Cena a rozsah projektu

Ahoj, nasiel som na fore, ze cena individualneho projektu sa pohybovala cca 1500e. Katalogovy s/bez uprav cca 900/1200e. Mozete mi kolko vas stal projekt, a ci to bol realizacny projekt (vratane vnutornych rozvodov el, plynu, ..) a ci aj s osadenim na pozemok a napojenim na inzinierske siete? My mame zaujem o projekt archon a chceme upravu - namiesto valbovej strechy sedlovu a garaz vedla domu rozsirit na dvojgaraz. Architektonicka kancelaria nas zaskocila cenou 2500e za kompletny realizacny projekt vratane napojeni na siete, osadenie stavby a tepelnotechnicky posudok. Nam sa to zda trochu vela, ked projekt stoji cca 1000e, resp v materskej firme v polsku len 570e.
Odpovedať
1
2
Ta cena nie je nicim vynimocna. Ziadate okrem ineho vypracovanie noveho statickeho projektu, teda novy kndividualny projekt, ziaden masovo kopigovany vykres, ale individualna zmena, ked k tomu este priratam realizacny projekt, ktory je fakt dolezity, najma pri svojpomocnej vystavbe, aby sa dali kontrolovat vselijaki majstri ziskani po znamostiach, tak sa mi to zda ok. Ved idete vrazit do svojho buduceho byvania 80-120t€ a zda sa vam vela zaplatit 2-3% projektantovi, ktory zodpoveda za spravne fungovanie domu?? Hmm..
Odpovedať
@michael911 Katalógové projekty sú predávané ako hotový produkt, kde predajcovia zmenia meno a parcelu a vytlačia to. Každá zmena je pre nich niekoľko hodinová až dňová práca navyše (nakresliť, odkomunikovať profesie, skontrolovať profesie, vytlačiť nový projekt od profesií...) takže to pre nich nie je finančne zaujímavé robiť so zmenami, preto na ne dávajú tak veľkú cenu. Potrebujú proste ľudí odradiť, a keď ti to je jedno tak na tom normálne zarobia. Ak sa ti nepáči cena za ten projekt so zmenami nájdi si iný čo ti vyhovuje alebo na mieru ten by mohol byt od 2500 záleží kde bývaš. A čo sa týka poľských projektov, na slovensku platí iná legislatíva, takže dom môže byť rovnyký, ale projekt musíš preložiť, doplniť zmeniť... A malá otázka na záver.. to sú projekty od slovákov až tak zlé, že musíte ešte aj tu poškuľovať po zahraničných?? to už fakt nedáte zákazku "susedovi z dediny", len aby sa náhodou nemal lepšie ako vy pretože mu za to zaplatíte o stovku dve viac ako "poliakovi"?!!
Odpovedať
o stovku dve o 600 -700 € stovka dve
Odpovedať
...mne toto pripadá ako normálny seriózny jav ak je doma niečo predražené tak radšej kúpim v zahraničí za lacnejšie v rovnakej kvalite. Takto bežne nakupujú aj u nás Rakúšania a nik sa u nás nad tým nepozastavuje. Vidím to na vlastné oči. Jasné že poniektorí slov. predajcovia budú v televízii nadávať na zahraničnú nekvalitu keď im ide o kšeft a nižší príjem ale mali by si to riešiť prispôsobovaním sa trhu a nie ohováraním lacnejších predajcov. Dôležité je si ustrážiť kvalitu zahraničných výrobkov kupovaných v zahraničí. Napríklad každý nadáva na nekvalitné čínske výrobky a všetci superkvalitní, superlacní výrobcovia vyrábajú v made in china. michael911 pekne poukázal na niekoho nenažranosť. Rovnaký projekt, rovnaká firma, rovnaká prácnosť na tom istom projekte a na tom istom PC a na tom istom softe. Rozdielna je iba cena za tú prácu. Jedno je vypracované v PL a druhé na SK. Tu je pekne vidno kto a ako špekuluje. Neviem prečo by mal niekto prekladať z PL do SK. Vytvoriť to môže či už PL pracovník alebo SK pracovník v porovnateľnom prac. procese len za rozdielnu cenu. Legislatíva nemôže mať závratný vplyv na cenu v takomto rozsahu. Bude to v niečom inom. Teraz si premysli. Kúpiš to isté za normálnu cenu v cudzine alebo to isté kúpiš za niekoľkonásobne predraženú cenu doma napríklad aj od suseda z dediny. Je to len na Tvojom slobodnom rozhodnutí. |-|
