Využitie dažďovej vody - najvhodnejšie riešenie

Vodár mi spravil v dome samostatný okruh na využitie úžitkovej vody na splachovanie WC a pranie. Keďže spodná voda je u nás veľmi hlboko, uvažujem o využití dažďovej vody - prioritne na polievanie záhrady, v prípade prebytku aj v dome. Strecha má takmer 150m2, nádrž uvažujem s objemom zhruba 5000 litrov. Hľadám čo najvhodnejšie riešenie, ktoré ma zároveň ekonomicky nezruinuje. Moja predstava je zobrazená na obrázku, ak máte nejaké tipy, sem s nimi. Vďaka.
Odpovedať
Nadrz sa mi zda mala, mam 4kubikovu v lete sa kazde cca 3dni automaticky doplna vodou zo studne. Riesenie s vodarnickou sa sice javi ako najjednoduchsie, ale po nejakej dobe som ho nahradil ponorkou a tlakovym spinacom, funguje to spolahlivejsie. Nezabudni na filter. Dopustanie vodou sa da ovladat plavakovym spinacom a elektricky spinanym ventilom, aby sa ti nahodou nestalo, ze nebudes mat cim splachnut.
Odpovedať
Profilova fotka
Výborný nápad.... 8-) Otázka stojí, aká bude návratnosť pri súčasných cenách. Pripájam sa ale k slowasserovi, že treba čím väčší objem. Ja by som šiel do normálnej cca 10 kubíkovej betónovej žumpy. (Plast je zbytočne drahý.) Až budú zase také suché letá, že aj 3 týždne nezaprší, tak po 10 dňoch máš po zásobe... Ja som si spravil taký rezervoár z bývalej žumpy, keď nám spravili v obci kanalizáciu. Tá má objem 20 m3 - a tu je jedna záludnosť: potrebuješ vyriešiť aj prepad, lebo keď začne v jeseni pršať, za 2-4 dni je nádrž plná... Kam s tým zvyškom....?
Odpovedať
@stowasser Tiež som pôvodne rozmýšľal nad ponorným čerpadlom. Riešenie s vodárničkou ma napadlo preto, lebo nemám kde v dome začleniť do okruhu úžitkovej vody tlakovú nádobu. Všetky rozvody mám ťahané v podlahe. Alebo ty nemáš tlakovú nádobu?
Odpovedať
Ak mas tlakovy spinac, tak nepotrebujes tlakovu nadobu. V rodicovskom rodinnom dome sme robili paralelny rozvod vody v roku 1993 a za ten cas im odisli uz 3 cerpadla a to maju krasne cistu vodu zo studne, okrem toho bolo treba obcas pumpou dofuknut tlak v nadobe, pripadne ak sa nahodou zavzdusnilo, tak bolo potrebne doliat vodu do cerpadla atd. Ja som sa preto rozhodol pre ponorne cerpadlo a tlakovy spinac, zatial to mam zapojene 2 roky a funguje to 100%tne (zatial to pouzivam na zavlahu vacsej zahrady a vodu na stavbe). Cenovo je toto riesenie o nieco drahsie, pripadne alternativa by mohla byt kupa vodarnicky s predlzenou zarukou aspon na 5 alebo az 7 rokov (treba zistit v Mountfielde). Z tvojho nakresu nie je mozne zistit vzdialenosti a priemery rur, aj to hra svoju rolu pri rozhodovani sa.
Odpovedať
@stowasser veľmi sa tejto problematike nerozumiem, ale tlakovú nádobu vnímam ako nejaký zásobník, ktorý chráni čerpadlo pred častým spínaním pri malých odberoch vody. Teda aby sa nemuselo zopnúť po každom spláchnutí, alebo v prípade pretekania nejakého pokazeného ventilu a pod. Ako mi v tomto pomôže tlakový spínač?
Odpovedať
@calimero tam ti spinac nepomoze, kedze ten plnu funkciu vypnutia cerpadla ked je okruh napleneny, cize je v nom tlak vody nastaveny spinacom- napr po splachnuti. Pokial bude pretekat ventil tak ponorka pojde stale- resp bude sa zapinat hned ako klesne tlak v okruhu pod nastavenu hodnotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero neviem ake mas podlozie, ale ak il, tak by mozno stacilo zakopat par betonovych skruzi, napr. 2x3skruze.
