kazdy len burat a burat. aj ked uz som sa dala aj na citanie vselijakych clankov o hline a pod. a celkom to ma v sebe aj pozitiva. no, ked uz to tam stoji vyse sto rokov, tak snad to este nejakych par vydrzi:) ono k tym cenam, padaju tu sialene cifry. my sme teraz dost robili u otca na stavbe a kvoli samym negativnym skusenostiam so vselijakymi supermajstrami a odbornikmi, co vsetko urobia a neni problem a potom ich clovek musi strazit a aj tak to odflaknu a za hodinu roboty si vypytaju 5x vacsi plat ako clovek v poctivom zamestnani s dvoma vysokymi skolami, tak sme sa naucili kopec veci robit svojpomocne. je pravda, treba k tomu prax. tak myslim, ze by sme mohli posnazit zminimalizovat naklady na minimum, aj ked dobre rady od niekoho, co robil nieco podobne na takomto specifickom dome, vedia pomoct cloveku v rozhodovani a predist pripadnym chybam :-N
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte :-) Tak my už máme projekt na rekonštrukciu, už len čakáme na stavebné povolenie a pomaličky ideme na to. A vy ste ako na tom? =-) ;-)
Odpovedať
Ahojte, 8-) ja by som chcela začať keď sa umúdri počasie a zo stavebného úradu mi ráčia oznámiť čo a ako. O stavebné povolenie mám zažiadané od novembra minulého roka a nikto sa ani neozval. Pre nich asi neplatí Zákon o správnom konaní a lehoty v ňom stanovené. Minulý týždeň už boli pozrieť z firmy aj podmienky a konkrétne práce. Projektovú dokumentáciu už mám vypracovanú. Budem dostavovať k staršiemu domu jednu veľkú izbu + komoru, zhodiť strechu, nový veniec a krov s krytinou. Už teraz mám z toho nočnú moru, ale čo som si vymyslela, to budem mať. Teším sa, potom pomaly úpravy okolia a vyložiť nožičky a kávičkovať na teraske s takýmto koláčikom. :-D :-D :-D
Odpovedať
jenny to im nejako dlho trvá to stavebné povolenie alebo je to takto normálne? Ako dlho sa na neho čaká? My sme si podali teraz v polke januára tak dúfam do mája nám to schvália ]-( Aj ja sa velmi teším ako to konečne prerobíme a neskor aj pridám foto z projektu. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
sofik, ak sú všetky papiere v poriadku /čo sa málokedy stáva/ tak by mali do 30 dní rozhodnúť, maximálne do 60. Ale to je teória, prax je úplne iná. Ak niečo chýba, alebo sa im niečo nezdá, tak by mali prerušiť konanie a vyžiadať si doplnenie. Ale oni sa tvária ako mŕtvy chrobák. Už začnem na to tlačiť, lebo tam určite niečo bude treba doložiť, "šila" som to horúcou ihlou.
Odpovedať
Ahojte :-) Ako sa vám darí? Už niekto začal niečo rekonštruovart? My asi až v máji pomaličky lebo čakáme ešte na stavebné povolenie. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ako ste vlastne zacinali, architektom, projektantom, ci rovno firmou na prace ?
Odpovedať
Ahojte, pridavam sa do klubu :-) My sme uz tak troska aj zacali. Stavebko zatial nemame, lebo na prace, ktore robime zatial nepotrebujeme. Prestavbu som zatial vymyslala ja a cakame, co povie architektka... A kedze mame pozemok 1500m2, tak zacinam aj nieco robit so zahradou :-D
Odpovedať
silvinka my sme začali projektantom kedže chceme spravit aj podkrovie, podali sme stavebné povolenie a čakáme aj ked vela vecí sa dá spravit aj bez neho ;-) sasrnka to aj my máme záhradu 1400m2 tak ja asi začnem tiež tam pomaly :-)
Odpovedať
Sofik, to budeme mat asi viac spolocneho, lebo tiez mame cca. 40 rocny domcek :-) Zatial sme vyburali zopar vnutornych priecok(bolo ich tam na moj vkus vela a zbytocnych. Zatial mame predstavu, ze existujucu pristavbu zburame(mala a s rovnou strechou) a pristavime troska vacsiu, s A-ckovou strechou, aby sa nam tam pomestili schody na podkrovie. To bude hudba buducnosti, ale chceme to mat predpripravene :-) A za domom je kopec malickych hospodarskych domcekov, co musime poburat, vsade kopec zbytocnych betonovych ploch, namiesto chodnikov... Zahrada je vzadu tak zarastena, ze ju budeme cistit asi tento cely rok ]-( Na takej udriavanejsej casti som uz sadila nejake tie ovocne kriky a stromceky, aby sme nestratili rok :-D A to som vzdy vyhlasovala, ze v zahrade ja robit nebudem.. Drahemu som tam zasadila mandlovnik a sebe jedly gastan 8-)
Odpovedať
sasrnka tak to fakt máme vela spoločného. Tiež musíme vybúrat nejaké vnútorné priečky lebo v týchto 40ročných domoch je ich velmi vela a ja mám rada otvorené priestory :-) Takisto sme mali velmi vela kadejakých drevených šop na záhrade ale tie už padli ale ešte ich tam pár zostalo tak to v najbližšej dobe spravíme :-) Potom v máji prídám foto ked to nafotím ako to vyzerá teraz a postupne budem pridávat z rekonštrukcie kedže mi meníme vzhlad domu koli podkroviu. Už sa teším ako sa to bude postupne menit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
baby a kolko vas vysiel projekt?
