Koľko stojí vytvorenie individuálného projektu domu?

Chystáme sa stavať dom. Radi by sme si dali spraviť projekt domu,ale nemáme s týmto skúsenosti. Jednoduchšie aj lacnejšie je si vybrať projekt z katalógov,ale my by sme chceli iný projekt,ktorý by vyhovoval naším záujmom a zároveň by bol pre nás pohodlný a bol by šitý pre nás. Chceme sa opýtať aké majú skúsenosti s projektovaním domov stavajúci čitateľia Modrej strechy,rada by som si vypýtala kontakty na architektov a nakoniec aj ceny projektov nás záujimajú.
Odpovedať
1
2
Su tu ohladom toho temy, daj si vyhladat. ceny su velmi rozlicne - 800......a viac tisic EUR Hladaj architekta podla jeho realizacii, ci sa ti pacia ci chcete NED - nie kazdy architekt sa venuje navrhom NED.
Odpovedať
Nám práve architekt dokončuje tiež náš vlastný projekt, vybrali sme si ho z asi tridsiatich, od ktorých nám prišli ponuky od 1100 do 3700. Treba rozhodiť siete a komunikovať s nimi. Budete prekvapený, aké ohromné rozdiely v cenách prídu. A dôležité je ešte vedieť, či chcete len projekt pre stavebko, alebo realizačný.
Odpovedať
Nepytaj sa len na cenu, ale aj na to, co za to dostanes. Napriklad prvotna studia (kym sa ujednotia vase predstavy s realitou) stoji cca 200-500€. Samotny projekt stoji cca od 3000 € kludne az do 15tis eur, urcite je realizacny projekt dobra vec, su tam riesene vsetky dolezite detaily, ktorych nie je malo a vela stavbarov ma rozdielne nazory (hlavne ti ospevovani "stari" majstri..), takze to pomoze sa vyhnut problemom. Sucastou realizacneho projektu byva aj dolezita sucast - staticka cast, kde su zobrazene vsetky preklady a hlavne rozpis a tvar zeleza a sposob armovania. Niektori projektanti robia aj stavebny dozor a vtedy sa moze pri specifickejsich stavbach dostat cena aj nad 10t€. PS mam rad debaty o cenach- to ze si niekto vypyta za den odbornej roboty na stavbe 150-300€ akceptujeme, ale pri cene za projekt na mieru sa chceme orientovat podla cien za katalogove projekty.. Ved v tom dome mame byvat cely zivot, tak preco robit hned na zaciatku kompomisy?? Projekt na mieru za 1700€? Moc tomu neverim.
Odpovedať
Ak ovladate technicke kreslenie projekt je mozne nakreslit svojpomocne a ostatne doladi projektant. Ja som dosiahol dohodu s projektantom ze si nakreslim podorysy, rezy a detaily, on to schvali a doplni + profesie (elektrina, plyn nedavam). A tak so dosiahol dalsiu usporu. Statiku pojdem cez znameho ale bude to standardny poschodak nijake ulety takze tu bude len povinna jazda. Ale na Vasu otazku tu na fore su ludia ktori sa dostali pod 2000 € za indivindy projekt ale tiez nic mimoriadne, mozno par ludi (najma architekti) budu pindat ze pojde o tuctovy dom ale pre pasiv ci NED je to nevyhnutnost.
Odpovedať
Profilova fotka
Nam projekt robil podla nasho navrhu projektant, nie architekt. Vlastne iba doladil veci co sme nedomysleli. ;-) , nakreslil to, plus vsetky profesie mimo kurenia. To sme zaplatili za projekt specializovanej firme, ktora nakoniec kurenie i realizovala, co ale nebola podmienka. Cize projekt pre stavebne povolenie (nie realizacny) stal 1000e.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame individualny projekt (vybrali sme z katalogu a polovicku dali prerobit podla nasich predstav) za 1500 (bungalov 8.5 x 16.5).Komplet so vsetkym aj s pripojkamy.Mozem ti nanho poslat kontakt na projektanta,je z okolia Nitry.
