Stavba v roku 2024

Ahojte.Poradte ako sa vyhnut v projekte rekuperacii a tepelnemu cerpadlu.Projektant ma zarazil,ze rekuperacia musi byt,t.c mozno nahradit klimatizaciou a nepomoze ani meter izolacie.Asi ani fotovoltaika samotna to nezabezpeci a kurenie drevom je uz upne mimo.tu fotovoltaiku chcem,klimu nejaku urcite tiez,ale tepelne cerpadlo s podlahovkou tam predpokladam vysoku investiciu a drahy servis.Naviac ta podlahovka sa zapne len prilezitostne a chcem drevenu podlahu ktora podlahovka nemusi,Izolacie povazujem za rozumne tak 25 podlaha25 fasada a do stropu kolko sa vojde.O rekuperacii neviem vela chcel,som ju,ale co citam je to dost na zvazenie,ked vidim negativa.nataha vsetok bordel z celej dediny a fuka studeny vzduch.Tak poradte ako to poriesit.Dakujem.Rad kurim drevom,ale prezijem to bez komina aj ked je to dobra rezerva na zle casy
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

Ahojte.Poradte ako sa vyhnut v projekte rekuperac…
@superstarec Len tak rozmýšľam😉 čo tak lokálne klimatizácie ktoré po kolaudácii sublimuju? Ale či to bude postačujúce...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

Ahojte.Poradte ako sa vyhnut v projekte rekuperac…
@superstarec To ze musi byt jeden obnovitelny zdroj je fat. Ale je jedno aky. O rekuperacii nevies nic a aj to co si si nastudoval su blbosti jpp.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od profistavbari:

@superstarec Len tak rozmýšľam😉 čo tak lokálne kl…
@profistavbari to by bolo riesenie,dakujem za radu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@superstarec To ze musi byt jeden obnovitelny zdr…
@palo18 tak daj tie pozitiva,rad sa vzdelavam,tiez som ju chcel,ale vaham
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

Ahojte.Poradte ako sa vyhnut v projekte rekuperac…
@superstarec tak trapnu fotovoltiku chceš, ale rekuperaciu, o ktorej vieš veľké.... nechceš. Zaujímavé.
Odpovedať
Bez rekuperacie by som novostavbu v zivote nechcel. Minimalne rozvody natahat. A kurenie klimou je jedno z najlacnejsich v pomere naklady a priebezne investicie. Nechapem vlastne s cim mas problem :D Ja ked budem coskoro stavat svoj primarny dom tak klima + rekuperacia je pre mna absolutna priorita.
Odpovedať
Profilova fotka
@superstarec namiesto jednoduchych a lacnych rieseni = dobre zateplenie na hranici pasivu, male TC (stoji skoro rovnako ako peletokotol+zasobnik/KK+plyn, podlahovka, rekuperacia chces radsej mackopsa = klima (ako hlavny zdroj kurenia=OMG), podlahovka len obcas?, atd. Nikto ta presviedcat nebude, daj si co chces, ty sa s tym budes borit. A hluposti ako drevopodlaha=nemoznost podlahovky a drahy servis TC uz ani nekomentujem. Su tisice instalacii drevenej podlahy, ktora nema s podlahovkou ZIADNY problem a tisice instalacii TC, kde servis nie je ziadny (a teda ani drahy). Proaktivny servis je len profilaxia, ak chces viac ako 2 rocnu zaruku, ale nikto ti nechodi raz rocne kontrolovat chladnicku. Je to cisto na tebe. A ci dam za kominara alebo servis KK 60euro alebo za TC 100e, je v zasade jedno, ak jeden nakup stoji 50e. Radsej este chod studovat, ale zaplat za projekt TZB niekomu, kto sa orientuje.
Odpovedať
A co tak tepelne cerpadlo co aj chladi zem v lete? Urcite je v lete prijemnejsie dat si papuce ak by ti bola zima na nohy ako si nechat fukat klimu za krk 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od profistavbari:

@superstarec Len tak rozmýšľam😉 čo tak lokálne kl…
@profistavbari Vieš mi vysvetliť prosím ťa pojem "lokálne klimatizácie" a ako presne by mali akože zadávateľovi témy pomôcť pri získaní stavebného povolenia a kolaudácie? Dík.
Odpovedať
to ti ta podlahovka povedala, ze neopovaz sa na mna dat drevenu podlahu lebo ! ? :D aj rekuperacia ... toto vsetko su take bludy "vycucnute" z internetu z nejakych "promo" clankov co sa snazia obhajovat to svoje ... asi ako profesionalne clanky na tehlu na fore od vyrobcu tehly ... kazdy sa snazi presvedcit na to svoje ... nikto netvrdi, ze tu rekuperaciu tam musite mat stale, po kolaudacii sa proste pokazi a odmontujete ...a da sa zariadit aby to nestalo skoro nic samotne rozvody su par stovak, a pravdepodobne po case si to mozno aj tak date ...
Odpovedať
Tak to vidim,ze tepelnemu cerpadlu a podlahovke sa nevyhnem,rekuperacii asi tiez nie a potom nema vyznam uz nic ine davat na dom.Manzelka bude sice v smutku bez pece,ale kupim jej liehovy krb.
Odpovedať
Profilova fotka
@superstarec ak mas velku kuchynu a chces byt pripraveny aj na situaciu, ze end-of-civilization, tak mozes kupit kuchynsky sporak (aj neskor, komin alebo aspon priestor na neho si predchystaj). Je aj verzia co sa hodi do modernej kuchyne (dokonca aj do linky), alebo si urob "ohnisko" niekde za domom v ramci pristresku. Ak chce veduca kukat do plamena, docasne uspokoji aj biokrb alebo LCD so setricom....Len ked ratam 1300e komin, 2000e sporak, tak za to mas pomaly aj TC, ziadne starosti s popolom a palivom...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od toky1:

@profistavbari Vieš mi vysvetliť prosím ťa pojem …
@toky1 Ospravedlňujem sa. Autor témy riešil rekuperácio a ja som omylom napísal klimatizáciu. Myslím že sa to už niekde riešilo al či to bude postačujúce...
Odpovedať
Este k tej uzasnej rekuperacii.Na samote u lesa super,ale ked ti nataha dym zo spalenej drevotriesky,ked spis,tak neviem ci uhlihovy filter bude stihat.Radsej vydychany vzduch.Rekuperacia musi byt,ale nik nema istotu,ze ju bude moct pouzit.Kazdy stavia dom v inych podmienkach.Ja mam suseda,ktory v zime udi,v lete griluje a tam kde postavim neviem co ma caka este,ale drevotriesku som tam uz zavetril.Tak ja dam rekuperaciu len preto,ze musim.Dam centralnu a budem ju pouzivat hlavne na odtah smradov z varenia v obyvacko kuchyne po tom co som si nastudoval na modrej streche.O vetrani v lete ani nehovorim a info,ze rekuperacia sa nemoze vypnut je tiez velky bonus.Tak do toho kamenujte ma.
Odpovedať
Este info ktore som nedostal od superstrecharov,.ta rekuperacka je povinna od februara 2022,krvopotne som vyguglil a neda sa jej uz dnes vyhnut.Staci dat nejake atrapy lokalnej a skolaudujete,nad pecou na drevo vobec nerozmyslajte,iba peletova je pripustna ako jediny zdoj kurenia,este s klimou sa to da uhrat aj na klasicke drevo,ale s iba s rekuperaciou,ktora ti nataha smrad z vlastneho komina.Tak drevom je dokurene oficialne.Mozte tie diery v stenach po kolaudacii zalepit a ist po starom.Z toho vychadza zvolit lacny zdoj vykurovania,pre mna tc a fiktivnu rekuperaciu,ak ste na horach bez susedov mozte aj aktivnu,verim,ze tam bude fungovat.Este odbornikov poprosim nech daju info kolko stoji kvalitny uhlikovy filter a rekuperacia ktora to zvlada ustriehnut kedy do nej nevali kudol dymu,lebo byvam v kopci a verte ze to je komin,ked sused co ma dom o 15 m nizsie zacne grilovat a pali mokre drevo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

Este info ktore som nedostal od superstrecharov,.…
@superstarec My rekuperáciu nemáme a to sme riešili projekt domu v 5/2022 a právoplatné stavebné sme dostali v 11/2022
Odpovedať
mam tepelko plus solarne panely. oboje od Wolfu a vsetko ok. rozmyslal som aj nad fotovoltaikou, ale nakoniec som sa rozhodol takto, nakolko mi slo vyslovene len o ohrev vody. ale aj to je dobre riesenie, samozrejme.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radzaradom:

@superstarec My rekuperáciu nemáme a to sme rieš…
@radzaradom tak to mas super projektanta,Ja som sa asi sekol a lutujem,ze som nekupil katalogovy projekt,lebo ten co mam je na zaplakanie.predrazuje a komplikuje stavbu.A to su mladi manzelia,projektant a architektka.navrhnute 30cm vnutorne nosne steny na bungalove 11x14m..rovina,6m spodna voda,vaznikova strecha,no prechadza ma chut stavat.Poradil lokalnu rekuperaciu aby nemusel robit vzduchotechniku projekt.Dnes vystuduje kazdy,ked ma dobreho sponzora.Tak bacha nato.Tento ma asi vystudovane atomove bunkre.Teraz cakam kolko zadre zakladove pasy.Ze mozno sa zmesti do 60x100cm.Ze ked chcem menej mam doniest geologicky prieskum.Pred tym nez som mu zaplatil,to bol inac ochotny projektant.Tak radim bez zmluvy dobrej nikomu nic nezaplatte.Je to banda darmozracov.Teraz si vsetko musim riesit sam a hladat .Po tejto skusenosti ho donutim naprojektovat kompletnu vzduchotechniku rekuperacie,elektrokotol na vodnu podlahovku a fotovoltaicku elektraren.Ziadne tepelne cerpadlo a komin nebudu.to chcel on presadit.Predpokladam,ze mas t.c a fotovaltaiku ked nemas rekuperaciu,to asi sa da.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

@radzaradom tak to mas super projektanta,Ja som s…
@superstarec o tej rekuperacii samé bludy... Čoho sa tak strašne bojíš? Mám tiež kuriča suseda a keď volí papeža, rekupka sama vypne keď zdetekuje dym. Zapne až keď je dovolené... Keby rekuperácia fúkala studený vzduch, musela by ísť stále na bypass.. ano, fúka o niečo chladnejší ako je dnu, ale teplejší ako je vonku. Samozrejme v zime. V lete ju mám 90% na bypass. Hlavne v noci, aby vychladila dom..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

@radzaradom tak to mas super projektanta,Ja som s…
@superstarec máme na mieru robený projekt, mali sme super projektanta, ak by si chcel, môžem ti dať kontakt, vybrali sme si ho na základe pozitívnych recenzií a super ceny(!), všetko nám ochotne vysvetlil, poradil.. na stavebnom úrade nebol jediný problém. Nemuseli sme mať rekuperáciu, nakoľko energetické hodnotenie má dobré výsledky, veľa spravila správna orientácia domu voči svetovým stranám. Máme tepelné čerpadlo vzduch - voda a krbové kachle.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od superstarec:

@radzaradom tak to mas super projektanta,Ja som s…
@superstarec Ani my nemáme rekuperáciu, ibaTČ a krb. A všetko ok.
Odpovedať
Onedlho idem stavat, projekt je uz hotovy. Tiez som nechcel TC, budem mat elektricku podlahovku. Rekuperacia bude aktivna s tym ze bude z odpadoveho tepla ohrievat uzitkovu vodu. Je to drahe riesenie ale v jednom mam dokurovanie, dochladzovanie, vetranie a ohirev vody. K tomu este FV na streche a v pohoe som sa zmestil do A0. Ak uvazujes nad rekuperaciou tak neuvazuj. Vsetci ktorych poznam a maju to si to jnevedia vynachvalit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od heluska008:

@superstarec Ani my nemáme rekuperáciu, ibaTČ a k…
@heluska008 do tesného domu dieru pre komín na krb? ked sa ním nekúri stále bude tadiaľ unikať teplo a ked nemáš rekuperáciu vetráš otvorením oknom a strácaš tiež drahé teplo
Odpovedať
Neviem kde každý berie tie "drahé TČ", montujem si na dom tepelko LG 9kw dokopy aj s prácou vychádza 9600€-4000€ dotácia,tak si myslím že je to skvelá cena...bol som už na 100% rozhodnutý pre kombi pec na drevo a peletky, nechcel som o TČ ani počuť ale keď som sa bavil s ľuďmi ktorý si dali pec na drevo a po 2 rokoch si to cele menili za tepelko, pretože ich nebavila tá práca s tým tak som rád ,že som sa nakoniec rozhodol takto ;)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od samkiis:

Neviem kde každý berie tie "drahé TČ", montujem s…
@samkiis A ako si zistil, že 9kw TČ bude postačovať?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@heluska008 do tesného domu dieru pre komín na kr…
@duzu aký je to tesný dom? My máme len obyčajný 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@samkiis A ako si zistil, že 9kw TČ bude postačov…
@somecheck tak robí mi to známy ,ktorý robí celý život s vecami ako tieto, takže určite vie čo robí...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od heluska008:

@duzu aký je to tesný dom? My máme len obyčajný 😁
@heluska008 obyčajný je aký? aká tep. strata,čím je zateplený aké okná , je prievzdušný?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@heluska008 obyčajný je aký? aká tep. strata,čím …
@duzu zateplený je minerálnou vatou a okná sú drevohlinik. Nič špeciálne. Tú tep. stratu veru netuším. A prievzdusný je keď otvoríme okná 😁 Tak podľa mňa to je obyčajný dom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?