Odpovedať
Nechdem tu rozputat vojnu medzi narodmi alebo projektantami. Chcel som len vediet vase skusenosti s projektami a ich cenou. Ja sa nebranim niekomu zaplatit za kvalitnu pracu, ale tiez nechecm byt za hlupaka co sa necha osklbat. Myslim ze je uplne normalne spravit si cenovy priekum. @debora_7 Projekt z archonu som si vybral hlavne preto ze sa mi ich styl paci, maju dobre spracovany katalog (vyznacenie vstupu a svetovych stran, co ine nemavaju - mame vstup z juhu a vacsina domov je projektovana so vstupom zo severu) , katalog sme mali od znamych a hned sme si vybrali dom co nam vyhovuje. Ostatne projekcne kancelarie (aj SK) nam styom moc nevyhovovali, je to vec vkusu. Firma ma zastupenie v SK, CR, ... takze A k uprave projektu, dany projekt je len na strankach archon PL za 570e komplet. Za upravy ktore som popisal zaplatit 2500e, tj o 2000e viac, mi prislo trochu nadsadene, hlavne ked po mojom prieskume tu na fore sa cena inidivdialneho kompletneho projektu (realizacneho) pohybuje okolo 1500e! Dom budem stavat svojpomocne, a tam sa kazde euro hodi :)
Odpovedať
@ac3 pre nakupovanie rakúšakov :D áno chodia k nám hlavne po služby, keďže tie majú naozaj predražené, ale zamyslime sa prečo.. asi preto že u nich majú výplaty trošku iné.. ale to je debata na uvedomenie ľudí a fakt to na fórum nepatrí.. a ja zas vidím slovákov ktorých omrzeli super lacné potraviny, drogéria a aj oblečenie podovážané z kade tade chodiacich nakupovať do rakúska.. spýtaj sa v nákupnom centre v Kittsee kto je ich najčastejší zákazník (slovák alebo rakúšak) @michael911 a napísala som ti prečo to je tak drahé, daj si vyrobiť hrniec so zmenami a tiež ti narastie cena a dobre si to rozmyslíš. A prieskum na fóre o cene projektov to radšej nekomentujem..ceny písali ľudia z hornej dolnej čo prd rozumejú rozdielu medzi stupňami projektových dokumentácii ako napr. chudák tu @ac3 , ktorý má pocit, že stavbárčinu zožerie za dve hodiny a postaví dom s prstom v nose. A netuším aké majú projekty na archone, ale ak majú zastúpenie tu na slovensku znamená to toľko, že v podstate platia poliakom za projekt, ktorý si ty berieš a na vlastné náklady ho prerábajú do podoby ako na slovensku.. a prekladajú, upravujú. V poľsku sa kreslí inak ako u nás a aj stavebné konanie prebieha inak.. si zober napr. rakúsko tam ti stačí detská skica a máš povolenie. A všetko ti odkontroluje človek čo na stavbu dáva pozor ktorý ti povie kde čo ako. A keď budeš dom stavať svojpomocne o to viac by si mal myslieť na kvalitnú dokumentáciu a nie systém tuto sused mi poradil lebo tak sa to robilo pred 50 rokmi.
Odpovedať
Projekt na stavebne povolenie + realizacny + osadenie na pozemku za 1500E ???? Kde najdem takeho lacneho architekta? Debora ti to napisla, nechces malu zmenu /posun priecky/ ale zavazne zmeny v projekte,kde musi prerabat viacero profesii uz urobenu robotu. Vsetko sa musi prekreslit, podorys,strecha, prepocitat statika. realizacny projekt k tomu asi nieje a ak ti ho maju urobit zasa praca naviac,navyse to by mali robit spolu s tebou, viacero sedeni, aspon 20-30 hodin,ak nie viac. To nik zadara robit nebude.
Odpovedať
@michael911 ahoj, odkial si? poradim ti perfektneho a korektneho cloveka. nam robil cca. pred dvomi rokmi domcek. je to stavebny inzinier.naozaj sa vyzna, je sikovny a poctivy. poradil nam aj ine veci ohladom kurenia atd.. cenovo sa mi zdal priatelny, neviem ako sa pohybuje teraz.skus sa mu ozvat. ak mas zaujem tak ti poslem spravu.
