Je dobre dispozične riešený dom Euroline 1174?

Paci sa nam tento dom.. zrkadlovo otoceny je to podla vas dobre dispozicne rieseny dom? a orientacia domu? dakujem
Odpovedať
1
2
mne sa tento velmi paci, len ja vyzadujem dvojgaraz a este mi chyba mala pracovna prip hostovska.
Odpovedať
@lucynka44 ja ho mam zrkadlovo otoceny mne to vyhovuje preto lebo nemam žiadne okno do susedov a tym padom sa da dom postavit blizsie ku hranici pozemku a tym sme usetrili miesto na druhej strane . a musel som ho otocit aj koli severnej strane
Odpovedať
Profilova fotka
@mrdos ahoj. chcem sa spytat, ci by sa tento dom dal aj niekde vidiet, nakolko uvazujem nad postavenim tohto domu. dakujem.
Odpovedať
@lucynka44 tazko ti poradime s orientaciou domu,ak nevieme ako mas orientovany pozemok ;-) mne by vadilo to wecko pri jedalni a aj to ze treba so vsetkym v lete chodit cez celu obyvacku na terasu. neviem preco vsetky domy maju vychod na terasy z obyvacky,ked najviac sa na terasu chodi z kuchyne.
Odpovedať
Nie. Nemá zádverie. Keď už sa autom trepem až do domu, je škoda, nemať garáž prepojenú cez interiér, pravdaže urobiť dvere medzi garážou a chodbou by to pokazilo ešte viac. Tak isto mať tú garáž hneď pri detskej izbe nie je žiadne terno, nehovoriac o tom, že garáž vo vnútri pôdorysu znamená v každom prípade zbytočné tepelné straty. "Komfortná kuchyňa je zbytočne veľká. Ak si šéfkuchárka a rada doma testuješ recepty, ok, inak zabitý priestor. Zo spálne východ na terasu... no neviem, ja mám v spálni radšej súkromie, ale to sa dá riešiť roletami. Vykurovať by som však dom s takou veľkou podlažnou plochou nechcel.
Odpovedať
@geroj Každému vyhovuje niečo iné a tak je to správne. Zgaráže sa dá urobiť obytná miestnosť ( uvádza to aj euroline v projekte) a z detskej pracovňa a garáž môže byť samostane (tým sa odbúrajú tepelné straty,ktoré uvádzaš.) Kuchyňu mám veľkú aj teraz a malú by som nechcela. Východ na terasu budeme mať len z obývačky, zo spálne a z druhej detskej budú okná. A vykurovanie - radšej vykurovať plnohodnotne obývané izby ako prázdnu halu, schodisko a chodby v poschodovom dome. ( Osobná skúsenosť :-p.)
Odpovedať
@geroj mne sa nezda kuchyna az taka velka ;-) skor mame problem ci nieje uzka. ten vychod zo spalne tiez neriesim je to blbost . garaz my berieme ako rezervu ak budeme potrebovat dalsiu izbu tak sa zrusi . inac dom s garazou sme chceli preto aby dom bol jednotna stavba.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@ninka23 Z garáže sa dá urobiť obytná miestnosť, ok, ale už tak ich tam nie je málo tých obytných miestností. Ak bude využívaná, tak fajn, ale treba myslieť aj na to, že aj keď budeš mať veľa detí, pravdepodobne s tebou neostanú bývať na veky a môže sa stať, že ostanete s manželom sami vo veľkom dome s veľa prázdnymi miestnosťami, ktoré treba vykurovať aj keď nemáte halu ani schodisko. Okrem toho pre bungalow s veľkou podlažnou plochou už pomerne kompaktný štvorcový tvar prestáva byť výhodou, pretože musí mať veľké presklené plochy na všetky svetové strany a teda aj na sever, kde z okien nehrozia žiadne tepelné zisky, iba straty. Každému vyhovuje niečo iné, to je fakt, ale autorka otázky sa pýtala či je to dobé riešenie, tak som predpokladal že chce poznať názor iných ľudí. Ponúkol som ten svoj, podopretý štúdiom architektúry. @mrdos Kuchyňa určite nie je úzka. Aj štyria ľudia súčasne si v nej bez problémov urobia raňajky. Garáž... noo dá sa s ňou uvažovať ako s rezervou, ale už pri návrhu skladby podlahy a stien treba rátať s tým, že raz možno bude súčasťou tepelnovýmennej obálky domu, inak sa to pri následnej prestavbe môže dosť skomplikovať a predražiť. A kým to bude garáž, stále bude znamenať určité tepelné straty.
