Rozvody vody v dome, ake?

Poradte mi prosim vas aky material (potrubie a spojovaci ) pouzit na vodu v dome. Nacenene mam klasicke rury plastove myslim sa to vola PPR a tiez iny mi odporuca radsej to urobit z hadice v kuse, zdravotne nezavadnej, ona je obalena v hliniku a potom este jednej, nejakej plastovej vrstve vrchnej, vraj sa to taha a nezvara, nelepi len lisuje. Je tych systemov asi viac, nehladam ten najdrahsi, ale clovek to chce urobit najlepsie az to je nafurt kedze sa to zaleje do betonu. Vdaka za rady
Odpovedať
1
2
@peterh1 za mna urcite plasthlinik
Odpovedať
Profilova fotka
za mňa určite PPR, ale to musí robiť profesionál
Odpovedať
@peterh1 Ine ako rahau rautitan stabil by som nedaval. 10 rocna zaruka, spoje na fitingoch nemaju mensi prierez, kedze sa trubky rozsiruju. Cena priblizne rovnaka ak vies dobre jednat. Nastenky si daj mosadzne, nie plastove. A trubky tahaj v stenach, nie v podlahe, keby nahodou ti nieco casom povolilo, aby si nemusel aj podlahovku sekat.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterh1 Rehau
Odpovedať
@peterh1 Všetky tri spomenuté systémy sú rovnako spoľahlivé. @originalx Ani PPR nemá na fitingoch menší prierez... ;-)
Odpovedať
@dedo758 ppr by som nedal nikdy. Sveker za 5 rokov uz 3x bural prerobenu kupelnu, lebo mu tam fuseri lakomi fukli najlacnejsi system ppr a zle to pospajali. Ale kazdy nech si da na co ma. Neni spolahlivost, ako spolahlivost.
Odpovedať
@originalx no ja som dal do novostavby PPR. Viac verim zvaranemu spoju, ako nejakej nalisovanej spojke s dvomi O kruzkami...
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Ale z fušerskou robotou nemá typ materiálu nič spoločné aj rehau rúrky môžu fušeri zle pospájať. Na rozvody vody je to asi jedno pri kúrení by som si dal pozor na rozvody s PPR lebo nie sú vzduchotesné a keďže do nich preniká na mikroskopickej úrovni vzduch pri vykurovaní potov zvyknú zhrdzavieť radiátory alebo dokonca aj kotol.
Odpovedať
@peterh1 - jdnoznacne plastohlinnik - neaku overenu znacku a nemozes spravit chybu - Unidelta, Rehau, Herz,Giacomini...
Odpovedať
Dam plastohlinik a nastenky urcite mosadz. Vela ludi dava vodu uz do podlahy asi preto ze je to jednoduchsie? Je pravda ak nieco prdne tak je pruser a neviem, ani si nechcem predstavit sekat podlahu, ale samozrejme moze sa to stat, pokazit sa moze aj ten najlepsi system na svete. Teraz co poznam ludi, vsetcia to valia do podlahy a tak to planujem aj ja, ale mam chrobaka dat to do stien. Rovnako mi aj elektrikar spominal, zeby dal kable po podlahe no neviem.
Odpovedať
@martosko no dali mu trubku sikmo na kolienko a tym padom tam vznikalo pnutie a unava materialu a po case to povolilo.rehau ma jednoduhsi system spajania, ale treba pouzit na to aj ich montazne klieste co hocikto nema, preto to malokto aj robi.
Odpovedať
@peterh1 do podlahy davaju, lebo nic nemusia vyfrezovavat a sekat, su to rychlo zarobene prachy a na dalsie dosledky po rokoch nikto nepozera. Nehovorim, ze to je zle, ale pri poruche sa to odstranuje z vacsimi nakladmi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
PPR už je dnes zastaralý systém, ktorý musí robiť naozaj odborník keď prehreješ tvarovku a nasuneš na trubku môže plast upchať prietok. Takýchto prípadov je veľa. U lisovaných spojok takéto niečo nehrozí ale zasa bacha na kalibráciu a taktiež ľudí ktorí to robia. Je dôležité aby mali v poriadku náradie a lisovali vhodnými čelusťami ktoré doporučuje výrobca. Neviem ako budeš mať dispozične riešené rozvody či nebudeš mať dlhé trasy no ak sa ti dá tak zvoľ plasthliník a propojiť to cez rozdelovač na vodu. Takto budeš mať dokonalý prietok pri každom zariadení a samozrejme eliminuješ spoje ktoré ani naj výrobca nieje bez reklamácie. Ešte malý dodatok ak sa predsa len rozhodneš dať vodu cez T-kusy tak doporučím výrobcu IVAR ktorý má kvalitnú niklovanú mosadz a hlavne to nieje odliatok ale výlisok v čom je dosť podstatný rozdiel.
Odpovedať
Jednoznacne alpex. Po skusenosti s nim som polyfuznu zvaracku na ppr daroval za odvoz.
Odpovedať
@dobro13 Dam plast hlinik, sam chlapik co mi to bude robit aj s kurenim, hovori, aby bolo co najmenej spojov a ked nejake budu tak dava mosadzne. Vzdialenosti budu dlhsie dom je v tvare L na jednom konci kuchyna na druhom kupelna atd. este sa ho teda popytam na to prepojenie cez rozdelovac. Vdaka moc
Odpovedať
@peterh1 za málo. Keď máš takto dlhé trasy daj hrúbku izolácie na teplú vodu minimálne 13 mm i keď isto budeš mať aj cirkulačku. No a nech chlapík izoluje aj samotné spoje to je tiež veľmi dôležité.
