Dočasná elektrická prípojka

ahojte, existuje stále niečo také ako dočasná stavebná elektrická prípojka? Elektrikári predlžujú sieť, no majú na to 2 roky. A keďže už chceme začať stavať a pri tom potrebujeme elektrinu, musíme to nejako riešiť. V minulosti to šlo, len či také niečo nezrušili. Máme s nimi zmluvu aj zaplatený pripojovací poplatok. pre nich je to len výhoda, lebo začneme vlastne platiť skôr, ako napoja dom. ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
@monika553 Existuje - natiahneš predlžovací kábel od najbližšieho suseda, s ktorým sa dohodneš, že ti poskytne svoju elektrinu. Ja som tiež tak mal. Majstri denne naťahovali 50 metrovú predlžovačku. So susedom som sa potom finančne vyrovnal. Alebo si požičiaš elektrocentrálu, čo je ale oveľa nákladnejšie. Alebo si to zafinancuješ sama. Elektrárne pri každom napojení požadujú riadne vybudovanú prípojku. Neviem, ako by si si to predstavovala. Že by ti natiahli nejaký kábel po zemi k domu? Toto všetko musí byť splnené: https://www.zsdis.sk/Uvod/Domacnosti/...
Odpovedať
@chrobak7 toto sú všetko možnosti, s ktorými rátame. Len viem, že kedysi bola možnosť aj takej dočasnej. pôjdem volať aj na elektrárne, len aby som bola pripravená.
Odpovedať
@monika553 normalne si sprav ER kde budes mat istic, riadne zaplombovany a kde mas reviziu. Z tej istej skrine si natiahni kabel do nejakej budu kde si spravis zasuvku a bude ako stavebna. Potom to zrusis a napojis dom. lebo z druhej strane tej skrine ER daj rozvadzac kde su uz istice chranic a kde su zasuvky aj 400 aj 230V. To co je za elektromerom ich nezaujima.
Odpovedať
@patriky chcela by som poradit s niecim podobnym. Planujeme na pozemku spravit pripojku. Mame predbezne stanovisko od elektrarni, ze sa mozeme napojit. Riesime s projektantom projekt na pripojku. Len teda kedze este nechceme stavat, tak pripojku sme chceli spravit len po hranicu pozemku.Aby sme nemuseli menit pozemok na stavebny a platit vysoke dane a pod. Len teda ja som si myslela, ze ked uz budeme mat tu pripojku, ze si tam dakde budem moct pichnut napr. kosacku alebo miesacku a vyuzivat elektrinu. Videla som na internete, ze existuju aj take specialne skrine so zasuvkami, len su dost drahe https://www.elmit.sk/elektromerovy-ro... Neviem ci sa do da urobit aj nejak inak. Spominate, ze z druhej strany tej ER skrine sa moze dat rozvadzac aj so zasukami. Mam k tomu par otazok: - ak to takto chceme, je potrebne to mat takto uz zakreslene v projekte, alebo sa to uz riesi len nasledne s realizacnou firmou. - exsituje ten rozvadzac taky, aby som si tie zasuvky vedela zamknut, aby mi niekto nekradol elektirnu ked tam nie som? - bolo by to lacnejsie riesenie ako priamo ta skrina aj so zasuvkami za 280 eur? Dakujem krasne
Odpovedať
@monika553 najbžnejšie sa to robípresne tak ako bolo písané,, natiahnúť predlžovačku od suseda. Keby ste chceli mať so susedom istotu koľko kwh ste minuly vy tak je možnosť na predlžovačku zapojiť elektromer ktorý ti bude rátať tvoj odber a potom sa viete na základe toho so susedom vyrovnať.. alebo núdzové riešenie je elektrocentrála ale to sú už určite zbytočne väčšie náklady
Odpovedať
@jankastubka zásuvky musia byť na ističi a tým pádom keĎ zhodíš istič v skrini tak zásuvky odpojíš ale rozvádzače väčšinou bývajú zamknuté len generalnym klúčom ktoré sa dajú zakúpiť hocikde čiže nahodiť ti to môže kto bude chcieť.. alebo sa dá zásuvka schovať do rozvádzaču a už o tom nebude takmer nikto nevdieť.. viac info máš v správe ;)
Odpovedať
@qikso5 centrálu máme od rodičov, len nevieme ako dlho ešte potiahne. a sused je 120 m od nás. ale rátame aj s týmito možnosťami.
