Rodinný dom len na solar, bez elektriny

Profilova fotka
Ahojte, chceli by sme stavat na pozemku, kde bude problem dostat elektrinu a rozmyslame, ze by sme to riesili fotovoltaikou alebo kogeneracnou jednotkou /alebo kombinaciou tychto dvoch/. Ma s tym niekto skusenosti? Prip. viete o nejakom rodinnom dome, co funguje bez pripojenia na el. siet? Dakujem!
Odpovedať
najlepsia rada google.sk :) neverim ze ti to tu bude niekto rozpisovat a na nete je toho kopu
Odpovedať
Profilova fotka
s google.sk sme sa uz radili ;-) zaujimali by ma osobne skusenosti od niekoho, kto to naozaj vyskusal
Odpovedať
Profilova fotka
mozno tak nejaka chata.. fotovoltika to nevyriesi- co v zime??, to by chcelo este vodnu ci veternu elektrarnicku..
Odpovedať
Profilova fotka
cisto iba solar nie je vobec dobry napad. v lete ked je svetlo mas prebytok aj svetla aj tepla a prave v zime ked slnko nesvieti, je aj zima aj tma. Zaroven co mam info - ak pouzijes iba solar, budes mat problemy s narazovymi situaciami, t.j. budes mat tolko elektriny ze ju nebudes mat ako minut ani uskladnit a potom zasa uplne hluche obdobia. Ak chces akumulovat elektrinu zo solaru potrebujes na to hlavne ulozisko energie(poriadne baterky), cim sa ti projekt znacne predrazi. Solar je vraj efektivnejsi na ohrev vody ako na elektrinu.
Odpovedať
@emma_932 ooo to bude poriadne drahé,získavať elektrinu z nafty,ak nie je voda, vietor, do domu na pernamentné bývanie elektrinu zo siete ako ďaleko je to?snáď nie ako na Rysy
Odpovedať
@emma_932 bol som v takom dome, bol dokonceny minuly rok, ale to mnozstvo financii co bolo zainvestovane do FV a zalozneho generatoru by som nechcel platit, za to by uz bo pomaly dalsi dom. Vybavenie domu je zamerane na nizku spotrebu, vsade LED sice spotreba nizka ale setlo nic moc kvoli spotrebe dokonca a TV riesili radsej malym LED projektorom. Inak FV je naozaj kvalitne spracovana aj s automatickym natacanim, kvoli co najvacisej ucinnosti.
Odpovedať
Predpokladam, ze ked na pozemku nie je elektrina, nie je tam ani plyn. Takze kurenie budete riesit tuhym palivom alebo elektrinou vyrobenou vo vlastnej rezii. Ten druhy sposob je dost tazko realizovatelny, lebo elektricke kurenie toho dost spapka a bolo by investicne velmi narocne vyskladat solarny system, ktory by v zime zabezpecil dostatok energie. Takze ostava uz len kurenie tuhym palivom. Co sa tyka elektriny na osvetlenie a spotrebice, v dnesnej dobe sa da uz dom zariadit tak, aby jeho spotreba bola minimalna (LED technologie, nizkoenergeticke chladnicky, pracky, atd.), tam by teoreticky fotovoltaicka elektraren s dostatocnym mnozstvom akumulatorov mohla stacit. Otazka je o kolko to predrazi celkovu investiciu do nehnutelnosti - ci sa viac neoplati predat existujuci pozemok a s urcitym doplatkom kupit pozemok novy s elektrickou pripojkou.
Odpovedať
Ked sme kedysi zvazovali FVE, musela sa ziskana energia odvadzat /predavat/do siete a nazad odoberat tzv. zelena energia. Takze pripojenie na siet elektrarni bola nutna. Ale je to tak 6rokov dozadu.
Odpovedať
Dalo by sa ak: Zrusite TV pripadne definujete dennu spotrebu (napr. max. 2. hod., pripadne kukat na telku cez Notebook) Varenie na propanbutanovu bombu, kurenie tuhym palivom, prat u rodicov ci v pracovniach, alebo ked je elektrina zostava svietenie, chladnicka, mikrovlna, + prkotiny ako dobijanie mobilu. U nas tak funguje jedna asocialna rodina, barak je napol rozpadnuty ale vecer frci elektricka centrala lebo cumia na svoju 120 cm plazmu. JE to brutalny hluk. Popripade este pre pohon kogeneracie je mozne to riesit podzemny zasobnikom plynu napr. http://flagask.sk/zasobniky/podzemne/ ale ako bolo povedane, bude to pekne drahe.
Odpovedať
Treba si vypocitat vasu spotrebu, tak ako pisali predo mnou. Cisto solar nie je dostacujuci, presne ako tu pisali - v zime je problem, prave vtedy, ked potrebujes svietit najviac. Dalsi problem je uskladnenie. Baterie su dost drahe, a ak ju nabijes, ziskas z nej menej energie, nez bolo vlozene. Presne cisla neviem, to uz som nesledovala do detailu. Citala som o panovi, ktory mal svahovity pozemok, na hornom aj na dolnom konci mal jazierko a solarne nabijanym cerpadlom cerpal vodu do horneho, ta samospadom tiekla do dolneho a z tej vody si vyrabal elektrinu. Veterna elektraren je skor taka zaloha, hlavne je dost hlucna. Este existuju technologie, ked sa zo splynovania dreva napr. da robit elektrina, taka mala parna elektraren tiez, ale to vsetko su veci, ktore este nie su dotiahnute do dokonalosti. Tieto technologie vzdy budu tahat za kratsi koniec aj co sa legislativy tyka - to uz by len statu chybalo, aby sme tu mali ludi nezavislych od statom regulovanych energii, ze. :-) Cize je este lahko mozne, ze obec vam tam stavat nedovoli. A este je problem v tom, ze taketo ziskavanie energii nedas na pozemku 8 arov, na to treba dost plochy, a ak aj chces, aby to nejako vyzeralo, tak si tiez nezatrepes zahradu solarmi a vrtulami. Ale velmi vam drzim palce, aby sa to podarilo.