Odpovedať
ja mam tiez taku skusenost, ze som si vybral katalogovy projekt a za malinku zmenu( odstranenie jednej priecky a posunutie kuchyne na inu stranu) chceli 2x tolko ako stal cely projekt. skoro ma porazilo ked som zbadal vyslednu sumu. podla mna to mali ratat takto: katalogovy projekt mi nevyhovuje, tam padom nemozu pytat plnu cenu, lebo je to nepodarok-ceny by mohla byt tak max polovicna! + zmena co sa = hodinovej sadzbe projektanta. vysledna suma by nemala moc prekrocit celkovu sumu katalogoveho projektu. vybrat si vhodny dom z katalogu je velke umenie, lebo vacsinou to nesedi na pozemok. teraz mam projektanta co robi kompletne projekty-6pare za 1500€,
Odpovedať
@originalx katalogovy projekt je hotovy projekt a tak sa ja predava. Aj kabat si kupis taky aky maju v obchode,alebo si das usit novy. Tiez nechapem,naco si ludia vyberu katalogac a chcu v nom robit zmeny, ved nech si daju urobit projekt podla svojho gusta od zaciatku maju original.
Odpovedať
...keďže projektant nie som tak hádať sa tu nechcem ale nedá sa mi odolať iba jedna malá pripomienka...ak dva ťuky prstom na myši a jeden ťuk na klávesnici nazýva odborník (namáhavé) prekresľovanie tak .... :-S ..idem sa nad sebou zamyslieť niekam :-.
Odpovedať
Aj ja si myslim, hlavne nechapem komu presne vzdy sedi ten katalogac. podla mna su tam urcite vzdy aspon drobne zmeny a tym padom na tom tie firmy ktore taketo projekty predavaju, zarabaju. My s manzelom sme mali presnu predstavu o domceku a uz sme to potom len doladili do krasy :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
nechapem ako mozu za vyhodenie jednej priecky pytat, ze kompletna zmena projektu. a sadzba vyrazajuca dych. uz nic nechcem z Blavy!!!
Odpovedať
...tak, pýtať môžu..... :-D ...poznáš tuná zaužívanú formulku...keď už dávaš veľké prachy na dom tak nemôžeš dať pálku aj na projekt? Alebo, veď sa staraj aby si na to mal ....a iné určite sú tu aj krajšie výroky odborníkov
Odpovedať
Len si tu prosím vás nikto nezačnite projektovať sami svoj RD....poznám jednu odborníčku ktorá vás tu okamžite nazve chudákom....pozor na to :-) :-x :-. ...ktovie koľkokrát to má s manželom každé ráno keď je taká hrdinka na papieri :-N
Odpovedať
Profilova fotka
nasa skusenost katalogovy projekt 999€ upravy 300€ aj so situackou napojenie na siete +100€ vnutorne rozvody elek., plyn vsetko uz v cene projektu do detailov rozkreslene. my sme spokojny :)
Odpovedať
@juraj351 kto vam upravoval projekt? ta cena sa mi paci to by som dal hned.
Odpovedať
@originalx ...len pozor na chytáky tuná....pohybujú sa tu občas rôzni ľudia a namotávajú... ;-( Treba tu čítať aj medzi riadkami ak sa nechceš nechať ošklbať =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj351 Čiže spolu 1400? To nie je nejaká úžastná cena za katalóg.
Odpovedať
Zišlo by sa založiť si úniu samostatných staviteľov a spoločne sa chrániť pred nepoctivými architektami. Je veľa aj poctivých a tí by mali byť vzorom a mali by byť zviditeľnovaní aj s ich cenami. Ja osobne som sa ešte s takým nestretol ale verím že existujú.
Odpovedať
riesite len cenu a na kvalitu a obsah sa zabuda
Odpovedať
@spiderhst ...sorry ale veď kvalitu a obsah berieme ako samozrejmosť. Nie ako nutnosť alebo príplatok. :-.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx @plamen nehovorim ze je to uzasna cena ja hovorim teda pisem ze my s manzelkou sme spokojny aj za taku cenu a upravoval nam to p.Bohdal (zilina)robi pre euroline a porobil take zmeny ktore mne osobne euroline zavrhol ale kedze to bolo cez neho vybavene tak to preslo ac3 - neboj nikoho tu nezavadzam niesom na to odkazany skor tu cerpam informacie a inspiracie pre svojpomocnu vystavbu ;)
Odpovedať
@spiderhst neriesime len cenu. chcem za 1500€ kvalitny realizacny projekt uplne zo vsetkym co k tomu patri. nenecham sa odrbat nejakymi kecalkami co maju kupenu vysku, alebo len kancelariu a davaju si robit projekty inym a oni si nato nahodia 200%. niesom ovca.
