Ako sa dá v byte dvihnúť podlaha?

Profilova fotka
Zdravim, rada by som skusenych stavbarov poprosila o radu. Zacali sme rekonstruovat byt (konkretne vyburavat)..a zistili sme nemilu vec. Ked sme vyhodili stare parkety, nasli sme ze pod nimi je okrem nejakej ciernej izolacie este dalsia izolacie heraklit a pod tym este vcelku vysoka vrstva piesku. Povodne sme chceli podlahy v izbach vyrovnat nivelakom a na to polozit laminat. Ale ked toto vsetko vyhodime, tak pojdeme cca 15cm pod uroven chodby (kde bola polozena dlazba). Ako teda tento schod vyrovnat? Nivelak asi na 15cm nie ;) ale inac neviem ze co, betonovat to???? Dakujem za kazdu radu!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
betonovat asi nie, nosnost stien nie je neobmedzena :). Ja osobne by som dal 2 vrstvy podlahoveho polystyrenu (2x po 7cm) + nivelak alebo osb dosky.
Odpovedať
@lubiduch bežné pri starých tehlových bytovkách.. Ak sú pod vami už len pivnice tak sa vám oplatí dať si do podlahy vrstvu polystyrénu ako tepelnú izoláciu. A ak byty tak nejakú výšku sa podarí spraviť zvukovou izoláciou, ale to je plus pre susedov mínus pre váš rozpočet ;) jediná dobrá správa na tom je, že ako jedny z mála si môžete spraviť bez problémov podlahové vykurovanie v bytovke (ak máte možnosť mať vlastný kotol) :D
Odpovedať
Profilova fotka
@debora_7 sme na prizemi, pod nami pivnoce a vlastny kotol zial nemame :-(
Odpovedať
Profilova fotka
sucha plavajuca podlaha http://www.youtube.com/watch?v=_rWVg4...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... ,ak su dole pivnice tak EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch anairda mozno bude vediet poradit.. tiez nieco podobne riesia v byte, ale tam neni ani piesok, tam je proste nic :-D len konstrukcia a na tom drevo , ktore sa musi vyhodit, takze sa asi bude betonovať ..... Teoreticky aj ty by si tam mohla urobit take akoby podium s drevenych hranolov, do toho dat nejaku napr. vatu ako zvukovy izolant a aj tepelny a na to drevenu dlažkovicu :) alebo tak....
Odpovedať
@lubiduch tak to máte ideálne, predpokladám že zo spodu nemáte zateplené pivnice, takže si dajte vrstvu EPS 100S (je tvrdší ako obyčajný a hrúbku dajte tak, aby ste boli s konečnou vrstvou na podlahe ako predtým) a na to ako uvážite za vhodné buď normálnu podlahu s liatym poterom, alebo ako hore píšu suchú. My sme riešili v byte u mojej mamy suchú, akurát sme dali normálny polystyrén a je vidieť pod ťažšími skriňami priehyb. A zlepšíte si týmto riešením aj tepelné pomery v byte ;)
Odpovedať
Profilova fotka
ja len pripomeniem ze tieto podlahy byvaju rady aj inych tvarov ako rovne ,take vane a podobne utvary su pomerne bezne. ono to potom vyrovnavat polystirenom nieje vobec sranda a da sa to kludne porovnat so socharstvom.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasforgacs a neviete orientacne co to moze stat? lebo celkom ma to zaujalo z toho videa, len ci ma neporazi z tej ceny.