Názor na projekt Euroline 1473 a vhodnosť vzhľadom na pozemok

Ahojte, vlastníme pozemok s rozmermi 18x33 (šxd) a vzhľadom na naše požiadavky na dom nám najviac vyhovuje bungalov 1473 od Euroline. http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... V podstate základné požiadavky sú: - 5 izieb - technická miestnosť (s práčovňou) - výklenok z kúpelne by sme otočili, aby pračka bola v t.m. - 2 kúpelne - krb - podkrovie na haraburdy :-) no a manželka by chcela mať spálňu na západ na terasu + len prízemný dom. V podstate sme boli preň už rozhodnutí až do momentu, kedy som ho šiel prekonzultovať na stavebný úrad kvôli normatívom obce. Tam začali s chýbajúcim WC pri vchode až po úplnom prekreslení pôdorysu a odporučení radšej si nechať vytvoriť individuálny projekt. Má tento projekt naozaj nejaké vážnejšie nedostatky alebo to mám brať len ako subjektívny názor? Ak je tento projekt dobrý, je vhodný na náš pozemok? Prikladám aj približné osadenie na pozemok. Ďakujem za názory.
Odpovedať
@imrish Akoze, pardon...ale ziaden uradnik Vam nemoze diktovat, kam si mate dat WC...ved to je chore... podla mna je to skvely projekt. Je to Vas dom, takze sa nenechajte zblbnut ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@imrish ten úradník ma pobavil, nedoporučil Vám aj koreňovú čističku?
Odpovedať
@imrish tento projekt sa na taku parcelu s takou orientaciou na svetove strany vobec nehodi. Volil by som individualny projekt.
Odpovedať
@segga, @jan45 no pasoval sa za odborníka a ja z iného fachu som nemal argumenty. V podstate som tam išiel s tým, že mi odobria rozmery - vhodnosť projektu a ide sa kupovať. No odchádzal som s tým, že som opäť na začiatku. Nechal som si celú vec uležať v hlave a pozeral som alternatívne projekty, ale pri týchto požiadavkách som iné nenašiel. Viacmenej som presvedčený, že pri týchto požiadavkách sa ideálny projekt asi nedá navrhnúť @snowwy66, prečo myslíte, že je nevhodný vzhľadom na svetové strany? Rád si vypočujem (prečítam) aj odporúčania v tomto smere. V Euroline ma dvakrát ubezpečili, že práve takto je to ideálne - nie som naivný. Viem, že obchodník chce v prvom rade predať. Na druhej strane nechcem krivdiť Euroline, preto sa pýtam, prečo je to z Vášho pohľadu nevhodný projekt? Ďakujem.
Odpovedať
@imrish preto si to myslím, lebo obyvackokuchyna na severovychod bude tmava. Juzna strana - vyuzije ju len 1 izba a sanity co je nezmysel. Rovnako uplacirovanie je strasne mrhanie priestorom. Vychadzam z toho ze pristup na pozemok je zo zapadnej strany, preco nevyuzijete plne ten tvar parcely? V tom cípe mozte umiestnit parkovacie miesta, predzahradka nebude tym padom premrhany pristor lebo bude v uzsom cípe parcely. Vobec tento projekt je imitacia panelakoveho bytu, izby malinkate, ale o tom sa nebudeme bavit, ze je to zle. Pytali ste sa veci co sa tyka osadenia na parcelu. Zo severnej strany by som sa snazil co najblizsie osadit dom k hranici pozemku a na tej strane bez okien, treba sa informovat ako najblizsie k hranici moze byt dom bez okien, resp. len okna od neobytnych miestnosti (wc kupelna). Spalnu by som umiestnil na miesto kde mate teraz obyvackokuchynu. A obyvackokuchynu by som umiestnil tak, aby mala okna na juznu a vychodnu stranu. Vchod do domu by som umiestnil od pristupovej cesty a nie zboku domu.
