Fotovoltaika nie na kľúč

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, či máte skúsenosť s montážou fotovoltaiky NIE na kľúč. Teda že oprávnená osoba namontuje komponenty ktoré si sám kúpim na internete bez sprostredkovateľskej prirážky, zabezpečí revíziu, pričom komunikáciu s distribútorom že budem riešiť sám. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@roman0159 nepochybne sa ti o to firmy potrhajú, keď majú roboty na mesiace dopredu. nedávno sa na FB v jednej skupine týpek pýtal podobnú otázku. dokonca si tam stanovil aj orientačnú cenu 😄 no sme sa nasmiali, laici aj profíci 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
@roman0159 všetko sa dá.... ja tak idem, cena skoro 1/2 oproti najlacnejšej ponuke za rovnaké komponenty. Montáž je klasika, treba hľadať, ako (najpr.jutube amperak). a nájsť niekoho, kto ti urobí revíziu a papierovačky, je z fachu(každý každého pozná...🙂, treba vymyslieť bartrovanie... viem, že sú a budú úškrny, chvíľu to trvá.... viac písať radšej nejdem, sú to tvoje peniaze, ale držím palce uvažuješ správne
Odpovedať
@standa1981 kolega sa spojil so susedmi, jeden spravil konstrukcie, druhy objednal komponenty, dalsi elektrikar zmakol montaz... Distribucky a virtual bateriu si riesil kazdy sam... Vyslo to bez dotacie podstatne menej... Porovnaval som to s mojou fte na kluc... Mal ale nervy s distribuckou... Ale funguje a je spoko
Odpovedať
@roman0159 predavam môj 6 mesiacov stary 10kw menic a viem pomôcť s montazou. Na panely si ale budeš musieť niekoho najst.
Odpovedať
@standa1981 uskrn ti dam len za papierovacky a revizaka, hlavne ked zistis ze revizak sa pod to nepodpise za par drobnych. kedze som chcel hybrid s virtualnou bateriou, tak som to dal spravit na kluc, presne pre tie dve veci, ktore som zmienil.
Odpovedať
@rapidek lenže keby mi revízak neurobil revíziu, tak by som mu neulial domácej a deti by ho nevolali krsný 🙂 ale aj tak celý môj život je snaha všetko riešiť po svojej osi.... nebudem robiť fotovoltaiku, ktorá sa mi ani nevráti... keď ma niekto osloví s pomocou, že si chce urobiť rozpočet sám, tam mu dám vzor a neriešim. mimochodom, videl si cenu montáže a podružného materiálu pre FVE zostavu? Kiež by sme všetci tak zarábali....
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 Ja som tou myšlienkou tiež zamestnával mozog. Vela vecí som tiež schopný urobiť sám, fyzickej práce sa nebojím, ale trochu som neistý, či by som to správne pozapájal. Keby to vidím niekde, to by bola malina. A tí, čo to robia si to chránia ako nejaký poklad, ved ide o biznis a nie hocijaký
Odpovedať
@prirodokochac Priznám sa, reálne som toto ešte nerobil, preto sa pýtam... Nefunguje to tak, že máš schému celej zostavy, no a podľa toho to pozapájaš ? Alebo je problémom takú schému získať ?