Odpovedať
@originalx za 1500 mozes mat kvalitny projekt k SP, nie + realizacny. To potom kupis nekvalitu za par supov. A budes tu riesit problemy - Ako zateplit tento kut, ako urobit tento detail strechy, kolko izolacie dat pod podlahove vykurovanie...............................
Odpovedať
Profilova fotka
@ac3 Ja sa snazim kupovat hlavne Slovenske vyrobky.... Ak si mam vybrat medzi zahranicnou a nasou potravinou, vyberam nasu, aj ked je drachsia.... Mozno marne, ale verim, ze to prospieva nasej ekonomike :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Lenže žijeme na Slovensku a z mojej skúsenosti Slovák Slovákovi nepomôže. Ja mám tiež radšej Slovenské veci! Nuž ale 99% ludí zaujíma cena. Dnes je prvoradá cena! CENA!
Odpovedať
@mbarch1 @plamen...no tak chlapci akože nič proti vašim názorom, sú to vaše názory a ja ich rešpektujem aj keď mi v ušiach znejú dosť populisticky aj keď sa navonok javia ako národné ale....je tu to ale. Ja som už z toho vyrástol. Veľakrát som uprednostnil naše výrobky a veľa krát som bol sklamaný nízkou kvalitou (nekvalitou) a samozrejme aj vysokou cenou a ľutoval som tiež veľakrát že som urobil takú hlúposť. Ja osobne ak si mám možnosť vybrať tak si vyberám kvalitnejšiu a lacnejšiu alternatívu. Národnosť výrobku zásadne vylučujem dopredu. Kvalita, kvalita a kvalita. Národnosť je až vo štvrtom rade. V druhom rade je cena a v treťom rade je pomer cena kvalita. Ale tento pomer kvalita a cena je na dlhú diskusiu a nedá sa zovšeobecniť. Po mojej niekoľkoročnej skúsenosti s kvalitou SK výrobkov už automaticky neuprednostním SK výrobok. A pritom túžim podporovať SK výrobu ale prepáčte za výraz šťať proti vetru u mňa nemá zmysel. Prečo mám ja drieť na SK podnikateľa a on sa mi poza chrbát bude smiať do ksichtu, tak toto sorry. Rád si kedykoľvek kúpim SK výrobok budem šťastný ak budem mať tú možnosť ale musí to stáť za to. Jednoznačne, v tomto mám jasno. =-) P.S. na charitu napríklad bubánke na vilu na Floride mám možnosť prispieť hocikedy. ...len dodatok, nekritizujem SK výrobky ako celok, verím že sú aj kvalitné SK výrobky a aj cenovo porovnateľné so zahraničnými len ja osobne sa s takými málokedy stretávam a ak aj sa mi to niekedy pritrafí tak už to nie je SK výrobok ale iba výrobok vyrobený na SK a figuruje v ňom zahraničný partner s nadpercentnou účasťou a samozrejme aj so ziskami a odvodmi vo svojej domácej krajine. Takže v tomto prípade podporujem koho?
Odpovedať
Profilova fotka
@ac3 Mne sa tu nechce pisat na tuto temu, kedze je to uz slusne odbehnutie od povodnej temy :-) A myslim, ze nase polemiky by tu aj tak vsetkych nudili..... :-) Zaujimalo by ma vsak co vlastne robis ty? Preco si ma niekto potom vybrat tvoju pracu, ked si vlastne tiez slovak a tym padom tvoris slovensky vyrobok (ci uz sluzbu, alebo tovar) a ak nie, potom preco tu (mam na mysli Slovensko) vlastne si, ked je tu vsetko vlastne na..... ? Nehovorim, ze slovaci su najlepsi vo vsetkom, ale myslim, ze je tu vela sikovnych ludi a tvoria vela dobrych veci.... Tot moj nazor... Ale ako pises, kazdy mame pravo na ten svoj :-)
Odpovedať
@mbarch1 sorry, nemá zmysel to rozpytlávať hoc ma napadá milión myšlienok. Už som tri krát po sebe zmazal rozsiahle komenty ale nikam to nevedie. :-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?