Slnecne kolektory

Mate niekto realne skusenosti so solarnymi kolektormi? Nemyslim fotovoltaikou. Napr. ohrev vody leto versus zima.. uspora, udrzba zivotnost. Uprednostnujem ludi, ktori maju realne skusenosti. Viac sa to na nete hemzi fotovoltikou, ale ja by som realnych ludi s realnymi skusenostami ohladom solarnych kolektorov.Dik.
Odpovedať
@ertezet Áno, ja ich mám na dome. Neviem čo konkrétne by si chcel vedieť, ale moje skúsenosti po dvoch rokoch sú veľmi dobré. Nakoľko sa venujem práci v TZB slnečné kolektory na ohrev TUV bola u mňa jasná voľba už pri návrhu domu a jeho technického vybavenia. Pri návrhu ale treba dať na rady odborníkov, ktorí sa tejto tematike venujú, aby si nekúpil poddimenzované riešenie. Neviem koľko ľudí je u vás v domácnosti, či máte aj bazén, alebo potrebuješ len ohrev TUV. To všetko má vplyv na počet kolektorov - popr. na ich typ - efektivitu (termický kolektor, vákuový kolektor) a samozrejme aj aký veľký bude použitý zásobník. Prejdem teda na konkrétne veci ktoré si sa pýtal. - Úspora: všetko to záleží od počasia. Ale zoberiem referenciu tento rok (2022) - v apríli nabehlo na plno ohrev TUV len z kolektorov a kolektory ohrievali TUV až do konca septembra. Za týchto 6 mesiacov sa pustil kotol na ohrev TUV najviac len v apríli a v septembri. Samozrejme pustil sa aj počas ostatných mesiacov máj 3x, jún 0x, júl 2x, august 4x - ale to sa iba pustil a dohrial vodu a koniec. Veľmi záleží od počasia, ale keď je pekné počasie, tak po celú túto dobu máš TUV v hodnote pár centov (odber obehového čerpadla). Kolektory sa pustia aj cez zimu keď je dostatok slnka a môže byť aj vonku 8 stupňov. Ako napríklad tento posledný víkend. Za sobotu kolektory predohriali vodu v zásobníku na 35 stupňov - kotol tým pádom dohrial oveľa menšiu časť. Ešte by som podotkla, že u mňa v zásobníku zohrievajú kolektory vodu na 70°C (toľko zvládnu batérie) - ale pri použití trojcestného ventilu na výstupe zo zásobníka (na ochranu batérií) by vedeli kolektory zohriať vodu aj na 80-90°C. - Údržba: užívateľsky v podstate žiadna. Keď máš systém spravený profesionálne, nemáš sa čoho báť. Systém sa naplní nemrznúcou zmesou ktorá je na to špeciálne určená. Je to bezobslužné, je tam malý počítač ktorý si to riadi a nestaráš sa o nič. Akonáhle by aj bol nejaký problém, počítač ti ukáže poruchu. Pri výpadku elektriny sa nič nedeje, systém sa zastaví. To isté platí pri zohriatí zásobníka na požadovanú teplotu. Kvapalina zvládne teplotu až 230°C, krátkodobo do 300°C (THESOL) a mení sa každých 8-10 rokov. - Životnosť: mám ešte jeden taký istý systém na chate už 11 rokov a nebol s ním zatiaľ žiaden problém. Kolektory sú ako nové, čerpadlo je wilo - veľmi málo poruchové. Jediné čo sa robilo za ten čas tak sa vymenila kvapalina. A ešte aby som nezabudla, mám systém TS300 od Thermosolar (Žiar nad Hronom) - celý set aj so solárnym zásobníkom. Za seba môžem povedať, že takéto riešenie je veľmi efektívne a aj (investične) lacnejšie ako ohrev vody pomocou fotovoltiky. Nevýhoda je len tá, že cez zimu keď je menej slnečného svitu a chladnejšie tak to teplú vodu nedokáže zohriať (vákuové kolektory sú v tomto efektívnejšie cez zimu)
Odpovedať
@barbora220 tak takúto odpoveď som potreboval.. ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@barbora220 zaujima ma to tvrdenie, ze je to lacnejsie ako fotovoltika, lebo si myslim opak. Kolko stal tvoj system s montazou a aky ma tepelny vykon? Aby som ti povedal, za kolko sa da urobit rovnaky system s ohrevom fotovoltaiky, kde nemusis menit ziadnu kvapalinu ani riesit problemy s prebytkom vykonu v lete.