Odpovedať
@standa1981 vidis aky si sikovny, staci mat na vsetko krstnych, strykov, tetu na dopravnom, a aj ten bratranec z pomocnej skoly co robi u mestskej policii sa moze hodit... nepausalizuj svoje moznosti s vacsinovym stavom v spolocnosti
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd ak kupujes komponenty po vlastnej oske tak schema nebude.. ak kupis all in one riesenie tak asi bude ale to uz sa cenovo neoplati…. A firmy ti oen tak schemu zapojenia nedaju… ved sa pripavuju o kseft 😅 Ono uprimne… na zapojeni nic zlozite nevidim…. Ovela zlozitejsie je ziskat revizaka co sa na to aj realne podpise 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@roman0159 skús popozerať youtube ako písali amperak, potom teslacik alebo tak nejak sa venuje FVE a má tam aj rozhovory s pípkom, ktorý si sam všetko pokúpil a pozapájal, je to vraj skladačka ako lego... len hodili by sa asi nejaké základne znalosti elektrotechniky k tomu
Odpovedať
Napr. aj tu je to celkom fajn aj s postupom https://www.youtube.com/watch?v=wpGhI...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Chlapi Vy ste rozprávkovi, žiadna univerzálna schéma neexistuje všetko je individuálna inštalácia na základe lokálnych možností. Elektrotechnické vzdelanie (skusenosti) podmienkou. Keď užívateľ nevie prečítať priloženú schému tak ju asi ani nezapojí. V týchto prípadoch nemá užívateľ ani zariadenie 2 životy.
Odpovedať
@rkorba Základ je hneď ísť minimálne do HV stringov, keď som doteraz sotva vymenil bateriu v aute 😅
Odpovedať
@rkorba týpek píše, že má revízaká krsného. tak dúfajme, že niekedy už pričuchol k fotovoltaike 😄 alebo týpek prekľaje všetkých príbuzných, keď kvôli nejakej blbosti (čo by profík okamžite vedel), mu elektráreň ešte pár mesiacov nepôjde. a bude vypisovať na xyz fór, že kto mu poradí s tou a tou blbosťou. lebo je málo takých v skupinách na FB...
Odpovedať
@zipsuliak Ja som bol v tom, že na FVE je normálne projekt a ten by mal obsahovať aj schému zapojenia. Takže asi treba nájsť niekoho, kto na to urobí projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman0159 všetko sa dá, keď máš aspoň základné vedomosti. Treba projektovú dokumentáciu, technickú správu, revíznu správu, taktiež nezabúdaj na prepäťovú ochranu, DC istenie, frekvenčno napäťovú ochranu (keď bude 3F), nejakú tú vatu - káble, spotrebák, koncovky, konštrukciu, adekvátne háky na strechu, hlavne nie L profil konštrukcie - investuj - safety first. Nie najlacnejšie panely, nie najlacnejší striedač, nie všetko najlacnejšie. Chceš aj batériu ? Parada. Ty predpokladám tiež pracuješ v nejakej firme, ktorá generuje zisk z marže pri dodaní tovaru / služby. Nikto túto prácu robiť zadarmo nikdy nebude, je to fuška a veci sa vedia pokaziť. Treba byť opatrný, to nie je montáž indukčnej dosky na 3F. Zastávam ale názor, že na všetko existujú odborníci ktorí to v drvivej väčšine nainštalujú odborne a bezpečne. Vysoké DC napätie nedáva otázky, páli a keď to začne, zhorí všetko čo má ! 😄 tak bacha. @standa1981 amperak je hovado, keď mu ta chajda zhori, tak pojde do druhej. Ty také veci ako on doma nechceš mať. Ale funguje to, to sa musí uznať.
Odpovedať
@dominik_galaba Ten ešte nejake video s vidlakom natočil, no to je kombo jak boris filan a ondrej macko .. 😂
Odpovedať
Pohladaj firmy ako profimaterial. cz. Maju to ako samoinstalaciu s tým, že ak by si nevedel urobit elektroinstalaciu, tak ti poradia. Osobne nemám žiadne skúsenosti. Neviem ako je to s cenou oproti inštalácii na kľúč. Maju tam, že na to môžeš čerpať dotáciu. Dokonca Maju aj malý rozvádzač, kde len zapojis asi podľa návodu. Nainštalovať panely na streche, to by mal zvládnuť každý, ale elektro časť, tam treba mať rešpekt. Ak to chceš stavať úplne sám bez nejakej predprípravy, tak tam zhodnot svoje skúsenosti. Ale daj si pozor na toho, kto bude robiť elektroinštaláciu. Pretože ak to predtým nerobil, nemusí to dopadnúť dobre.