Odpovedať
To ohladom ceny je asi taka otazka, ako kolko stoji postavenie domu... Zalezi od tolkych premennych - velkost vasho buduceho domu, situacia, pozemok, ci to bude dom na rovine alebo vo svahu, na pilotach, ci zakopany do zeme, ci je to radovka alebo dom na samote, bungalov alebo poschodovy, drevodom alebo tehlovy, nizkoenergeticky, pasivny, ci to bude dizajnova vychytavka alebo klasika. Proste sa to neda povedat. Ina cena bude od znameho architekta v Bratislave, ina bude od menej skuseneho architekta na Orave. A ako spominali predo mnou - len architekt alebo aj projektant na realizacny projekt. Odporucam si zistit tak ako pisete - kontakty na architektov, s ktorymi boli ludia spokojni a od toho sa odrazit. A najlepsi architekt je ten, co pocuva co hovorite a nesnazi sa za kazdu cenu pretlacit svoj nazor. Lebo aj architekt, s ktorym boli spokojni znami, nemusi vyhovovat vam. Skuste zacat aspon googlit nejakych architektov vo vasom okoli, navstivte ich a uvidite, ake ceny vam ponuknu, budete mat aspon zakladnu predstavu. Vela stastia pri hladani!
Odpovedať
@maluchm ahoj, môžem ta poprosit o kontakt projektanta. tiež som z okolia Nitry a zistujeme cenové ponuky. Ďakujem ;-)
Odpovedať
Tak ceny sú rôzne jeden za ten istý projekt pýtal 4000 eur a druhý nám ho spravil za 850 so všetkými prípojkami dokonca máme v tom aj stavebný dozor. Niekedy je lepšie obehať aj stavebných inžinierov, takých čo nie sú nikde zverejnený ;-)
Odpovedať
mozem aj ja dostat kontakt, som z okolia NR. dakujem
Odpovedať
môžem ten kontakt aj ja....je jedno odkiaľ je za tu cenu by som aj republiku otočil 2-3 krat sa to dá....
Odpovedať
Projekt je na stavbe dôležitý ako každá stavebná časť. Aj nosný múr musí byť kvalitne postavený ako aj projekt dobre vypracovaný. Aj realizačný musí byť samozrejmosť. Projektant má jednu veľkú výhodu. Nažhavený a hlúpy stavebník ide prvýkrát platiť pálku na svoju stavbu. A mnohí to aj zneužívajú a oblbujú a skúšajú. Pri výbere projektanta treba gúgliť, gúgliť, gúgliť.... a gúgliť. Dokonca som natrafil na diskusiu projektantov ako nadávali ked jeden išiel pod cenu a dušovali sa že pod 3000 nepôjdu radšej budú doma sedieť :-N . Aj som mu schválne poslal na cenovú ponuku a fakt dodržal slovo :-o...tak nech si sedí doma som si povedal :-D . Ja si ani nechcem predstaviť koľko by som platil nejakému za môj už asi 50-ty krát upravovaný nazvem ho "predprojekt". Pridávam, uberám, mením, zväčšujem, zmenšujem. Bojujem o každý milimeter veľkosti domu. Ja v ňom budem žiť, mne sa musí páčiť. Ja ho budem platiť. A ja ho budem stavať. Zatiaľ som sa dogúglil k najnižej cene za vypracovanie môjho projektu za 400+profesie každá cca 40. Najvyššia ponuka bola 3500. Auto si za ten rozdiel nekúpim ale na základy bude. A pokračujem v gúglení. Možno aj na to nové auto sa nazbiera......chce to len chuť venovať sa svojej stavbe. Ak sa niekomu nechce tak nech býva v tom čo mu niekto podhodí a nech platí a platí a platí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nedá sa jednoznačne odpovedať na tvoju otázku. Koľko stojí 1l vína? Akého? Čučo, rízling, veltín, jiršai, frankovka, tokai....? Rozpätie cien je skutočne veľké, ale rádovo počítaj s tisíckou až tri-štyri..., záleží, koľkých projektantov oslovíš, kontakty si vygoogli a pošli im dotazy.