Odpovedať
@leonardom Neviem do akej miery je beton vhodny na skladovanie vody pre pouzitie v domacnosti. Zatial co som vycital, plastove by mali byt vhodnejsie z pohladu uchovania cistoty vody. Dolezity je aj prepad - zcasu nacas by sa mala nadrz prirodzene preplachnut - teda nie je vhodne ju predimenzovat. Co sa tyka navratnosti, u nas je vybudovana kanalizacia, teda okrem vodneho sa plati aj dost vysoke stocne. Takze navratnost je viac ako o polovicu kratsia v porovnani s lokalitami, kde kanalizaciu nemaju.
Odpovedať
@lubosu mame ilovite podlozie, betonu sa vsak trochu bojim, vid prispevok vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero asi by to bolo vhodne tak na polievanie zahrady :-D. Pozri si este uhr zrazok v tvojej lokalite. Mozno to trochu pomoze pri vybere nadrzi.
Odpovedať
WC, ok, ale prať s dažďovou vodou, no neviem.. Pokiaľ padá kvapka nachytá na seba kadečo, hlavne smog. Ešte tak počas prania, ok, je tam prací prášok, ale záverečné plokanie prádla..
Odpovedať
@mirom113 "Pôvodne čistá – destilovaná voda prechodom cez atmosféru priberie jemné prachové častice a aerosoly. Nasýti sa vzdušným CO2, čím získa mierne kyslý charakter. Mäkká dažďová voda je vlastne minimálne znečistená destilovaná voda, a preto má mnoho vynikajúcich vlastností, vďaka ktorým je na viaceré účely vhodnejšia ako tvrdá pitná voda. Keďže má veľmi dobré rozpúšťacie účinky, je výborná na pranie a čistenie. V dažďovej vode je teda spojená nezávadnosť, kvalita a úspora prania, pričom len na pracích práškoch môžete ušetriť okolo 2500 až 4000 korún ročne. Keďže sa dažďová voda vyznačuje takmer nulovou tvrdosťou, nemusíte používať prípravky na zmäkčenie tvrdej pitnej vody ani látky pôsobiace proti vzniku vodného kameňa na elektrických špirálach práčky. Dažďová voda má slabo kyslú reakciu od absorbovaného CO2, a má tak pri praní aj prirodzenú odmasťovaciu schopnosť. Za desať rokov sa dá usporiť až niekoľko metrákov pracích práškov a významne odbremeniť vodné toky a domové čističky od fosfátov a iných, pre prírodu cudzích látok. Aj konečné prepieranie v dažďovej vode je oveľa účinnejšie ako prepieranie v tvrdej pitnej vode. Dažďová voda vyplaví z tkanín aj posledné zvyšky pracieho prášku, ktoré by mohli vyvolať prípadnú alergickú reakciu na detskej pokožke. Prádlo po uschnutí nie je tvrdé, zvyčajne už nie je potrebná ani aviváž a jeho životnosť sa predlžuje."
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@calimero kyselina uhlicta v dazdovej vode je jedna vec, ale kyselina sirova druha :)
Odpovedať
@majkoj máš s tým skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero tiez som nad tym celym rozmyslal, ale nakoniec som to nechal radsej tak. Cele to vychadzalo prilis zlozito a draho. K tomu by som dazdovej vode nad Slovenskom, moc neveril (prave v okoli priemyselnych centier bude obsahovat npr. slabu kyselinu syrovu). Na splachovanie WC staci samozrejme, ale koli tomu to cele dookola... neviem, aj som to zavrhol. A skutocnost, ze mi za domom tecie potok to len posilnila.
Odpovedať
@majkoj co sa tyka kyselin v ovzdusi, ja neviem, ci ta ma nejaky skodlivy vplyv pri prani, ved dazdovu vodu pije vsetka zelenina a ovocie, co si dopestujeme. Ja nemam ani potok, spodna voda je podla vsetkeho velmi hlboko (este pre istotu zavolam prutikara) a dazdovu vodu nemam kde odvadzat. Tak mi ako najvhodnejsi sposob vychadza jej vyuzitie. Ale mozno skoncim iba pri polievani travnika. Cim viac informacii zistujem, tym sa mi to zda komplikovanejsie. Najhorsie je, ze cas ma tlaci. Lebo ak to neporiesim do zaciatku leta, tak potom uz asi nikdy. Kvoli pristupu techniky na pozemok (bager, pripadne vrtacia suprava na studnu a pod.).