Odpovedať
@pepco2 rešpekt (strach) je nanič, potrebné sú vedomosti. Na FVE je montáž to najľahšie, vybaviť papierovačky je drina. Hlavne to čakanie na rôznych "dôležitých" úradníkov, s ich nezmyselne dlhými termínmi je ubíjajúce. V tých úradoch by sa zišla prečisťovacia víchrica v podobe reštrukturalizácie - polovicu vyhodiť, hneď by sa to zrýchlilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@foox problem je ze vyhodit statneho uradnika je extremne zlozite 🤣😅
Odpovedať
@zipsuliak veru, dnes je to vidieť na najvyšších miestach našej gubernie, napriek tomu trvám na svojom, je ich veľa a preto sú pomalí, leniví a neefektívni.
Odpovedať
Profilova fotka
@foox veď v tom ti neodporujem 🙂 ale inak ono platí že keď je človek k nim milý a správa sa normálne, často aj poradia, pomôžu, a veľakrát idú veci hodne rýchlo... ale keď úradník chce niekomu zkomplikovať život (je jedno pre akú príčinu) tak veru môže a ponaťahovať lehoty ta tam..... 😄
Odpovedať
schema je v navode na menic, revizia ma stala 120€, clovek co rozozna + a - zapoji panely v uplne v pohode. victrony sem netahajte.
Odpovedať
Profilova fotka
Len pre mudrlantov ktorí tvrdia že je to "easy peasy". Dnes ma na fB kontaktoval chlapík ktorý má už na streche 18x 555Wp Jinko panely, nainštalovaný SE10K striedač a vraj to nefunguje. Veď je to brnkačka nahádzať na strechu nie ? Optimizér je doména SE / Huawei ... bez nich to nepôjde. Tie tam ani nemá nainštalované, takže systém sa nikdy nerozbehne a nezačne vyrábať. Ďalšia vec - je výstupné napätie panelov, treba tu long string s podporou vyššieho súčtového napätia stringu - a to zvláda SE5000K coupled, alebo SE16K. Toto nemá doma, treba vymeniť všetko, okrem panelov, alebo vymeniť len striedač. Nie je to výsmech pánovi, kdeže. Je to faktická z praxe ako to môže (aj keď pravdou je, že nemusí) dopadnúť. Takže bacha na to - čo je ľahké a čo nie. Ak si niekto inštaluje číňana doma, ok Tam asi nie je čo pokaziť. Ale sofistikovanejšie systémy vyžadujú vedomosti na návrh systému, a potom aj skúsenosti v oblasti spúšťania systému. Toto už 70% ľudí nezvládne. PLS ... nevyhorte nikto kto toto číta. Veď pri najhoršom to bude len zle navrhnuté a peniaze budú lietať na streche.
Odpovedať
@dominik_galaba asi si pán poriadne neprecital navod.
Odpovedať
@dominik_galaba Asi by mal byť základ si všetko potrebné naštudovať. Bez vzdelania v odbore elektro by som do toho osobne nešiel. Často ani firmy nemajú kompetentných ľudí. Boli tu príspevky, ako chodili nastavovať menič mesiace a bez výsledku.
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 tam nejde o návod, nikto ti v žiadnom návode nepovie aké panely tam môžu ísť a čo všetko musíš riešiť. Je to o znalosti problematiky. Tú laik nemá, buď kúpi / vyskladá a má šťastie na kompatibilné komponenty, alebo kúpi / vyskladá a nefunguje to. Potom nariekajú kade tade či sa nenájde niekto kto by spustil systém ktorý si svojpomocne kúpil a nainštaloval.
Odpovedať
@dominik_galaba Dám ti sme link na navod na instalaciu: https://www.google.com/url?sa=t&sourc... Keď nerad citas, pozri obrázok.
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 má mi niečo napovedať viac tento skréénshot ako laikovi ? 😄
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?