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch toto iste sme mali my, parkety, skvara, heraklit, piesok..... asi 20 cm slo prec.... pozri sa na to pozitivne -- vdaka statickemu posudku typu - kolko kg vezmete, tolko tam mozete kg dat -- sa nam podarilo vyrovnat v celom byte podlahy poterom hrubky 4 cm... davali sme dole polystyren -- ale ako to slo netusim, robila nam to firma.... takze toto je naozaj jedine riesenie, ktore ti viem dat, polystyren a na to poter.... staticky to mury udrzia, heraklit je tazky dost... ale teda u nas hovorim sa to prepocitavalo - aby ta vaha sedela a teda sedelo to aj s bohatou rezervou -- pretoze ak davas prec priecky tehlove a davas tam ytong, to je tiez sakra rozdiel v hmotnosti v tvoj prospech.... @katrin21 anairda riesila uplne iny problem, ten byt je z tridsiatych rokov, to je uplne ine... toto je byt z ery velkej socialistickej budovatelskej vystavby -- to uz je tehla a beton -- teda heraklit a skvara ako izolant :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch Najjednoduchsie riesenie je urobit novu drevenu podlahu vyplnenu suchym podsypom. My to robime v bytoch, kde nie je mozne podlahy betonovat. Tzn: vyhodi sa vsetko stare vratane skvary (alebo aj nemusi - zavisi to od aktualneho stavu), vyrobi sa nova drevena konstruckia z pevnych hranolov, dutina sa vyplni izolaciou a vysype suchym podsypom, cele sa to zadekluje latami a potom velkoplosnym materialom, na ktory sa uz da dat akakolvek finalna povrchova uprava (laminat, parkety, koberec, ...) Ak si na FB, tuto je par obrazkov z rekonstrukcie, kde sme robili takuto podlahu. Dokonca to pri chodzi ani velmi neduni, ako by sa mohlo zdat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch foto - podlaha - polotovar.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj, my sme to robili tak ako zunastudio, tiez sme mali stare parkety a pod tym skvaru, dali sme tam drevene hranoly, medzi to izolaciu, na to osb dosky a na to sme ukladali plavajucu podlahu, robili sme tak aj hlavne kvoli tomu aby mi susedia nechodili vyklepkavat ze dupeme a pod. robili sme to sami takze to bolo zdlhavejsie a aj drahsie
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch cenovo to vychadza liapor 50l = 6eur (cim viac beriete tym lepsia cena,treba vyjednavat) osb dosky napr 2*15cm ~ 2,5EUR/m2 pri vyske 15cm (12 liapor + 3dosky) by vas m2 vysiel na 4EUR (bez prace len material) drevene hranoly ako je to u zunastudio na obr nieje potrebne davat ! je to sice lahsie polozit ale moze to komplet plavat na tom materialy
Odpovedať
Profilova fotka
@zunastudio @ewitta123 @tomasforgacs este ma napada otazka, lebo to teraz prave riesime so stavbarmi. Ze ak si tam dame tie suche podsypy a na to OSB dosky vydrzi to proste tu vahu nabytku a pod? mame dost velku izbu 5,5*3,5m a izbu chceme rozdelit satnikom ktory bude z casti vybudovany zo sadrkartonu (2x2m, pricom 2 steny budu povodne obvodove a 2 sa dorobia zo sadrokartonu) Cize teraz neviem, ten sadrokarton stavat az na tie OSB dosky? a tiez otazka k tym hranolom, ak sa nepouziju tak chapem ze vodovahou sa da do roviny ten liapor a na to sa kladu dosky a ked sa davaju hranoly, tie sa ako daju do roviny? najskor sa ten hranol da na Liapor do roviny a potom sa este obsype nim a na vrch sa daju OSB dosky? a ked sa nedaju hranoly tie OSB dosky sa ako o seba prichytia? cisto iba perodrazkou? ako preto tolko otazok lebo zvazujeme ze co bude nie cenovo vyhodnejsie ale pevnejsie a stabilnejsie dakujem velmi pekne!