Odpovedať
nieje problém aj tých 120m potiahnúť predlžovačku len bohužiaľ už bude treba rátať s iným káblom ako klasickou predlžovačkou z obchodu..
Odpovedať
@jankastubka precitajte si spravu. @qikso5 debilina, da sa spravit stavebny rozvadzac.
Odpovedať
@patriky debilina ? to myslíš teraz na ktorú moju správu ? janke ? či monike ? janke som opisoval stavebny rozvadzač ako si písal aj ty... monike predlžovačku nakoľko neviem či chcú riešiť stavebný rozvádzač a zakopávať kábel od suseda..
Odpovedať
dnes mi zalievali anhydritom a 3x som bol nahadzovat istic pri hlavnej ceste (300m) a dalsich 5x podruzny istic pri dome. Neviem si predstavit zdielat s niekym domaci istic a vyhadzovat mu neustale istice! A za dalsie by si rychlo skoncila, keby nebol doma :-D
Odpovedať
@qikso5 ano myslel som na tu predlzovacku, to sa tak nerobi vid prispevok vyssie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
no samozrejme viem že sa to tak nerobí.. ale bavíme sa tu o núdzovom riešení. a ako som písal nie každý môže a chce ťahať provizornu prípojku od suseda pokiaľ má momentálne problém sa riadne napojiť na el.
Odpovedať
@jankastubka ak je šikovný elektrikár, na zadnú stranu elektromerovej skrine ti osadí zásuvku IP44 230V, do elektromerovej skrine do neplombovanej casti rozvádzača jednopolovy chránič+ istič a môžeš veselo kosit/miešať. Tak ako mám aj ja. ;-)
Odpovedať
Jedna vec je ako sa to robí a nerobí. Druhá vec je, keď mi elektrárne napíšu, že k nám dotiahnu sieť - ale majú na to 2 roky. vyvolávam, riešim, nikto nevie ako s tým pohnúť. Teraz máme ako čo 2 roky čakať, kým sa uráčia dotiahnuť elektrinu, padne nám stavebné povolenie, budeme platiť dane za stavebný pozemok....a elektrikári budú vysmiaty, lebo oni majú stále čas.
Odpovedať
@monika553 blbost. Ach podate si ziadost, na to Vam pride odpoved. Spravite projekt podla tech podmienok co budu v tej odpovedi. Poslete projekt na schvalenie. Ak to prejde zavolate elektrikara ktory vsetko podla projektu spravi vcetne reviznej spravy. Tu poslete na zavody a do tyzdna mate elektrinu. Nech to trva nejako do 2 mesiacov. Nikdy to netrvalo dlhsie. No stress
Odpovedať
@patriky žiadosť podaná, zmluva podpísaná, pripojovací poplatok zaplatený. Predlžujú k nám sieť, takže také rýchle to nebude. musia to zaradiť do svojich plánov - čo pokiaľ na to nebudeme tlači, bude neviem kedy. napr. kamarátka, ku ktorým tiež takto rozširovali sieť, už majú dom postavený. Všetko im stavala firma na elektrine zo susedného domu, rok už dom stojí a elektrikári stále majú čas na zapojenie, lebo v podmienkach pripojenia mali predsa 2 roky, tak snáď to nebudú robiť skôr.
Odpovedať
@patriky projekt nemôžeme urobiť, lebo nevieme, kade to vlastne bude ťahané :-)
Odpovedať
@patriky ale veď podľa toho, čo píše, nemajú ju odkiaľ napojiť, lebo na jej ulici ešte nieje potahana elektrina vôbec....
