Čo je lacnejšie- rovná strecha alebo krov?

Ahojte, keďže riešime výber projektu zaujímalo by ma čo je podľa Vás lacnejšie na výstavbu pri RD s 1.NP, či rovná strecha alebo strecha sedlová s krovom. Ďakujem. Pôdorys RD je 6,50m x 12m cca. Obdlznik bez iných členení.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
rovná strecha je lacnejšia.
Odpovedať
@veonka rovna strecha podstatne lacnejsia .... ked das foliu Sika alebo Fatrafol vyjde ta na par € a mas na vela rokov pokoj
Odpovedať
Profilova fotka
radsej poloz otazku inak, aky spravit strop na 1.NP? Zelezo-betonovy, keramicky alebo dreveny strop?
Odpovedať
@veonka aj my budeme mať plochú strechu (aj kvôli cene) a rozmery skoro totožné 7,6x12m - pozri album
Odpovedať
@veonka Na zaklade nasich skusenosti (plocha strecha) je to cenovo rovnake, urcite nie lacnejsie (bavime sa o vyrazne lacnejsom rieseni, nie o centoch!)
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan máte nejaké porovnanie, cenové ponuky? strecha 10x10 sedlová krokvy 7m, plocha 140m2 krytina 15€/m2, 2000€, plocha 100m2 fólia 10€/m2 =1000€. Sú tam detaily oplechovania, odkvapy, ale odpadá strop. Zmenší sa úložná plocha, ale aj k tej sa treba nejako dostať a spevniť ju, takže sú to výdavky naviac. montáž krovu, kladenie škridly,
Odpovedať
@jan45 Rezivo + záklop OSB 1.NP: 3507€ (15,5m3) Rezivo + záklop OSB 2.NP: 1127€ (4,9m3) Strešná izolácia bauder a príslušenstvo : 4681 € (390m2 vr. atiky, obe NP) KJG oplechovanie: 243 € Montáž: strop, atika, záklop, spojov.materiál: 3200 € Montáž: fólia, geotextília, oplechovanie, zateplenie, štrk: 2535 € Ešte chýba štrk (22ton) a cena za žeriav SUM: 15293€ - BEZ DPH! tj. 39,2€ / m2 bez DPH ;-) Ono, koniec koncov to vyslo lacnejsie - konstrukciu (krov, strop, zaklop, atiku) sme robili svojpomoc (= -3200), nieco nam odpocitali za vrateny material, drevo sa zadarilo lacnejsie, ale aj tak palka jak svina :)
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan nerdíte ako sa to dá spraviť, ale ako sa to dá spraviť draho. Ale dá sa to spraviť aj dobre asi za polovicu ceny.
Odpovedať
@jan45 Chcel som tym len povedat, ze to nie je len o folii, ta je v podstate po strku a eotextilii najlacnejsou polozkou. Ja som sem vypisal komplet, co na to islo od firmy, ktora to realizovala /dodavala material. Mozte mi verit, ze som mal aj ovela drahsie CP. Vysledok je v albume. Vravim, ze cena bola odlisna, co sme vedeli sme realizovali vo vlastnej rezii. Samotne zaizolovanie, vratane dodavky materialu sme uz dali spravit ludom, co to maju v rukach. Ano, da sa aj lacnejsie, mozno som to mal predimenzovane, mozno atika nemusela mat vysku 50cm, stacila 25, mozno tam nemusel ist strkovy zasyp, ale skutocne tam uz nevidim vela moznosti na usporu (pri tomto sposobe). Bolo by zaujimave to este prepocitat na betonovy strop. Nas to vo finale aj s DPH vyslo okolo 12,5 tis. so vsetkym, tj. ca o 6tis. menej. V tej cene su uz aj zapocitane aj OSB na zakufrovanie atiky (12mm)
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan štrk je dobrý, ale radšej by som to zatopil. Pri toľkom štrku tam už môže byť rovno zelená strecha. Cenová ponuuka nie je vyjadrením ani hodnoty, ani kvality, museli by sa postaviť jasné kritériá a až potom porovnávať.
Odpovedať
@jan45 Pochopitelne, ale (a to je velke ALE), nerozumiem celkom tym CP - ked som sa ohradil voci jednej ponuke, ze sa mi ta cena zda abnormalne premrstena (voci inym), zrazu mi bolo povedane, ze pri pouziti rovnakych materialov atd sa da ta cena este upravit o takmer 3tis. smerom dolu, tak si co o tom mam mysliet? To len potvrdzuje to, co ste napisali - cena neodzrkadluje kvalitu. Zelena strecha - tu som skepticky, ci to bude cenovo to iste, navyse mne osobne by to nevyhovovalo z dovodu starostlivosti.
Odpovedať
Profilova fotka
jednoduchá otázka ale zložitá odpoveď. :-D Aká plochá strecha, s akou nosnou konštrukciou a s akou krytinou? To isté sa týka krovu a krytiny na krove. Najjednoduchšie a najlacnejšie sa dá spraviť mierna plochá pultová strecha 3-4% bez atík s drevenou nosnou konštrukciou, na to OSB dosky, ako parozábrana obyčajný igelit /PE fólia :-) /, tepelná izolácia z EPS /kombinacia EPS 70S hr.150mm + EPS 100S hr.80mm a na to geotextília a PVC fólia. Fóliu kotviť do OSB dosiek a nie zasýpať štrkom. To je podľa mňa najlacnejšie riešenie ale zároveň aj s najkratšou životnosťou!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
sme zvyknutí, že RD sa stavajú pre generácie, ale už vidím, ako miznú domy postavené pred 30-40 rokm, noví majitelia sa nestotožňujú s dispozíciou, vybavenosťou ani komfortom, takže riešiť dlhodobú životnosť za cenu 30 ročných splátok je zbytočné.
