Čistička odpadových vôd. Kubíkové nádoby?

Zdravím všetkých chatárov a záhradkárov.som tu nový stránka je zaujímavá a dá sa tu získať vela zaujímavosti a rád.chcel by som poradiť ohladom navrhnutej témy "čov".máme 4 árovú zahrádku s chatkou ktorú si chceme dať do kopy-zrekonštruovať, ale neviem ako to vyriešiť s odpadom.rozmýšlal som o kubíkových nádobách, ktoré sa používajú na chemikálie,že by som ich zakopal cca 10m od chatky a z nej by bol vývod do stratena.poradte mi ,či to je dobré riešenie.do nádob by som používal rozpustné tablety ktoré sa používajú do klasických čov.dík za nové rady a nápady ;-)
Odpovedať
1
2
uvažoval si o ekologickej žumpe? najmenšia stojí okolo 45 000,-Sk aj s dovozom aj montážou. Na záhradu - chatu stačí.
Odpovedať
Uvažoavať som uvažoval ale ako píšeš, zarazila ma tá suma:-o ,preto by som to chcel riešiiť čím lacnejšie.Hoci ako sa hovorí "kto šetrí má za 3"Nemáme tolko prostriedkov na to. |-|
Odpovedať
Ja dodám asi toľko moja mamina s manželom si kúpili nový bungalow a už tam bola ČOV a nevedia si ju vynachváliť predtým mali žumpu/. My bývame kompletne zrekonštruovanom dome a máme novo vybudovanú žumpu a do nej lejem mikroorganizmy na litre, ale to sa nedá porovnať s ČOV, nehovoriac o tom, že pri vyťahovaní je u nás smrad a u našich nie je nič cítiť a polievajú s tým trávnik. Je to o systéme komôr, mikroorganizmov /aj tie potrebujú k fungovaniu kyslík/, čerpadla...Ak raz budeme stavať /čo nám hrozí/, tak ČOV vyhráva..
Odpovedať
to gabusica :mne to "bohužial" nehrozí,ale tiež by som to tak riešil ,inak je mi všetko jasné aké výhody majú ČOV, ale my to nebudeme obývať celý rok a na to by nebola tá ČOV využitá.pozisťoval som si nejaké info o prevádzke ČOV.skôr som o tom uvažoval,teraz som sa rozhodol pre žumpu .
Odpovedať
Tak to je iné svetlo do témy =-) . Žumpa, aj my ju máme ako som spomínala a v nej mikroorganizmy žijú, len netreba zabúdať, že veľmi aktívne čistiace prostriedky /Savo , Domestos, Cilit, Fixinela...a "iné žieraviny"/ ich zabijú. Ja mám osvedčený Frosch, ale málokedy je ho dostať /Tesco/. V tvojom-vašom prípade by som volla tiež žumpu. Ale je ešte jedno riešenie: moja známa má nesktučne krásnu kakabudku za domom /chodia ta na víkendy a vo vnútri majú chemické WC/ a je taká krásna aj zo srdiečkom, dokonca má imitované splachovadlo na retiazke s mramorovým držiakom, drahú dosku, držiaky tepané na papier a noviny, koberček a SVETLO. V tomto prípade oni zostali verní tradícii.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
tak ja som tiež riešil dilemu či žumpu alebo čistiareň. vyhrala jednoznačne čistiareň lebo sa nemienim zaoberať sledovaním hladiny výkalov v žumpe a naháňať narýchlo fekál. čistiareň je dnes moderný a spolahlivý spôsob likvidácie splaškových vôd. ja osobne som ju dával na chatu kde je iba občasná prevádzka ale aj tento problém vyriešil systém čistiarne SBR.
Odpovedať
to jayar : To akože budeš mať čistiareň od fy Práčovne a čistiarne ? :-D :-D :-D Budeš čistiť odevy ? ČOV - je čistička odpadových vôd.
Odpovedať
Ninka23, ČOV = čistiareň odpadových vôd. Nabuduce si skus nastudovat spravne nazvy, ked sa budes chciet hrat na mudru :)
Odpovedať
Ak chcete ČOV, tak treba rátať s tým, že denne treba polievať, pretože denný odpad sprcha, wc, umyvadlo, dres je počítané na osobu cca 180 l/deň/osoba. Musíš mať dostatočnú záhradu alebo plochu na polievanie.
Odpovedať
nemusis, voda z COV sa podla novych zakonov nesmie pouzivat na polievanie zahrady. Taku COV ti uz dnes neskolauduju. Musi byt urobeny trativod - bud na dlzku alebo vo forme jamy zasypanej strkom, kam bude voda odvadzana, so vzdialenostou minimalne 12 m od zdroja pitnej vody, alebo od studne. Kolaudovali sme pred mesiacom.
Odpovedať
to trnavacka. Je mozne podla novych zakonov odvadzat vodu a do potoka?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ferka trepe somariny,vodou nemozno polievat,musi byt urobeny trativod alebo odvadzat vodu do potoka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
pre domy (chaty), ktoré nemajú možnosť napojiť sa na verejnú kanalizáciu je vhodné riešenie malá žumpa na zachytenie pevných častí a vyčistenie KČOV (koreňová čistiareň odpadových vôd). Je to plytká nádrž so štrkom osadeným vodnými rastlinami, tieto koreňmi odstraňujú rozložené splašky. Vyčistená voda môže pretekeť do ozdobného jazierka, potoka alebo do podmoku. Na osobu treba cca 5 m2, pokiaľ je KČOV pod svahom,nevyžaduje prívod energie, ak sú spádové pomery zložitejšie, môže sa voda zo žumpy prečerpávať do KČOV. cena KČOV a strojovej ČOV je porovnateľná, prevádzkové náklady sú neporovnateľné, čo pri životnosti objektu 20-30 rokov nie je zanedbateľné.
