Stavia niekto Premier 92 od Prodomu?

Ahojte. Vyberáme projekty a pozdáva sa nám Premier 92 od Prodomu. Má s ním niekto skúsenosti?
Odpovedať
Chodim obcas na modru strechu, ale az tato tema ma prinutila zaregistrovat sa. :-) Kedysi sme chceli presne tento dom postavit, nakoniec sme kupili uz hotovu hrubu stavbu, ale stavia (teda uz skor dostavuje) ho moj priatel a na tom dome som peknych par hodin odrobil v ramci vypomoci a poznam ho velmi dobre. Co by ta zaujimalo konkretne? Priatel oproti projektu zmenil viacero vec, takze ma dost specificky modifikovanu stavbu - ale podorys a hlavne veci zostali.
Odpovedať
@pp1 Tak to ma teší, že som nepriamo prispel k zaregistrovaniu :-) Zaujíma ma množstvo vecí: 1) Keďže sa so stavbou finišuje, aké sú predbežné náklady a porovnanie so „stavbou na kľúč“. 2) Ako sa dispozične riešila kuchyňa a obývačka. 3) Riešenie podstienky na hornom poschodí – dával sa ešte rad, dva tehál navyše? 4) Veľká kompaktná strecha priam núka montáž solárnych panelov na ohrev TUV. Sú s tým skúsenosti? 5) Jestvujú nejaké fotky zo stavby? Alebo, je stavba k zhliadnutiu niekde v okolí BA? 6) Aký stavebný materiál sa použil. 7) V dome sa zrejme ešte nebýva ale jestvujú aspoň predbežné odhady nákladov na vykurovanie? Prípadne pošli správu cez internú poštu.
Odpovedať
takze, preberme to postupne: 1, 6. Cena - ja mam zatial informacie len o tom, kolko stala hruba stavba. Ta bola rozostavana cca pred tromi rokmi, cize este v obdobi, ked ceny vrcholili. Zaklady - zakladove pasy, tri rady DT plus nejake dalsie drobnosti ako vodomerna sachta apod. cca 250-tisic Sk. Murivo - tehla Porotherm 38 cm, garaz 25 cm, priecky, krov, strecha Bramac (alpska klasicka skridla) + plastove okna (dvojsklo), vonkajsie dvere + zateplenie strechy (24 cm vata) + stresne okna Velux (3 kusy + 1 mensie + komin Schiedel + betonaz schodov - cca 1,2 - 1,3 miliona Sk + samozrejme praca. Stavbu robili partie remeselnikov, v tejto faze to nebola svojpomocna vystavba. Zrejme by sa dala pri svojpomocnej vystavbe znizit cena zakladov, mohlo sa ist napriklad na dva rady tvaroviek namiesto troch, atd. Cize spolu hruba stavba - zaklady, dom - uz zavreta cca 1,5 miliona Sk. Dalej informacie nemam, ale mozem sa spytat. Prodom odhaduje vystavbu na kluc na stotisic eur - asi 3 mil. Sk. Podla mna sa na tuto cenu dostane tiez, ale bude mat urcite kvalitnejsie materialy nez kalkuluje prodom v zaklade. Predpokladam, ze pri svojpomocnej vystavbe v dost uspornom mode by sa cena mohla dostat na uroven cca 2,5. ale velmi by som sa na to nespoliehal. Nie je to az tak maly dom. 3. Horne poschodie je plnohodnotne poschodie, priamo je tak projektovane. To znamena, ze je tam sest radov tehal + veniec + na nom pomurnica. Myslim, ze Porotherm ma vysku tehly 25 cm, to znamena, ze len tehly maju 1,5 metra, veniec dalsich 25 cm, cize 1,75 metra. Nieco vezme podlaha, ale aj tak je to dost vysoke. Znamena to vsak, ze aj stresne okna su vyssie, ziadne sedenie pri stole a pozeranie von oknom :-) 4. Strecha je velmi jednoducha a pri spravnej orientacii skvela na umiestnenie kolektorov. Kolektory nechce davat vzhladom na vysoku cenuj a tym aj dlhu navratnost.
Odpovedať
5. fotky, samozrejme existuju, aj ja nejake mam, ale musim sa spytat, ci ich bude chciet ukazat. Ak povie ano, potom by sme to vyriesili cez internu postu. Budeme spolu cca o dva tyzdne, spytam sa. 7. nie, v dome sa este nebyva, este sa ani nevykuruje. V sucasnosti je zatepleny polystyrenom 15 cm, do strechy sa bude este úpridavat vata, urcitu slabinou (z viacerych dovodov) je podlaha, kde je len 5 cm polystyrenu. Vzhladom na to, ze jedna zo zmien je zmena vykurovania - projekt boli radiatory - je tam vsak podlahovka, tak budu urcite straty do podlahy, ale nemali by byt dramaticke. Aby spodok stavby nepremrzal, je zatepleny sokel 6 plus 6 cm styrodur (6 cm sokel az k zakladovym pasom na vysku troch tvaroviek + 6 cm nad terenom. Zateplenie sa prejavilo pozitivne uz teraz, v dome aj v tychto zimach su plusove teploty. Stavba je na JZ Slovenska, nedaleko Bratislavy, takze tie tminusove teploty nie su tak nizke ako inde na Slovensku.
