Pleseň na krokvách

Profilova fotka
poprosím o radu. popišem to cele aby ste boli v obraze. :-) bývame v 7 ročnom podkrovnom byte- byt je postavený pod staru plechenu strechu, krokvy maju tiež svoj vek možno aj vyše 100 rokov možno 50 možno 30 -nemám šajnu či ho niekedy vymienali.po 3 rokoch nám začalo v zime zatekať na severnej strane do spálne. v stenách sa tvoril kondenz. viacerí mi tu poradili že to mám riešiť cez byterm kedže je to vonkajší plášt domu. aj tu boli z bytermu pozrieť. suhlasili s tým že to pojde z fondu ale vraj mi to aj tak susedia nepodpišu. na schodzach nám vždy len povedali že je to náš problem mame si to opraviť zo svojho. domovníka máme až od tohto roku.on nám aj chcel pomocť ale väčšina s tým jednoducho nesuhlasi aby to išlo z fondu vraj načo sme to kupovali. je mi z toho zle aký vedia byť ludia bezcitný. ale k veci tak sme sa rozhodli že to teda urobíme z vlastneho,k hypoteke sme zobrali požičku, objednali pána čo nám urobí striekanu izoláciu.dnes sme to začali rozoberať a je tam to čoho sme sa najviac obávali. na krokvách je pleseň, folie dávali okolo krokiev zvnutra tak sa tam krokvy zaparili . folia niekde je niekde nie je ako sa im zadarilo,tak kde su pribite ku krokve tak to všade odstáva. no proste všetko zle. hádam by bolo lepšie keby tam tu foliu vobec nedávali aspoň by sa to malo kade vetrať. nevieme čo s tým. najlepšie vymeniť ale predsa nemožem zburať celý byt, a strechu :-S čo s tými krokvami? prosím poradte nám sme zufalí ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-(
Odpovedať
@eis4 Jedine postrek na napadnuté drevo. Potom treba dať vlnu, PAROZÁBRANU - je nutná!!! a poriadne prelepiť, potom SDK. Plesne sú následkom toho, že fólia pod krokvami buď nebola parozábranná, alebo toho, že nebola prelepená v spojoch. Dajte vlnu aj pod krokvy = tie tepelne izolujú len veľmi slabo. Nechcela by som byť vo Vašej koži. Nad krokvami je aká skladba? Je pod plechom aj fólia (čiže nad krokvami)? - tá musí byť zas paropriepustná.
Odpovedať
@eis4 ja by som sa poradila s pravnikom co sa tyka toho ze ci to ma alebo nema ist z fondu. myslim ze strecha a vonkajsi plast domu nie je problem daneho bytu, ale celeho domu. a ak je to tak, tak by som sa s nimi isla hoc sudit potom o to ze musia dodatocne preplatit vsetky naklady. a ak sa skutocne sudit s nimi budete, tak ked prehraju, budu platit este aj sudne poplatky a trovy.
Odpovedať
Skúšali ste zasadiť hlivu ustricovú?
Odpovedať
@ondrejstodola Máte nemiestny humor.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr parozábrana niekde je niekde nieje, zatial nevieme presne čo je za krokvami zábrana tam určite nie je kedže ju tam nevedeli dať, lebo je to opláštené drevom a potom je plech. oni dali tu parozábranu medzi krokvi a potom dali okolo krovy zvnutra nie poza krokvu tam sa nedostali , na niektorých miestach vobec nie je a vlastne aj pochybujem či je to parozábrana mne to pripada že kupili nejaku foliu a dali ju tam. našťastie nie su plesnivé všetky krokvy tak uvidíme ale asi natriem všetko, čo by ste odporučali aký prípravok. cheme tam dať parozábranu a dať nastriekať tu striekanu izoláciu aby to bolo všade lebo vlna časom sadne tak tej neverím. máme známeho ktorý sa zaoberá tými striekaními izoláciami a on nám to odporučil že v našom prípade to bude najlepšie. a nepovedal to preto že chce robotu lebo nie on nám to bude robiť kedže má firmu daleko. náklady na prepravu by nás vyšli draho. @anairda už sme nad tým rozmýšlali ale máme tu také indivduá a väčšinou socialne slabšie rodiny a na tých deťoch vidno tu slabu vychovu, teraz sa nám tu nasťahovala do podnájmu aj rodina rómou. nedávno sme tu mali jedného čo nám tu roztrieskal všetky schránky za to že ich pre neplatenie vysťahovali z podnájmu. je tu vela bytou čo majitelou ani nepoznám a daju to do podnájmu hocikomu, dalej su tu byty ktoré prenajíme byterm a je tu pár normálnych rodín ale asi by som ich zrátala na prstoch jednej ruky takže o sude tolko. máme strach o naše zdravie aby nám neublížili mám 3 ročnu dceru a aby nám neroztrieskali auto. mm nič nemože kedže je vojak tak by ich ani vyfackať nemohol prišiel by o dochodok. tak sa ich radšej stránime a bavíme sa v podstate z celej bytovka asi zo 4 rodinami. Baby dakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejstodola humor by vás rýchlo prešiel keby v tej izbe spávali vaše deti