Odpovedať
tiez by som v tomto pripade pouvazovala nad korenovou cistickou
Odpovedať
Ak tomu dobre rozumiem, keď sme doma štyria potrebujem 20 m2 ??? Trochu moc, nie ?
Odpovedať
nie, nepotrebujes my sme zatial traja, mame 11 m2 a je to ajajaj dost, vypustame automatickym spinacom kazdu noc o 2 bud 5 minut alebo ak je menej vody, automaticky sa to vypne
Odpovedať
Nemáš z toho foto ??? Rád by som si to pozrel..
Odpovedať
@rodeo foto coho? vonkajsiu ci vnutra?
Odpovedať
Ahoj, predpokladám že KČOV je umiestnená vonku. Mám na mysli pohľadovo ako to vyzerá - vonkajšok. Ďakujem.
Odpovedať
ok, snad zajtra nafotim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dokončujem KČOV pre cca 5 ľudí (5EOV), náklady bez čerpadla boli pri svojpomoci cca 200EUR, prečerpáva sa na vzdialenosť 30m, plná účinnosť nastane asi po 1-2 mesiacoch, nehrozí odumretie baktérií pri prerušovanej prevádzke.
Odpovedať
@jan45 ako je to s kcov a kolaudaciou, kolko budu celkove naklady, nemas nejake fotky, aky je udrzba?
Odpovedať
Profilova fotka
To sú veľmi konkrétne otázky, odpoveď môže byť zavádzajúca, pretože zemné práce môžu byť veľmi rozdielne, cena sa približuje k cene klasickej strojovej čističky, zaujímavé je to pri prevádzke.počas leta treba ustáliť hladinu pri povrchu štrku nastavením výšky prepadu, v zime zvýšiť hladinu pre zabránenie pred premrznutím a občas posekať a spáliť(kompostovať )pálku. Po desiatich až pätnástich rokoch sa musí štrkový filter vymeniť.Kolaudácia je súčasťou stavebného konania.
Odpovedať
Profilova fotka
http://vegetacnecistiarne.blogspot.com/
Odpovedať
@rodeo : prepac, ine starosti a nemozem najst citacku kariet z fotaka... takze fotka hned z prvych tyzdnov fungovania COV, dnes to vyzera krajsie - vidiet len tie zelene kupoly, zvysok je pokryty nizkou kosodrevinou a pod. dnes podla noveho by bola len velka kupola a jedna mensia, ta tretia odpada, ak by bol robeny trativod
Odpovedať
=== citacia === @trnavacka trnavacka – nemusis, voda z COV sa podla novych zakonov nesmie pouzivat na polievanie zahrady. Taku COV ti uz dnes neskolauduju. Musi byt urobeny trativod - bud na dlzku alebo vo forme jamy zasypanej strkom, kam bude voda odvadzana, so vzdialenostou minimalne 12 m od zdroja pitnej vody, alebo od studne. Kolaudovali sme pred mesiacom. 7. feb o 13:48 === citacia === a odkedy plati, ze sa voda z COV nemoze pouzit na polievanie? skus dat na to nejaky link, kde je toe uvedene (najlepsie zakon) Doteraz platilo, ze voda z COV sa moze pouzit na polievanie zahrady a zeleniny, ktora sa priamo nekonzumuje... teda nemozes tym poliat mrkvu... ale napriklad na polievanie travnika a ovocnych stromov je to mozne... ...alebo...?
Odpovedať
@zahradnik: ak chces, samozrejme ju mozes pouzit (je to skvele hnojivo pre okrasne stromy a aj travnik), ale nemozes to oficialne napisat do projektu - ze vodu nebudem vypustat na ulicu ale budem ju v lete vyuzivat na polievanie aspon my sme to tak v projekte povodne mali a s tym aj stavebne povolenie v roku 2008 dostali v projekte na stavebne povolenie dnes musi byt trativod - tak nam to vysvetloval pan zo zivotneho prostredia, ktory nam COV kolaudoval v decembri 2009 a tiez sused, ktory COV robil asi pred dvoma tyzdnami a ma k nej na rozdiel od nas trativod - pred dvoma rokmi bolo takmer nemyslitelne to vybavit, chceli od nas ruru v hlbke 22 m viest pozdlz zahrady, jemu dnes nariadili jamu velkosti cca 2x2x3 m vysypanu strkom a na nej potom po spravnej navazke bude mat urobene parkovanie so zamkovou dlazbou zakon cislo netusim, su to ustne info od ludi, ktori s tym pracuju
Odpovedať
Profilova fotka
no, Ivka, neviem, ale aj ked je to cisticka, asi by som si mrkkvicku s tym nepolievala....
Odpovedať
@katrin21 kati, kde take nieco citas !!!!!!!!! je to super na polievanie ozdobnych stromov a krikov, nezartuj so zeleninou.... a kde u nas na zahrade by sa nabrala mrkvicka???? :-) jedine ze by si ju chodila k nam sadit a pretrhavat burinu :-) u nas poctivo vsade folia a vacsinou zasypana kamenmi, no a ihlicnany, aby nebolo treba vela listia zametat :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?