Odpovedať
@originalx To že si dal Sveker urobiť rozvod vody diletantom nema nič s materiálom.PPR sa zvára polyfuznym zvaranim.Materiál je vo zvare pevnejší ako samotná trubka.Tlakoval som system na 10 atmosfér a všetko držalo.Zváral som to prvý krát v živote a nikde nič neunikalo.Netvrdím ale že je PPR lepšie ako novšie materiály.
Odpovedať
@jozomrkva111 ja som tiez robil rozvody vody z PPR sam prvy krat v zivote, tlakoval som na 10 atmosfer. Ziaden zvar nepovolil, ale zato na tych plastovych zatkach motaznych striekalo okolo O kruzka. :-)
Odpovedať
@jozomrkva111 prasklo to presno vo zvare, kedze trubka bola zosikma voci kolienku a bolo to napruzene. Skor ci neskor sa vzdy prejavy unava materialu. Kazdy nech si da co uzna za vhodne, ale ja lacnym materialom neverim vobec a takisko vselijakym kvazi majstrom, co si hovoria profici od fachu. To, ze si natlakoval system, este nic neznamena, lebo v potrubi vznikaju a razy co sposobuju poruchy.
Odpovedať
@originalx Tak to bol zlý zvar. Ohneš, sploštíš, ale zvar nepovolí. 22 rokov skúseností... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@originalx PPR je čo do kvality materiálu a spoľahlivosti určite na rozvod vody top. 20 ročné skúsenosti. Problém je, že ,,inštalatéri" pri realizácii nedodržujú technologický postup. Zvárany spoj je istota, materiál po 20 rokoch ako nový. No keď vydím ako to zvárajú tý novodobý ,,inštalatéri" , sám by som si to nedal do domu. Najväčšie riziko pri PPR je nedodržanie technológie.
Odpovedať
Profilova fotka
@otam81 len zo zaujímavosti, čo sa týka technológie zvaru PPR, čo okrem času a dĺžky nahriatej plochy treba dodržať? Čas v sekundách je určený podľa priemeru PPR, nahrievať netreba "na doraz" ako sa hovorí (ak si dobre pamätám, tak 2mm treba nechať, nezasúvať celú rúru do nadstavca). Samozrejme nehýbať s tým kým nevychladne... Ešte doplním, hoc neaktuálne, uloženie potrubia v poteri, v mojom dome som to inak ani urobiť nemohol, v jednom mieste (prechod do kuchyne). Neviem si teda predstaviť celkom, ako by to majstri urobili, do stropu???
Odpovedať
Profilova fotka
@otam81 sice 7 rokov stara pesnicka (clanok), ale PPR ma len jednu vyhodu -> cena. https://www.asb.sk/stavebnictvo/techn...
Odpovedať
@quintes Čo som zistil z praxe, tý novodobý inštalatéri si pri PPR ani nenaznačia hĺbku zasunutia. Proste trúbku nahrievaju pokiaľ ide na doraz. A to je najpodstatnejšie pri realizácií PPR. A potom sa v rozvode vyskytujú rôzne anomálie, najčastejšie zúženie prietoku. Ďalšia podstatná vec, že niektorí tesnia vnútorné závity na PPR ešte konopím čo je v rozpore s technológiou pre montáž.
Odpovedať
@mgx Ja svoje tvrdenia mám reálne podložené 25 ročnou praxou s PPR. Tá úvodná fotka v článku sa ani z ďaleká nepodobá na real PPR PN 20. No a k tým agresivným chemikáliám, ktoré rozkladajú potrubie z vnútra. No z praxe som ešte nezažil, aby si do domového rozvodu niekto naplníl oxid chloričitý. Osobné? Komerčný článok. Pozn. Každý materiál sa má používať iba na to, na čo je určený. To je deklarované certifikátom.
Odpovedať
Profilova fotka
@otam81 neberiem ti to. Ja PPR nepouzivam lebo: 1)nevies zarucit, ze jeden z 100viek spokov niekde v podlahe ci kdekolvek nepraskne. 2) kym ty zlisujes svoje PPR, s lisovanym Alpexom/Rehau si uz na 3tej zakazke. Bez nepristupnych spojov niekde v podlahe. 3) o plnoprietoku mozes pri PPR len snivat oznacil si PPR ako top technologiu a prispievas do 2-3 rokov starych for :)
Odpovedať
@mgx Budem hájiť PPR-ku 1) dobre zavarený spoj nemá dôvod tiecť - hlavne po tlakovej skúške nie 2) šikovný majster to vie rýchlo (a dobre) s takým či takým materiálom 3) PPR fitingy prietok neznižujú... ;-)
Odpovedať
@dedo758 fiting nie len naprd zvar:)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 - mal som na mysli, ze PPR je omnoho citlivejsia na kvalitu prevedenia zvaru. Toto ma k plnoprietoku dost daleko.
Odpovedať
@gkrivanek Jasné, to treba mať “v rukách”. Robím s PPR 15 rokov aktívne + 10 pasívne (ako “učeň” pri otcovi) a dobrý zvar naozaj treba vedieť. A ten je potom 100 percentný. @mgx Nevidím na tej fotke nič, aspoň na starej MS (novú si neprosím)...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?