Odpovedať
My mame solarny system trubicovy,a krasne to vyhreje vodu od jary do jesene,staci hod.slnka a je tepla voda a cele nas to stalo 400eur,a uz to leto sme to mali spet,lebo elektricky zrut sme vypli.Inac svagor ma tieto kolektory na ohrev vody,ze 3000eur dal ale mal aj dotaciu,no ked chcel zrazu fotovoltaniku ako mame my,tak mu bolo povedane,ze sa to neda napojit k tomu,lebo to ma cisto na slnko,nie na svetlo,takze by musel davat vsetko na novo.a dalsie panely davat,a to ich ma okolo 8ks uz.
Odpovedať
@mgx Celý systém som kupovala v roku 2020 a podarilo sa mi ho kúpiť aj s inštaláciou za cca 3 500€. Set obsahoval 2 ks kolektorov, 1 ks 300 l akumulačnej nádrže Dražice a inštalačný materiál. Samozrejme dnes sú ceny iné, materiál je drahší, ale na porovnanie som našla podobný set za 2 792,38€ po odrátaní príspevku (norm. cena 4 542€) viď.: http://grun-power.sk/produkty-a-slu%C... Cez leto žiadne prebytky výkonu netreba riešiť. Raz sa voda v zásobníku zohreje a systém sa vypne (žiadne chladiace okruhy pri systéme Thermosolar nie sú potreba). Nebudem tu rozpisovať náklady fotovoltiky ktorej sa tiež venujem - tá je samozrejme za tú cenu omnoho všestrannejšia - o tom niet pochýb - prebytky si vieš ukladať do batérií (aj virtuálnych) alebo napájaš energiou ostatné spotrebiče, o tom niet pochýb, ale podľa mojich veľkoobchodných cenníkov je riešenie použitím fotovoltiky len na ohrev TUV investične drahšie riešenie (aj keď je to samozrejme všestrannejšie riešenie - to je pravda)
Odpovedať
@barbora220 z mojho mohladu je zas montovat fotovoltiku len na TUV mrhanie moznostami fotovoltiky ak uz tak zapojit aby energiu z fotovoltiky mohla spotrebovat domacnost ako taka.
Odpovedať
@barbora220 Ja by som mal otázku, tiež máme v projekte solárne panely na ohrev vody, no švagor ma od toho odhovára, jeho ocino má tiež solárne panely a ževraj musí v lete vypúšťať vriacu vodu, alebo zakrývať na streche panely, lebo že tú prebytkovú energiu musí nejako minúť (v prípade vypúšťaní horúcej vody)... je toto normálne pri solári?
Odpovedať
@jancikk áno, toto bolo normálne pri starších systémoch - alebo aj aktuálne... ale od iných systémov aké používam ja. Tak ako som písala, používam kolektory a aj riadiaci systém od Thermosolar (Žiar nad Hronom). Pri tomto systéme netreba v lete nič vypúšťať, míňať prebytkovú energiu, alebo nebodaj zakrývať kolektory na streche. Na ovládacom mikropočítači si nastavíš tvoju požadovanú teplotu TUV a o viac sa nestaráš. Akonáhle sa v zásobníku zohreje voda na tvoju požadovanú teplotu, systém sa vypne - bez ohľadu na to, či je na streche aj 150°C. Energiu rozťažnosti kvapaliny pohltí expanzná nádoba systému. No a za zmienku stojí aj to, že čerpadlo nejde ako u starších systémov pri spustení rýchlo len na 100%. Rýchlosť čerpadla sa prispôsobuje aktuálnym podmienkam teploty kvapaliny v kolektoroch (je tam teplotné čidlo). Príklad: bezoblačná obloha, čerpadlo ide na 100%; kolektory zakryje na chvíľku mrak, čerpadlo zníži rýchlosť na 60% a neustále sa prispôsobuje - klesá a stúpa jeho výkon.
