VN a prekládka elektrických káblov

Dobry den, Mame stavebny pozemok, ktory je siroky 28m a dlhy 22m. Cez lavo-zadnu stranu do sikma prechadzaju kable VN. Takze stlpy pred a za pozemkom mame vzdialene niekolko desiatok metrov. V tejto lokalite je planovana prekladka stlpov VN s tym, ze kable budu vedene zemou. Pri navrhu prekladky sa pocita s umiestnenim stlpu VN v strede nasho pozemku pri zadnej strane. S tym, ze od stlpa bude vedene VN v zemi popri nasej zadnej strane. Na liste vlastnictva nie je ziadne vecne bremeno. Moze projektant osadit stlp VN bez nasho vedomia, kde chce a zapisat vecne bremeno len tak?. Aka je min. vzdialenost stavby od stlpu VN, ak kable vo vzduchu idu smerom od planovaneho domu. Dakujem
Odpovedať
Ahoj, neviem, ci som ti porozumel spravne. Pises, ze mas STAVEBNY pozemok, VN ma planovanu prekladku. Ta prekladka ma spocivat vtom, ze ti v strede pozemku, v zadnej casti umiestnia stoziar a odtial to ma ist zemou? A co hovori uzemny plan obce? Pocita sa na tvojej parcele s vystavbou? Neverim, ze som tomu porozumel dobre, predsa ochranne pasmo VN je v zavislosti od napatia 10 az 35m. Mame na mysli to iste VN, napr. 22kV? Nemylis si to s NN?
Odpovedať
Ahoj, porozumel si spravne. Je to napatie 22kV. Len od stoziara ma byt vedene zemou popri zadnej strane a z bocnej strany bude koridor, kde bude umiestneny kabel v zemi. Ochranne pasmo v zemi je 1,5m na stranu. Mne sa jedna o samovolne umiestnenie stoziara na pozemku, kedze vraj "sa neda odchylit z priamej linie trasy VN", aby bol umiestneny v koridore na tom urcenom. To je posun do strany cca 10m. Tak uvidim.
Odpovedať
Profilova fotka
@rado1704 ahoj od trafostanice je to 10 m a od krajneho vodica ochranne pasmo musi byt 10 metrov, ak nevychadza mozes to zaizolovat na ochranne pasmo 4 m alebo 1 m, samozrejme to 1 m je najdrahsie...my sme robili izolaciu VN vodicov a tahalo sa to skoro rok...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@nikolla2 ahoj koľko stála izolácia káblov? ja mám nad pozemkom 6 káblov, vraj 22kV
Odpovedať
@rado1704 Mali by ste byt ucastnikom stavebneho konania. Pozor vsak na to, ze informacie o stavebnom konani mozu byt zverejnene iba prostrednictvom verejnej vyhlasky, preto je potrebne sa informovat na prislusnom stavebnom urade. Ochranne pasmo VN vedenia (v pripade neizolovanych vodicov) je 10 m od krajneho vodica. V ochrannom pasme tohto vedenia je zakazane zriadovat stavby, konstrukcie a skladky a taktiez pestovat porasty s vyskou presahujucou 3m.
Odpovedať
@bobkuuu Ano je to 22 kV vedenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bobkuuu ahoj ym sme mali 3 kable isli ioba cez roh nasho pozemka vzdusne stalo to 3000 eur, a este sme museli dat vypracoat projekt na izolaciu ta stalo do 200 spolu s CD ckami, cely ten proces sa tahal pol roka...
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ano presne tak, :) a od trafa je to tiez 10 m, v pripade ze je izolovane tak moze izolavat bud na 4 m alebo 1 m , neviem aky je tam rozdiel, my sme si dali to na 4 m od krajneho vodica.....to na 1 m vychadzalo drahsie..
Odpovedať
Profilova fotka
@bobkuuu hlavne si najdi sikovneho ele projektanta ktory ti zakresli tu izolaciu, lebo kvoli dvom neschopakom sme cakali 4 mesiace.. ( a celkovo rok!).este ze je to uz za nami..
Odpovedať
Profilova fotka
no mne povolili 8m od domu, a ešte chcem z 2. strany asi 5-6m od garáže... =)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ako vieš že 22kV? zatiaľ nevedel nik, všetci tipovali rozmedzie 6,6-110kV =)
Odpovedať
Profilova fotka
@bobkuuu pozri do mojho albumu mam presne rovnaky stlp na hranici pozemku, je to tiez 22kV a ochranne pasmo od najblizsieho vodica mam 10m, ale mam vynimku mozem stavat v 6m vzdialenosti. U mna prekladka neprichadza do uvahy, museli by sa menit cca 4 stlpy spolu cca od 70-80 tis. EUR. Podla mna bez tvojho suhlasu by Ti to na pozemok len tak nemali davat nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rado1704 pozri do mojho albumu mam presne rovnaky stlp na hranici pozemku, je to tiez 22kV a ochranne pasmo od najblizsieho vodica mam 10m, ale mam vynimku mozem stavat v 6m vzdialenosti. U mna prekladka neprichadza do uvahy, museli by sa menit cca 4 stlpy spolu cca od 70-80 tis. EUR. Podla mna bez tvojho suhlasu by Ti to na pozemok len tak nemali davat nie?