Odpovedať
@megdesign tak tak :-)
Odpovedať
@monika553 ... a teraz si ešte predstav že ta sieť nebude o dva roky hotová... Ja by som im už neveril. Ale tak možno hotová bude...
Odpovedať
no veď to...na vyjadrení je že do dvoch rokov od vydania stav. povolenia - typujem že toho ich... a kým vôbec začnú to stavebné riešiť, tak môžu ubehnúť aj 3 roky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Sused ma požiadal o možnosť dočasného pripojenia jeho objektu na moju prípojku. Je táto možnosť legálna , neporuším nejaké energetické zákony?
Odpovedať
@kufa ak sa sused pripojí za neplombovanu časť, nieje problém. Môžeš na dobré slovo napájať aj pol ulice. Faktúra príde tebe...
Odpovedať
@jankastubka 1. Áno existujú RE so zásuvkami. 2. Taky RE Vám navrhne projektant. No RE nemôžete zamykat vlastnými zámkami, vlastne môžete ale aj tak Vám to od montujú. RE musí byť verejne prístupný elektromer je majetkom distribučnej spolocnosti. Čiže aby sa do neho dostal elektrikár obvodak.
Odpovedať
@kufa Pokiaľ sa pripojíte za elektromer a Vám to sused dovolí nie je problém.
Odpovedať
@monika553 Dali Vám stavebné povolenie a nemáte tam elektriku dotiahnutu z distribúcie? Čudné, že Vám ho dali. To potom už len od najbližšieho suseda, alebo na vlastné náklady si vybudovať prípojku od najbližšieho bodu pripojenia distribučnej spolocnosti.
Odpovedať
@kil69 povolenie nám dali na základe vyjadrenia z elektrární, že pripojenie v budúcnosti je možné (len je tam dlhší časový horizont - tak aby sme nemuseli čakať). Teraz sme už napojení a šlapeme na elektrine...doteraz sme pracovali na elektrocentrále a na miešačku sme dotiahli kábel od suseda. dalo sa to prežiť. najväčšia sranda je, že sme rok čakali len kvôli neschopnosti pána na SSE..ktorý nebol schopný poslať list alebo zavolať, že si môžeme dať vypracovať projekt na pripojene.
Odpovedať
Profilova fotka
Vážení, vyplakavat vie každý. Ale 85 % percent problemov s pripojenim suvisi s tym ze si neprecitate vyjadrenia ktore dostanete od elektrarni. 2 roky sa uvadzaju od vydania stavebneho...to ale neznamena ze elektrarne ss 2 roky ani nepohnu. Kolko ste vybavovali stavebne povolenie na dom? Stavba sieti je stavba ako kazda ina. Tiez sa moze stat ze musia hladat kadial tie siete pojdu. Vzdy sa niekto najde komu sa to nepaci a vsetko sa casovo natiahne. To ze mate dolozit projekt...treba citat. Pise sa to vo vyjadreniach. A maju aj linku kde si mozete zavolat a opytat sa. Ale zase je jednoduchsie sediet a cakat... ved sak hadam. A ziadna distribucka nema povinnost budovat siet hocikde a hocikedy.
Odpovedať
@zubka5 Ako ja chápem, že si dali 2 roky... v poriadku, viem že všetko trvá nejaký čas... bola som s tým zmierená... no teraz, keď už sme napojení, tak vidím, aký tam pracujú neschopní ľudia... len aby sme z nich dostali vetu - môžete si poslať projekt na schválenie prípojky im trvalo takmer 2 roky.. a to nepohli ani prstom (max si preverili, či to kapacitne sieť utiahne). Pajček to mal na stole, najskôr ma zvozil, čo stále otravujem, že sa nám ozvú a potom zrazu - ale veď mi čakáme, kým nám pošlete projekt. od poslania projektu to už mal na starosti iný človek po úplné pripojenie to trvalo 3 mesiace (aj to len kvôli tomu, že sme nemali človeka, ktorý nám kábel zakope rýchlejšie). všetko od stĺpa sme si platili sami (po hodiny 95 m, od hodín po dom 60m).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?