Je lepší dvojdom alebo dva domy?

S manželom máme ešte čas, kým začneme stavať a zvažujeme všetky možnosti. Zatiaľ máme pozemok s mojím bratom dosť veľký pre oboch. Nevieme sa rozhodnúť či máme postaviť dva samostatne stojace domy alebo spojené. Je tam vôbec nejaká viditeľná úspora alebo ani nie. Pozemok by sme úplne rozdelili a boli by to dva samostatne fungujúce domy(elektrika, kúrenie, voda....) ale spojené steny. Neviem či tam treba dve povolenia, dve prípojky a a pod. alebo všetko po jednom. Ďakujem za informácie a skúsenosti.
Odpovedať
len v skratke ak chcete mat pokoj a dobre vztahy dajte dva domy....
Odpovedať
@vierki určite 2 samostatné domy, keď máte pozemok dosť veľký, nikdy nevieš, čo prinesie budúcnosť, ušetríte tak akurát na jednej stene,to nestojí za to, aké problémy môžu v budúcnosti nastať, mám príklad od našich susedov- po 20 rokoch museli čo to opraviť, oni na opravu majú, ich brat vo vedľajšom dome nie, vypadá to škaredo, jedna časť -nová fasáda, okná, strecha- druhá časť hrúúúza- hlavne im preteká z bratovej sterchy po spoločnej stene, a ak chcú mať pokoj, musia to dať opraviť na svoje náklady.
Odpovedať
@vierki určite dva domy..a každy pekne svoje sukromie..na to každy stava dom..aby mal svoje a mal pokoj od susedov...nikdy nevieš čo bude..my sme mali mat tiež s bratom dva domy na jednom 12a pozemku..brat si to však koli vzdialenosti za pracou rozmyslel a stavame sami...mame dobre vztahy bez akychkolvek konfliktov ale aj keby stavame spolu tak chcem svoje sukromie...
Odpovedať
Profilova fotka
ja som za dva domy..... trochu viac zivotneho priestoru a sukromia a nie stena, cez ktoru vsetko pocut, resp. okna blizko a pod...... Nikdy nevies, co bude casom..
Odpovedať
Profilova fotka
taky jsem urcite pro dva domu,.. uspora je prakticky jen v 1 rade cihel a to fakt neni moc... kdyz budete stavet dva domy, tak si kazdy muze postavit co se mu líbí, jak veliky chce,.. kdyz to ma byt dvojdum, tak musi mit stejny vzhled,... atd... plus samozrejme rodinne vztahy, ackoliv je to ted super, nikdy nevis co bude za 20 let... takze urcite 2 samostatne domy ;-)
Odpovedať
My byvame v dvojdome, ale so znamymi. S rodinou by som do toho urcite nesla. Usetrili sme na cene pozemku (jeden velky stoji menej ako dva male), na oknach, zatepleni a fasade tej jednej steny, na cene tehal (kupovali sme na 2 domy = vacsia zlava, ale toto by ste usetrili aj vy). Hlavne sme ale usetrili miesto okolo domu, kedze mame spojenu stenu a z tej strany nebolo teda treba domy od seba odsadit. Inak mame vsetky pripojky aj COV osobitne, takze v tomto neprichadza ku konfliktom. Je medzi nami vysoky plot, takze sa vidime dokonca menej ako s ostatnymi susedmi :-) Nevyhody su ako sa tu spominalo okna blizko, parkoviska blizko (ked susedovi prichadza navsteva, vieme o tom a naopak). Cez spolocnu stenu nie je pocut nic (na tom sme si dali zalezat). A neskor predpokladam nizsiu predajnu cenu domu, ak by sme ho chceli predavat. A chybajuca strana domu na vyuzitie, ked napr. chcem dat dieta spat do kocika a chcem ho dat do tiena, ale tu zalezi na svetovych stranach. Vysledok: Isla by som do toho znovu, len treba ratat s tym, ze ked ide o peniaze, neprichadzaju do uvahy ziadne rodinne ani kamaratske vztahy. Proste je kazdy sam za seba. My sme mali kazdy svoje stavebne povolenie aj svoje pripojky.
Odpovedať
Tiez mame spolocny pozemok so sestrou ale kazda svoj dom. Dvojdom absolutne neodporucam, mame znamych a lutuju!!!
Odpovedať
@syslova ja som tiež za dva domy, mám známych, ktorí mali veľmi dobrých kamarátov do chvíle, kým nezačali stavať dvojdom-tu sa vzťahy pokazili, nikdy si nevedeli zosúladiť termín výstavby, na vonkajší vzhľad domu mali iný názor no a nakoniec sa už hľadali len chyby - stavali pred 20-timi rokmi a dodnes spolu nehovoria
Odpovedať
na nasej ulici byvali sestry s rodinami v dvojdome.. po 10-15 rokoch rozhadane na smrt, jedna sa odstahovala, prerobila radsej starsi dom ako by tam ostala.. druha ma cely dvojdom, nikdy nevyuzije, deti odrastene, su vlastne 2 v obrovskom dvojdome.. ani predat, ani vyuzit..