Odpovedať
@geroj Tento dom zďaleka nie je taký veľký ako postavili niektorí naši známi ;-) A či v ňom ostaneme sami, alebo niektorá z našich 2 dcér, je otázne. Naši stavali v 75 klasický štvorec s tým, že deti si postavia svoje domy. Vtedy sa stavalo vo veľkom a nikto netušil, čo bude neskôr. Bývali sme tam 2 dospelí a 2 deti. Ja som si kúpila byt a segra zostala doma. Po rozvode je s 3 deťmi stále u našich :-| No a 1 hosťovská izba, by sa im ešte zišla,. keď príde naša dcéra na prázdniny, alebo my musíme po opekačke v noci šoférovať 20 km domov... ... Štvorcový pôdorys nám vyhovuje. Na Sever budeme mať len okno z kúpeľne a z garáže, takže straty minimálne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ninka23 tiez suhlasim..my ho tiez ideme stavat a nezda sa nam nejaky extra velky, izby su fajn..ale obyvacka by uplne v pohode mohla byt aj vacsia, ale staci nam. Garaz prerabame hned na izbu a budeme mat samostatne stojacu a samozrejme na sever tiez len to okna z kupelne (kedze garaz nebude), tak tam nebudu take straty...a zas pri vypocte spotreby plynu to nevychadza az tak desivo, cca 65-70 eur mesacne, to sa da prezit.
Odpovedať
dom je veľmi pekný. ja by som z garaže urobila izbu, a z miestnosti na ľavo / 12,6/ pracovňu, alebo sušiareň, žehliareň s priležitostným spaním
Odpovedať
je to pekny dom, my si ho trochu prilepsime aby bol pre nas dokonaly. je super ze sa da vyuzit aj podkrovie, kde planujeme pracovnu s vyhladom do obyvacky . 8-)
Odpovedať
@ninka23 Ok, ak ste uvažovali o celom životnom cykle domu a ste presvedčení, že ho využijete, nie je dôvod stavať menší. Mnoho ľudí sa však púšťa do stavby domu bez tejto úvahy. Som rád, že k nim nepatríte :) @nina1205 Keďže garáž nebude, bude na sever veľké okno do obytnej miestnosti, ktorá bude miesto garáže. Okno na fasáde na ktorej je vchod by miestnosť presvetlilo dosť chabo, keďže sa tam blížime k hĺbke 6 metrov, aj keď podľa normy to ešte stačí. Iná norma však hovorí aj o ploche zasklenia vzhľadom k ploche miestnosti a tá môže vyjsť horšie, ale pri rodinnom dome vám to nebude nikto kontrolovať. Čo však neznamená, že by ste sa tou normou nemali riadiť. Hlavne ak to bude východná fasáda, ktorá bude poskytovať svetlo iba ráno. Najpresklenejšia fasáda pri takejto orientácii bude západná (presklená stena do obývačky) čo tiež nie je úplne ideálne. Odporúčam aspoň miesto klasických horizontálnych žalúzii na túto presklenú stenu použiť vertikálne, pretože na ňu bude slnko svietiť takmer v horizontálnom smere a aby ho horizontálne žalúzie zatienili, museli by byť úplne zavreté.
Odpovedať
@geroj neviem, ako ste prisli na to, ako mame orientovane okna..ale ste dost vedla..garaz je na sever,obyvacka je na vychod (a nie na zapad ako tu pisete) a okno samozrejme (kedze mame zdravy rozum) nebude na severnej stene, ale vpredu miesto garazovej brany, a t.j. otocene na zapad...cize podla vasho presne napisaneho opaku, to budeme mat idealne :-) ...az na to presvetlenie tej dlhej izby, ktora vsak bude vyuzivana ako kniznica a hostovska, cize vyuzivana prilezitostne. btw. keby sa malidodrziavat vsetky normy, o ktorych pisete aj pri rodinnych domoch tak, ako treba, tak by sme tu mali o polovicu domov menej.
Odpovedať
@nina1205 Vy máte zrkadlový?
Odpovedať
@blacksr ano
Odpovedať
@nina1205 Tak preto to "nedorozumenie" s @geroj. On uvažoval ten na stránke.
Odpovedať
to moze byt..len teda otazka hore sa tykaal zrkadloveho, tak som myslela automaticky, ze tu ludia pisu o zrkadlovom..:-) ved nic sa nestalo.
Odpovedať
@nina1205 čo s týka orietnácii na svetové strany, moc sa mi to nepozdáva, ak to dobre chápem, tak detská a spálňa na V, obyvka V a J, kuchyňa a druhá detská Z?