Odpovedať
Profilova fotka
skús JV ATELIÉR https://www.facebook.com/jvatelier?fr..., @janvirostko , je šikovný a vie ochotne poradiť :) mám osobnú skúsenosť :-)
Odpovedať
Nás stal projekt 800€ (vrátane statiky a tepelno - technického posúdenia stavby) - najprv som ho kreslil ja asi 50 x kým sme sa s manželkou dohodli na tom ako to bude vyzerať. Potom som to nakreslil projektantovi - ale v podstate so všetkými kótami a všetkým potrebným v jednom programe. On to v podstate len prekreslil + spravil nejakých pár drobných zmien, odkonzultovali sme to a bolo to. Jedná sa o bungalov 13 x 9 m so sedlovou strechou a stropnými trámami. Samozrejme je to projekt na stavebné povolenie a nie realizačný. Susedu ten istý projektant vyšiel myslím že 1200€ , ale mala o trochu väščí bungalov a len hrubú predstavu ako by mal dom vyzerať.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som vsetko riesila cey dopyt na nete, zadala som poziadavky a prichadzali mi ponuky, postupne som sa zacinala orientovat v cenach aj v tom co za kolko je a co potrebujem k stavebnemu povoleniu. my sme mali za 800 eur projekt so vsetkymi potrebnymi vecami ku stavebnemu povoleniu. ale realizacny projekt sme nemali, mali sme sikovneho pomocnika ktory vsetko vedel co a ako a my sme uz len robili to co povedal . tiez som mala ponuky cca do 3000 eur, ta bola asi prva a skoro mi to vzalo dych, ale potom sa ukazalo ze sa to da, a s projketom sme spokojni, my sme mali velmi jasnu predstavu ako co chceme, manzel je sikovny takze sme menili asi len raz nejaku drobnost...
Odpovedať
Náš individuálny projekt stál 1200€,ale je to len projekt k stavebnemu povoleniu, nie realizačný, nemáme v tom ani výkaz výmer, takže len uplný základ.
Odpovedať
Profilova fotka
Za individuálny projekt rátaj cenu od 1200€ a vyššie.
Odpovedať
zalezi od vasej predstavy, budgetu, ocakavani, pozemku, technickeho vybavenia etc.etc.;-) ked budes chciet nieco naozaj na mieru vasho prostredia a zodpovedajuc tvojej predstave tak oslov architektov, ktori robia prace podla tvojej predstavy ... ja osobne som hladala len interieroveho architekta - pozerala som realizacie na nete, nechala sa inspirovat casopismy - oslovila som nakoniec asi 3 studia - kazdy chcel osobny rozhovor plus vidiet priestor etc. ... na zaklade pocitu a prveho navrhu sme si nakoniec vybrali - nas vysla obyvacka o velkosti cca. 80m2 na 2000 euro - projekt plus rozkreslene nabytky... osobne si neviem predstavit naozaj na mieru usity projekt celeho domu za 1000 euro, na druhej strane zacinajuci architekti pracujuci pre nejakych katalogovych developerov vam par zmien v katalogovom projekte za tu tisicku hadam spravia;-) ale to by som zas nenazyvala individualnym projektom;-)
Odpovedať
@maluchm ahoj, môžem ta aj ja poprosit o kontakt projektanta z okolia Nitry. Dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
Existuje cennik unika, tam su ceny vsetkych projektovych casti.... UTu je nas priblizny cennik k nahliadnutiu, ale kazdy projekt je individualny...
Odpovedať
My sme platili za individualny projekt 4600,-€ je tam dom, garaz, uprava okolia. Sme spokojny
Odpovedať
Individuálny projekt pre stavebné povolenie (PSP) pod 2 000€ bez DPH sú len zvratky na papieri, podľa ktorých aj tak nikto nejde pri výstavbe domu, tak sa pýtam, že potom načo je dobrý projekt? Ja ponúkam kvalitu, ale nie cigánske ceny!