Odpovedať
Je to zdvojená linka 22kV s ochranným pásmom 10m. Výnimku na neizolované vedenie dostaneš až na 4m. menej nedajú. Vedenie so samostatne izolovanými vodičmi má ochranné pásmo 4m od krajného vodiča. Izolované káblové vedenie má ochranné pásmo 1m
Odpovedať
@bobkuuu Veľkosť izolátorov zodpovedá 22 kV. Pozemok bližie ako 100 m od takého vedenia by som nekupoval.
Odpovedať
@bobkuuu iba som ta uistil v tom, ze je to 22 kV, nakolko si pisal, ze to je vraj 22 kV. Pozriem a vidim :). Mimochodom to nie je 6 kablov, ale 6 vodicov.
Odpovedať
Profilova fotka
@anett9 @dominik_boksansky jj 6 "drátov" pardon 8-) takže je to 2x22kV ? @radopp dám si zmerať žiarenie, možno bude nižšie, ako žiarenie v dome vedľa od káblov v stenách ;-)
Odpovedať
Ano, 2x IT sieť 22kV holé AlFe laná. Keď pôjdeš po stĺpoch tak niekde najdeš bod rozdelenia a pôjde to na samostatných stĺpoch po 3 laná.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
chcem sa opytat.ponad pozemok mi ide kabel vo vyske asi 6 metrov.stavbou budem pod nim asi meter ale nebudem nijako do neho zasahovat.neviem ci to mam riesit alebo nie.ak mal niekto podobny problem prosim odpiste.Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Dobry den, vedel by mi niekto poradit ?? Cez pozemok, na ktorom by som chcel stavat je natiahnuty kabel, ktory urcite patri distribucnej spolocnosti. to mam zistene. Jedna sa o jeden kabel medzi stlpmi v zastavanej casti obce. Vie mi niekto poradit aka vzdialenost podorysu planovanehoho domu musi byt od tohto kabla ?? Je tazke sa k tym info dostat, kedze ani neviem ake "napatie", alebo ako sa tomu nadava, v tom kabli je. Dakujem pekne za odpoved. Foto pripojene
Odpovedať
@emilhofman Je to klasicky sekundar (400V) rozvod. Navyse uz je izolovany. Postacuje 1m odstup. Ved poziadaj o vyjadrenie distribuciu a budes to mat cierne na bielom.
Odpovedať
@danculd velmi pekne ti dakujem. Uz som myslel, ze sa mi to ani nepodari zistit. Este raz vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry vecer, chceli by sme kupit pozemok. Problem vsak je ze sa na pozemku nachadza klasicky betonovy stlp so 4 kablami ktore vedu cez polku pozemku. Chcela som sa spytat ci nahodou neviete kolko stoji izolacia tych kablou do jedneho? Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@nikolla2 prosím Vás o informáciu. My chceme dávať robiť výmenu toho kábla (AlFe110 za vodič SAX-W 120 mm, pretože nám nechcú dať žiadnu výnimku, i keď zasahuje to len roh domu asi meter čosi. Dali sme urobiť aj projekt na výmenu toho kábla za izolovaný kábel a vyrátali nám neuveriteľnú cenu 14 tisíc euro. Prosím Vás kto Vám robil prekládku toho kábla? Západoslovenská distribučná?
Odpovedať
Profilova fotka
@adri256 nam vyratali 14 tis. za ulozenie uz izolovaneho vn do zeme...su to vydriduchovia...nam to ide 2 m od rohu domu
Odpovedať
Profilova fotka
@adri256 vse
Odpovedať
@nicicka TO JE NEUVERITELNÉ. Je to vôbec možné? Pekne si naháňajú kšefty elektrárne. Neuveriteľné. Úplne sa obávam, že to bude aj v našom prípade.
Odpovedať
Profilova fotka
@adri256 Ale najlepsie na tom je to, ze ked sme kvoli uzemnemu konaniu od nich potrebovali vyjadrenie ci cez nas pozemok idu ich kable, ktore tam realne idu a to cez pol pozemku tak sme dostali vyjadrenie aj s nakresom ze cez nas pozemok ziadne kable nevedu...No co na to, proste si to robosi struhli krizom cez nas pozemok a ani to nemaju zaevidovane...keby som niekoho tam chytila pod krk, tak sa asi neudrzim...
Odpovedať
@nicicka TOMU nemôžem uveriť, čo sa robí v tejto republike. Práve nám architekt oznámil, že sa nedá odvolať ani na úrade pre reguláciu sieťových odvetví, BA, kde doteraz udeľovali výnimky. Je to strašne veľa tých 14 tisíc. To je zariadenie domu. To je hrúza. Vôbec človek nemá chuť ani stavať. Povedali nám, že ak podpíšeme zmluvu s inými elektrikármi (pritom oni sú monopol), s prísľubom, že si dáme zaizolovať ten kábel, tak nám vydajú stavebné povolenie. Tak teraz nevieme, čo robiť. Koho osloviť. Nikoho som nenašla na internete, kto by robil izoláciu silového kábla SAX-W-20. teda výmenu za tento kábel.
Odpovedať
@nikolla2 Prosím Vás kto Vám robil tú vzdušnú izoláciu káblov? My už máme vypracovaný projekt, ale nemáme realizačnú firmu. Od nás chcú 14 tisíc eur, čo sa mi zdá strašne veľa. Sú to strašný vydryduchovia. IDem to dnes odfotiť ten stlp a pozrieť koľko metrov zhruba toho kábla to je. Neviem, čo stojí meter takého hrubého kábla, ale nech mi nevravia, že 14 tisíc. To je hrúza.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?