Odpovedať
@nina1205 podľa tohoto pôdorysu: http://www.eurolineslovakia.sk/Rodinn... a podľa pohybu slnka po oblohe :) Na to ako to popisujete vy by musel byť pôdorys zrkadlovo prevrátený. Vtedy by bola obývačka na východ, čo vôbec nie je lepšia varianta, pretože ju budete mať presvetlenú iba do obeda, v čase, keď budete v práci a večer, keď ju budete najviac využívať, tam bude tma. Okrem toho nízke solárne zisky a veľké straty cez tú fasádu. Ale nepotrebujete žalúzie :) Práve o tom okne na mieste garážových dverí som písal v súvislosti s tými normami. V skratke 6 metrovú miestnosť nie je dobré osvetľovať len jedným oknom na jej kratšej strane.
Odpovedať
@geroj ale k tej orientaci povodnej ste tiez pisali, ze to nie je dobre, ani na zapad...najprekslennejsia cas....ono jasne, ideal by bol cely na juh, tam bude jedno velke terasove okno, myslim, ze to bude s kuchynskym stacit a v poobednych hodinach co sa tyka svetla, ved ta obyvacka nie je az taka dlha.. a ano, podorys je zrkadlovo prevrateny...tu "garazovu izbu" neplanujeme mat na denne vyuzitie, tak myslim, ze to okno zo severu nam chybat nebude.
Odpovedať
@geroj teraz mame obyvackove okno napr. na juh, co je zrejme ideal ...ale toho svetla si aj tak neuzijeme, kedze nase prichody z pace sa pohybuju od 18:00 a neskor.....budeme to musiet prezit :-)
Odpovedať
@gemini06 ano..tak by to malo byt
Odpovedať
@nina1205 Správne, najpresklenejšia fasáda by mala byť na juh. Avšak v každom prípade treba mať vyriešené aj tienenie pri veľkých presklených plochách. Ja juh však zvyčajne stačí prekrytie strechou, alebo aspoň výrazne pomáha. Na západ to už neplatí. Pri tomto dome však ťažko povedať ako by mal byť správne orientovaný, pretože univerzálnosť má byť pri ňom ako katalógovom dome výhodou, ale je aj nevýhodou. Nie je riešený vzhľadom na svetové strany a preto nebude nikdy úplne správne natočený. A v lete je svetlo do deviatej. Vy budete pravdepodobne okolo šiestej siedmej svietiť. Iste, všetko sú to maličkosti čo tu spomínam ale keď sa to sčíta, za prevádzku si kvôli takémuto riešeniu priplatíte ročne nemalý peniaz. Ale je to pekný dom :)
Odpovedať
@geroj to hej..nevyhoda katalogovych domov je dobre ich napasovat na pozemok..ale vzhladom na dispoziciu nam vyhovoval najlepsie.. Neviem ako to bude s tym svietenim, ale priatelovi rodicia byvaju vedla, a ti maju rovnaku orientaciu okien, dokonca to jedno na juh nemaju vobec (stara kocka typicka), a nemaju ani prepojenu kuchynu a obyvacku (cize bez pomoci svetla z kuchyne) a nesvietia o takom case- a nemaju ziadne zavratne ucty sposobene tymto faktorom. Myslim, ze kedze ide o bezny dom a nie pasivny, tak je to standard, ze nie je vsetko idealne.
Odpovedať
@nina1205 Či majú zvýšené účty spôsobené práve týmto faktorom... majú. Otázka je o koľko a kde inde sa ešte dalo ušetriť a prečo to neurobiť teraz dobre, keď už sa vie ako a neuvažovať radšej nad tým ned, alebo pasív, čo je podľa mňa trochu lepší štandard :) Pôvodná otázka ale bola či je to dobré dispozičné riešenie a k tomu som napísal na čo všetko by sa ešte malo prihliadať a neprihliadalo sa. Riešenie nie je nikdy úplne ideálne. Môžeme sa teda dohodnúť, že toto je dobré, ale dalo sa to aj lepšie :)
Odpovedať
no je to katalogy dom...a tie nikdy nie su podla mna na nejakej extra urovni, kedze sa v drvivej vacsine neprisposobuju specifikam konkretnych pozemkovta,tak sa to urcite da spravit daaaaleko lepsie. kto to chce mat idealne, ten povacsine katalogovy projekt nekupi, ale da robit "na mieru", a to je uz potom urcite o niecom inom.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?