Podlahovka- rozvadzac- servo

Profilova fotka
Zdravim vazeni, potrebujem radu, resp. potvrdenie mojho zameru s rozvadzacom kurenia. RD, vodna podlahovka, EL kotol. Problem: kotol na zaklade termostatu kuri v noci, cez den ho zopne len malokedy. (Poobede dokurovane klimou) To sice staci z pohladu komfortu v dome, nestaci vsak v kupelni- chladna dlazba. Riesenie: do rozvadzaca podlahovky privediem 230V a namontujem serva, ktore sa vecer zatvoria, resp.ostane otvorena len kupelna, ktoru by mal kotol relativne rychlo vykurit. Nasledne sa vsetko vrati do povodneho nastavenia a caka na signal vykurenia domu. Bude taketo riesenie fungovat? Co nan hovorite? Nejaky iny napad? Kupit lacne riadenie z ALI, alebo radsej investovat viac? Vdaka
Odpovedať
Zožeň si elektrický kúpeľňový rebrík s elektronickým termostatom, tým kúpelňu dokúriš. A nemusíš vŕtať do stávajúceho UK systému. Na Bazoši taký isto kúpiš za lacno.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 rebrikovy radiator mam s EL spiralou, problem nie je chlad v kupelni, len studena podlaha...
Odpovedať
@kaspy Koľko metrov hadice máš v kúpeľni? Môže to byť príliš krátka slučka, kotol bude asi cyklovať, málo informácií. Veď to skús ručne pár krát. Vysoký prietok môže robiť hluk v rozvodoch a rozdeľovači, no možno máš adaptívne...?
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Kotol cyklovat nebude, termostat da signal kurit od 17-do 19tej. Prietok moze robit problem to uz avam, to mi nenapadlo.
Odpovedať
@kaspy Nerozumieme si. Aky mas minimalny vykon kotla? Ak mas malo hadice, zabudni, ze bez cyklovania do nej pustis napr. 2kW
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix uz chapem, nebol by problem v pripade problemov pridat dalsiu vetvu. Na druhu stranu, co sa stane ked EL kotol cykluje, to nie je tepelne cerpadlo alebo plyn. Elebo niecomu zle rozumiem...
Odpovedať
@kaspy toto riešenie vôbec nie je vhodné 1. Kotol cez obehové čerpadlo pri protimrazovej ochrane spúšťa obehové čerpadlo a keby šlo do zavretého výtlaku, kotlíku to bude vadiť. 2. Pri vodnej podlahovke je nezmysel riešiť nejaké drahé serva a stačí ventil Salus za 20 euro kus a riadenie otv/zav 3. Keď máte viacej technológií ktoré fungujú súčasne (klíma / podlahovka a možno aj žalúzie) tak je lepšie technológie prepojiť cez nejaké riešenie ktoré je komplexné. 4. Ovládanie je jednoduchšie na 24V DC ako 230V AC...
Odpovedať
@kaspy V principe to spiralam nevadi, skracuje sa zivotnost stykacov, ale nie nejak dramaticky. Skor ide o to, ze napr. do kupelne budes potrebovat kurit vykonom 2kW a cely dom napr. 6kW. Ako to osetris? Je rozdiel zavriet jednu-dve izby alebo takmer cely dom. Preto hovorim, ze zalezi aj aky mas kotol, ci vie pripajat spiraly resp. skalovat vykon podla teploty spiatocky, alebo ide on/off. Ale na vsetko najdes odpoved, ked to skusis rucne 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix kotol skaluje vykon po 2kw. Viac ako na 4kw aj tak nejde. (Raja)
Odpovedať
@kaspy Ak máš kúpeľňu aspoň 15-20m2 podlahovky raster max. 100, tak by to mohlo byť ok. Skús a daj vedieť, som zvedavý.
Odpovedať
Nejdem komentovat ci ano alebo nie, ja osobne budem mat vlastne riadenie vsetkych okruhov a kazdy okruh s termostatom. Ale na otvaranie okruhov sa da pouzit termoelektricky pohon NC, 230V, technologia z doby kamennej z ciny aj za 8 eur alebo pochybnejsie kusy aj menej.
Odpovedať
@vykricnik Za 8e už dávno ani cina ,bývavalo . Nieto este za menej ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vykricnik @neutrino Presne to ma zaujima, cim to otvarat/zatvarat
Odpovedať
@kaspy ja používam TapHome a hlavice Salus za 18eur kus plus spinanie kotla jedno finder relé. Ale ovládam aj žalúzie od slnka atď.
Odpovedať
@kollega tento mesiac mi ich priniesol kurier 10 a vyslo to na 9,032 za kus. Chcel som tie co vyzeraju ako znackove. (vyzera a pracuje rovnako ako tento Danfoss https://www.youtube.com/watch?v=MiADd... )
Odpovedať
@vykricnik otázne je aj miesto v rozdeľovači aby sa tam zmestila tá hlavica. Ja som to mal ltt s tým salusom. Keď je to rodinný dom kde bývam s rodinou asi by som investoval aj 20eur za kus aby to bolo stabilné. Nieže sa zavrie a už sa neotvorí 😄. Ono ten Salus nie je servo ale je tam voskova patróna.
Odpovedať
Ak mas novy( resp. dobre zateplen) dom tak je normalna studena podlaha. Mne ide do podlahy vida 26 max 29 ked je uz ozaj chladnejsie. A to nemam uz na dnesne pomery bohvieake zateplenie. A podlaha je jednoducho pri tychto teplitach na pocit dost chladna. A kurim na 23° vnutornu teplotu. Jedine ked som po pokladke dlazby skusal koli dilataciam prekuriit na vyssiu teplotu. Prijemne to zacalo byt pri teplote okolo 35-36, ale to uz bolo vnutri moc teplo.
Odpovedať
@dom666 ano, preto odporucam do kupelne vzdy pod dlazbu aj elektricky vykurovaci kabel
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix ano to by bolo riesenie. ale uz je neskoro
Odpovedať
Profilova fotka
Poradite mi prosim este, ako co najjednoduchsie/najlacnejsie ovladat tie pohony? Jedinu poziadavku mam na nastavenie casu, kedy maju byt zavrete. @neutrino @vykricnik
Odpovedať
@kaspy casovac do zasuvky a tam nastavit kedy ma byt elektrika zapnuta. Na komplikovanejsie pouzivam dosku s rele riadene mikrokontrolerom, co je tiez lacne, ale je to potrebne naprogramovat.
Odpovedať
@kaspy súhlasím s @vykricnik to je najjednoduchšie a najlacnejšie ale neviem čo chcete mať hlavice v zásuvke... To je taká somarina... Ja by som urobil malý elektro rozvádzač minimálne s produktom shelly 1 Pro na din lištu kde sa dajú nastaviť časové plány a takisto dokáže fungovať aj na 24V DC. Následne tam pripojiť tie hlavice. Alebo dať nejaké celé Smart riešenie. Napríklad FIBARO a Z-Heatit modul ktorý je určený na ovládanie hlavíc podlahového vykurovania. Ja by som šiel do toho druhého riešenia cez FIBARO. To fibaro vyjde aj s hlavicami do 500€ (možno menej). Je to viac ako s tou časovou zásuvkou ale je to profi.
Odpovedať
Profilova fotka
Ok, takze to skusim zbastlit, na skusku funkcnosti mi teda postaci aj vypinac sonoff,ktory sa mi kdesi vala. Predpokladam ze na moju aplikaciu, ked potrebujem na chvilu zatvorit nepotrebne okruhy je lepsi pohon NO, aby boli bez napatia otvorene.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?