Odpovedať
@niless Si zabudol na vodu, ked tam nema elektrinu, tak tam urcite nema vodovod ani kanalizaciu. A bez elektriny tym padom nema vodu, cize potrebuje cerpadlo. Teoreticky sa bez vacsiny veci da vydrzat - ked kuris pevnym palivom, svietis svieckami, nemas umyvacku, ani TV (to uz dnes nema vela ludi), cize vela veci na elektriku odpada. Avsak stale ostava voda a chladnicka, to by aspon teda pre mna bol zaklad :)
Odpovedať
ak niekto chcete vidieť ako sa dá i dnes žiť bez elektriny stačí ísť pozreť na Látky je tam plno osád a jedna úplne bez el ,cesta medzi Hriňovou a Kokavou
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
dakujem vsetkym za odpovede, uz sme sa skontaktovali s jednym architektom, ktory taketo domy robi, su to rodinne domy, funguju bez problemov. stavebne povolenie dostaneme, povedal to pan na stavebnom urade, ktory to bude schvalovat. sranda je, ze prva vec, co kazdy riesi, ako budeme kukat telku. NEMAME TELEVIZOR ;-) telku nemame dva roky, keby som bola vedela, ake to bude bez telky, vyhodim ju ovela ovela skor. neda sa to porovnat, odporucam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@emma_932 Ved mozno sa to da zrealizovat, ale zaujimalo by ma, kolko to bude stat. Kolko by stala pripojka ja elektrinu?
Odpovedať
@emma_932 jasne ze take domy a su a funguju, len sem potom prosim Ta hod cenu realizacie a prevadzkovych nakladov. Myslim ze tie cisla budu hooodne vysoke.
Odpovedať
toto je dobre na citanie a ozrejmenie si danej tematiky... http://www.ostrovnidum.cz/index.php?s...
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 66 tis. eur. 8-( takto: kupili sme zahradu 20 arov, nechceli sme tam stavat. lenze cca do pol roka sa kusok od nasej zahrady "rozbehla" vystavba RD, tak sme si povedali, ze radsej budeme stavat pri BA ako pri Senci /tam sme mali stavat povodne/ a zacali sme to riesit. dnes su vsade okolo stavebne pozemky, ktore patria chlapikovi, od ktoreho sme kupili tu zahradu, no a ten je nasr.ty, ze nam predal zahradu za 100 SK/m2 a ked nam povoli pripojit sa na siete, bude mat hodnotu 100 €/m2. tak nam robi problemy... on chce od nas tych 66 tis. eur a elektrarne sa bez jeho suhlasu nepohnu /udajne/. takze tak. ach joj
Odpovedať
Profilova fotka
@emma_932 Nerozumiem, ako to moze blokovat, ked uz nie je vlastnikom...?
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 pre istotu este skocim na elektrarne, ale oni zevraj nemozu zakopat kable ani ich tahat po stlpoch bez jeho suhlasu. no a okolite pozemky su jeho a jeho je aj cesta, mame len pravo prechodu a prejazdu
Odpovedať
Profilova fotka
@drevostavba dakujem za link, vecer to ukazem MM, mne sa to velmi paci..
Odpovedať
Profilova fotka
@emma_932 a vodu tam mate ? Nechcem strasit, ale pripojky nebudu jediny problem asi, lebo ak je situacia ako pises, tak sa bude vyjadrovat k uzemnemu, stavebnemu, kolaudacnemu...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj na pozemku je studna s pitnou vodou
Odpovedať
Profilova fotka
@emma_932 a elektrika ide nejak okolo pod zemou, alebo vzduchom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj kable su teraz pod zemou, ale nie su postacujuce pre RD. elektriku tam teraz mame, ale neplatime za nu ZSE ale majitelovi, od kt. sme aj my kupili ten pozemok. takze tato elektrina by stav. uradu nestacila + ako toho chlapa poznam, hned ako by zistil, ze tam staviame, by ju vypol..
Odpovedať
Profilova fotka
@emma_932 vidim to bledo, to s FVE podla mna nezozerie stavebny urad.
Odpovedať
66.000e je dost, ale ak on platil siete,preco by ich mal niekomu darovat? Ta alternativa elektriny bude isto drahsia ako tych 66.000 za vsetky siete spolu. Pravo prechodu mate ako vecne bermeno zapisane na LV? Aby ste jedneho dna nenasli na ceste zavoru:-(
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj chlap na stavebnom trvdil, ze ano. ze ak tam bude nejake alternativne riesenie, tak nam tu stavbu povolia. + dnes rano hovoril muz s jednym architektom, ten hovoril, ze uz postavil RD bez el. pripojky a funguje v pohode. v podstate to bolo cielom aj tejto temy - najst niekoho, kto ma taky dom /okrem osad, samozrejme/ + este malilinka nadej: komunikujem aj s majitelkou pozemku, co je za nasou zahradou, mozno nam dovoli zakopat kable.. lenze ona ten pozemok predava, tak uvidime kolko bude chciet za vecne bremeno /ak to vobec dovoli/
Odpovedať
@emma_932 mohla by si tu hodiť link na toho architekta? určite to bude viac ľudí zaujímať...vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
@hizanka SEMARGL. tu na streche som dostala na neho kontakt. keby to admini vymazali, poslem do IP
Odpovedať
@emma_932 ďakujem, rada si popozerám:-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?