Môže byť vŕtaná studňa bez obsypu?

Mám vŕtanú studňu v okolí Nitry do hĺbky 56 m, priemer 120mm, s rúrami 115mm. Studniar (renomovaný) mi tvrdil, že pri takom malom rozdiele medzi vŕtaným otvorom a rúrou (2,5mm) nie je potrebný obsyp studne, lebo by sa tam jednak štrkové kamienky nezmestili a jednak sa zemina okolo rúry "stiahne" a tým ju utesní. Má pravdu? Nehrozí mi prienik vrchných vrstiev vody do spodných vrstiev?
Odpovedať
mozte poskytnut do IP kontakt na studniara? Zhanam niekoho na vrtanie studne v blizkosti PK. CI by bol aj ochotny docestovat. Kolko stal 1m?
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím so studniarom, je to logická odpoveď , zemina po odľahčení zväčší objem, preto sa nedoporučuje robiť výkopy dlho pred betonážou a staré výkopy sa musia prehľbiť.
Odpovedať
Pokial sa vam nebude studna zanasat tak je to v poriadku zalezi z coho ( z akeho materialu) je ten zdroj vody...
Odpovedať
to zalezi od geologie podlozia, skor by som sa obaval, aby studna nepieskovala, ako toho, ze vrchna voda potecie dole, obsyp by problem utesnenia aj tak neriesil, to sa utesnuje ilom. Je pravda, ze 2 cm obsypu nic neriesi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
pravda je taká, do kazdého vrtu, ktorí má v budúcnesti slúžiť ako vodný zdroj musí ísť filtračný obsyp ktorého frakcia a hrúbka medzi stenou vrtu a rúrou je predpísaná, a dokonca tesniaci Bentonit, ktorý odizoluje prípadné priesaky z vrchnejších vrstiev, ktoré by mohli znečistiť podzemné zdroje. Popisuje to aj príslušná norma, ktorá sa dá stiahnuť zo stránky SÚTN a stojí 11€, preto o tom laik veľa nevie
Odpovedať
nedávaj si otázku ,už nemôžeš diskutovať @borderka vrtanie stojí 30-35 eur za meter takú hlbokú studňu len pokiaľ by som potreboval denne meniť bazén, či veľa zavlažovať. ináč je istotne lacnejšie vodovod a nádrž na daždovú vodu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?