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch Tie hranoly tam urcite TREBA dat a pevne ukotvit! Potom sa tam vysype suchy podsyp, na to vrstva drevene laty a na to cele zlepit a poriadne ukotvit OSB dosky. Treba to urobit takto, aby to bolo poriadne, stabilne, aby to nedunelo, a aby na tom mohol byt aj nabytok.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch ,sadrokarton musi ist od povodenej zeme.Nie na osb. http://rwiumbracoczcopy-hu.inforce.dk... ,tato prirucka je sice pre vlnu nie liapor ale zaklady platia rovnake ,vid. str. 14 , Příčky. http://sadrokarton-gipsol.sk/sucha-po... zakladna pomocka pri kladeni by mal byt nivelacny laser , ~120cm meracia lata ,potom vodovaha , 2 rovnacie latky (aspon o 20cm dlhsie ako osb ~ 80cm) a nieco na hladenie a stahovanie liaporu. v byte si urcis 1m od vysky kde ma byt vrch podlahy (laser nivelak) vysipes liapor das do neho 2 rovnacie latky (~80cm) ,tie vyrovnas na pozadovanu vysku podla 120cm meracej laty a urcenej 1m vysky v byte. material stiahnes po 2 rovnacich latkach ,udupes uhladis a ides dalej.Ked mas cely pas tak na hrubku 1m vyrovnany polozis OSB Pokracujes. osb zapada do seba iba pero a drazka ,druha vrstva potom tiez ,a tieto dve vrstvy spojit vrutmi 45-50. v pripade hranolov by si dala hranol do roviny nie liapor a potom iba obsipala a stiahla prebytocny material. @zunastudio , hranoly naozaj niesu potrebne ,podlaha z liaporu je samonosna tot odporucanie od fy. liapor ,rigips,bucina,gipsol ... Prave z hranolmi je problem ,kedze pri riadnom ukotveni funguje cela skladba ako reproduktor (tzn vibracie sa prenasaju cez konstrukciu). Nie nadarmo sa cela podlaha vola lahka sucha plavajuca akusticka. Lahka = merna hmotnost 1m2 je nizka oproti beznym betonom ,nivelakom etc.. Sucha = bez vody v procese Plavajuca = nie pevne ukotvena ku konstrukcii Akusticka = zvukovo izolujuca frakcia 1-4 ma na zrno zatazenie 3MPa = 3×10^6 N/m^2 2*15mm osb znesu tiez riadne vela. najtahsiu vec ktoru som mal polozenu na podlahe podobnej skladby boli obklady vo vahe asi tak 1tony. (30balikov 90*30*0.8 *4ks + 20balikov 60*60*1 * 3ks).
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasforgacs ok tak asi ideme do toho s tym suchym podsypom a bez hranolov. Zvazili sme obe moznosti a toto nam pride trochu lepsie riesenie a asi aj jednoduchsie ked ta nebude treba tie hranoly ukotvovat a davat do roviny.... len ta cena je fakt astronomicka....aspon co som si ja vyratala na 50m2 co su 3 izby. Nakoniec to dvihnutie bude o 10cm (sme to zle odhadli tych povodnych 15cm) a podla mojich vypoctov na tento rozmer je to teda 3,8m kubickeho co predstavuje 77 vriec liaporu po 6 eur a OSB dosky 50m2 x2 vrstvy za cenu 8,19EUR/ks (co je cca 5EUR/m2)... cize suma sumarum mi to vide 462 Liapor a 500 OSB dosky....ale tak co uz, radsej nech to je poriadne spravene....
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasforgacs boze tak pekne ste mi to popisali, ze som to takto skopirovala a ukazem to majstrom ;) velmi pekne dakujem. len este ked som pozerala ze kupim tie OSB dosky tak som videla ze vlastne su napr rozmer 1,2cm ktore by sme tam teda podla popisu vyssie mali dat 2 na seba. Ale existuje aj OSB v hrubke 2,5cm, ze ci je nejaky konkretny dovod preco davat dve tensie alebo sa moze pouzit ta jedna hrubsia
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiduch asi mate na mysli dlzku , najlepsie sa pracuje z doskamy typu 2.5m*0.62m , je to preto lebo polozit 1.2m siroku dosku je problem polozit priamo na urovnany material. Este jeden typ ku kladeniu ,treba si kupit neaku tvrdu foliu (alebo staci aj narezat igelitove vrecia z liaporu) na 1m*0.2m pasy a tie pokladat na vyrovnany liapor tam kde bude koniec dosky (drazka). Je to preto lebo liapor rad vie vojst do drazky a potom tu dosku ani cert nezasunie pekne.
Odpovedať
@lubiduch Riesim podobny problem.15- 20cm jama po vyburani povodnych podlah. Chcem sa spytat riesili ste nejakym sposobom stavebne povolenia? Nevyzadoval stavebny urad nejaky staticky posudok? Aku planujete vrchnu vrstvu? Keramicku dlazbu, laminatovu plavajucu? Kolko Vas to celkovo vyjde, ak sa mozem opytat? Tiez u mna pojde o cca 50 m2. Dakujem. Otazka do plena. Nejake ine riesena nez dosky (OSB) alebo piesok (Liapor)? Aby v buducnosti nebolo treba riesit ine vrstvy podlahy nez tu najvrchnejsiu. EPS + zelezna mriezka + poter 4-5cm? Vydrzi EPS vahu poteru, dlazby a ostatneho (nabytku a pod)? Neklesne to casom, nepopraska dlazba? Predsa len "polystyren"....