Odpovedať
@sousedekovci89 Veď toto, to som spomínala - reagovala som len na užívateľa mgx. Fotovoltika je super riešenie, ale len na prípravu TUV je to podľa mňa tiež mrhanie jej možností.
Odpovedať
pre každého je vhodné niečo iné , záleži to od všetkých spotrebičov, niekto potrebuje zohriať len vodu , na kúrenie má lacnejšiu alternatívu napr. drevo iný má zas plno veľkých žrútov a všetko len na elektrinu, tam je už alternatív viac, od činnej elektriny,aktívnej rekuperácie , TC vhodné podľa podmienok, alebo FV a ozaj je všetko popísané na TZB info , čo kedy pre koho
Odpovedať
Iste. X tém tu je o prehrievanie, čo, kam s teplou vodou, ale zrazu zázrak, nič také netreba riešiť, všetko to je lacné a efektívne... Mimochodom, v popise hore uvedenej zostavy je: Odporúčaná prac. teplota: pod 100°C Stagnačná teplota, (1000 W/m2, 30°C): 190°C barbora220 isto vie čo to znamená a isto aj hodí prepočet, akú zostavu voliť napr. pre 4 členmi rodinku. Napíše, čo a ako robiť, koľko stojí riešenie, že sa rodinka vyberie cez leto na výlet, dovolenku. Mimochodom, za 4500€ je už naozaj celkom pekná zostava FVZ (fotovoltaiku), kde je vyriešený ohrev vody a zároveň ešte aj dosť zostane pre domácnosť. Komu by sa nepáčilo, že taká klimatizácia ide na slnko? Netvrdím, že solárne ohrievače sú vzdy zle. Tvrdím, že za sumu solárneho ohrevu možno mať fotovoltaiku, ktorá má podstatne širšie využitie pre domácnosť a bezproblémový reguláciu ohrevu TÚV.
Odpovedať
@frantisekca 🙂 pokúsim sa ozrejmiť vaše pripomienky: - s prehrievaním sa nejedná o žiaden zázrak. Ako som spomínala v príspevku vyššie u starších alebo iných systémov to bol bežný a neobľúbený jav. Ja vás nebudem presviedčať o tom, že tento jav u tohto systému netreba riešiť. Moja niekoľkoročná skúsenosť s týmto systémom hovorí že je to v poriadku. Či myslíte, že potajomky vypúšťam horúcu vodu do záhrady a tu doporučujem ten systém? 🙂 Tak isto niekoľko desiatok mojich klientov je s týmto systémom spokojných. Máte ale iný názor, ja ho rešpektujem. - áno, viem čo znamenajú údaje tej spomínanej zostavy a preto vám s kľudom viem povedať, že tá zostava je plne vhodná aj pre 4-člennú rodinu. A to nehovorím len z tabuľkových hodnôt, ale aj z reálnej skúsenosti mnohých klientov. Ja mám obdobnú zostavu a sme 4-členná domácnosť aj malým dieťaťom. Kúpanie je na dennej báze a zďaleka prekračujeme všetky normované a tabuľkové hodnoty na výpočet spotreby TUV. Samozrejme, ak by človek chcel ohrev menšieho či väčšieho bazéna, bolo by treba zvýšiť počet kolektorov. - riešenie pri výlete a dovolenke je také, že sa pobalíme a ideme 🙂 nič sa nevypína, nič sa neprehrieva. Boli sme aj toto leto na dvoch dovolenkách..a čuduj sa svet, dom nám nevybuchol 🙂. Teplotu TUV v zásobníku aj v solári monitoruje Jablotron a nič nestúplo nad kritické hodnoty, aj keď bolo na Slovensku 36,5°C pár dní po sebe. - riešenie fotovoltiky je super riešenie, nie každý ju ale chce a každý má právo si zvoliť také riešenie, aké je preňho vhodné. Otázka na začiatku sa ale týkala tohto systému - a preto som odovzdala moje reálne skúsenosti. Každému vyhovuje niečo iné.. tak ako písal @duzu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vo Vami zverejnenom odkaze a podľa popisu, kde sa uvádza stagnácná teplota 190°C, sa jedná o trubicovy systém, nie vákuový. Docela rozdiel. Áno, stagnácia