Odpovedať
@eis4 pises ze je tam par normalnych rodin... a ti vas nepodporili v tom aby to mohlo byt hradene? ak nie, tak ich za normalnych nepovazujem. ja by som sa toho sudu nebala. vsak romovia podnajomnici toto ani nesleduju, to je vec vlastnikov. a ak by si s tym isla na sud, to nie je take, ze sa sudis s nejakym konkretnym romom... to sa sudis so spolocenstvom a to nikto nebude brat tak osobne, neboj. normalne to skonzultujte s pravnikom, pripade sa povrtaj ty v zakonoch, vyhlaskach a neviem com este. a na najblizsiu schodzu pridi pripravena ze to tam odcitujes, idealne keby ten pravnik tam prisiel s vami a odargumentoval to. a vysvetlit ludom ze jednoducho na toto mate NAROK, a ze nemas peniaze nazvys, nemozes oberat svoje deti o to ze im nekupis oblecenie, jedlo, a za to das spravit strechu. ty neziadas od nich ziadnu charitu, ale to co ti patri. a mozes tam zavolat hygienu, a neviem ake urady - poplatky za tieto rozbory budu musiet oni tiez preplatit ked to das na sud. ze radsej nech tych par stovak ci tisicku zaplatia teraz ako znasat vyssie vydavky.
Odpovedať
@eis4 OK, tak dajte penu, ak chcete. (Sadavosť vlny je fáma.) Pod to (smerom k interiéru) parozábranu a SDK.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr rozmýšlali sme nad vlnou ale kedže v byte bývame najlepšie nám vychádza ta striekaná izolácia lebo je to urobené za 5 hodín. a tá vlna zas by nebola všade a tvorili by sa tam tie tepelné mosty. navyše max čo tam možeme dať je 20 cm a vlny by bolo asi málo či? my nie sme žiadny odborníci tak neviem ale asi to tak bude jednoduchšie a hlavne bezprašne. teraz mi mm hovoril že pleseň je najviac na vodorovnom tráme ktorý ide nad kupelnou može byť že para prechádza cez sadrokarton a tam sa to kondenzuje? ten byt by som najradšej zburala aj z celým domom a niektorými obyvatelmi. tak ak som správne pochopila tak ak ideme zvnutra máme dať sdk, potom parozábranu , izoláciu a potom stačí že tam bude to drevené debnenie alebo aj tam máme dať tu paropriepustnu ešte. na viacerých videách som videla že to striekaju priamo na osb dosky. @anairda no bohužial na to nemáme ani čas ani nervy a ani peniaze na právnika. už nás to stálo kopu nervou,nepotrebujem sa tu ešte aj hádať a hlavne mm vobec nie je ten typ. ja by som to ešte prežila a ale mm ani len topánky nejde reklamovať radšej si kupi nove a nerieši - nemá nervy na takéto veci.
Odpovedať
@eis4 Jasne, chápem - rýchlosť nanesenia. Či stačí menej alebo viac - o tom rozhoduje hodnota lambdy danej izolácie. Sklená vlna má 0,039, striekané peny majú 0,039 alebo aj menej (tým pádom lepšie izoluje). Čo sa vlny týka, ak sa dá všade, tak tepelné mosty nebudú - záleží od práce. My máme celý dom izolovaný vlnou a ani jeden TM. Aj pena môže nevyplniť isté miesta, ak to odfláknu, lebo jej expanzia nie je nekonečná. Záklop nad krokvami: mal by tam byť vzduchová medzera na odvetranie izolácie. Pri drevenom latkovom záklope to nie je nutné, skôr vhodné, ale ak máte OSB, tak by mali byť na rošte, nie priamo o krokvy pribité. Ak sú to OSB priamo na krokvách, tak by bolo žiaduce nejaké vzduchovú medzeru nechať = nedať izoláciu do celej dutiny, na celú výšku krokvy. Tá dutina je poistná, aby malé (doteraz žiaľ veľké) množstvo pary z interiéru malo ako odísť a nekondenzovalo tam. OSB dosky totiž majú vysoký difúzny odpor.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr zatial neviem čo tam je lebo ma tam mm nepusti aby som to nedýchala no uvidíme,len dnes to začal rozoberať. velmi pekne dakujem za rady. možem potom ešte otravovať ked bude treba? lebo my sme v týchto veciach mantavý by som povedala :-D aby to bolo urobené ako má ked už sme sa na to dali. :-)
Odpovedať
...iba striekaná izolácia,...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@eis4 Nie som blbec aby som tam nechal spať svoje deti. A deti by to jednu noc prežili, tak ako prežijú antibiotiká, ktoré sa vyrábajú z pliesní. Potom by nastúpilo savo a dalsi den strechári. Určite by som v tom nežil ako humusák.