Odpovedať
Profilova fotka
@palid tak ale ved do podlahy das podlahovy polystyren, ktory je na to urceny, ze ide pod poter... co sa tyka hmotnosti a statickeho posudku - je to individualne, a pisala osm o tom vyssie.... urcite je to treba minimalne s tym statikom skonzultovat.
Odpovedať
@lubiduch Dobrý den. Podívejte se na můj fotoblog, kde je to nafoceno. Hranoly jsou kravina a přenášejí kročejový hluk. Všechno bych v podlaze nechal aby se minimalizovala vrstva Liaporu. Liapor sám o sobě tlumí kročejový hluk, ale jsou podstatně lepší izolace. Nicméně, je to dokonalý materiál na vyrovnání podlahy s přesností na milimetr. http://www.modrastrecha.sk/blog/ladaj... S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Dobry den. Pozrel som si Vas album. Na tych OSB doskach mate polozenu aj keramicku dlazbu, ak som dobre videl. Neobavate sa, ze Vam to casom pod vahou tej dlaby a nabytku klesne (popraska dlazba)? Predsa len, tie OSB dosky vyzeraju ako drevotrieska. Casom to moze natiahnut vlhkost a prehnit. Nezvazovali ste EPS (trvrdost, trvacnost, ine dovody)? Preco OSB dosky miesto EPS? Len vaha? Dakujem za reakciu.
Odpovedať
@palid Dobrý den. Nyní si nejsem jistý, zda jste někdy viděl OSB desky. Ony sice vypadají jako dřevotříska, ale není to dřevotříska. Nicméně, v tomto případě je to úplně fuk, protože základní nosná vrstva je pod OSB, nebo pod dřevotřískou. A v tomto případě ji tvoří souvrství : stropní trámy. záklop, škvárový násyp a vrstva srovnaného Liaporu. Čili, žádný strach z klesání, sedání a jiných poruch nemám, neboť neočekávám nějakou sublimaci škváry, či Liaporu. Mimochodem - je to z roku 2006 a žádná porucha a chyba se ještě nedostavila a ani už nedostaví. A co se týká natažení vlhkosti, tak to je kravina na entou, neboť v celém bytě nemůže být větší vlhkost, než je ve vzduchu a kondenzovat v teplé podlaze, která je nad vytápěným prostorem prostě nemůže i kdybych chtěl. :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva OK pri kladeni plavajucej podlahy na sucho. Ale co pri dlazbe, ktora sa spravidla lepi na podklad lepidlom na mokrej baze? Alebo ste to lepli niecim specialnym? Tiez ak v buducnosti budete chciet vymenit tu keramicku dlazbu, nebudete to musiet menit aj s podkladovymi OSB doskami?
Odpovedať
@ladajaskva OK pri kladeni plavajucej podlahy na sucho. Ale co pri dlazbe, ktora sa spravidla lepi na podklad lepidlom na mokrej baze? Alebo ste to lepili niecim specialnym? Tiez ak v buducnosti budete chciet vymenit tu keramicku dlazbu, nebudete to musiet menit aj s podkladovymi OSB doskami? Nemozem sa zbavit pocitu, ze firmy (napr. hore reagujuce studio) presadzuju dosky aj z dovodu (okrem jednoduchsej prace), ze casom sa im zakazka takreceno vrati. Tiez clovek sa na jednej strane zbavi stareho dreva (parkety napr.) a ma to nahradit "novym" drevom OSB doskami pod povrchom....
Odpovedať
@palid Dobrý den. Nevím, proč bych měl řešit, jestli někdy za 50 roků budu nějakou dlažbu měnit. To se obecně nepostavilo nic. Že jde na OSB nalepit dlažbu je zřejmé. Ani nemusí být nic speciálního. Pod dlažbou je to natřeno tekutou izolací proti vlhkosti. Ta má výhodu, že na OSB deskách velmi dobře drží a vlastně vytvoří adhezní můstek pro pevné spojení s cementovým lepidlem. Já jsem to lepil flexibilním lepidlem od Knaufu. Nicméně, dá se asi použít jakékoliv flexibilní lepidlo. Já mám Knauf v oblibě. To, co prezentuje nějaké studio, mě je celkem jedno a já to považuji spíše za špatné řešení, ale je pravda, že to udělá každá cvičená opice. :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@tomasforgacs az teraz som nasiel tuto temu (skoda, mozno keby ju najdem skor, tak by som zvazoval aj ine moznosti). Takze tie hranoly mozu byt problem aj co sa tyka hluku?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?