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero presne tak, cim viac som rozmyslal tym to bolo zlozitejsie. Ak nemas velmi tvrdu vodu z vodovodu, pranie by som asi neriesil. A z toho co pises, pravdepodobne chces tam dat aj vodu zo strechy a to bude asi este vacsi bordel. Teda aspon u mna je:).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
a co prach na streche? je sucho naprasi sa strecha, zacne prsat, tento prach ide do nadrze... to je teiz problem alebo nie ? pripadne keby sa da vsakovacie zariadenie a az pod to nejaka nadrz, tj. voda by sa prefiltrovala 2-3 metrami nejakeho uhlia alebo co.. take niekto nerobil, je to vobec fyzicky mozne ?
Odpovedať
@dusantt videl som také na nete dávnejšie, Austrália, USA alebo Anglicko. V suteréne domu mali veľké nádrže s pieskom ako filtráciu. Touto vodou bol zásobovaný celý dom, čiže bola aj na umývanie a pitie.
Odpovedať
@dusantt prach, spina a pod sa riesi tzv. first flush filtr-om. ak pouzivas dazdovu vodu len na polievanie v zahrade tak ho netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze u nas sa dazdova voda pouziva hlavne na polievanie, cize tu sa nejako s fitraciou nestretnes, ale urcite je to mozne ;)
Odpovedať
Ja už roky uvažujem nad tým, či si niečo takéto vymyslieť a dať urobiť, nech zbytočne nemusím plytvať pitnou vodou, ale nie je to sranda keď sa má človek do toho pustiť.
Odpovedať
tiež sme urobili po dome rozvod úžitkovej vody pre využitie vody zo studne ( stárá kopaná) hlavne na splachovanie záchodov, Po roku bývania sme napojenie zavrhli - kapacita studne v lete nedostatočná, treba kvalitnejšie čerpadlo pre hĺbku 10 m, filtre aby sa nepokazili geberity, atď. Vsakovaciu nádrž dažďových vôd sme prerobili na záchytnú a používame na polievanie len trávnika a zeleniny len mimo zberového obdobia, lebo že vraj u nás je podzemná voda bakteriálne znečistená (bývame v meste)
Odpovedať
znackovy geberit nezvladne studnovu vodu? :D uff, geberit :D uff.... aspon viem co nemam kupovat, aby som mal toaletu, ktora sa nepokazi v najnevhodnejsi moment :)
Odpovedať
@dusantt nejaké zrnko piesku by mohlo byť problém podľa mňa
Odpovedať
na prívod dažďovej vody do nádrže sme dali jednoduchý filter - silonky v dvoch vrstvách, tam sa zachytáva toľko bordelu zo strechy
Odpovedať
Profilova fotka
@ivanapor kedysi by som nebola tipovala, ze damske silonky budu mat taketo siroke vyuzitie :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Prave riesim tuto vec... Kedze mame vacsiu strechu a potrebujeme vsakovacku, jeden z navrhov je dat zbernu nadobu na dazdovu vodu a vyuzivat na polievanie zahrady. Na pozemku mame aj studnu - v nasom meste je problem so zelezitou vodou, ale studne ako take funguju v pohode. Riesili by ste zber dazovej vody ak by ste mali studnu?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 Ja osobne asi nie, nádrž, ak má mať zmysel, by mala mať min. 5 m3 + nejaký ten systém okolo (min. filtracia, a cerpadlo) a to uz su nejake naklady. Ak mas studnu voda ti uplne postaci. Urob vsak na pozemku, aby ste si zadrzali dazdovu vodu a ta vam bude doplnat studnu. Ja som daval nadrz lebo studnu nemam a pri malom pozemku som sa bal, ze bud ja zoberem vodu susedom alebo oni mne pretoze na okoli studne maju... Inak vsak by si musela robit aj prinadrzi lebo ta sa skor ci neskor naplni a prepad ide aj tak do vsaku...
Odpovedať
Profilova fotka
@fega Dakujem za odpoved... co sa tyka vydatnosti studne to v nasej lokalite to nie je problem, akurat voda je dost zelezita. Preto nam navrhovali tu dazdovu. Mame studnu na terajsom pozemku a nebol problem ani v horucich dnoch. Kedze mame velku strechu, tak objem dazdovej nadrze bude dostacujuci. Teraz nam navrhli 24 blokov, objem jedného bloku je 200 litrov, strecha ma cca 350 m2 plus este garaz. Taktiez zvazujem ci navysit ten pocet blokov, aby v pripade silnej burky stihalo odvadzat vodu - lenze neviem ci nebude aj tak problem vo zvodoch a ci by tie stihali keby sa vyskytovali taketo silne navalove burky ako tomu bolo tento rok...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?