Odpovedať
2. K tomuto bodu treba zopar dalsich viet navyse, lebo tento dom je trochu specificky a rozdielny oproti projektu. Toto su hlavne rozdiely. Prvy a podstatny - garaz nie je garaz :-) Ked skocis na web prodomu na stranku Premier 92, vidis hlavny obrazok. Presun si v duchu garaz na druhu stranu celej budovy, tam, kde je teraz markiza pod ktorou je sedenie pridaj dvere a okno. V interieri na planiku pridaj otvor tam, kde je stena medzi garazou a obyvackou, takze sa priestor garaze a obyvacky spoji - a tam je kuchyna. Obyvacke tak zostal velky otvoreny priestor a kuchyna je odsunuta nabok. Obyvacia izba ma tak slusnych cca 44 m2, na jednej strane sa obyvacka otvorila do kuchyne a na druhej strane - to je dalsia zmena oproti projektu - sa otvorila smerom na terasu. Tam, kde je na planiku prizemia celistva stena, su v reali dvojmetrove kridlove dvere, ktore budu pokracovat na terasu. Je to kvoli otvoreniu domu juznemu slnku - kuchyna je potom na druhej - severnej - strane. Tieto dvere pomohli presvetleniu obyvacky - v zime dnu pekne svieti slnko (ak je) a v lete je slnko vysoko kryte presahom strechy. Presunutim garaze na druhu stranu uz prekryv strechy nekryje vchod - domove dvere - ale presah strechy, ktory je viac nez metrovy, ich dostatocne kryje aj pred dazdom.
Odpovedať
este par poznamok k zmenam. Dalsou vyznamnou zemnou je to, ze cele horne poschodie je bez priecok ako jeden velkopriestor, zostali len kupelna a zachod. Zmeny na prizemi - hned pri vchodovych dverach je na plane technicka miestnost - ta je zrusena, preicka nevybudovana a kotol prestahovany na poschodie do hornej kupelne. Priestor vstupnej chodby je tak vacsi a presvetleny oknom. Ak by to niekto robil podla povodnych planov, odporucam nedavat plne dvere, ale presklene alebo ciastocne presklene - aj na technickej miestnosti, aj na kupelni, aj na dverach spalne. Bez toho, s plnymi dverami, by tento priestor mohol byt tmavy. Spodna izba nie je velka, ale da sa tam umiestnit manzelska postel a moze to plnohodnotne fungovat ako hlavna spalna. Najma ked bude clovek starsi alebo chory a nebude sa mu chciet chodit do schodov, da sa dole na spodnom poschodi bez problemov fungovat. Z dalsich zmien je este vyrazna zmena schodiska - je to schodisko s podestou - cize nie nerovnaka sirka schodov ako je to v projekte, ale schody potom plosina (podesta) potom zase schody. V spodnej casti, tam, kde zacinaju v obyvacke, nie su betonovane, ale polozene na kovovu traverzu, cize pod nimi zostal otvoreny priestor. ------ uff, uz som sa priam upisal :-) dufam, ze ti to pomoze. Uz len par slov - Premier 92 by asi modernym architektom pil krv rizalitom pod balkonom, alebo pretiahnutim strechy nad garaz, ale inak je to jednoduchy a prijemny dom.
Odpovedať
@pp1 S kalkuláciou si ma potešil. Na ktorý smer sú orientované vstupné dvere? Plánujeme vstup zo severo-severo východu. Orientáciu pozemku pripájam k príspevku. Terasa je cez leto celý deň na slnku? Taktiež som rád, že horné poschodie je plnohodnotné poschodie. Obával som sa, že bude treba robiť vikier a to by boli zbytočné tepelné straty. Veľmi by ma potešili fotky. Inak, som z BA, tak ak by majiteľ súhlasil, rád by som sa prišiel aspoň z vonku pozrieť na stavbu, nech mám lepšiu predstavu. Ak by to šlo zariadiť, pošli prosím internú poštu.
Odpovedať
@matej_m vstup zo S-SV je ok. Terasa - v pripade Premier 92 vsak treba ratat, ze tvar domu a umiestnenie dveri a okien vlastne predurcuje, kde bude terasa. V tvojom pripade je to vlastne juhovychod, tak by podstatna cast dna od rana az do poobedia bola so slnkom. Dom, o ktorom som pisal, je na pozemku, ktoreho dlhsia strana ma smer zapad - vychod, takze tam maju byt terasy dve - jedna na vychode v smere do zahrady a druha na juhu - prave kvoli tomu sa "otvaral" juzny dlhsi bok domu a dvojmetrove presklenene dvere budu viest na juznu terasu. Kto ma rad slnko, sadne si tam, kto chce mat poobede uz tien, tak zostane na vychodnej. BTW. v internej poste mas kontakt, vyuzi ho, ak chces.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte pozeram ze rok stara tema,tak idem si trocha pre rady tiez sa nam paci tento domcek , ale este sme sa uplne nerozhodli ste s nim spokojny? @matej_m vybrali ste si nakoniec tento projekt?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?