sa dá aj riadiť. Napr. do sústavy sa zabuduje marič tepla s potrebnou armatúrou. Ďalšie €. To sa však zákazník dozvie zvyčajne až počas leta. Povedal by som, taká skrytá (€) položka. Ano, sú aj iné možnosti. Napr. ThermProtect a podobne. Len tie ceny... Dnes, napriek terajšej dobe a vysokom dopyte, není problém nájsť fotovoltaický balíček v cene okolo 3000€ s výkonom 2kW+. Pri samodomo inštalácii sa s výkonom (k pomeru k cene) dá ísť podstatne vyššie. Ibaže sa tým nerieši samostatný ohrev TUV, benefit má z toho celá domácnosť, čím sa výrazne zvýši ekonomická stránka veci, návratnosť. A ako už vieme, elektrina budúci rok ide hore, a nie o prezentovaných max. 6€/mesiac, ale ide o dvojnásobnú cenu. Zrovna tak aj plyn. Budúci rok si dáme repete, a ďalší dvojnásobok. Takže gratulujem, že Vám to funguje podľa predstáv, ale doba sa zmenila a za tie €€€ sú podstatne zaujímavejšie alternatívy.
Odpovedať
@barbora220 vidim ze sa vyznate, aky typ solarneho kolektoru odporucate plochy alebo trubicovy? Mam akumulacnu nadrz 880l s vnorenym bojlerom o objeme 160 l, nadrz obsahuje solarny vymennik.
Odpovedať
@tomas89374 Ploché a trubicové kolektory sú konštrukčne úplne iné a taktiež majú úplne iné vlastnosti v rôznych ročných obdobiach. Z konštrukčného hľadiska ploché kolektory zachytia omnoho viac slnečných lúčov - to kvôli svojej ploche, avšak z izolačného hľadiska je lepší trubicový kolektor. Pomôžem si citáciou od Viessmann-u: "Ploché kolektory vďaka svojej väčšej absorpčnej ploche dosahujú vyššie tepelné zisky hlavne v letných mesiacoch". Trubicové slnečné kolektory zase v chladnejšom počasí dosahujú väčšie tepelné zisky, práve vďaka menším tepelným stratám. Výber je na vás, ani jedna voľba nie je zlým krokom, avšak trubicové kolektory sú väčšinou cenovo nákladnejšie - ale zasa je ich možno využívať (v ideálnom prípade počasia) dlhšiu časť roka ako ploché. Ja osobne používam ploché kolektory - a to aj s vedomím, že cez tuhú zimu nevyrábajú TUV vôbec, alebo len minimum. Akumulačnú nádrž ohrievate aj krbom (kotlom na tuhé palivo)?
Odpovedať
@barbora220 dakujem, AN je ohrievana kotlom na pelety vo vykurovacom obdobi. Cize v tom pripade si myslim ze jednoznacne ploche kolektory, lebo v zime mam teplu vodu z kotla.
Odpovedať
@tomas89374 V tomto prípade by to tak bola aj podľa mňa najlepšia voľba 🙂
Odpovedať
@barbora220 a mozu byt solarne kolektory umiestnene aj inde ako na streche domu? napriklad na streche pristavby ktora je vedla domu s tym ze vsetky technicke veci okolo solaru by boli v suterene domu? treba tam neico splnit?
Odpovedať
Moj otec to ma asi 15 rokov a neviem o tom, ze by to nejak servisoval alebo kontroloval teplotu. Mozno robi chybu, ale kazdopadne to v lete zohrieva nadmieru dobre. Akurat k tomu ma obrovsky zasobnik, co vidim ako nevyhodu. Nakolko je to uzitocne na TUV teda neviem, lebo v lete jej miniem minimalne. Skor mensi zasobnik alebo prietokove ohrievanie kotlom. Jar/jesen sa to zohreje tiez dobre, ak svieti slnko. Osobne ako najvacsiu vyhodu vidim v pouziti do bazena, co pri Slovenskom lete dokaze mozno vynahradit straty cez sychrave obdobia (pokial nie ste z tych ludi, ktorym je aj 25 stupnov horucich). V takom pripade by ale ohrev mohol byt asi rieseny aj nezavisle na streche terasy a podobne, netreba prechadzat strechou a komplikovat system.