Odpovedať
sofik, este mi povedz, ze to male ruzovucke na fotke je tvoja dcera, tak to bude sranda. Ja mam totiz malu, ma rok a 9 mesiacov :-D Inak, projekt este stale nemame. Sme spociatku chceli vsetko poriesit bez neho. Nemenime vzhlad domu , len teda ta pristavba. Ani to sme najskor velmi nechceli, takze teraz sa nam to vsetko bude asi kvoli tomu posuvat. Ale teda zatial robime veci, na ktore netreba ziadne povolenia, ani projekty... A budeme musiet dorobit dost velky kus plotu, lebo nejako ani jeden sused to nechcel kedysi robit.
Odpovedať
silvika my sme to mali cez známeho takže cena bola suprová :-) sasrnka áno je to dcérka Sofinka ked mala asi 2 roky :-) teraz už má 3 a mesiac ;-) My už chvalabohu asi okolo 15 apríla budeme mat stavebné povolenie pretože prišlo rozhodnutie že nám to povolujú :-) tak už len pomaly začat ;-) Ale to musíme počkat na tatina pretože nám pracuje vo fínsku a príde až koncom apríla na 2 týždne tak budeme chciet stihnút toho čo najviac a v lete asi ked dojde tak sa bude robit podkrovie a strecha :-) Už sa tak teším :-N
Odpovedať
Ahojte. .Ja by som sa tiez rada pridala ku Vam. Chystame sa na rekonstrukciu starsieho RD, ale sme v samych zaciatkoch.. Radi by sme pristavil garaz a nad nou by bola jedna izba, nech to neni dlhy slíž. :-| . .plus komplet novy veniec a strechu .. Neviete mi poradit ci na taketo prerabky treba tiez stavebne povolenie a architekta ? Vsetko to vzpada tak komplikovane a draho. . :-S Nemate nejaky gríf ? ;-)
Odpovedať
Aj my rekonstruujeme starorodicovsky dom. Uz sa dufam blizime do finale. Co sa tyka stavebneho povolenia, kedze menite veniec a strechu, teda predpokladam cely krov,pristavujete garaz... stavebne povolenie potrebujete. My sme krov nemenili ,nezasahovali sme do statiky a pod..., na zaklade konzultacie s prislusnym stavebnym uradom sme podali ohlasenie spolu s projektom. Nasli sa vsak uz dobri ludia ktori na stavebnom urade bonzovali....ale nevyslo im to. Na stavebnych uradoch pracuju len obycajni ludia, zavolajte tam a prekonzultujte, isto poradia . Zelam pevne nervy.
Odpovedať
Dakujem . .Tie pevne nervy iste budeme potrebovat.. .Uz vidim, ze to nebude nic lahke ani lacne. .Neporadi mi niekto ci by sa dalo rekonstruovat a pristavovat i bez projektu napr.??
Odpovedať
Ahojte :-) tak my už máme prvé základné úpravy a prerábačky za sebou ale musíme počkat znova na tatina pretože pracuje v zahraničí a najbližšie sa bude robit strecha :-) Ale aspon to tam ako tak vyzerá ;-) jenny ak idete pristavovat a menit vzhlad domu tak určite potrebujete projekt ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte,tak aj my mame dom s nepalenej tehly a z casti mury aj z kamena,byvame v nom uz 8 rokov ,prerabali sme najprv prizemie a teraz by sme chceli robit rekonstrukciu podkrovia.Nemate niekto skusenosti s tym ked su hrady zapustene do obvodovych murov?Potrebujeme spravit veniec.
Odpovedať
nikto nerekonštruuje? my prerábame vo veľkom, už sme stihli zhodiť starú strechu , nadmurovať podkrovie a už za pár dní bude hotová aj strecha len čakáme na krytinu :-)
Odpovedať
aj my prerábame domček, strešnú krytinu sme menili na začiatku októbra, dnes sa pucujú steny aby sa mohli osadit radiátory a spustit kúrenie...konečne...všetko robíme svojpomocne a cez leto sme moc neporobili, lebo sme nemali čas....ja som teraz v práci a čakám, čo už konečne pôjdem domov....
Odpovedať
@annitt takže makáte ako my ;-) :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?