Odpovedať
@veonka Povodne sme mali v projekte rovnu strechu, s atikami. Neskor sa nazory menili a tak sme sa cez pultovu s atikami, cez pultovu s presahom dostali az ku klasickej valbe. Dovody nebudem rozoberat. Ale najlacnejsie by vysla nizka pultova s presahom, krytina plechovy klik system. Moderne a funkcne riesenie, urcite najlepsi pomer cena/vykon/dizajn. Interier - priznany tramovy strop, ale to uz fantazirujem ;-) Z dovodu roznych rizik sa treba vyhnut zaatikovym zlabom (pultovka+atiky) a kotvenym (nezasypanym) foliam.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@11pepo11 neprehanas to? Do 4 tem, starych tem das rovnake video. To smrdi skrytou reklamou, len neviem ci na tvoju sikovmost alebo na tu foliu
Odpovedať
@zita19 Čo do štyroch. Už sem zadrel 6 príspevkov s tým istým videom. @11pepo11 Keď som videl tvoj tretí príspevok, už som mal podozrenie, že niečo nie je v poriadku. A keď som si otvoril video, tak to bolo jasné, že je to len bohapustá reklama na tú firmu. Nahlasujem ťa adminovi, nech ti vymaže príspevky. Ak chceš propagovať produkty alebo služby či práce, musíš sa registrovať ako PRO člen, čo je platené. A netvrď mi, že si len spokojný zákazník. 8-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravím chceme dať robiť strechu na staršom dome je tu klasická strecha teda škridla do Lka a chceli by sme to dať celé dole a dať rovnú strechu tak sa pýtam na radu ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladiss_grancai nerobte unáhlené rozhodnutia, ak je krov dobrý, stačia dielčie úpravy. Na plochú strechu treba riešiť zateplenie, statiku, teda projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@veonka som strechar a ja osobne by som si rovnu strechu nedal...
Odpovedať
@muska414 dovody?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 to ma len tak napadlo lebo trochu nám tečie a aj niektoré krovy sú mokré bojím sa aby to vydržalo lepším to ako sa sa
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 lebo strecha ma byt sikma aby ta prezila
Odpovedať
@muska414 myslim, ze kazdá dobre spravena strecha ma tendenciu prezit svojho majitela, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@veonka Ja mam plochu strechu: 1. Rozmer 5*7m 2. Strop Porfix stropny system 3. Zateplenie strechy - EPS 150S - spad zo 40cm na 30cm. Plus atika 10cm na boku, 5cm Styrodur na vrchu. 4. Folia Sika 5. Atika 50cm - porfix 30 + U profily + beton + zelezo + OSB. 6. Dunajsky strk zasyp cca 5cm. Robil som to so susedom ktory robi ploche strechy, material som si zohnal sam - folia, geotextlia, EPS, skrutky, plechy, OSB dosky. Vyslo ma to spolu 1600 eur, coz je 42E za m2. Strop v cene samozrejme nieje. Ja som siel do plochej kvoli tomu lebo som chcel mat na poschodi plnohodnotne izby a ziadne sikminy, teda nevyuzity priestor. Do buducna planujem este na strehe spravit na tercoch taku malu terasu, je tam krasny vyhlad 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 ano spravne...DOBRE spravena, cize sikma. Na strechach som 12h denne... nepresvedcis ma ze rovna strecha je dobra.
Odpovedať
@muska414 no kedze sa zivis montazou sikmych striech, tak by ma aj prekvapilo, ak by si odporucal alebo chvalil nieco ine, co Ti vyslovene konkuruje 🙂. ale tak Ti poviem, ze ja som 30 rokov zil pod betonovou plochou strechou a teraz necelych 10 rokov byvam pod sikmou. Isteze doba sa zmenila, materialy sa zmenili, asi nie je uplne v poriadku to porovnavat, kedze vyvoj napreduje. Ale z hladiska komfortu to bolo kedysi pod tou plochou lepsie. A teraz by sa ten rozdiel pocitam este prehlbil. Uznavam, ze sikma strecha je na dome krajsia, ale ak byvas v podkrovi, je to des. prehrievanie, hluk z vonku, stresne okna, poziarne hladisko, v tychto oblastiach tahaju sikme strechy za kratsi koniec. rovna strecha je daleko lepsia na komplikovanejsie podorysy a bez akehokolvek problemu na nu mozes instalovat klimy, solary atd. Cize ide len o to, ake ma clovek priority. Kamos ma dom z VPC, na tom betonovy strop a ked je vonku burka, hrmi a prsi, tak to v interieri ani nepocuje
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 nie nerobim len sikme strechy... viac robim rovne, lebo je to dnes moderne... 😬 a prave preto ze ich robim tak vidim tie rozdiely. Ked sme uz pri solaru tak nepoznam lepsie rieseny solar ako ma bramac. Ktory sa usadza ako okno cize pod nim nieje krytina. A na rovnej? Vsetko zavisi od toho ako natavis zaplatu na zaplatu.... Valbova strecha s vecsim presahom kryje komplet cely dom, mury, okolie domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 a komplikovane podorysy? Daj vaznik a mas cisty priestor kde si mozes robit podorys aky len nechces.... co sa tyka podkrovia to neuznavam ani ja....to ze mas sikmu strechu neznamena ze musis mat podkrovie. Podkrovie je najpredrazenejsie mozne poschodie...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?