Odpovedať
@tomas89374 dá sa to, ale samozrejme treba voliť čo najkratšie trasy dobre izolovaných trubiek s teplonosným médiom. Bolo by vhodné sa o tom poradiť s nejakým odborníkom čo tento systém montuje vo vašej oblasti.
Odpovedať
@vykricnik dobre suhlasim s vami, ak by som niekedy chcel napriklad v buducnosti ohrev bazena solarom na streche nejakeho pristresku, tak ako to funguje? vsak tam k tomu treba cerpadlovu skupinu, zasobnik, expanzovat, a to sa kde potom vsetko ma umiestnit?
Odpovedať
Profilova fotka
@ertezet mam TS500 4x na streche. Mam to 2roky ale uz by som si to viackrát nedával. Je rozdiel v ktorej časti SK sa nachádzaš. Ja som LM a tu solar využívam 6 mesiacov do roka a to je malo. Za mňa sú to zbytočné vyhodené peniaze na túto časť Slovenska. Keby som vedel vrátiť čas tak ma 100% by som riešil skvor fotovoltaické panely, špirály na TUV a TC na vykurovanie domu. Na všetko sa dajú ešte využiť dotácie.
Odpovedať
@lubobalascak FV panely su tiez zavisle od slenecneho ziarenia, takze by ste boli na tom istom.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 áno to je pravda ale ucinost je oveľa vyššia ako pri slnečnom kolektore. Pri zamracenom počasí napr.v novembri je ucinos fotovoltainky cca 60-70%, ale pro solarom paneli 0%. V ktorom systéme je potom rýchlejšia návratnosť a vyššia účinnosť?
Odpovedať
@lubobalascak ale zas FV stoji vyrazne viac ako solar, ktovie ako by vyslo porovnanie, niekde som ale cital ak chce niekto solarne systemy iba na ohrev vody tak FV je preplatene, stacia kolektory, aby to malo aj navratnost
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 aj solar pokiaľ je len na TUV je to dosť preplatenie ak si to nedáš cez dotáciu. Ja mam solar na TUV a ak je už ohriať na 100%tak cez 3cetak začne nahrievat AN. Takže skoro na jar alebo na jeseň si viem aj ohriať dom ak sú večere chladné. Uz keď riešiť solar alebo fotovoltaiku tak treba myslieť na čiastočne vykurovanie v jarnom alebo v jesennom obdoby a nechať si to všetko poprepajat. Ja som aj tak stále za fotovoltaické panely
Odpovedať
Malo by to zmysel mat na chate solarny ohrev cisto na temperovanie v zimnom obdobi? Alebo su tepelne zisky na severe Slovenska v zime take male, ze to nezabezpeci ani nezamrznu teplotu? Ked sme tam tak TUV sa robi prietokovym ohrievacom.
Odpovedať
@bpe Koľko €€€€ je vyhradené na také uvažovanie? A ešte detail. Keď slnko nesvieti, je zima, chlad a to, ako cez deň, tak aj v noci. Keď slnko nesvieti, je jedno, či deň, noc, aký solar produkuje teplo??? Je snáď jedno, či sever, alebo juh Slovenska. Ale som za, treba vyskúšať... Potom napísať, aké sú skúsenosti... Nech vedia a pochopia to aj ostatní. A kto nepochopí, nech si to vyskúšať tiež.
Odpovedať
@lubobalascak jasne ze cez dotaciu, inak by to nemalo vyznam. ja ratam navratnost 10 rokov pri solare na ohrev vody, a ci je to realne sa uvidi.
Odpovedať
Profilova fotka
@bpe určite nie, pokial je zamračené tak solar ma 0% ucinost. Mam to streche. Napíš SŠ a môžme zavolat
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?