Ako vybrať architekta?

Ahojte, zaujimalo by ma ako ste vyberali architekta pre svoj rodinny dom? Kde zacat a ako a podla coho vyberat? Mame predstavu o dome, inspirovali sme sa domom z katalogu, ale samozrejme, ze dom treba napasovat na konkretny pozemok. K tomu potrebujeme architekta, ktory nam dom "usije" podla predstav a podla pozemku. Lenze, ako na to? Ako ste hladali vy? Dikes.
Odpovedať
preco si vyberies dom z katalogu a potom hladas architekta, nech ho usije pre teba? co tak dat architektovi zadanie, usi dom pre mna, bodka. vobec nerozumiem tejto, velmi rozsirenej, anomalii architekt sa da hladat na roznych miestach, stranky venovane architerkture - pozri si rodinne domy, ktore ti imponuju a oslov ich architekta, google, odborne casopisy, diskusne fora, atd, atd, ak sa chce hladat, najdes vela moznosti
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som rodinný dom dal projektantovi naprojektovať. Achritekt sa ho bude snažiť vyčačkať zbytočne. Prvá otázka na projektanta by bola či kreslí na počítači alebo ručne. Treba si vybrať to prvé (ľahšie sa tam robia zmeny). Ďalej by som si vypýtal projekt na ukážku. Pozrel by som či tam sú všetky koty, sledoval ako riešil jednotlivé veci (hlavne strechu či ju vôbec riešil a ako). Potom by som sa opýtal na cenu jak sa zvykne hýbať priemerný projekt v určitej veľkosti. Ja poznám projektanta čo kreslí podrobné a presné projekty za rozumnú cenu. Kto tú cenu podlieza, tak to ide silno na úkor kvality projektu.
Odpovedať
ja som to spravil takto: kupil som si katalogy projektov a skusal napasovat na pozemok..ani jeden dom nepasoval tak ako by som si predstavoval, aj ked som si nejake tie domy vybral. potom som sadol do auta a asi tyzden som jazdil po novych vystavbach a fotil si domy ktore sa mi pacia.potom som si otvoril projekcny program turbo florplan 3D a naprojektoval komplet cely dom interier aj exterier. potom som si zadal dopyt na 123dopyt.sk na projekt domu..ozvalo sa mi asi 20 projektantov. takze bolo z coho vyberat(cena, referencie). s kompletnym mojim vypracovanym projektom som prisiel za projektantom a dal mu to aby sa na to pozrel a za tyzden som mal komplet cely projekt. a som spokojny :-)
Odpovedať
@jabadaba nie je pravda, ze architekt ti vycacka dom.. prave naopak, dobry architekt ti ho navrhne bez zbytocnych a drahych prilepkov, ktore casto byvaju v katologovych projektoch a nemaju inu ako okrasnu a energiami plytvajucu funkciu... architekt ti navrhne dom presne podla tvojich poziadaviek a predstav, tak aby bol dom aj spravne orientovany na svetove strany, zohladnoval danosti terenu a okolia. Vacsina architektov ma vlastne webove stranky kde si mozes pozriet ukazku ich prac...
Odpovedať
@kashina preto, ze v jednom katalogu sme nasli dom, ktory zodpoveda nasim predstavam. Aspon co sa typu tyka.Chceme sa od toho odrazit. Zvysok su nase predstavy, ktore by mal dobry architekt vediet pretavit uz do projektu.
Odpovedať
@ivec16 ved prave toto - potrebujeme vyjst z tej nasej predstavy konkretne voci pozemku, na to uz je architekt, aby sa s tym vyhral. Mne skor ale ide o referencie, ktore by nam asi v hladani architekta pomohli.
Odpovedať
@originalx na teda! Sikula si! :-) Jo, tak sme aj my jazdili kade tade, omrknut co kde kto stavia, ako stavia. Nieco sa pacilo, mnohe nie. Mame jeden typ prave z katalogu, ktory sa nam pozdava, cisto tvarovo a vzhladovo. Uz len najst toho architekta. Sami si navhrovat projekt netrufame.
Odpovedať
@jabadaba od kial ste? To je asi tiez dolezite aby ste nemali daleko...
Odpovedať
@suffo ved to, zavisi prave od architekta. Zrejme si kazdy bude pretlacat to svoje. Radi by sme narazili na takeho, ktory ma plus minnus podobne vizie ako my. Nie ze sa budeme dotahovat stylom jeden hijo druhy hota...prwto aj tapem, ze akym smerom sa vydat v hladani toho praveho. No nic, uz len asi fakt guuulit naslepo a pokukat co ktori architekti ponavrhovali...
Odpovedať
@ivec16 BA.
Odpovedať
@originalx ja to mam +/- rovnake, vsetko som nakreslil v Autocade, aj 3D, statika si zaplatim zvlast, potrebujem projekt. Kolko ta cca. takyto projekt vysiel? mam podpivniceny dom 8x14m so zelenou strechou. Alebo, nepoznate niekto dobreho projektanta -BA?
Odpovedať
@jabadaba @monterey moj manzel je architekt. ak by ste mali zaujem, moze vam poslat par ukazok, ake domy robil. vzdy to vsak je sklbenie poziadaviek investorov, daností pozemku , jeho nazoru... sme z ba, ale domy robi aj v TT,NR kraji, dokonca v ZA. Slovensko nie je az take velke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@breja vdaka za odpoved a aj za ponuku. Super vediet. :-)
Odpovedať
@breja OK, posli mi, dik
Odpovedať
@monterey platil som 1200€. ponuky som mal od 1000-4000€, ale dal som prednost referenciam a blizkosti odomna..
Odpovedať
Profilova fotka
jednoducha odpoved - hladat podla referencii.kto je dobry po vsetkych strankach ma prace az az....projekt v dnesnej dobe dokaze spravit kazdy,otazka - aky je vysledok!
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?