Odpovedať
Profilova fotka
Nas vysiel individualny projekt (bungalov 200 m2 ) podla naho navrhu 1500 € a sme spokojny, je tam vsetko co potrebujeme.
Odpovedať
800,- € vratane profesii, statiky a tepelno technickeho posudenia. 196m2 poschodovy dom, sedlova strecha. Projekt som mal nakresleny rucne na papieri (rozdelenie miestnosti na oboch poschodiach), projektant to prekreslil, navrhol malicke upravy, doplnil kotolnu a vyhotovil. Bol to projekt len pre stavebne povolenie, bez realizacneho, ale ja som isiel vyhradne podla neho a dom uz pomaly rok stoji, uz dorabam len vnutro. Vyhotovenie trvalo zhruba dva mesiace, takze ja som ako s projektantom, tak s projektom, ako i s cenou spokojny.
Odpovedať
Dobrý deň, v prvom rade si nájdite architekta. Nie stavebného inžiniera. Architekt študuje úplne inú školu (mimochodom trvá 6 rokov a je to náročné štúdium) a je určený pre navrhovanie a dizajn stavieb a je to človek, ktorý má byť súčasťou celého procesu, od prvej konzultácie so stavebníkom až po kolaudáciu stavby. Len on pozná prvotný zámer, celkovú genézu projektu a vie pri realizácii dohliadnuť aby dohodnutá koncepcia dostala reálne kontúry. S architektom by ste mali byť počas celého procesu v kontakte a mal by sa vyjadrovať ku každej zmene alebo úprave počas realizácie. Úlohou stavebného inžiniera je vypracovanie optimálneho technického riešenia stavby alebo jej časti (konkrétna profesia). Stavebný inžinier sa nevyjadruje k dizajnu stavby a k dispozičnému riešeniu. Projekt by mal byť kooperáciou architekta so stavebnými inžiniermi, ktorý spracovávajú jednotlivé časti projektu. To hlúpe povedomie, že architekt je zbytočný, ktoré sa vytvára v diskusiách na Modrej streche si nevšímajte. Nikto v nich nespomína tzv. autorský dozor architekta, je veľmi dôležitý pre úspešnú realizáciu domu, stavebný dozor má inú úlohu a väčšinou ho nevykonáva architekt, ktorý vyprojektoval stavbu, takže o zámere, hlavnej myšlienke a architektúre nemá žiadne informácie. Pri výbere architekta sa riadťe najme referenciami, pokiaľ Vám nejakého neodporučí niekto známy, tak hľadajte architekta z regiónu, ktorý má skúsenosti s realizáciou rodinného domu a jeho referencie sú približne v súlade s Vašimi požiadavkami.
Odpovedať
Nás stál projekt 1700€ - chalupa bungalov 30m2. V poplatku bolo všetko - elektrikár, vodár, statik , aj s poplatkami... 8-)
Odpovedať
nas vysiel indiv. projekt na stav. povol. 2500 e ale na realizaciu to nepostacuje - museli sme este nieco dodatocne doplnat a menit - a zatial nemame skolaudovane (dufam, ze to bude OK). Mame dom bez garaze do 200m2 podlahovej plochy, ale je tam cast podkrovia nad starsim domom kde boli potrebne este nejake upravy kvoli statike.... neviem teda ci je to malo alebo vela - nam sa to zda dost...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ahojte, neviete mi poradit, ci je navrh individualneho projekte v hodnote 14 000 eur normalna cena? Oslovili sme jednu firmu, ktora nam ponuka tuto sumu za kompletny projekt. Uzitkova plocha by bola 180m2.
Odpovedať
Záleží o aký projekt sa jedná či je to komplet realizačný aj výkaz výmer , štúdia či chceš jednoduchý dom alebo architektonicky zjav ? Každopádne my sme dali za individuálny projekt realizačný statika + štúdia 5200€ ale ako hovorím záleží od veľa faktorov a požiadaviek
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?