Ten istý projekt rodinného domu. Môžu ho využíť viacerí?

chcem sa spýtať, či si môžem napr.- od kamaráta zobrať projekt domu, ktorý si on postavil, a postaviť si ten istý dom?tým pádom by som si ho nemusel objednávať za ťažke prachy... alebo či môžem na jeden projekt zakúpeny napr. od prodomu postaviť 3 rovnaké domy vedľa seba...čiže nemusím kupovať tri projekty ale stači len jeden???? díky moc za info..
Odpovedať
V projekte musí byť meno stavebníka a taktiež projektant musí do projektu doložiť oprávnenie na projektovú činnosť. Toto je potrebné pre stavebné povolenie. Meno stavebníka musí byť v súlade s vlastníkom pozemku, alebo súhlas vlastníka pozemku na stavbu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@ferka511 akosi som to nepochopila. tak ano alebo nie.lebo ja som si chcela kupit takto isto projekt.od dakoho.
Odpovedať
Profilova fotka
@0monicka123 no jasne že sa to dá.
Odpovedať
Profilova fotka
nie
Odpovedať
Je to dusevne vlastnictvo a pre jednoduchsie zmyslajucich spomeniem, ze je to v podstate to iste, ako kradnut software.
Odpovedať
Profilova fotka
ked je s tym oboznamena druha osoba a suhlasila by tak si myslim ze je to OK..ci?
Odpovedať
Do projektu sa vpisuje každého stavbeníka meno a musí obsahovať aj číslo parcely, bez toho stavebný úrad nevydá povolenie, takže je nutné objednať si projekt resp sa dohodnúť s projektantom.. a ak sa stavajú tri rovnaké domy vedľa seba tak si investor zvyčajne dohodne výhodné podmienky s projektantom.. a ak si odkúpite projekt a dáte na stavebné povolenie a obídete autora projektu, ten sa to aj tak dozvie pretože stavebný úrad pošle oznámenie o stavebnom konaní a projektant ak ste si nekúpili ten projekt od neho má právo toto konanie zastaviť takže stavať nebudete môcť, a ešte k tomu z toho môže vyvolať právne dôsledky. takže sa určite treba dohodnúť s osobou ktorá je písaná ako zodpovedný projektant ;)
Odpovedať
Jednoznacna odpoved je nie. Bezohladu na to,kto s tym suhlasi alebo nie :).
Odpovedať
Profilova fotka
@okanos ak chces taky isty dom, ,musis si ten projekt objednat od Prodomu.. samozrejme, ze mozes mat 3 alebo aj 10 rovnakych domov vedla seba.. ale vsetky musia mat svoj schvaleny a kupeny projekt... Inak je to kradnutie duš. vlastnictva a autorskych prav a pod... TAKze ak sa chces vyhnut problemom, pekne si ten projekt kup a nevymyslaj :)
Odpovedať
nie
Odpovedať
Profilova fotka
@0monicka123 projekt od dakoho? Snáď od projektanta...keď prepracuje celú hlavičku a dá tam tvoje meno.
Odpovedať
bolo m povedane že sa mam pytat na stavebnom urade.a tam mi povedala že len v pripade že ten projektant čoto navrhol da suhlas.autorske prava .
Odpovedať
Článok sa načítava...
ano ten projektant musi vytlacit nanovo ten projekt,osadit ho na pozemok , ak to urobi zadara OK. @0monicka123
Odpovedať
takže ked zoženiem dakoho kto ten projekt ma,tak pozriet kto robil projekt a jemu volat?
Odpovedať
presne tak, jednoducho popísané: projekt môže viackrát predať len autor projektu.... preto sa tie napr. od prodomu, euroline ....predávajú tak lacno, lebo ich autor predá viackrát.... predať si môžete projekt jedine vtedy, ak by ste si ho dali spraviť súkromne u projektanta "na mieru" a v plnej výške zaplatíte jeho prácu a tak projekt bude len Váš ... potom projektant na základe Vašej žiadosti a súhlasu, projekt môže napísať za aj na iného.... ale aj ta za malé zmeny mu musíte zaplatiť, lebo je iná situácia domu, iné prípojky, atď....
Odpovedať
@stanislava111
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?