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejstodola ja som nevedela že na tom dreve je pleseň.kedže to bolo zakryte foliami, vlnou a sadrokartonom. cez to všetko by ste to asi ani vy nevideli. či? už by sme sa do toho pustili dávnešie. len každý rok nám slubovali že sa to urobí z fondu a kedže je to vonkajší plášť domu tak do neho nemožeme zasahovať. toto trvalo 2 roky. tak sme sa na nich vykašlali a začali sme to robiť sami. ale podla zákona by sme nemali. ked neviete napísať nič zmysluplne tak vás poprosím radšej nepíšte nič. pre nás to nie je sranda. tento byt budeme splácať ešte 20 rokov. tak nemám náladu na vtipky.peknu nedelu vám prajem a dufam že nikdy vaše deti nebudu musieť spať v izbe s plesňami o ktorých neviete.majte sa krásne ;-)
Odpovedať
@eis4 je to fakt nepríjemné, ja byť na tvojom mieste, tak sa snažím ten byt predať, keď ako hovoríš, aj zlý stav, aj zlí susedia. Druhá alternatíva (radikálna), keď bude pršať, naschval by som vytopil pod sebou aspoň 3 poschodia a uvidíš ako budú súhlasiť s opravou strechy....
Odpovedať
@martin85 teba by som chcel mat za suseda, urcite aj za kamarata, mozno aj do rodiny by si sa mohol pridat...
Odpovedať
@bodka4 ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
obrusené,natreté bochemitom, nastriekaná izolácia a do mesiaca snád izbička hotová,teším :-)chvílu nám to trvá lebo teraz ako naschval má mm služobky teraz zas na 3 týždne :-( ale už to dobojujeme nejako. @martin85 bohužial sme asi meter nad susedom. chvílu by trvalo kým by to prešlo k nim :-( ale už sme na to mysleli :-D ten pod nami je najviac proti. mm už povedal na schodzi ,že sa zbalíme ideme k rodičom -maju 6 izbový dom. im to necháme padnuť na hlavu a nech si s tým robia čo chcu. včera tu bol domovník a povedal že do 1000 eur nemusí riešiť susedov,zoberie na byterm fakturu a uvidíme. aspoň za tu striekanu izoláciu, dnes nastriekali vyšlo to na 768 eur . ostatné si už my zaplatíme to už nebudu také hrozné položky. tak držte palce nech sa to podarí :-) dakujem všetkým za podporu a za rady pridám zajtra aj foto ako to tu u nás vyzeralo :-D @blacksr @anairda
Odpovedať
@eis4 nech to dobre dopadne
Odpovedať
@eis4 :-) nech sa darí a nech susedia poslúchajú, lebo ty si najvyššie s takmer odhodlaním vytopiť celý barák ... :-) ;-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin85 :-D
Odpovedať
Eis4 ako sa Vám darí mi sme si pred mesiacom kúpili podobný darček našťastie sme to pootvárali ešte predtým ako sme sa nasťahovali takže sme poškodené krokvy menili, spevňovali celú strechu komplet menili izolácie, lebo aj tam kde sa zdali dobré boli napadnuté . čo sa týka susedov ja už sa ani rozčuľovať nevládzem, lebo mi sme od nikoho nič nežiadali a napriek tomu jedna osoba nás poudávala všade kde sa dalo za neoprávnený zásah do spoločných častí Napriek tejto kalvárii by som ten byt nepredala, nemať nad sebou susedov, mať úžasný výhľad a jedinečný byt už tým, že je podkrovný je super osobne pre mňa väčšia výzva ako rodinný dom Takže držím nám aj Vám palce čakajú nás jedinečné obydlia :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?