Odpovedať
@snowy66, vchod na pozemok je z východnej strany. Neuvedomil som si túto neprehľadnosť. To osadenie je na základe normatív: - bližší roh k ulici by mal byť cca 5-6m od hranici - rovnobežnosť domu s bočnou hranicou - 7m odstupy od susedov (ten nad nami má dom od hranice 4,5m, pod nami 3,5m) - predpis mať 3 parkovacie miesta (to je uvažované na tom severovýchodnom cípe a eventuálne pred vchodom) Neviem nakoľko sú záväzné tieto normatívy. Či súhlas susedov nie je podstatnejší... V podstate súhlasím aj s tým, čo píšete. Ako som písal, neviem si predstaviť lepšie navrhnúť dom vzhľadom na požiadavky a určite nejaké kompromisy budeme musieť robiť. Čo sa týka rozlohy izieb, tu som počul už asi kombináciu všetkých možností - veľká spálňa, veľké/malé izby.. Viem si predstaviť aj väčšie, len či to bungalov a dispozícia (5 izieb, 2 kúpelne, väčšia technická miestnosť, špajza) dovolia. Vchod z cesty je ok, len pri snahe nájsť alebo nakresliť si taký projekt som neuspel. Uvažoval som aj nad týmto projektom zrkadlovo otočený ale vertikálne (kuchyňa a s obývačkou na juhu), len tu ma zastavili v Euroline, že nakoľko je optimálna orientácia vchodu zo severu, tento krok neodporúčajú :-| Veľa by vyriešil buď projekt so 4 izbami, ale tá piata má u nás dosť veľké opodstatnenie, alebo poschodový dom. Tu však narážam na požiadavku manželky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@imrish Podla mna je tento projekt skvely, ma vsetko a pritom rozmery ma take sikovne...A presne ako pises, otocit zrkadlovo po vertikale, kasli na to co vravia v euroline, je to stale lepsie ako vymyslat novy projekt...budete to mat pekne slnecne a vidim, ze ste uz viacmenej aj tak pre tento projekt rozhodnuti. Tak smelo do toho...My mame vchod zo zapadu a co, ked sa inak neda...
Odpovedať
@imrish obyvacka s kuchynou na severovychod naozaj nie je stastne riesenie. Vzhladom k tomu,ze tam clovek travi najviac casu a slnko je zivotabudic. Vychodna strana je vhodna na spalen. Projekt sa mi paci,ale zrkadlovo by som ho otocila. A nema euroline taku moznost,ze tento projekt upravia podla vasich priani? Lebo vacsina uz ponuka aj taketo sluzby. A k tomu,co vam povedal uradnik ehm...ako by som to slusne napisala,proste dolezity sa robil a cista buzeracia. Poznam jedno okresne mesto,kde su taketo maniere nezmyselne
Odpovedať
@rybkal, možno som Vás pomýlil pri odpovedi snowy66. Vchod na pozemok je z východnej strany, ale obrázok zodpovedá svetovým stranám a teda obývačka smeruje na západ resp. jemne na juhozápad. Euroline majú dve verzie projektu - my sme uvažovali nad zrkadlovým, kde terasa je vľavo (ako hore na obrázku) a vedia spraviť aj ďalšie úpravy, ale samozrejme za poplatok ;-) Nie že by sme pri stotisícovej investícii šetrili na "pár" stovkách, ale nám sa ten projekt páčil tak ako je. Ako písala @nicicka, viacmenej sme pre projekt rozhodnutí, ale ten úradník nás, teda hlavne mňa, riadne zneistil. A s tým dôležitým ste to vystihli. To bol presne ten typ 8-) (len nie z okresného mesta ;-) )
Odpovedať
@imrish tomu opisu sa neda rozumiet, kde je teda sever? Na susedov sa vykaslat. Dolezite je aky je predpis, ked je vsetko v sulade nema sused co namietat. A tam by som riesil jednu stenu bez okien co najblizssie k hranici pozemku, necentrovat osadenie domu do stredu, hladel by som od cesty co najviac na sirku zastavat , aby som mal vzadu v zahrade sukromie. Vstup do domu blizko parkovacich miest, ked vystupim z auta nech nemusim daleko chodit. Nejde o to setrit na par stovkach za projekt, treba ozeliet par tisic a dat si spravit individualny projekt nie takuto sprofanovanu katalogovu zalezitost.
