(Ne)umožniť ,,novému,, susedovi pripojenie na našu kanalizačnú pripojku? Aka kompenzácia? A udržba?

Nedávno nás kontaktovali z úradu že sa bude stavať oproti nám, a navrhli nám, aby sme sa s ,,novým,, susedom dohodli a umožnili im napojiť sa na nami zhotovenú kanalizačnú prípojku a prípadnej finančnej kompenzácie. Že nám na obci prípojky povolili (voda, kanalizacia +elektrina) a obec by nerada mala sto pripojok v ceste. Stavať nám povolili za predpokladu že urobime pripojky k našej nehnutelnosti na naše náklady - miestne pravidlo, nakolko body pripojenia končili cca 100m+ od nás. Dlžka spravenej kanalizačnej prípojky je 100-105m, hodnota všetkych prípojok bola znalcom odhadnuta v čase odhadu pred výstavbou domu (jar2022)na cca 20 tis eur. Momentálne, ešte nie je spustená do prevádzky, nakolko je stavba vo výstavbe. Umožnili by ste, a za akých podmienok pripojenie? -obávame sa, že ak nebudeme súhlasiť, iné naše žiadosti na úrade budu zamietnute, namietané, neriešené včas atd - je to známy miestny rituál -ak by sme povolili pripojiť, my sme vlastnik pripojky, a teda mame povinnost udržby, A čo ak by nastala nejaká porucha? nemože potom další pripojený vymáhať od nás škodu? -Alebo, ak napriklad dojde k upchatiu, alebo inej poruche, ako máme vediet, že to nezapričinil další pripojený, alebo, ak by sme ho podozrievali, čo bude potom s dokazovaním a potom s nahradou škody? nákladom na opravu ? vraj technicky kapacita je dostačujúca aj pre viac domov - ake by bolo primerané finančné vysporiadanie? - riešili ste niečo podobné? prosím poradte, dakujeme
Odpovedať
ak ste pripojku postavili za svoje a mate to (ako pisete) aj ohodnotene znalcom je to fajn. Ty padom mate oficialnu cenu a vlastnite/vyuzivate to vy. Ak to chcu vyuzivat dvaja, nech sa cena za zhotovenie deli dvoma. Spisat zmluvu, odpredat polovicu, resp odpredat do spoluvlastnictva. Vsetky dalsie opravy/investicie, platby za poruchy delit dvoma. AK sa neskor pripoji dalsi clovek, vydelit celu sumu troma a novo prichodzi vam vyplati peniaze abu to kazdeho stalo 1/3. Sikovny pravnik by vedel vypracovat vhodnu zmluvu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od epto:

ak ste pripojku postavili za svoje a mate to (ako…
@epto nepoznám projekt, ale prípojka je v súčasnej dobe súčasťou kanalizácie po pozemok užívateľa a hradí sa v cene zákazky. Skúste si celú konštrukciu overiť u investora . Na stavbe musí byť cedula s náyvom, adresou a kompetentnými ľuďmi investora. Ak nie je, obráťte sa na stavebný úrad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fantagiro10:

Nedávno nás kontaktovali z úradu že sa bude stava…
@fantagiro10 ja by som sa hlavne opýtala správcu - príslušnej vodárensko-kanalizacnej spoločnosti. Oni určujú podmienky pripojenia. Na tú vašu prípojku by sa mal pripojiť len jeden dom? Alebo môžu byť v budúcnosti ďalší? Nedalo by sa to prekvalifikovat na predĺženie kanalizácie a odpredali by ste to obci?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fantagiro10:

Nedávno nás kontaktovali z úradu že sa bude stava…
@fantagiro10 Stručný nákres a dimenzie potrubí tiež vedia pomôcť...
Odpovedať
tak ako ... da sa riesit tak ze nech daju polovicu a kazdy dalsi co sa chce a je to kapacitne mozne, nech potom prispeje tak aby to vzdy rovnym dielom vyslo, cize zaplati 1/3 a z tej 1/3 si rozdelite predtym 2ja rovnym dielom aby aj vam vysla 1/3 atd ... teda moze sa stat ze pride doba kedy bude lacnejsie si urobit 150m novej ako vam prilozit, lebo napr niekto robit aj zateplenie ked eps stal "prestrelene" vysoko a pod ... je to o dohode ... ale ja by som navrhol ako som napisal idealne, ak to viete predlozit, lebo posudky mozu byt vselijake ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

tak ako ... da sa riesit tak ze nech daju polovic…
@shadowmilan Oni píšu o nejakej cene, ktorá bola daná nejakým odhadom, nie o skutočnej cene. Mne to príde, akoby snaha vytrieskať €, ale zároveň obava, aby z toho nezišlo. Navyše, cena za prípojky, nie za samotnú kanalizáciu. Otázne je tiež to, ako to majú definované v stavebnom povolení, aké podmienky tam boli nastavené.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fantagiro10:

Nedávno nás kontaktovali z úradu že sa bude stava…
@fantagiro10 ako sa môže dom, ktorý bude stáť OPROTI tvojmu, napojiť na tvoju prípojku? Veď tvoja prípojka pôjde smerom od teba k ceste a od domu oproti zas od neho smerom k ceste... Podľa mňa nevieš ani o čom píšeš....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@epto nepoznám projekt, ale prípojka je v súčasne…
@jan45 dobrý den Ján, prípojku aj projekt sme dali vypracovať a hradili sme my nakolko stavebny urad neplanoval v danom mieste rozšírenie sietí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@shadowmilan Oni píšu o nejakej cene, ktorá bola…
@frantisekca , nie nejde nam o snahu ,,vytriestať.. za mna, by som nepripojila, nech si poriešia sami. Bojime sa moťných potencionalnych problemov, ved čo, ak sa napr upcha kanalizacia, alebo, ak by niečo trebalo. čo ak by daný stavitel oproti nemal chuť riešiť, alebo nezdielal poplatok, alebo bol on príčinou možného problému? tiež, ak by sme nesúhlasili, možu nam na obci začať robit problémy - (skusenosti mnohych). najbližsi bod pripojenia je cca 90-100m od pozemku suseda, takže, ak sa nenapojí k nám, bude to musieť riešiť prípojkou tak ako my. Projekt prípojky od bodu napojenia po hranice pozemku sme museli dat vypracovať my, za vlastné financie. Tiež, zariadili výstavbu, nakupili material, riešila to partia živnostnikov. Nie firma, nie je preto faktura za vyhotovenie pripojok. Ohadcom uvedena cena je za všetky prípojky, ktorého kanalizačná je časť. Vyšlo to o čosi menej. Nie sme si istí čo robiť, aby sme sa vyhli možným problémom v budúcnosti.Preto táto téma. Projektant, čo robil prípojku, síce vypracovaval projekt len pre našu nehnutelnost, ale vraj dané pomery kapacitne vyhovujú aj pre pripojenie viacerých domov. Ja som však nie projektant, tak neviem to zhodnotit.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fantagiro10:

@jan45 dobrý den Ján, prípojku aj projekt sme dal…
@fantagiro10 tak nejde o prípojku, ale rozšírenie siete, ak ju vybudujete, je Vaša, budú ju pýtať za € do majetku, ale s tým nemusíte súhlasiť. Musíte mať stavebníé povolenie, ťarchu na pozemkoch a kolaudáciu. Potom je to Vaše a zásah je možný len s Vašim súhlasom. Ale pri 20 tis.€ by som sa im na to vykašlal a postavil by som si za x tis. koreňovú ČOV a neplatil za vodu. pri troch osobách to je 200€ ročne, za desať rokov je KČOV splatená.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@fantagiro10 ako sa môže dom, ktorý bude stáť OPR…
@megdesign aj keď neodpovedala na moje otázky, predpokladám, že ťahali prípojku namiesto, aby predlzovali verejnú kanalizáciu. Chýba vznikla na viacerých stranach. Ak je možné tam stavať na viacerých pozemkoch, mala sa predĺžiť verejná kanalizácia. Obec ale na to nemala peniaze, tak povolila len prípojku, na ktorú chce napojiť aj iné pozemky. O tomto, ale podľa mňa prioritne rozhoduje správca kanalizácie a nie obec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@fantagiro10 ako sa môže dom, ktorý bude stáť OPR…
Ja by som išla určite za správcom kanalizácie sa na danú bvec opýtať.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od jan45:

@fantagiro10 tak nejde o prípojku, ale rozšírenie…
@jan45 kanalizáciu už majú. Okrem toho, tam kde je kanalizácia, je povinnosť sa na ňu napojiť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od moratibru:

@jan45 kanalizáciu už majú. Okrem toho, tam kde j…
@moratibru keby mali kanalizáciu, bol by v nej aj projekt prípojky. Pre riedke osídlenie tam knalizácia nebude budovaná ani v budúcnosti a za 20 tis€ pôjdem radšej 10x s rodinou do Grécka alebo inde a nie ich darujem vodárenskej spoločnosti.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@shadowmilan Oni píšu o nejakej cene, ktorá bola…
@frantisekca ak raz robím niečo na svoje náklady, nevidím dôvod prečo by som z toho nemohol nevytrieskať peniaze... uvedom si že okrem nemalých financií to stálo aj kopec času, energie, vybavovania... atď... a teraz sa má akože niekto len tak pripojiť na hotové? ešte navyše keď ja ako majiteľ danej prípojky zodpovedám za jej funkčnosť a budúce problémy spadajú na moju hlavu? ak sa pripája dom, požadoval by som zaplatiť minimálne polovicu ceny prípojky + zmluvne dohodnúť ich povinnosť sa podielať rovnakým dielom na prípadných komplikáciách v budúcnosti. a to hovorím ako o minimálnych požiadavkách... Ak by som z toho chcel niečo vytrieskať tak by som tú cenu ešte navýšil...ak sa im nepáči, môžu si spraviť vlastnú prípojku za plnú cenu. akurát minulý rok som riešil pripojenie nášho domu na optiku. majiteľ optiky v našej dedine takú dialku ťahať na svoje náklady nebude, ak si zo zafinancujem, pripojí nás. ALE s tým že susedia ktorí sú po ceste ak sa budú chcieť dodatočne pripájať... cenu za ich pripojenie si určujem JA ako ten kto zaplatil celú prípojku....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@frantisekca ak raz robím niečo na svoje náklady,…
@zipsuliak nerozumiem optike, ale vytvárať ilúzie o správe kanalizácie tiež nie je dobré. On nemôže spravovať kanalizáciu, potrebuje nato odborne spôsobilú ososbu,. Tá niečo stojí. To ani obce nerobia práve pre tento problém.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan45:

@zipsuliak nerozumiem optike, ale vytvárať ilúzie…
@jan45 ak spravne citam, nejde o kanalizaciu ale o pripojku a tu ma na starost majitelka.
Odpovedať
Stále sa tu točíme v kruhu, hlavné slovo má správca, ten vie určiť, či kapacita prípojky postačuje pre ďalší dom a či je to možné sa na ňu napojiť. Nefunguje to tak, že hocikto sa hocikde pripojí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fantagiro10:

Nedávno nás kontaktovali z úradu že sa bude stava…
@fantagiro10 odporúčam uzatvoriť nájomnú zmluvu a ustanoviť v nej aj spoločnú správu kanalizáčnej prípojky..To či kapacitne bude postačovať posúdi projektant budúcej stavby, ktorá má byť pripojená na túto prípojku a projekt posúdi aj správca verejnej kanalizácie, na ktorú je jestvujúca prípojka pripojená..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fantagiro10:

Nedávno nás kontaktovali z úradu že sa bude stava…
@fantagiro10 Niekto si hovie doma v obývačke pri TV a potom príde k tomu duhému, ktorý chodil - vybavoval - riešil - tratil čas i peniaze,... a že reku ukáž bločky za materiál, čo ťa to stálo a rozdelíme sa napoly. Plný súhlas s príspevkom vyššie od @zipsuliak , len by som to nenazýval, že "vytrieskať" peniaze zo siuácie, ale skôr tak, že je to úplne férový obchod, ak sa zariadiš nasledujúcu: Odporúčam Ti vychádzať nie z ceny, koľko ste vy za to dali, ale z aktuálnej trhovej ceny platnej v čase, kedy budete robiť rozpočítavanie so susedom.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@fantagiro10 Niekto si hovie doma v obývačke pri…
@petersd no ved to je jasne :) inak ano suhlasim, nieje to vytrieskanie penazi ale normalny obchod len som pouzil vyraz ako frantisekca 😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@petersd no ved to je jasne :) inak ano suhlasim,…
@zipsuliak ale aj ostatní, súhlasím. dakujem za príspevky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@fantagiro10 Niekto si hovie doma v obývačke pri…
@petersd , ešte uvediem ako perličku, že iná suseda, ked sa robila naša dlhá prípojka, nám vekoryso ponukla 100 e a trvala na tom, aby sme ju pripojili. Ústne sme jej pripojenie slubili (ale nie za jej sumu). potom bežala na stavebný urad kde bola niekolko krat a davala namietky za namietkou na prebiehajuce stavebne konanie a predlžovala ho a odolavalo sa, a odvolavala sa na vsetko .A vydierala, lebo chcela docielit pripojenie, tak preto, zvažujeme, ako to riešiť bo nikto nevie, ako sa nový ,,sused,, zachova a čo sa z neho vykluje . penieze nie su všetko. a, aj zmluvne stanovene pravidla sa daju porušiť a nedodržať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?