Odpovedať
Ďakujem Vám za rady a názory. budeme ešte veľa zvažovať. nám išlo hlavne o ušetrenie na povoleniach a prípojkach, ale aj tak musia byť vybavené samostatne na každý dom a to potom nemá význam. tá jedna stena a kúsok strechy nám toľko neušetrí. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@vierki .. urcite dom samostatne, na materialy mozete usetrit, ked budete brat hned na dva domy.. my sme to tak robili s buducou svagrinkou.. vsetko sa bralo dvojmo a tym lepsie ceny... :) .. sme blizko seba, ale sukromie bude..dokonca ani ziadne prechody medzi pozemkami.. pekne ako ma byt.. :) a ako tu uz spominali, mozte mat teraz vztahy ake kolkvek.. nevies, co sa moze stat o mesiac, rok.. roky... :)
Odpovedať
dva domy zvlášť sú každopádne lepšia možnosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
chystame sa kupit so sestrou pozemok a postavit dvojdom alebo dva domy no pozemok sa neda delit ani rozparcelovat, ako teda vymedzim svoju konkretnu cast pozemku?
Odpovedať
@vierki Suhlasim s kika214 kazdopadne by som radsej riesila dva domy a velmi dobre si vyriešiť hned na začiatku majetok atd. aj ked máte veľmi dobré vzťahy, nemusí to tak byť vždy a treba myslieť do budúcnosti aby ste mali majetkové veci vysporiadané a všetko hlavne na papiery... lebo po niekolkych rokoch nemusí mať ústna dohoda žiadnu cenu... :) Prajem všetko dobré... ;-)
Odpovedať
@mifonka Dobrý den. Nechce se mi věřit, že pozemek nejde rozdělit. To je podle mě mylný názor. I kdyby mylný nebyl, tak vymezit co, kdo, jak a za jakých podmínek bude využívat, jde pomocí smlouvy. Nicméně si pořád myslím, že Vy uvádíte mylnou informaci, že skutečnost je taková, že nynější majitel ten pozemek rozdělit nechce . To bych chápal, protože to by ho musel nechat vyměřit a na základě tohoto vyměření rozdělit na dvě parcely. To je jakýchsi papírů, jakéhosi vyřizování a taktéž to něco stojí. Čili dvojdomek je jedna záležitost a dvě parcely jiná záležitost. Já mám polovinu dvojdomku a on byl již postaven na dvou sousedních parcelách. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva chceme kupit velky pozemok a rozdelit ho na dve parcely, no na obecnom urade nam bolo povedane ze je to v rozpore s uzemnym planom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
@vierki Čítam príspevky, odpovede sú v zmysle dvoch možností- 1. Dvojdom - spoločná stena 2. Dva domy - asi odsadené. Nespomína sa tu možnosť 2 samostatných domov, ktoré majú vlastné steny, no sú pri sebe, t.j. ušetrí sa plocha medzi domami, čo je 2 x 2m od hranice pozemku. To by mohlo byť rozumné riešenie, kedy sa dajú staby jednotlivých domov riešiť aj postupne..
Odpovedať
@amr_atelier domy musia byť 7 m od seba, môže byť 2m od okraja pozemku
Odpovedať
@duzu nemusia. Stačí 4 metre.
Odpovedať
Ani sekundu by som nerozmyslal nad dvojdomom, pokial je mozne postavit dva samostatne domy (musi byt OK uzemny plan, index zelene, vzdialenosti podla normy, atd...). Ak z nejakeho dovodu vychadza len dvojdom, tak zdvojena spolocna stena - urcite nie z porobetonu, medzi tym poriadna zvukova izolacia a vsetko samostane vratane pripojok. A z vlastnych skusenosti - velakrat je rodina najhorsi sused 😬 Mozno sa teraz nosite na rukach, ale casy sa menia, staci ze sa jednemu zacne darit viac ako druhemu...
Odpovedať
pokial ide o usetrenie tak dvojmom. no pre dobre vztahy a pre vlastny klud tak dva samostatne stojace domy
Odpovedať
@zltalienka (1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. (2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel. (3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m. (4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozemkov podľa odseku 3. (5) Iné riešenia vzdialeností rodinných domov, ako sú ustanovené v odsekoch 3 a 4, možno určiť iba na podklade výpočtov a meraní preukazujúcich splnenie požiadaviek na vzájomné vzdialenosti podľa odseku 1 alebo podľa územného plánu zóny. (6) Vzdialenosť priečelí budov, v ktorých sú okná obytných miestností, musí byť najmenej 3 m od okraja pozemnej komunikácie; táto požiadavka neplatí pre budovy umiestňované v stavebných medzerách radovej zástavby. (7) Vzájomné odstupy a vzdialenosti treba merať na najkratších spojniciach medzi vonkajšími povrchmi obvodových stien, ďalej od hraníc pozemkov a okrajov pozemnej komunikácie. Vystupujúca časť stavby sa zohľadňuje, ak vystupuje viac ako 1,50 m od steny. § 7
Odpovedať
@duzu ale veď @zltalienka si to napísala dobre- máš to v odseku 4. Čiže mala pravdu, minimum sú 4 metre (samozrejme, nemôže potom projektant na tú stranu umiestňovať okná obytných miestností- to ale projektanti ovládajú). Aj keď je to stará téma, keď si prečítaš text, uvažovali o akomsi rozdelení pozemku pre dvoch, to by tie stiesnené podmienky veľmi pravdepodobne vznikli- nepredpokladám, že mali 15 a viac árový pozemok a rozmýšľali o dvojdome pri ňom.
Odpovedať
Profilova fotka
@vierki Ak su aj pozemky samostatne urcite 2 samostatne domy...
Odpovedať
@sousedekovci89 napísala len 4m a nie kedy a kde to platí, neplatí to všade
Odpovedať
@duzu lenže v zmysle tvojho výkladu ani to čo si ty napísal, neplatí vždy 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?