Odpovedať
@snowy66 obrázok zodpovedá svetovým stranám. Čiže sever hore, západ vľavo, vstup na pozemok z východu (sprava). Nakoľko nám v tomto projekte vychádza vchod do domu zo severu, tak som uvažoval s jedným parkovacím miestom pri vchode. Preto je zo severu cca 3,5m odstup od hranice. Tiež sme uvažovali nad širším domom - niečo ako prodom.sk/?p=projekty&project=176&mirror=true tu mi opäť spomínaný úradník znegoval návrh s tým, že "Široký? Úplne zle"
Odpovedať
@imrish ano, ano uz mi je to jasne, aj moja chyba Z a V som si pomylil (to asi ten burciak po veceri he). Rozumiem tej idey projektu prodom 176 ale ma to vady specialne ta trapna spajza a o nasilnom vycleneni dennej a nocnej casti ani nehovorim, nemam cas dalsie problemy toho rozoberat... Cely cas sa Vam snazim naznacit, ze katalogove domy su pre nenarocnych ludi vyrastenych v panelakoch, pripadne bedarov co zdedili po prababke pozemok, co to naskrabali a zvysok budu dokonca zivota splacat hypoteku. Ale ked uz, tak dokelu preco nie aspon dom poriadny? Na cely zivot sa jedovat v katalogovej haraburde? Kaslat na uradnika, co ten trepe ze zle. Siroky dom ma svoje vyhody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@snowy66 pri tvojich stale velmi kritickych komentoch aj v inych diskusiach, by som bola vcelku zvedava na foto tvojho domu, nakolko mas fotoblog prazdny... btw mali sme prvy dom katalogovy projekt, trochu upraveny zastavanu plochu 200m2 . a tento projekt je v pohode
Odpovedať
@snowy66, no som mix toho, čo ste spomenuli - vyrastený v paneláku a zrejme budem(e) splácať hypo do dôchodku. Nakoľko nie som ani architekt, ani projektant, či staviteľ, neviem posúdiť kvalitu katalógového projektu, ani toho, čo by mi niekto navrhol za 5.000,- (komplet). Preto si rád vypočujem názory ľudí, ktorí prešli niečim podobným, sú z fachu a pod.
Odpovedať
@peonko co sa tyka Tvojej poznamky, ano, zvedavost vie byt niekedy velmi neprijemna vlastnost. Ja nikoho o radu neziadam a ani nemam potrebu odhalovat svoje sukromie. Nefungujem systemom, ze aha ja to mam takto, urob to i Ty tak. To je blbost, kazdy je iny. Ak ziadam o radu, zverejnim len to, co potrebujem sa poradit. Moje prispevky mozno vnimas ako kriticke preto, lebo su. Tam kde sa mi paci, dam lajk a neni o com dalej, preto sa Ti moze moj celkovy postoj zdat negativny hoci nie je. Kritizujem konstruktivne v snahe usetrit dotycnych ludi od problemov a nedostatkov, ktore sa neskor tazko - ak vobec - napravaju.
Odpovedať
@snowy66 No samozrejme, inu reakciu som ani necakala. Clovek Tvojho typu vytiahne z kontextu co sa mu hodi, v tomto pripade moju "zvedavost" , ktora bola iba v suvislosti s Tvojim negativizmom. Ale ak si nepochopil, evidentne Ti to nevysvetlim. . A nevidim absolutne nic konstruktivne v Tvojom dehonestujucom postoji a nazyvani ludi bedarmi. Mozno obsah Tvojich komentov je konstruktivny ale nechapem preco urazas ludi. A na okraj - nezdedila som pozemok a nemam hypo. A fotky vo fotoblogoch nepovazujem za odhalovanie sukromia. Postupy realizacii su predsa dost podstatnou sucastou MS.
Odpovedať
@peonko He. Negativizmus ide z Teba. Co je dehonestujuce na tom, ked clovek vie realne zhodnotit svoje financne postavenie? Ked niekto nema prachy, je samozrejme z financneho hladiska bedar. Co je na tom urazlive? Ved sa za to hanbit nemusi. Povie ze tak a tak, viac si nemozem dovolit a hotovo. Ale ak sa da, preco zgrlit na nespravnom mieste? Ano ak by som mal katalogovu haraburdu, v beznej krajinnej oblasti, bez obav mozem to sem vycapit, je tazke identifikovat meno, adresu dotycneho, lebo takych domov je XXXXXX. V mojom predoslom bydlisku som uz mal v dome i ozbrojenych zlodejov lupeznikov, najmensia skoda bola rozstrielany luster, takze naozaj oblazuj svojimi cnostnymi traktatmi niekoho ineho a nie mna.
Odpovedať
Dom mas v strede pozemku, pouvazuj aj ako bude vyzerat zahrada.
Odpovedať
@atlaska, ja by som ho najradšej dal čo najbližšie k vstupu na pozemok (na východnú hranicu), ale neviem, či to budem môcť. Pre našu obytnú zónu bolo vydané územné rozhodnutie so zakreslenými hranicami domu - bližší roh domu je 5m od hranice. Neviem nakoľko je toto záväzné. V územnom pláne so našiel len tri parametre - zastavanosť, výška objektov a odstupy (podľa Vyhlášku č. 532/2002 Z. z.,§ 6) Čo sa týka samotného projektu a orientácie, aký je Tvoje názor?
Odpovedať
Ahoj, Nie je nahodou pozemok v Bernolakove?
Odpovedať
Je to na západnom Slovensku. Z dôvodu spomínania úradníka nechcem konkretizovať, aby to nebolo v rovine ohovárania.
Odpovedať
Mne sa tieto katalogace nepacia, vsetko na jedno kopyto bez napadu, taka fabricka vyroba. Apexarch ma pekne projekty a aj si ich nechaju zaplatit, aspon niesu tie domy ako radovky za sebou stavane stadovito. Aj malokto si trufne ist do niecoho zaujimaveho a ineho nez sa stavia okolo. Konkretne- technicka za hlavou postele- Kotol, rekuperacia to vsetko huci, chyba tam samostatne wc, detska oproti vstupu ma divny vchod. Do rodicovskej kupelne sa ma ist zo spalne, detske su do ulice, krb mimo sedacku. Ja by som si ho nevybrala. Skoda ze mate ulicnu ciaru az 5m.
Odpovedať
@imrish A fakt,ved hore je velka a sipka sever a nevsimla som si :-D Myslim,ze je to dobry projekt,ak vam vyhovuje.jasne,ze vzdy bude clovek spekulovat,co vylepsit,ci nieco nepresunut.My sme planovali stavat a tak som hladala projekty,v kazdom som nasla nieco,co mi vadilo.Potom som si spisala na papier a urcila,ktore izby chcem presvetlene a na ktore svetove strany a vtedy som zistila,ze nikdy to nebude idealne :-D Lebo milujem svetlo a nedaju sa vsetky izby dat tak,aby boli svetle cely den.Tak som chcela kuchynu na vychod a obyvacku na juhozapad,ale do obyvacky svietilo aj vychodne slnko.Na severovychod spalna a detske na juhozapad.A potom mi vadilo,ze detom bude piect slnko az do neskoreho vecera :-D Myslim,ze nie je nic zle na katalogovom dome pre bungalov,ked ma projekt hlavu aj patu a to tento projekt urcite ma.V euroline si sa nepytal,ci sa nestretle s takouto poziadavkou,ze musi byt wc pri vstupe. Byt tebou,idem na urad naspat a povedala by som,ze po dokladnom prestudovani,som nenasla nikde v zakone takuto poziadavku
Odpovedať
Projekt je v pohode, jedine by som technicku miestnost vymenil s kupelnou, aby nebola hned pri spalni.
Odpovedať
@atlaska, @atak77 s tou technickou je to asi fakt. Len prehodením s kúpeľňou bude rovnaký problém s izbou momentálne susediacou s kúpeľňou :-| S tým divným vchodom do detskej tiež súhlasím. To by sme riešili inak. @rybkal, prešiel som už asi všetky projekty na viacerých známych portáloch a nakreslil som už tucty pôdorysov a stále nie som spokojný :-) Na väčšiu voľnosť by to chcelo asi väčší pozemok a vyšší rozpočet ;-)
Odpovedať
aky problem? kotol ci rekuperacia hucia skoro vkuse. kupelna rodicov rusi spiaceho minimalne,kedze maju velmi podobny rezim. Nieje nic pohodlnejsie ako rodicovska kupelna s vchodom priamo zo spalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@imrish Zdravím. Mám pre vás len jednu radu. Najprv si spravte domácu úlohu a naštudujte si sami normatívy obce. Ak nie sú na internete tak vám ich musia poskytnúť. Potom až riešte čo vám na obci povedali. Nerobte zo seba "hlupáka" lebo niečo povedal nejaký úradníček. Ak vám vyhovuje vnútorné usporiadanie, tak nik iný nemá právo rozhodovať o tom aké je.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den ma niekto fotky ako je zariadeny tento bungalov dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?